Stráženie bábätka v noci
Ahojte, som zvedavá čo si o tom myslíte, či by mi nespravilo dobre nájsť si niekoho na noc k malému, 1,5 mesačného bábatka. Ja som už na konci so silami. Vobec sa neviem vyspať, trpím tým strašne, a neviem byť taká k dieťatu, aka by som mohla byť, Začala som mať aj príšerné bolesti v krížoch, chrbtici, bokoch, jednoducho je to na mna vela.
Máte s tým niektorá z Vás skúsenosť?
Kto cudzi ti ho nadojci? Alebo nedojcis? Tak ohrievacku na flase k posteli, dieta k tebe do postele a ani vstat nemusis. Muz ti pomaha? Cez den sa vies vyspat? Ak mas len 1 babo tak si to uzivaj, si prestav ze mas este k tomu napr skolkara ktoreho treba rano(prip.cely den) riesit.
Mne pomáhala prvé týždne mamina. A Bohu vďaka za to. To, že ti niekto pomôže nie je vôbec hanba. Môže ti pomôcť už to, že ti ju niekto zoberie, prebali, teba zobudí na kojenie a pomôže uspať. Po pôrode je to náročné, urob ako uznáte s manželom za vhodné vy
@snehulak77 Ďakujem, mne by najviac pomohol spánok konečne, Ináč nekojím, len vstávam k nemu s umelym mliečkom. To by vedela spraviť aj nejaká dobrá opatrovateľka, len sa trošku bojím na koho by som mohla to malinké stvorenie nechať. Mamina ani partner by celé noci nevedeli ostať hore.
@evickads mozno skus zmenit liecbu. Ja som mala len lahku formu poporodnej depresie, len dva tyzdne po porode to trvalo, ale bolo to hrozne. Uz je odvtedy 9 rokov, no stale si pamatam ten pocit neschopnosti, hrozy, pocitu, ze nelubim ani muza, ani dieta, prerevala som to cele... On akurat bol v novej robote, takze som bola cez den uplne sama. Potom si nastastie mamina zobrala na par dni dovolenku a bola cez den so mnou ako spolocnost. Potom to preslo. Ale u teba je to podla mna hlbsie.. Ale ked nekojis, a davas flasku, moze ta zastupit mamina alebo partner. Parkat v noci vstanu, daju mlieko, dudlik... Drzim ti palce, neboj sa ich o to poziadat, aspon na tyzden a potom uvidis..
@evickads ak cítiš, že máš aj depresie, tak stačí ambulantne a brat lieky. Ja tak beriem a je to lepšie ako sa trápiť. Nemusíš ísť do nemocnice. Pokiaľ máš dôveru v partnera a maminu, tak nie je pre nich reálne, že by napr do polnoci vstaval partner a potom mamina? Alebo aspoň cez deň, že by ťa nechali poriadne vyspať?
@asocial ďakujem, tak potom zajtra hned zavolam lekarovi, aby nieco s tym robil. Ked som sa po prvych dvoch tyzdnoch stazovala, ze je to stresujuce a unavujuce, tak mi povedal len tolko, ze ja som to chcela. A je to tak. Milujem malinkého, ale mám pocit, ze je to nad moje sily.
@evickads v case pandemie by som si do domu cudzieho nepustila. Duplom na noc. Otec dietata by mal pomoct. Aspon v piatok, sobotu, ... cez tyzden popros mamu o kocikovanie a ty si pospi. Kasli na domacnost, len nitna udrzba a spi cez den s babom. Moj mladsi bol do 3r hore kazde 2-3 hod. Prisambohu. Nespala som 3 roky. Resp spala vtedy, ked on... musis si to podelit s partnerom. Lahni si o 9tej a o polnoco nech babo nakrmi on. Ty vstanes az o tretej. Uz to pomoze. Alebo skus spat s babom v posteli, niektorym je tak lepsie.
V zahranici som robila opatrovatelku deti. Mala som klientov s novorodencom. Chodila som ku nim cca 2 tyzdne kazu 2-3 noc, aby sa mama vyspala. Spala som s drobcom v jednej izbe. Prebrala som sa, ked sa drobec zacal mrvit, zohriala mlieko a nestihol ani zaplakat a uz pil. Maly bol uzasny. Ak by ti to malo pomoct, tak vyuzi pomoc opatrovatelky. Nie je to ziadna hanba a uz vobec nie zlyhanie. Cim skor sa das do poriadku, tym lepsie pre teba a aj babo. Drzim palce.
@evickads ak bývaš s mamou v jednom meste, tak by som sa skúsila s ňou dohodnúť, aby si jej dieťatko odniesla večer aj s výbavou na nočné kŕmenie a ráno si pre dieťatko prídeš. Môžte to vyskúšať cez víkendy. Tým že bude u spoľahlivej osoby ty budeš mať doma kľud na spánok. A mama snáď 1-2noci vnúčatku venuje.
@evickads podľa mňa skoro každá žena toto zažíva v prvých mesiacoch, je to úplne normálne. Prvé mesiace som bola ako zombie 😂 a cez deň ja som si nikdy nelahla. Len toľko ti viem poradiť, že cez deň keď ma ti kto pomôcť troska z rodiny, alebo manžel, partner vtedy si oddýchni. Myslím ze väčšinou každá žena tým prejde. A čím bude babo väčšie, tým sa to bude normalizovat, možno o pár mesiacov ti prespi celú noc a bude to ok.
A musíš spať v noci? Ak máš iba toto jedno dieťa tak proste cez deň opatrovateľka, ako niekto napísal do kočíka a sup von. A môžeš spať. Ak pospis 3x2, 3hodiny tak v noci vydržíš byť hore.
Mne prvá Nespala nonstop. Pri druhej som luxusné schrupla s malou keď spala cez deň, neskôr aj 3,4 hodky pospala, no v pohode som potom v noci mohla byť hore.
Ani pomoc som nepotrebovala. Základ bol spať vždy keď bábo spalo a staršia bola v škôlke škole
Mal by ti pomoct manzel. Normalne ho nauc zarobit mlieko a nejako to da. Nemusi tahat celu noc, Ty potiahni do polnoci, on od polnoci do siestej a vymente sa. Aspon cez vikendy alebo ked nemusi druhy den do prace. Pamatam si, ze moj muz behal v noci zarobit UM pre nasho starsieho syna, aby som ja nemusela.
Vzdy je to lepsi napad ako sa hrat na supermatku aby ta nahodou niekto neodsudzoval a potom sa nedajboh nieco stane. Spanok je zakladna potreba tu nieje priestor mudrovat o tom ze si chcela dieta a ze si mala cakat ze sa nevyspis. Blbost, dieta ma otca a ty mas dufam milujucu rodinu, kludne si to zmanazujte ako sa da aby ste to v pohode zvladli. Mne pomahal manzel, ak nevie on skus maminu alebo niekoho z rodiny. Aspon na striedacku nech sa par krat v tyzdni vyspis. Drzim ti palce 🍀
@evickads ja mám skúsenosť takú, že môj bol hore v noci aj 50x, reval ako pavián, bola som naňho 80% času úplne sama. Mne sa ale cez deň spať nedalo vôbec. Doteraz nechápem, kde som brala tú silu to prežiť, lebo som typ, čo keď je hladný a nevyspatý, tak lietajú triesky. 😃 Opatrovateľku som nikdy ani nezvažovala, lebo som ešte taká “zapečená”, tvrdohlavá, že som si povedala, že už je to raz moje dieťa a je to moja zodpovednosť. Ja som to dala relatívne v pohode (boli aj slzy a nie raz 😅), ale ak si citlivejšia, alebo máš nalomenú psychiku, kľudne vyskúšaj aj opatrovateľku/psychológa. Môj syn má už cez 3 roky a hocikedy sa v noci aj teraz budí, donedávna mával nočné desy, naozaj som sa nevyspala už odkedy bol v bruchu. Ja som svoj údel ale prijala, že je to proste tak, je aký je, veď zachvíľu ma aj tak nebude potrebovať. Ale s novorodencom (a ešte aj s prvým) je celá situácia pre ženu nová a ťažká. Ale neboj, bude lepšie. 😊
Kde spí babo? Ja som sa prvýkrát vyspala až keď som ho vzala k sebe do postele. V noci je to viacej o tom cítiť maminku...ako to tom mliečku.
.mne sa po sekcii kojit nedalo ale dodnes ruky bozkavam tej laktacnej co ma naučila cievkovat umelé mlieko hadickou a ako tak sme mliečko spustili aspoň na noc aby bolo. Odvtedy mam krásne noci. Malý sa pomrvi, strcim prso, pocucka pohmatka a o dve minúty spí ďalej. Mlieka mam malinko ale v noci to stačí.
Hlavne pokoj. Daj si pohár vína, nohy hore a skus sa upokojiť. Je to len obdobie...
@evickads ako často sa Ti budi?
Garantujem Ti, že hoci by prišla opatrovateľka len by dieťa zamrnkalo bola by si tak isto hore materinský inštinkt nepustí.Alebo by si rozmýšľala či ho prebalila, či je všetko v poriadku...tak či tak nebudeš spat.Okrem toho väčšinou sú opatrovateľky ženy, ktoré majú svoju rodinu a tiež potrebujú byť fit, alebo študentky, ktoré potrebujú hlavu na učenie ..a, ak by som mala takto k niekomu chodiť veľmi dobre by som si to nechala zaplatiť🙂
Zvládnete to s mužom sami neboj sa.Este aj horšie Vás bude čakať...
Je to zmena veľká zmena každá žena si občas myslí, že to nezvládne a pod ..je to normálne VA situácia musíš si zvyknúť a prijať zodpovednosť.
Teda sa liečis či len ideš k lekárovi, keď píšeš, že pôjdeš....
Myslím ze ak máš také problémy aj po psychickej stránke, jednoznačne v noci potrebuješ spat. To je základná potreba a všetky problémy ako depresia, a podobne sa zhoršujú pri nevyspati, či prerusovanom spánku. Bud nech manžel v noci spi s dieťaťom, alebo niekto z rodiny, alebo skutočne nájsť niekoho spoľahliveho
Cez deň nie každý vie spat. A stačí ak v noci človek je zobudeny 2-3x a už nedokáže zaspať. A zároveň aj keď dieťa si vezme k sebe ani to neznamená že bude kľudne spat. Ja napríklad neviem spat s malým v posteli, ruší ma to som hore na každé zamrvenie. Spím v inej izbe a s malým je muž.
Ono jedna vec je, že akosi sa automaticky berie, že matka je matka, tak kľudne sa nemusí vyspať aj celé roky a nijako jej to neublíži. Figu, práveže ublíži a ak je citlivejšia , tak cez deň to sa odrazí na nervozite, zlosti a bude v jednom kruhu.
Prepáč no ja by som cudzej nenechala bábo. Ja má troj mesačné. Manžela som nechala späť v izbe samého lebo ráno vstáva.... Ja som z malým každú nič hore viem čo to je. Poradím ti len toľko vždy keď ti zaspí chod si pospať aj ty aspoň trocha. Je to veľa na psichyku. Viem to také to mám. No čo už ..... Bábo nemá vypínač. Hlavne buď v kľude .... Prejde to aspoň ja v to dúfam. Malý mal 3 mesiace a ja som od vtedy nespala niako dobré....
@evickads to je blbost, ze nevedeli. S manzelom sme odchovali dceru a dvojicky. V zivote som nebola na materskej, mame 50/50, nezijeme na Slovensku. Manzel normalne vstava. Vsetko sa da. Nezvladas to fyzicky? Si na antidepresivach? Ak je to take zle, tak on to tu jednu noc, aspon na skusku uplne normalne da, to mi ver ❤️ potrebujes sa VYSPAT, inak sa zrutis. Ak to manzel neda, jasne, zaplat si opatrovatelku, existuju aj profesionalky na noc. Urcite do toho chod. Nebud mucenicka. Uplne uplne seriozne to myslim. Spokojna mama spokojne babo.
@evickads Ak by sa ti podarilo zohnat niekoho doveryhodneho a mas na to, tak preco nie. Ja to s tym spankom uplne chapem, moj maly tiez nebol kojeny a vstaval k nemu manzel, ktory ma mensi problem s prerusovanym nocnym spankom. Ja som chcela mat co najviac sil pre maleho cez den a moct sa mu naozaj naplno venovat. Vedela som, ze nevyspata by som to davala len tak na autopilotovi a to by bola skoda.
napis viac o tom aky si mala porod tehotenstvo. ako sa citis a vnimas ako matka ako ta partner podpotuje. okrem antidepresiv by ti mohla pomoc psychoterapia. ja som po porode trpela poporodnou nespavostou. casto som nespala celu noc a cely den a dalsiu noc 3hodiny a tak. nie su to prijemne stavy. skusala som vselico. v zahranici napr vo francuzsku su night nannies normalna vec dostavaju okolo 150-200 eur za noc. zial u nas ak nebola na prse tak plakala ani manzel nemal sancu utisit takze to ze nekojis je v tomto pre teba vyhoda. zo srdca drzim palce
@evickads necitala som vsetky komentare ale kojit nemôžeš? My napriklad sme to mali tak ze postielku som mala spojenú s nasou postelou a akonahle sa mala zobudila tak som si ju pritiahla k sebe a nakojila. Robila som to v takom polospanku ale vždy lepsie ako každú hodinu vstávať a robit mliečko. Len ak nekojis tak ine nezostava len mliečko. Ja osobne by som nevedela dat dieta cudzej žene. Viem , ze moc som ti neporadila ale drzim silno moc palčeky nech sa das rychlo do poriadku. 🍀
@evickads je este velmi skoro po porode, urcite su strasne unavena a do toho depresivne stavy... Neboj sa, bude to lepsie, ani to vstavanie nebude take strasne a unava. Ja som sa nevyspala uz pol roka a to je syn od 1,5 mesiaca na umelom. Budi ss v noci aspon raz za hodinu alr za ten cas, co je tu so mnou som ss do neho tak zamilovala, ze kazdy jeden kontakt s nim ma robi stastnou, napriek tomu, ake je to unavne. Vydrz, aj ked si myslis, ze si na pokraji sil, nie si. Popros manzela, nech par noci vstava s tebou a vidi cely proces, dosledne sa to nauci a potom sa obcas striedajte. Kym sa moj syn krmil casto v noci, mala som stale zapnutu ohrievacku mlieka pri posteli, nachystanu odmeranu vodunv niekolkych Avent nadobkach a jednu nadobku s vodou v ohrievacke. Mlieko nadavkovane v davkovaci na susene mlieko a vsetko bolo hotove za 3 minuty.
@evickads Tie bolesti v mozu aj nemusia byt koli nevyspatiu... nosenie dietata je nesmierna zataz na telo.
Ja som nevedela spat cez den. Kazdy radil aby som spala ked spi dieta ale ked som si lahla, aj ked som bola hrozne unavena, tak som len rozmyslala nad tym co mi treba urobit. Ani v noci som sa nevedela poriadne vyspat ak bolo dieta pri mne. Az ked som bola sama v izbe a dieta na 100% zverene na 6 hodin do opatery otca, tak som dokazala vypnut a vyspat sa. My sme si nocnu sluzbu rodelili 50/50. Muz mal od 20:00 do 2:00 a ja potom do rana. To ale neznamenalo ze sme boli boli pocas tej sluzby stale hore, ked dieta spalo, spali sme aj my ak sa dalo.
Dufam ze sa ti podari najst pomoc, ktoru potrebujes.

@evickads nuz, moj nazor ta nepotesi, ale chcela si dieta, je malicke, ma 1,5 mesiaca, potrebuje citit maminku. Neviem, preco si ho nezoberies k sebe do postele, a mas pokoj, vyspis sa, nakojis poleziacky a hotovo. Ale u teba mam pocit, ze to zavana skor poporodnou depresiou, a preto by som to skor riesila odbornejsie. Nemas partnera, ktory by ti pomohol?