Strhávanie sa pri zaspávaní

anel000
24. jún 2022

Ahojte, dcera ma 10🌛. Od malinka mala silny moorov reflex (viazali sme do cca 7mesiaca).No stale si vsimam trhanie pri zaspavani, vacsinou ked spi na chrbte (v kociku ci vo vajci). V postielke spava na boku ci na brusku, tam take nepozorujem. Ak aj, tak len mozno obcasne a raz. Naopak v kociku viac krat po sebe.
Je to normalne? Vyrastie z toho?
Dakujem

andreatytler
24. jún 2022

@anel000 Ake je to trhanie? Ak jej len zasklbavaju svaly noh alebo ruk v momente ako zaspava, tak to je normalne lebo telo sa uvolnuje, ale ak rozhadzuje rukami ako pri klasickom moro reflexe, tak to by som riesila s doktorkou a pytala si vysetrenie u odbornika. Ak morov reflex pretrvava, treba pracovat na jeho intergracii, lebo ak ostane, moze to mat zle nasledky na zdravie dietata.
My sme tak mali a podarilo sa nam to intergrovat cvicenim.

anel000
autor
24. jún 2022

@andreatytler zasklb ruk alebo zasklb celeho tela, az ju to prebudi. A to cvicenie ste riesili u fyzio?

mikadooo
24. jún 2022

@anel000 skús si to nahrať na video a potom sa poraď s pediatričkou. Ťažko sa takto radi🤷. 10m mi príde už dosť veľká na to, aby mala až také zášklby, že sa na to vie až zobudiť...

andreatytler
24. jún 2022

@anel000 Ano su na to fyzioterapeuticke cvicenia. My sme chodili od narodenia na osteopaticke cvicenia koli inym problemom a osteopatka zistila asi v 8 mesiaci ze ma stale pretrvavajuci morov reflex a tak sme cvicili a preslo to ked mal asi rok. Ten reflex nebol uz tak silny ako ked bol syn novorodenec. Pediater nepovazoval za dolezite to riesit.
Skus urobit ako radi @mikadooo a nahraj na video a pusti doktorke. Doktorka by ho tiez mala vediet otestovat na ten morov reflex. Ale ja by som sla aj k fyzioteraputke a poradila sa tam. Je vela veci, ktore pediatri neriesia, lebo nie su natolko zavazne. Neintegrovany morov reflex nie je zivotu ohrozujuci a vela ludi ho stale ma, ale moze to narusat koncentraciu, pozornost, priestorove vnimanie, sposobovat uzkost, stress.
Vzdy ked sa morov reflex aktivuje, tak sa telo zaplavi adrenalinom. Je to priprava tela na velku stresovu situaciu (obrana alebo utok) a privela adrenalinu nie je pre babo zdrave a hlavne nie prijemne.
A este ma napadla aj epilepsia... tam tiez dochadza k zasklbom tela a tu treba riesit cim skor.
Nechcem ta stresovat s diagnozami, ale radsej nech to mas vsetko podchytene, ako by sa malo nieco zanedbat.