Stíhate všetko na materskej?
Taky ozaj malicherny "problem" ma trapi. Lebo ja splom spokojna a pokojna 😂Ale stihate vsetko co by ste chceli na materskej? Som doma s 2 detmi. Jedno 3mesacne, druhe 3 rocne. A moja povaha ma vkuse nuti zamylsat sa, ze kde robim chybu. System myslim mam okej, skor tie priority. Pre mna je prvorade, aby sme mali poriadok, vzdy navarene, so starsou aby som sa vyhrala, aj ju rozvijala. Mensi aby bol cisty, spokojny. Aby sme boli aspon tie 3hodinky vonku na vzduchu. Lenze potom ma trapi, ze nestiham sa upravit nejako k svetu. Zopnute vlasy do drdola. Hodim na seba rifle tricko a finito. Namiesto toho aby som sa rano nejako dala do gala, tak radsej rychlo pretriem napriklad kupelnu. Cvicit stiham tak 3x tyzdenne doma. Ale kila nejako nejdu dole, takze sa nejako extra dobre necitim vo svojej kozi (cca 8kg navyse po porode). Skusala som trosku menej jest, ale mne sa zda (mozno zly pocit iba), ze mi hned klesa tvorba mlieka. Takze jem ako slon 😂 aj by som si uz tu rozcitanu knihu rada docitala, ale kedy? Vecer o 21 su obe deti uz uspate, o 22hej ma uz taha do postele. Kde je cas na muza? Ked uspim utekam do sprchy, prehodim cosi s muzom a uz je desat a uz ma to taha do postele. Sem tam nejaka navsteva, sem tam rodina dojde na viac dni. Uz mam aj chut zrusit wifi a vykecavacky cez net. Ale sme odrezani, kamaratky sa rozutekali po svete, raz zavola jedna, raz druha. Rodinu mame mimo, cize raz volaju muzovi, potom moji rodicia. Obdivujem vsetky baby, co stihaju biznis, neviem ci to robia na ukor deti ci spanku, netusim ale ja mam pocit, ze stiham toho malo. Niekedy si aj hovorim, ze mohla by som dole v bloku mame restiku, kupit radsej kazdy den obed so sebou, a mala by som cas hodinu denne navyse,ktore travim pri sporaku alebo umyvanim riadu. Ale povaha mi potom nedovoli, ze ved predsa som na materskej co by som bola za zenu nestihnut uvarit 1 jedlo denne, alebo aj dve 😂
@11iva11 nechcem aby sa zvrtla tema niekam inam, moja pozera rozpravky tak cca dokopy 30-60minut denne. Niekedy aj viac, napriklad ked ma chyti bolehlav a neviem fungovat. Ale teda gro su u nas knihy a nemozno porovnavat jutube a knihy. Ak knihy citas s dietatom a je to o interaktivnom rozhovore. Vninamenie statickeho obrazu. Vnimanie hovoreneho textu bez obrazu. Slovna zasoba. Cez knihy sa vela da z dietata aj vytiahnut, ake ma postoje, vnimanie. Toto jutub nemoze suplovat. Si myslim.
@ladyvi Tak ja neviem, ale mám 4 mesačné dvojičky a keď už budú mať na to vek, tak im plánujem púšťať rozprávky v angličtine z YouTube, ako aj naše rozprávky - typu Maťko a Kubko, atď. Na YouTube nie sú len blbosti 🙂 Napríklad sú tam aj nahraté rozprávky len na počúvanie, presne tie, čo nám moji rodičia kedysi pùšťali na platniach.
Ale knihy sú super tiež, o tom niet pochýb. Len ruku na srdce - budeme mať silu vždy len čítať s nimi knihy ? 😉
@11iva11 keď som cakala dieťa, tak som si študovala viacero prístupov k výchove. Dostala som sa k vyjadreniam uznávaného českého psychológa Mareka Hermana ako aj iných zahraničných odborníkov, ktorí poukazovali na nepriaznivý vplyv médií na rozvoj dietata vo veku do 4 rokov, potláčanie kreativity a akési otupenie dietata(nakoľko dieťa pozeraním YouTube atd informácie len prijma). Nemyslím si, že je to rovnake ako knizky. Knizky citam s dcerou pomerne interaktívne, podnecujem ju, aby ukazovala oko, ucho, vydávala zvuky zvierat, keď je na obrázku bubon, tak na ňom zabubnujem, keď tam vidime dievcatko, tak ho posteglime po nôžkach, ona tiež a hrozne ju to baví, používame knizky Minipedia, kde prstekom musí dat obrázok do pohybu atd. Myslim, že sa to s pozeraním tv, do ktorej dieťa len Kuka, nedá moc porovnať.. samozrejme tam boli popísané aj iné negativne následky na nervovú sústavu atd a hlavne som sa bala, že mi bez tabletu nebude chcieť napr jest, s čím naozaj nemame problem. Inak Steve Jobs, či ini vedci zo Silicon Valley nedavali svojim detom do rúk tieto technológie.. a uvedomujem si, že aj ja by som mala obmedziť čas na mobile, aby som jej nesla negatívnym príkladom, preto mám zásadu, že na ihrisko si telefon neberiem, alebo sa ho snažím nevyťahovať, ale nie vzdy sa mi to doma dari🙈😀
@11iva11 no to som si aj ja tak optimisticky predstavovala, ze pustim hovorene rozpravky na co mi moja mala reaguje, ze ona chce vidiet tu babujagu ci cervenu ciapocku v telke. Vobec jej neslo.do hlavy preco by mala pocuvat nieco bez obrazu (pripisujem to tomu, ze sme zacali rovno s kreslenymi rozpravkami). Ale nevadi,neberiem to ako tragediu, ma rada knihy a to mi staci, hoci aj pozera denne rozpravky v telke. Nie som extremista v tomto. Ale keby sme mali dom a dvor u nas by telka nebola vobec pustena. My s muzom vobec nepozerame telku.
@lula313 Ano závisí od dieťaťa urcite. Ale aj Id toho , co ta zena musi stihnúť a ake ma priority. Ja by som ju nenechala mrnčať, plakať , je mi jej luto. Moja je zlata , ale nevydrží ležať len tak pol hodinu. Co polhodinu, ani 5 min. Musim robit saska , aby mi vydržala ležať . Potom aj tak len nosiť sa chce. A teraz ked je väčšia je este viac aktívna, mam ju na rukách a kope nohami ako o zivot, chce byt v pohybe. Leží, pretáča sa , dvíha sa. Proste náročnejšie dieta. To s tvojou malou ma vazne zamrzelo :( tiez si spomínam ako som prisla z pôrodnice a moja bola prechladnuta , co je omnoho menej závazne ako pruh , ale aj tak ju to potrápilo . A nikto mi ani toto neveril, hovorili ,ze preháňam , ze nic jej nieje , az na plucnom to uvideli. A ja som plakala ,ako sa jej tazko dýcha, ako ju boli hrdielko a ja neviem , co robit ,ako jej pomoct. Muselo to byt pre vašu tiez tazke. Tak take dieta potrebuje mamu a nie umytu podlahu a vyleštené kachličky🙂 ale klobúk dole tym , ktore to zvládajú aj tak
tak to stihas toho fakt dost, mam jedno dvojrocne dieta a nestiham ani tolko toho co ty pises... ale je pravda, ze mam priority inde ako tip top upratany byt, radsej si hodinku oddychnem 🙂 je to o povahe asi 🙂 tak sa netrap, stihas toho viac nez dost, skor ti radim nieco vypustit a dopriat si aspon hodinku denne pre seba.. kupelna pocka 🙂
Podľa mňa toho stíhaš aj dosť,čo chces? Ukľudni sa, nerieš,všetko je ok.nemozes byť 100percentna na všetkých frontoch.tie,čo vyzerajú ako modelky, zas polavuju inde 😀

@lula313 Môžem sa opýtať, čo je zlé na tablete, YouTube alebo Tv pre dieťa? Teda za predpokladu, že tam pustíš program vhodný pre neho? Nepáči sa mi toto démonizovanie týchto médií, nakoľko to podľa mňa nie je o nič horšie, ako napríklad čítanie knižky.