icon

Správanie skoro trojročného dieťaťa

25. jún 2022

Dobry den, obcas ako dnes sa dostanem do koncov a neviem ci spravanie malej je typicke pre takmer 3 r dieta alebo ci ide o hyperaktivitu alebo o adhd. Neskumala som priznaky, len niekedy uz neviem.
Mala rozumie vsetkemu, ked ju o nieco poprosim vacsinou to urobi, rada mi pomaha, tak ju nechavam, chodi so mnou pravidelne do obchodov kde ju zvyknem mat v kosiku a vydrzi, vela komentuje ale zvykla som si, chodievame aj na ihrisko a zatial sa s detmi celkom hrala, no v poslednom case sa stane, ze s niektorymi detmi sa trochu hasteri, dnes sa smyklavke sa striedali az kym neviem co sa stalo chlapec ostal sediet hore ona cakala vylezena hore a capkala ho aby sa uz smykol. Neviem ako mam reagovat, vysvetlovala som jej, ze musi pockat, ziadne strkanie, capkanie tak vyzerala ze pochopila a ochvilu zas. Dnes aj v obchode vymyslala, isla som iba na skok zobrat dve veci a ona sa supla na zem a stvornozky sa rozbehla.
Nikdy nebola pokojne dieta, takmer neobsedi, stale musi byt v pohybe, pri citani, malovani, na piesku vydrzi mozno 5 minut a potom uz zas nieco vymysla.
Neviem ci taketo ihriskove tahanice su normalne, neviem ci a ako do toho zasahovat, neviem, ci je len taka pojsena alebo bude hyperaktivna. Mam pocit, ze ju vobec neviem vychovavat.

viestta
25. jún 2022

Mala je úplne v poriadku, ty to zbytočné prežívaš. Za mňa ak by druhý krát na smykalke niekoho po strčila, už by na smykalke nešla. A v obchode? To by som neriešila ako výchovný problém vôbec. Nudila sa, tak si nasla zábavu.

hilda08
25. jún 2022

Podla mna je to normálne len je proste aktívna…moj niekedy sedi pri čítaní ako pat penazi a niekedy za každou vetou urobí kotul 😀 aj pri obliekaní niekedy nam to trvá aj pol hodinu, oblieka sa vacsinou sám a to co on pri tom nabehá a navymysla no hroza…ked mi prejde trpezlivosť a obliekam ho ja tak to len co sa vytočím lebo nedokáže sekundu v klude stat váľa sa rehoce zliepa sa po mne…beriem to tak ze aspon mam aktívne šťastne dieta aj ked niekedy od zúfalstva vravím mužovi ze urcite nie je normálny 😀

autor
25. jún 2022

@viestta druhy krat ked strcila tak som ju vzala a sli sme. Neviem co ju to napadlo, alebo co v poslednom case skusa a ja uz neviem ako na nu. Snazim sa vysvetlovat, ale vobec to v talychto momentoch nevnima.

54tinka54
25. jún 2022

Neboj keď pôjde do škôlky tak sa naučí ako fungovať v kolektíve s druhými detičkami, zlepší sa to si myslím. 🙂

autor
25. jún 2022

@hilda08 obliekanie je u nas rovnake, ked jedava tak vacsinou pri stole ale stale musi kopat nohou, obzerat sa, vymyslat, moji rodicia len konstatuju, ze my s bratom sme boli poslusni a nie takyto.

autor
25. jún 2022

@54tinka54 uprimne toho momentu sa desim, a asi skusim pozriet nejake cvicenia s detmi alebo nieco, s detmi v susedstve nikdy nebol takyto problem, to sa aj nahanali na odrazadle, motorke a behali za vacsimi tak som ju brala tak, ze s detmi nema problem a mamich rada, az dodnes teda.

hilda08
25. jún 2022

Presne to aj mne stale hovoria…ale on je zlaty poslušný len proste medzitým musi este par činnosti vykonať 😀…v skolke ho vsetky učiteľky chvalia este som na neho nepocula zlého slova aj ked teda chodil len polroka zatial…jedenie to ani nespomínam to je na dlho rozpráva o všetkom stale pichá do niečoho presne aj nohami obkopava…ale to len doma ked sme v reštaurácii tak ukážkové dieta 😁 doma je proste uvoľnený beriem to tak ze si uziva 😀 a pokial nerobi nic vyslovene zle tak ho necham

sense
25. jún 2022

Podľa úplne normálne dieťa... Inak moja m'a 9 à síce sa pri jedle neobzera ale tiež furt kyve nohami...

hilda08
25. jún 2022

Este dodám ze u nas funguje vysvetľovanie s odstupom času napríklad az vecer pred spanim alebo pri veceri ze Dneska bolo toto a toto a takto sme to mohli riesit a toto sa nerobi a take…a tiez ma cerstve tri roky

54tinka54
25. jún 2022

Nedes sa už dopredu. Veľa detičiek čo sa doma javia ako problémové potom v škôlke v kolektíve vedia super fungovať. 🙂
Bude dobre neboj, podľa mňa máš doma zdravo aktívne dievčatko.

autor
25. jún 2022

@hilda08 to mam doma dievcensku verziu tvojho syna 🙂 mala nie je zla, sama si odprace tanier na linku, pomaha vykladat umyvacku, pomaha oberat jahody, ked ideme cez cestu je naucena ze mi da ruku, v aute ma varuje, ze mame cervenu a musim stat, je to dobre a zlate dieta, no dnesok ma vyviedol z miery. Snazim sa jej naozaj vysvetlovat veci, len niekedy mam pocit, ze som obohrata platna ktoru uz nikto nevnima.

vladi4444
25. jún 2022

Ahoj, ako človek čo s deťmi s poruchou pozornosti pracuje ti len chcem napísať, že je naozaj veľmi skoro hovoriť o nejakej diagnóze. CNS dieťaťa dozrieva, naozaj sa to môže úplne zmeniť pri nástupe do škôlky a do školy. Je možné síce badať príznaky, avšak diagnóza sa zvyčajne uzatvorí v školskom veku, kedy sú problémy so sústredením výrazne vzhľadom k vzdelávaciemu procesu. Zbytočne skoro sa trápiš, mne to znie ako živé dievčatko z tvojho popisu, môže sa úplne zmeniť kým príde do školy. Aj aj keby naaaahodou by ta diagnóza v budúcnosti bola stanovená, nie je to vôbec nič tragické, vedia si to pekne kompenzovať v budúcnosti a dospelosti. K vychovnym otázkam sa vyjadrovať nejdem, nie je to moja parketa. Ale n som ťa chcela ukludnit, držím palce 🙂

autor
25. jún 2022

@vladi4444 dakujem za upokojenie, ja viem, ze je este priskoro a ani v buducnosti by som to ako tragediu nebrala, len si myslim, ze ked uz by bola nejaka diagnoza aspon by sme sa naucili s nou pracovat. Zatial to beriem tak, ze je velmi ziva, ale super, len ja som niekedy unavena.

elizabet173
25. jún 2022

prepac, ale ocakavas, ze trojrocne dieta sa bude spravat ako na klucik? Ved sa sprava uplne adekvatne svojmu veku

autor
25. jún 2022

@elizabet173 neocakavam, ze sa bude spravat ako na klucik, ale neviem ako reagovat ked bola ta strkanica na smyklavke. Snazila som sa vysvetlovat a vzdy sa snazim jej vysvetlovat, ale teda som nevidela zeby ostatne deti sa strkali. Toto su veci ktore neviem ako riesit.

elizabet173
25. jún 2022

Riesit v troch krokoch. 1.povedat jej, ze sa ti nepaci ti, co robi. 2. zopakuj to, s tym, co bude nasledovat, ak neprestane (napr. odchod domov) 3. ak neprestane spln to, co si v druhom kroku slubila (odchod domov)

mrva
Autor odpoveď zmazal
andreatytler
26. jún 2022

Chapem ta, tiez mam take 2.5 rocne dieta na baterky, ktore sa nikdy zezastavi a tiez ma catokrat napadnu tie diagnozi.
Takze po prvom stuchanci si jej pokojne vysvetlila aby to nerobila a aby cakala a po druhom stuchanci si ju zobrala prec?
Ak ano, tak to skus trosku inac.
Po prvom stuchanci pokojne povedz ze ak este raz stuchne, budes ju musiet zobrat prec, lebo sa bojis ze mu ublizi. Po druhom stuchanci ju zober prec s tym ze znovu vysvetli, preco ju beries prec... ze je to jej cin, ktory sposobil ze musi ist prec.... "stuchla si toho chlapca, musis ist prec, aby bol on v poriadku."
Ide o to ze ten odchod nie je trest ale prirodzeny dosledok jej cinnu.

lasoli
26. jún 2022

a co nevies reagovat?Nabuduce ked to urobi,najskor napomen ked neposlucjne vezmes ju ,hoc bude aj revat na cele inrisko.Nechaj ju hrt s as detmi.Ink je celkom v pohode.

lasoli
26. jún 2022

lebo kludne sa moze stat,ze nabuduce ked s nou budes len pekne diskutovat zebro sa nesmie,druha mamicka ,dietata kt ona bude capat,nebude mat nervy na diskusiu a namiesto teba zakroci a tvoju dceru usmerni.
Inak ona ak nechodila po ihriskach s tebou tak este nevie ako sa asi spravat alw nwboj sa nauci sa to odkukavanim,to iste aj v skolke sa nauci sa spravat a socializovat.Inak mohla by si ju dat na pr h do skolky aby sa tk troska usmernila.

danica2711
26. jún 2022

prečítala som to po druhýkrát a stále neviem, čo máš za problém? A prečo treba u dieťaťa, ktoré strčilo do druhého dieťaťa na ihrisku, stanovovať nejaké diagnózy?

mamula20
Odpoveď bola odstránená