icon

Spravila som mu traumu alebo to prežijeme?

6. aug 2024

Mam 2,5rocneho syna a dnes vecer som to od nervov prehnala. Uz bol neskutocne unaveny, tesila som sa, ze dnes by mohol zaspat skor ako o 22. hodine. Tak sme si sli lahnut (lezim pri nom dokym nezaspi) a on chytil druhy dych, ale taky, ze sa z neho stala uplna zver. Asi pol hodinu som sa ho snazila milo ulozit, nechala vyskakat, chcela skrabkat a podobne alebo ako keby mal zatmenie mysle. Skakal, kopal, zahadzoval veci. A ja som uz nevydrzala a odisla z izby a zamkla aby on z nej nemohol vyjst za mnou. Hned sa teda rozbehol za mnou a ked ziatil, ze nevie otvorit, chytil neskutocny hysak placu zo strachu. Asi po 20 sekundach som sla za nim, lebo to bolo hrozne. On cely cerveny, ze sa az nepovracal od kaslu co chytil z toho placu. Ale v momente si lahol a zaspal asi do 5 minut. A ja tu teraz sedim s neskutocnymi vycitkami, ze co som to za mater, ze som ho takto vystrasila a opustila (v jeho mysly). Len kvoli tomu, ze uz som konecne chcela mat vecer pokoj. Myslite, ze som to fakt prehnala?😢 neskutocne ma to trapi.
Popripade akym sposobom vypnut to jeho zatmenie, lebo toto byva kazdy vecer.

Strana
z2
pinkgirl
6. aug 2024

Joj pamätám si tie "dlhé dni". Človek sa tešil že už pôjde dieťa spať a akurát ten jeden večer to bola katastrofa...
Oddýchni si a večer skús s malým viac kludovych aktivít - pozeranie knižiek, ukazovanie zvieratiek a podobne. Čo najviac obmedz skákanie, behanie - lebo pohybom sa ešte viac nabudí a nezaspí ti ďalšiu hodinu.

babulkomale
6. aug 2024

@dannieja prosim? A to by akoze kde ziskalo tento poznatok? Ved praveze 3- rocne deti myslis ze preco tak strasne placu v skolke? Lebo musia pochopit ze mama sa vrati.
Keby vsetko chapali a vedeli, nepotrebovali by ziadnu vychovu, len povely a informacie, ze?

betulinka1
6. aug 2024

Ziadnu traumu mat nebude ale poucenie Ano. Ked bude robit cirkus, tak mu povedz, ze mam ta zase zavriet v izbe? Ako to tiez nie je v poriadku, ze ty od neho nieco chces a on sa ti vysmieva. Cize nejaky rešpekt uz musi 2,5 rocne dieta mat. Ze ked zvýšiš hlas, tak uz musi vediet, ze je zle a musi poslúchnuť. Uprimne radsej ho zavriet v izbe ako davat po zadku.

tamta
6. aug 2024

Bože, to ja som tu jediná taka citlivka, ktorá si myslí, ze mozno mierna trauma (minimálne dočasná) v tom dieťatku ostane? 😃 (tym nechcem vylakat autorku, skor mam pochopenie pre jej obavy a nebagatelizovala by som to tak..)
Ja by som dieťatko rano pozorovala a pripadne sa s nim o tom porozprávala...

petamich
6. aug 2024

Rano by som mu to vysvetlila a ospravedlnila sa 🙂 traumu mat urcite nebude, nezamkla si ho v pivnici na celu noc a neodisla a kedze mame rovnake uspavanie aktualne (nas ma 3), tak ta uplne chapem, ze clovek ma len jedny nervy a obcas to proste nezvladneme ako by sme chceli.

My mame kazdy vecer skusku trpezlivosti, mali sme low maintenance dieta, zaspaval sam ale posledneho pol roka je to obcas na palicu 🙃

sisska96
6. aug 2024

Prežije. Netreba dramatizovať. Ja by som bola oveľa prísnejšia v tvojom mieste. Proste musí sa naučiť správať normálne

mane01
6. aug 2024

Nauc ho zaspavat sameho, usetris si tieto nervy. A ano, da sa to! Len treba mat trpezlivost a dodrziavat zaspavaci ritual, vzdy a vsade. Aj v lete, aj na dovolenke.

majlo1234
6. aug 2024

To su tie ocakavania😀 aj ja ked si sama v sebe stanovim, ze bude volny vecer, dokaze ma do nepricetna vytocit, ked dieta nechce spat. Traumu mat nebude, dozajtra aj zabudne pravdepodobne. Nabuduce ho nezamykj, akurat ho vzdy kludne vrat do izby. Aj keby to malo byt sto krat.
A naucis ho spat sameho, neboj. Ja som vzdy spavala so synom, teraz mam dvojmesacnu dcerku, syn ma tento mesiac tri roky a posledny cca mesiac zaspava sam. Necham mu ptvorene dvere, poviem rozpravku, chodim kontrolovat, a popri tom lomozim po dome, aby mal pocit, ze tam stale som. A uplne bez placu zaspava sam. Pred pol rokom by som neverila
Mimochodom aj teraz ho pocujem, ako si v izbe este spieva🙂‍↕️

jaass
6. aug 2024

Autorka tak ako my iné mamky tak aj ty si len človek. A každé babatko je iné. Niektoré posedí, denne spinka 2x. Iné nespinka ani raz a funguje ako na baterky. Absolútne sa netráp, zajtra ho silno stiskaj, mojkaj, už určite zabudol. Nabuduce keď budeš vyčerpaná a unavená, tak sa radšej 3x nadychni, predýchaj a bude ok 🙏 ale vôbec nemaj výčitky, si mamka, ktorá funguje nonstop a robíš všetko najlepšie ako vieš 🙂 čo by potom mali povedať iné mamy, ktoré sa nestarnú o svoje deti 🙄🤔😒

martinka13
7. aug 2024

Traumu mat nebude. Stane sa. Aj my matky sme len ľudia. Aspoň si zapamätá, že Ti nemôže skákať po hlave

misicka31
7. aug 2024

Ja zase nerozumiem,z čoho by mal mať akože tu traumu🤷.Z tých 20-tich sekúnd, čo ste stáli za dverami?Podľa mňa práve teraz pochopil,že to čo poviete myslíte vážne.

taktotedanie
7. aug 2024

Prehnala ale je dobre ze si si to uvedomila a do buducna to takto uz neries, sme len unavene matky a niekedy je toho uz hodne naozaj

zorkahorka
10. aug 2024

Mamy mozu ukazat aj to, ze su nastvane, nemusia sa furt ovladat. Nikto sa s nim nebude vzdy bavit tutuli-mutuli. Neboj, este sa nareve - mozno napr. Prvy den v skolke

luccija
10. aug 2024

Hlavne mu nedovol, keď idete spať skákať a divočiny.Potom je rozblazneny.Mozno skrátiť poobedny spánok zdá sa mi to dlho ísť spať o 22.
Neboj sa zapamätá si to, že v posteli sa spí a nevystraja.Knizka, mojkac a ležať.A buď bude pekne ležať s tebou, alebo odchadzas uf už som zabudla na ten čas ja som vždy zaspala skôr ako ona🙂to je fakt týranie ten nedostatok spanku

duppka13
10. aug 2024

Presne poznam taketo vecery ked ja uz chcem mat svoj klud a dieta vymysla. Je velmi tazkezachovat klud. Aj mne rupnu nervy u mna sa to prejavuje tym ze kricim. Potom mi to je luto. V izbe ho radsej nezamykaj, ale neboj traumu z toho nebude mat ved islo o par sekund. Skus nech zaspava bez teba, moja by sa pri mne tiez blaznila do noci ale ked je sama tak sa skludni a zaspi.

Strana
z2