Spravila som mu traumu alebo to prežijeme?
Mam 2,5rocneho syna a dnes vecer som to od nervov prehnala. Uz bol neskutocne unaveny, tesila som sa, ze dnes by mohol zaspat skor ako o 22. hodine. Tak sme si sli lahnut (lezim pri nom dokym nezaspi) a on chytil druhy dych, ale taky, ze sa z neho stala uplna zver. Asi pol hodinu som sa ho snazila milo ulozit, nechala vyskakat, chcela skrabkat a podobne alebo ako keby mal zatmenie mysle. Skakal, kopal, zahadzoval veci. A ja som uz nevydrzala a odisla z izby a zamkla aby on z nej nemohol vyjst za mnou. Hned sa teda rozbehol za mnou a ked ziatil, ze nevie otvorit, chytil neskutocny hysak placu zo strachu. Asi po 20 sekundach som sla za nim, lebo to bolo hrozne. On cely cerveny, ze sa az nepovracal od kaslu co chytil z toho placu. Ale v momente si lahol a zaspal asi do 5 minut. A ja tu teraz sedim s neskutocnymi vycitkami, ze co som to za mater, ze som ho takto vystrasila a opustila (v jeho mysly). Len kvoli tomu, ze uz som konecne chcela mat vecer pokoj. Myslite, ze som to fakt prehnala?😢 neskutocne ma to trapi.
Popripade akym sposobom vypnut to jeho zatmenie, lebo toto byva kazdy vecer.
@katka533 no podla mna sme sli o dost skor spat ako chodi. Inokedy ideme az o pol 10, teraz sme sli o 19:45
Prehnala ALE
pre nás ako matky je niekedy ťažké zvládať svoje emócie, tešila si sa na trochu kľudu večer a nevyšlo to, myslím, ze veľa z nás si tým prešlo a veľa z nás neraz vybuchlo
pre deti je to tiež ťažké, oni ešte absolútne nevedia zvládať svoje emócie, to ci bude mat traumu alebo nie ukáže čas, aj keď si nemyslím, ze by jeden takýto večer bol niečo na co bude celý život spomínať a mat traumu práve z tohto
Sme len ľudia, robíme chyby
Podľa mna to prežije. Inak ja som prveho syna takto dávala do izby keď sa nevedel vpratat do kože. Zobrala dala zavrela za ním a čakala chvíľku. Jasne že tiež reval ako o život ale potom som prisla vysvetlila a bolo. Urobil to možno 3 krát a viac nie
Hmm, odísť áno, ale bez zamykania. Máš ponaučenie, určite to zamrzí.
Traumu určite mat nebude, to že sme matky neznamená že sme stroje🙂 tiež mame bohužiaľ svoje chvíle a úplne to chápem
Trochu to prezivas. Islo o 20 sekund a nie hodinu. O par dni si to nebude pamatat a nie, ze bude mat traumu. Skor nech ti je ponaucenim, ze preunavene dieta tazko zaspi.
Tak zamknut som zamkla lebo by hned aj tak siel za mnou a skakal by mi pred tvarou a rehotal sa. Mna vlastne uplne vytocilo ako sa mi smial do tvare, ked som mu kazala lahnut a aby som ho neudrela (nebijem ho, som proti tomu), tak mi ako toto prve napadlo. Manzel ze aspon vieme ako na neho ale ja som hned povedala, ze toto urcite nie. Achjaj,
@beata_k vsak to viem, preto sme sli skoro o 2 hodiny skor, ale aj tak to nepomohlo.
Skus si zmenit rezim, nas tiez je dost aktivny, urevany, zly… ale mam nastavene tak ze napr. My musime vstad do 7:00 ideme soat na obedny spanok 11:20 spi najviac do 13:00 a potom ide spinkat 20:20. A ano bojovala som kym si zvykol na rezim.
ja si myslim, ze ten sposob uspavania je zly. Skusa, hlavne podla vsetkeho ked to nezabera a zaspava velmi neskoro... o 22hej je podla mna moc neskoro. Aj ked mne vela ludi sa smialo a vycitalo, preco davam spat deti o 19.30.- 20tej , nech si uzijem atd...
ja mam 3 deti, a pri kazdom som iným sposobom uspavala . ale skoro podobne.
Najmladsi ma 10 mesiacov, pomojkam, pohladkam, dam cumel, odidem...Ak zase "cvici" na brusku, opat ulozim, popripade rozne sposoby ako hladkat po nozteku, za rucicku chytim a idem prec...
A tak dalej.
Ja ked mam preunavene dieta viem, ze aj keby sekery padali, musim ostat kludna.
Nic sa nestalo, pusti to z hlavy. Bude horsie 😁
@14petulka88 vstavame o 7-7:30, nezaspi mi skor ako o 13tej. Uz som skusala. Viem ze proste vydrzi hore tych 6 hodin, skor nezaspi.
@fantaghiro21 Lenze ja uz ho nenaucim, aby zaspaval sam v izbe. Neviem si to predstavit.
@beata_k Dakujem, beriem to ako ponaucenie😊
My tiez este nespime sami v izbe uspavam maly ma 2r 4m
Kazdy ma svoje hranice, svoj pohar trpezlivosti a jedny nervy. Stalo sa, ale nic zasadne. Urcite z toho trauma nebude.
@juliacenc suhlasim kazdemu dakedy puknu nervy.
Nabuduce skus ignoraciu. Aj ked bude skakat ako saleny a rehotat sa, otoc sa mu chrbtom a ignoruj. Ked zisti, ze nereagujes, nebude ho to bavit.
@0silvia0 joj to je moja strategia c.1😁 ano funguje len dnes som nejako velmi chcela naplnit vidinu dlhsieho volneho vecera a teda aby uz spal no. No co uz, len jeho mi je tak velmi luto
@nerya dakujem❤️
@sabinaxd vdaka
Kasli na to.Nie sme dokonale a materstvo je narocne aj po psychickej stranke,vecerne uspavanie obzvlast.Zapamataj si len ten pocit ktory teraz mas,snaz sa aby si nemala prilezitost ho do buducna opat zazivat a hod to za hlavu.
postupne nauc.... vsetko postupne naucis...
Netráp sa zbytočne, ja sa tiež snažím a nervy mi ručnú pravidelne. Ja by som zaň aj dýchala ale kolkokrat ma tak vytoci a situaciu nezvládnem, krycím a som zla. A vies co on o chvíľku? Maminka ja ta tak veľmi luuubim.
No a vtedy sa rozplače pri myšlienke ako ja som ho zhukala a on mi povie toto.
Vždy sa mu ospravedlnim, ozaj mi je to ľúto. Poviem mu, že som sa hnevala ale kričať som nemala, len som to v tej chvili nevedela lepšie - áno maminka aj to sa niekedy stáva... Ma 4 roky, inakbje zlaty naozaj, no kolkokrat určite situacie nezvládnem. On vstava medzi 5-6 rano, obedny spanok výnimočné a pokial hej, tak večer spi tiez až o desiatej. To mne už trpezlivosť dochádza a energia tiez. Skus možno spankovu poradkynu - bez vyplácania dietata!
Nebude mat traumu keď ti obcas prasknu nervy, ved nie si stroj! A klobuk dole pred rodicmi s pokojom baránka Božieho! Tiez som si to predstavovala aká budem najlepšia mama na svete pre tie naše slniečka. No bezne situacie, únava, choroba xy iných starosti kolkokrat spôsobia, ze to je uplne inak. Netráp sa, nie je to kazdy deň.
neboj sa nebude mat traumu, v zivote sa deju ovela horsie veci z ktorych clovek traumu dostane, si len clovek, ktory robi chyby, proste tvoja nervova sustava ta stopla a radsej si odisla akokeby si mala stratit nervy uplne a nie si urcite kvoli tomu zla matka, uz len preto, ze mas z takej banality vycitky
Netrap sa, stalo sa a myslim, ze kazda z nas ma niekedy tazku chvilku a spravi nieco, co potom lutuje
Dobre si urobila. Asi každá vieme aké je to byť s nervami v koncoch. Je lepšie na chvíľu odísť a upokojiť sa ako vybuchnúť a kričať alebo vycapať dieťa. A vidíš že to aj pomohlo, hneď potom zaspal 😅
Podla mna kazdemu rupnu obcas nervy.
Netrap sa, moj 3 rocny je rovnaky. Ja ho par krat upozornim, ze ak neprestane, odchadzam a ostane sam. Vacsinou to zaberie.. ale pred vcerom sa mi len vyskieral do tvare..tak som sa postavila a odisla. Nezamkla som, len odisla a skoro sa povracal od revu. Prisla som a ze maminka, uz budem pekne spinkat. A do minuty spinkal.
Nebude mať traumu. 2,5 ročné dieťa by už malo rozumieť, že keď mama odíde, tak neodchádza navždy. A ešte jedna dôležitá vec na povzbudenie, na ktorú mamy často zabúdajú - si len človek, nie robot, stroj, ani otrok, takže máš právo mať toho dosť a je to normálne. Dokonalé matky sú len na internete, to mi ver.

Sak a prečo nejde spat skor, ked je uz neskutocne unaveny? Tak bolo to cez, ale nemyslím,ze by mal traumu