Spoločné stolovanie a stravovanie
Ahojte baby, ako riešite stravovanie malých batoliat pri spoločnom stole? Totiž, mladší synček má 19 mesiacov, a dostal sa do obdobia, kedy nechce jesť už svoje mixované kašičky a papá "normálne" jedlo. Obvykle sa snažím variť tak, aby mohol jesť aj on to, čo my. Ale, samozrejme, nie vždy sa to dá, resp. občas si chceme dať aj niečo, čo on ešte nemôže. Ja nie som zástancom toho, aby také malé dieťa jedlo napr. pečené kura, alebo rezne či vyprážaný karfiol, hranolky a pod. "chuťovky". Aby ste rozumeli, nerobíme to často, ale občas - výnimočne sa stane. Napr. keď sme niekde na výlete, tak staršia dcérka si rada dá hranolky. My to doma nerobíme, tak na výlete raz za čas má povolené. Lenže synček sa nám, samozrejme, za tým chaporí. Darmo mu, napr. ja doma v čase, keď máme my doma ten nezdravší variant, urobím niečo, čo on môže, samozrejme, že si to môžem strčiť niekam. V reštaurácii detto - a to nehovorím o tom, že s mužom si na striedačku dávame niečo, čo môže aj on. Zaručene sa začne chaporiť za dcérkinými hranolkami a moje varené zemiaky si môžem tlačiť sama (pričom zemiaky má normálne rád). Nechodíme často, ozaj sme doteraz s ním (teda ako konzumuje "naše" jedlá) boli asi len 4x (z toho 2x boli rodinné oslavy a 2x výlet), ale ide leto, tak asi to bude častejšie ako bežne cez rok. Ako riešite takéto situácie? Výnimočne povolíte? Či nedáte a necháte hladovať, ak nechce to, čo môže?
Inak sme už skúšali aj tak, že najprv sme dali obed jemu, a potom sme jedli ostatní to "iné", dakedy to zaberie (že nevidí, čo jedia ostatní, tak je), ale nie vždy sa to tak dá organizačne riešiť.
Dcérka bola v jeho veku taká, že ju jedlo nezaujímalo, ona si nepýtala, mala "svoje 4 jedlá", ktoré bola ochotná zjesť, tak sme toto riešiť nemuseli.
Myslím si,že raz za čas v pohode,nasa si dá tiež raz za mesiac hranolky,zje ich asi desať,a je v pohode🙂 nic sa mu nestane🙂
A povedz mi, co je zle na pecenom kuraty? Na grilovanom mase? Hranolky sa daju urobit v rure, zbytocne ho izolujes a robis rozdiely medzi detmi
@katrinka8 ja zastavam nazor, ze ked uz sa vyberiem do restauracie, na vylet , tak si to chcem v prvom rade uzit a nie sa nervovat kvoli jedlu. Takze aj moje dieta na takychto akciach kadeco poje, hlavne, ze je pohoda. Kedze sa tak nestravuje denne, ale len prilezitostne, nemoze mu to ublizit.. Dieta chce proste to, co maju ostatni, a este aby som sa o tom dohadovala s nechapavym (vzdorujucim) batolatom, tak to nie. Bud si dajte vsetci varene zemiaky a bude klud, alebo vsetci hranolky a tiez bude este vacsi klud, lebo dcera sa nebude ofukovat nad varenymi zemiakmi a tuzobne kukat po hranolkach. 😉
@katrinka8 ja som mala taku malu,ze ju zaujimalo to,co mame my. Podla toho som varila..aked uz teda som spravila nieco,co by nemala alebo to bolo v restike,tak kusom dostala a bol pokoj. Pod kuskom.myslim napr.1hranolku. Ale to fakt bolo zoparkrat,ja som robila inak vsetko tak,aby mohla i ona,jedine,ze nam.som to este dochutila.
Synovi to bolo jedno,hlavne,ze mal vo jest. Az po 2r.zacal viac vnimat a jed ma prichytil pri jedeni sladkeho (na 95%sa mi to darilo tajit,aj po 2r.) a pytal,tak dostal po tom 2.r.s vysvetlenim:,ty si maly,mas maly kusok,ja velka,mam vacsi. Ale on nejak prehnane zaujemno sladke nemal,nedozadoval sa. Lebo vedel,ze ked si vypyta,kusok dostane.
Prosto som z toho nerobila zakazane ovocie,aby ich to prilis nelakalo. Teraz si dakedy veelmi dlho na sladke ani nespomenu..mame este od Velkej noci..skor,ked dakoho vidia jest,tak si vypytaju alebo ked im.ponukneme,nastastie aj na to sa vykaslu. No ja varievam skor dietne a aj kolace pecieme.skor zdravsie (nielen biela muka,biely cukor skor svokrovci,my trstinovy),varievame aj ine prilohy ako bezna klasika... Knedla je tak 2-3xdo roka maximalne,aj to detom skor nedam ako dam. Maju radsej nieco ine,v pohode zjedia pohanku,amarant ci pseno... Takze preto ak mame nejaku taku nezdravu vynimku,ochutnat som.dala.
Ked sa z jedla robi veda,vtedy deti najviac vymyslaju. Treba sa stravovat zdravo a pestro,potom obcasna nezdrava vynimka u malych detoch v malickom.kusku neprekaza. To je moj nazor.
@katrinka8 my chodime obcas do restauracii a syn zje vzdy nieco z nasho jedla.Dame mu a doprajeme.Hranolky,zopar kuskov mäsa alebo kusok zeleniny zo salatu...................snad sa mu nebudeme prisposobovat.Nevidim nic zle na fakte,ak si male dieta da nieco z jedla rodicov.Snad iba palive jedlo alebo sushi sme mu neponukali 😉
@katrinka8 19m je uz velky chalan co sa jedla tyka, ja mam 16m a v podstate uz jedlo neriesim, je to co my a mame pohodu. Uplne suhlasim s @hradnpani, netreba to az tak prezivat, ak idete len raz za cas a kludne mu z tych hranoliek dat, vsetci budu spokojni 🙂
My to robime tak, ze mame pre neho vzdy aj tu "jeho" stravu a prioritne mu ponukame tu.. samozrejme, ze vzdy chce ale ochutnat to nase, tak mu v ramci moznosti dame..a pomedzi to mu stale nukame aj to jeho, a vacsinou poje aj z toho.
@moni244 -no to snáď áno, nakoľko doteraz mal tak narastené zuby (v takom poradí), že nedokázal pohrýzť napr. mäso vôbec - v našej rodine totižto nerastú deťom zuby tabuľkovo, takže tam, kde zuby hore mal, nemal dole, mal tam medzery a nedalo sa mu hrýzť. Neviem, čo je na tom divné 🙂 Neizolujem ho, ani nerobím rozdiely, ale nemyslím si, že rok a pol staré dieťa má mať jedálniček ako 5-ročné dieťa 😉 Na grilovanom, pečenom mäse a hranolkách čo je zlé? Ja ich osobne nepovažujem za vhodné pre 1,5-ročné dieťa 😉
@hradnapani - no veď to, že výlet by si mal človek užiť, preto som zatiaľ v štádiu, že som povolila. Hoci sa mi zdá ozaj ešte malý napr. aj na reštauračnú stravu... Utešujem sa presne tým, že raz za čas
@stellamaris - no len Tvoj synček je už zase o dosť starší od nášho, tam by som to až tak neriešila. Predsa len, takmer trojročný a rok a pol je podľa mňa ešte rozdiel.
@siska53 - veď to, ako vravíš - nechcem mu z toho urobiť zakázané ovocie. Ja mu to nezakazujem v zmysle, že nedám vôbec, ochutnať mu dáme (veľakrát sa už aj stane, že to olizne a nechce), len by som tomu chcela nejakú zdravú mieru zachovať, čo mám pocit, že oproti dcérke sa mi menej darí. Teší ma, že napr. on sladké nechce takmer vôbec (len raz za čas detskú sušienku špaldovú), žiadne chleby s lekvárom, ani ochutené jogurty a pod. - som zvedavá, dokedy mu to vydrží 😀 Je fakt, že pri staršom súrodencovi sa takéto veci horšie kočírujú v malom veku. Asi je problém v tom, že ja mám stále pocit, že jeho strava rovná sa stále len štádium PRÍkrmov, proste sa len učí jesť, žalúdok si zvyká, preto nemôže ešte všetko tak ako my.
@girlie_konik - to máte dobré 😀 Náš obvykle jeho už nechce, keď vidí, že my máme niečo iné 😉 Jedine, že najprv je on sám svoje a my potom naše, keď už nás nevidí 😀
To aj náš tak jedáva že jedáva aj z nešeho taniera a môže tam byť aj to isté ale jemu najviac chutí keď napríklad jeme spolu z jedného taniera raz ja raz on a my s toho vedu nerobíme keď zje trebars hranolky občas ich len máme a lúbi napríklad aj zeleninu a ovocie takže myslím že to mu tú nezdravú stravu vynahradí. Hlavne že zje náš niekedy odmieta jedlo akékoľvek a niekedy zje že sa až prekvapujem takže u neho to funguje tak. Niekedy sa raňajok ani nechytí ale sladkosti to by zjedol ale trošku mu sladkosti obmedzujeme kvôli tomu aby lepšie jedol normálne jedlo. A pečené kura mu dávame normálne horšie je vysmážané mäso ale aj to občas zje všetko treba z mierou.
My sme na tom asi tak isto. Syn jedaval do 2 rokov stravu, ktoru som mu pripravovala oddelene. Potom presiel na nasu, ale nedochucujeme velmi – cize prisposobili sme stravu jeho potrebam. Od prveho prikrmu zjedol vzdy vsetko, bol dobry jedak, nikdy neboli problemy. Pri dcere to bolo ale uuplne inak. Uz s prikrmami boli problemy, celkovo na svoj vek je dost chuda. Vlastne ani neje, jedla len ochutnava. Samozrejme, ze nechcela jest ine ako ostatni, preto presla na nasu stravu uz po roku. Je to tak dodnes. Sme vzorom pre nase deti. Ked jeme vysmazane, nemozeme ocakavat od deti, ze to nebudu chciet tiez. Ja osobne doma nic take nepripravujem, ale ako pises tiez sa vyskytnu prilezitosti, napr kuchyna starych mam, kde sa nevyhneme neziaducim jedlam. Deti jedavaju teda to, co my usposobene ich potrebam (menej dochucujeme, nevysmazame a nevyprazame, nepouzivame vegetu a pod...) ale u starych rodicov to ovplyvnit nevieme. Su zvyknuti roky na svoje tradicne jedla, takze tam to neriesim.
maminka, raz za čas by som tie hranolky malému povolila. Však ich nezje za vagón. Ani my doma nerobíme hranolky, ale deti keď sme na nejakej akcii a mali chuť - nebol problém. Pečené kura - aj to by som mu dala. Pekne kožku dole a masko môže spapať. Aj rezne môže. Nie stále, ale sem tam. Ja som dlho nepoužívala soľ, resp. málo. Niektprí boli nespokojní, ale potom si zvykli.....
@katrinka8 ahoj, no moja má len 11mes takže by som veľmi mudrovať nemala 😉 od 8mes jej nedávam mixované jedlo, len ho popučím vidličkou, proste sú to minikúsky ale nikdy z toho neurobím čistú kašu,nech si zvyká, že raz bude jesť normálne a už teraz bolo vidno, že by nastal problém, napr. ovocie nechce len mixované, tak ju hocijako zabávam a hoci sme za stolom aj hodinu nakoniec to zje 😀 a už teraz jej dávam kadečo ochutnávať, neviem ako u vás ale deti, ktoré poznám od jedného roka už jedia normálne to čo rodičia. Synovec jedol divinu, má 4 roky a nič mu nie je 😀
@kuceravasue12 stravovanie sa na cloveku odrazi az neskor,aspon teda zvacsa az neskor. Niektori maju stastie a neprejavi sa nic,ale...
Ja som mojim mixovala dlho,synovi som.postupne prestala tak po 16.-17.m.,dcerka som.musela.prestat po roku,lebo ta viac vnimala a chcela jest to,co my.. Oni mali neskoro zuby,syn mal prvy zub v 11.m.,dcerka az v 12.m. a zuby im liezli pomaly. Dcerka ma 3r.a3m. A este jej 2zuby chybaju..
A teda bola bybsim radsej,kebyze aj ona je ochotnejsia jest dlhsie mixovane jedlo,lebo bez zubov sa jej tazsie zulo a hlavne maso jej neslo.. No jednoducho som nasu stravu prisposobila im a nam som.dochucovala.nastastie ani muz nie je prehnane zvyknuty na tazke,mastne vyprazane jedla,fakt len raz za cas,takze to az taky problem nebol a vlastne vdaka detom sme objavili nove chute -,okrem.pohanky,ktoru som.uz poznala aj pseno vo vacsej miere,quinoy,amarant.. Pouzivam.aj rozne krupy apod. Kukuricnu kasu..
@katrinka8 myslim si, ze cim viac budes robit okolo "nezdravych" veci cirkus, tym viac bude pre nich to "nezdrave" zaujimave. Mojej 1. dcere by som hranolku nedala ani pod hrozbou smrti. Mojej 3.dcere ich bez akychkolvek vycitiek a s usmevom dam, lebo presne viem, ze ich zje asi tak 2,5 a budeme vsetci spokojni. Teraz je to moderne riesit jedlo, dalo by sa o tom pisat donekonecna.... ja si vzdy spomeniem na znameho, ktoreho maminka varila vzdy a za kazdych okolnosti "zdravo". Znamy je dospely chlap s nadvahou, lebo odkedy odisiel z domu tak sa nevie dojest tarhone, segedinu, parenych knedli atd....
My sme vyznavaci "talianskeho" zivota a pre nas je jedlo radost. Dievcata miluju klobasu a slaninu, syn zas vsetko sladke. A ja im dam vsetko. Ale s mierou, vyvaze a hlavne zo zdravych a cerstvych surovin. Ak mas dobre maso, je to urcite lepsie ako zeleninka plna dusitanov z obchodu...
uzivajte si zivot a jedlo k tomu patri 😉
@katrinka8 mam 20 mesacnu dceru a grilovane kura je u nej top jedlo a s hranolkami ,maso dam piect len velmi jemne ochutene a hranolky peciem domace v rure uplne bezne jedlo dnes sme mali hamburger domaca zemla a ona mala miesto masa pecene prska a normalne zeleninu a este sama jedla boze to stastie v ockach varim vsetko len nedochucujem kto si chce osolit to sa da aj na taniery jeto uz velky chlapec a tymto uneho docielis len nezaujem o jedlo
pokial mate vyprazane veci a podobne obcas, ponukla by som ich v obmedzenej miere aj syncekovi. Keby ste ich mavali casto, uvazovala by som o zmene jedalnicka celej rodiny - vyprazane nie je zdrave pre nikoho nielen pre male deti 🙂
Ja som od chvile ako sa zacali natahovat za nasimi tanermi riesila jedlo pre vsetkych rovnake, maximalne som detske menej osolila pripadne okorenila, ale my celkovo moc nekorenime, takze to bolo v pohode.
Vyprazame velmi malo a celkovo pestujeme taky "lahsi" jedalnik, takze deti sme prirodzene zapajali do nasho stravovania.
@katrinka8 sorry, dopredu.....moj nazor...
pride mi velmi pokrytecke vysvetlovat dietatu, co uz vela veci chape, ze to co maju na stole vsetci ostatni, jednoducho nie je pre neho....len pre tych ostatnych.....
preco je to jedlo zdrave pre mamicku, tatinka, sestricku a pre mna nie? preco oni VSETCI jedia toto, a ja mam toto :(
takmer 2rocne dieta moze kludne jest vsetko, co zvysok rodiny. ak chces aby tvoje dieta jedlo zdravsie, chodte mu prikladom! ako chces naucit deti jest zdravo, ked vy mate na stole nieco ine? ( a nehovorim, ze k zdravej strave raz za cas nepatri aj super rezen 🙂 )
pecene kura - to som moc nepochopila co je na nom nezdrave ( kus masa, mozno aj kura od babky z dvora , trochu soli, rasca, kusocek masla, podliat vodou) nevidim tu nic nezdrave
vyprazane veci na prepalenom oleji - to je jasne samo o sebe 🙂 ale aj tak tvoje dieta raz za cas jeden karfiol nezabije
moja mala 1.5 roka ked jedla prvy krat a dokonca aj posledny krat hranolky....v restauracii nam spravili nesolene, zo tri zahryzla a vyplula odvtedy to nejedla....my Doma ani nesmazime ale ked maju v skolke rybie prsty a povedia mi ze zjedla 2 kusky tak z toho halo nerobim, mala to za takmer rok co tam chodi 2x a Doma to nema - ma 26mes. teraz...
ked dovolis dcerka tak 2-3 kusky daj aj jemu a bude aj vlk syty aj ovca cela sama vravis ze to nie je casto...
@moni244 - mať 2 zuby je iné ako mať zuby na striedačku a všade medzery a nemať ako hrýzť 😉 Ale to je jedno, ja také veci neriešim, dcérka nám nejedla do roka a pol viac ako 5 lyžičiek jedla. Takže konzistencia je to posledné, čo by som teda riešila. Momentálne už synček zúbky má, už vie hrýzť, tak zje aj normálne jedlo. Dokonca sám, netreba ho kŕmiť, len dozerať, dokáže sám jesť aj polievku, aj tuhé.
@katarinamarkova - ja ale nehovorím o bežnej každodennej strave, ale o výnimočných situáciach. Mne sa totižto naozaj nezdajú niektoré jedlá (tie, ktoré som riešila) pre tak malé dieťa vhodné. Nie je to zdravé ani pre nás, ostatných, ale náš žalúdok je predsa len asi viac vyvinutý na to, aby to takto občasne zvládol. Tu ide o napr. reštauračnú stravu alebo občas teda to vysmážané (väčšinou u svokrovcov a pod.)
Baby, mne ozaj nejde o každodenné stravovanie, tam problém nie je, mne ide práve o tie občasné prehrešky, ktoré mi pri nás prídu tolerovateľné, ale dosť nevhodné u tak malého dieťaťa. ako píše @siska53 - také to pojedanie hocičoho, jasné, že z toho neumrie, ale môže to mať následky v budúcnosti, možno aj v dospelosti. Ja zase to nepreháňam s tým, že by som pod trestom smrti tieto nezdravé jedlá zakazovala, len proste pocitovo sa nedokážem stotožniť s tým, že tak malé dieťa by to malo jesť - aj keď len občasne. Ale tak asi je to l
Ono napr. také hranolky (čo ja viem, ako to v reštike urobia?) - jemu to chutí. Proste nie ako dcérka, že jej to nechutilo asi do 4 rokov. Do úst to dala raz, keď mala 2, potom to už nechcela ani do úst dať, až neskôr im prišla na chuť. Ale synček je taký, že skúsil, a potom by sa nimi bol teda tlačil, keby sme to neukočírovali. Proste nechcem obmedzovať staršiu na výlete či nejakej oslave v reštike len preto, že mladší to nemôže. Ale zase sa mi nepáči, že darmo sa my s mm kŕmime tým čo je pre neho v danej situácii najvhodnejšie, ten to pľuje a chaporí sa za hranolkami (napr.), ktoré ma na tanieri dcérka. Asi mi proste neostane iné, len sa s tým zmieriť, lebo vyzerá to tak, že zabrániť sa tomu nedá. .. Asi mi neostane nič, len ticho trpieť 😀
@sense - on mal ale zúbky na striedačku, kým mal len ďasná, zjedol aj jablko bez problémov. Ale keď mu začali rásť, tak ich mal tak, že hore mal zub, ale oproti nemu dole nemal, a tak sa mu to striedalo, že proste sa mu nedali spojiť náprotivšie zúbky alebo ďasná (neviem, ako to mám popísať lepšie), čiže sa mu to jedlo dostalo do medzery a nedalo sa mu ani požuť zubami, ani rozomlieť ďasnami. Proste akoby Tebe vytrhli napr. 2 zuby vedľa seba s tým, že všade vedľa zuby máš a aj hore nad tými vytrhnutými - tak tam, kde Ti chýbajú, sa Ti nedá žuť. A on mal tak celý "chrup" na striedačku.
Baby, ďakujem za názory všetkým, vychádza mi to tak, že asi budem nútená situáciou zavrieť občas oči a tváriť sa, že je to OK 😀 Bude to pre mňa síce ťažké, ale iné mi neostáva...
@katrinka8 Ono to v dnešnej dobe ani nieje jednoduché vyberať si kvalitné a dobré zdravé jedlo, keď si tak zoberieš všade sú samé látky chemické pridávané a emulgátory a s toho niektorý ľudia časom môžu ochorieť dokonca poznáme jeden prípad kedy rodina z deťmi si kupovali v obchodoch potraviny a boli chorľaví. A neskôr prešli na vlastné potraviny si dopestovali svoju zeleninu a aj mäso a boli omnoho zdravší. A koľko krát si ani neni čo vybrať v tých obchodoch keď som kúpila minule zeleninu polievkovú tak pol zeleniny tam bolo hnilej alebo plesnivej oni to tam zabalia aby to nebolo vydiet a potom doma človek zistí čo vlastne kúpil. Alebo aj mäso kúpiš zabalený pekný kúsok a dom a rozbalíš a otočíš a na druhej strane mäsa je kopa mastného a keď to mastné človek zreže tak zostane polovica mäsa. Alebo niekedy je aj dobré kupovať od farmárov domáce výrobky keď nieje možnosť pestovať ale zase domáce výrobky koľkokrát sú omnoho drahšie ako tie obchodové. A niekedy keď človek príde do obchodu keď si prečíta čo obsahuje nie jeden výrobok zo zadnej strany tak si pripadá ako v chemickej továrni. Ale je to asi tá uponáhľaná doba ľudia by sa mali skludniť a začať sa trošku venovať iným veciam a nie chcieť mať všetko hneď a naháňať sa za vecami.
@michaela1711 - presne si vystihla moje pocity 😉
@sense - veru, škôlky sú osobitná kapitola, čo sa stravy týka. Naša je vraj zdravá škôlka, v porovnaní s tým, čo tu občas čítam o škôlkach, je to teda lepšie, ale zase nie je to zas nejaké super extra perfektné...
@katrinka8 moja nema v skolke nic sladke na desiatu mavaju tmqvy chleib jogurt ovocie cerstve obed salat a potom prilohu masko a dusenu zeleninu (ano obcas aj tie prsty ako som spominala mala 2x za polroka). A olovrant opat nejake ovocie a na pitie bud vodu al. Nesladeny caj takze myslim ze az take uple zle to oni nemaju a keby poviem ze si nezelam aby nieco jedla tak jej to nedaju ale kedze doma nic take nerobim tak mi to nevadi....
@sense - v našej podobne, ale občas majú aj sladké, že chlieb s džemom alebo s medom. Ovocie majú každý deň, utorky sú navyše ovocné dni, to si nosia deti do škôlky z domu extra ovocie (potom to majú aj do zásoby) mimo toho, čo dostávajú v rámci stravy, z toho im každý deň krájajú aj mimo hlavných jedál, jedia to počas dňa 🙂

@katrinka8 tak bud si budete vsetci objednavat to, co moze aj on, alebo povolis. Ako doteraz jedol mixovane??????? To dufam nie