Sú deti narodené cisárskym viac choré?
Ahojte,
mám za sebou prvý pôrod, akútny neplánovaný cisársky rez, čo bolo pre mňa veľkým sklamaním... :(
Akoby toho nebolo dosť, natrafila som v múdrej knižke na hrozné štatistiky. Že deti narodené CR majú väčšie respiračné problémy, že majú 5 násobne väčší výskyt alergie a astmy a že majú o 40% vyššie riziko obezity ako deti narodené prirodzene.
Preto by som sa chcela opýtať hlavne mamičiek, čo už majú väčšie deti, narodené sekciou,či je to pravda. Prípadne tie, čo máte deti narodené aj vaginálne aj cisárskym - pozorujete tam nejaký veľký rozdiel v chorobnosti detí?
necitala som vsetky prispevky, chorobnost je podla mna uplne rovnaka, jedine co som citala ako rozdiel je, ze:
deti rodene cisarom mozu mat trosku oslabenejsie pluca, celkovo dychacie cesty. je to kvoli tomu, ze ich naraz vytiahnu z bruska a hned musia zacat dychat s plucami v ktorych je este plodova voda. deti rodene normalne su v porodnych cestach stlacane kontrakciami a idu pomalsie von a tym stlacenim z nich sa voda ide prec z pluc a teda maju lahsi prechod na dychanie. laicky som to napisala 🙂
inak je to rovnake, to iste sa tyka aj dojcenia, poznam x deti co ani nevideli mm a su zdrave a x deti dlhodobo dojcenych, co su nonstop chore 🙂
@pallacinka nie som vedec, len matka, ktora bola v uplne rovnakej situacii ako zakladatelka. Tak som si nastudovala o tom. Podla mna je hlupe zatvarat oci pred faktami. Ale tak tu na mk to je uz pomaly pravidlo. "Co sa mi nehodi, to je blbost" 🙂
@pallacinka V prvom rade si treba uvedomiť, že samotná "existencia" nejakého vedeckého výskumu NEZNAMENÁ automaticky, že predmet skúmania bol dokázaný, je nezvratný a nemenný.
Súčasťou celého procesu skúmania býva aj jeho "odobrenie" ďalšími vedcami, preto niektoré výskumy zostávajú neuznané, ba dokonca dostávajú nálepku ako bezvýznamné vo vedeckých kruhoch. Takže, vrátim sa k úvodu tohto príspevku - samotná existencia vedeckého výskumu ešte nič neznamená! 😉
@lorela O tom ma myslim nemusis poucovat, ale tak dakujem za vysvetlenie 🙂
@lorela takze ked ma niekto geneticku predispoziciu k obezite, tak sa na napchavat lebo aj tak nic nezmeni? Alebo ked ma predispoziciu na rakovinu hrubeho creva tak sa ma cpat nevhodnou drazdivou stravou lebo je to aj tak jedno...hmmm...co ja ti viem...nevravim, ze sa tym zachrani vsetko, ochorenie sa moze aj tak spustit...ale tvrdit, ze to nema ziafen vplyv nie je spravne...
@elviku11 neviem,co myslis pod vacsimi detmi,ja mam 4 a 6,obe cisarskym,kamoska ma 4 a 7,obe prirodzene.
Jej deti su omnoho chorlavejsie s tazsim priebehom. Moje maju zvacsa lahsi priebeh,aj ked u syna sa to zhorsilo po vybere nosnej mandle.
Jej deti boli na UM (mladsi dojceny 5m.), ja som dojcila ( 11.m.a 23,5m.)
Dalsia kamoska,deti dojcene,obe cisarskym,starsi ma 6rokov,chory byva sporadicky (aj v jasliach,kam chodil od 18.m.,bol minimalne chory.
Podla mna to od toho vobec nezavisi. Aspon mne poddla prikladov z okolia to tak vychadza.
teoreticky maju na to nabeh, lebo sa neosidlili prirodz. matkinou florou pocas porodu..
Ale napúr. moja prva dcera chora nikdy nebyvala, dokonca ani v skolke, ked inne deti boli.. max nejake sopliky sem tam a kasel, bez liekov.... ale nic vaznejsie, imunita skvela a to bola kojena len 2 mesiace... takze NEPLATI TO VZDY:
@elviku11 v minulosti ked neboli cisarske by tvoje dieta a mozno aj ty skoncilo v smutnych statistikach perinatalnej resp. materskej umrtnosti, takze sa netrap teoreticky o nieco vyssou sancou alergii. Ine je ak by si chcela cisarsky len tak z rozmaru, tam to treba zvazovat ale ked islo o zivot tak nie je o com ...
podla mna sa nedá porovnávať vysledok vedeckej štúdie kde skúmali osadenie organizmov mikroflorou s našimi osobnými skúsenosťami s pár ľudmi, ktorých máme v bezprostrednom okolí- ved to je tak veľmi nereprezentatívne..... verím tým študiám, lebo to znie celé skutočne logicky... a tiež si myslím, že štatistika chorobnosti by sa mala robiť tak u minimalne 30- ročných aby to malo nejakú vypovednú hodnotu...taktiež tie študie vobec netvrdia, že každý kto sa narodil cr bude chorý a každý kto sa narodil prirodzene bude cely život zdravý, veď to je hádam samozrejmé, že ide o dosť individuálnu vec.... tak neviem, prečo je tu okolo nich toľko vysmechu a znevažovania ... zjavne platí, že jediná vec, ktorú Boh naozaj spravodlivo rozdelil je rozum, lebo každý si myslí, že ho má dosť 😀 😀 😀
.
a ak teda mám prispieť do tejto veľmi nereprezentatívnej modrokoníkovej štatistiky: 4 deti, všetky prirodzeny porod, dojčené 1-2 roky, v súčasnosti majú 15- 20 rokov a sú všetci zdraví ako ryby, atb brali len párkrát za život, naposledy možno tak pred 10 rokmi...
prispejem aj ja, 40 rocna zena, narodena prirodzene, ale ze uplne prirodzene, celkove celkom zdrava strava, domace maso, zelenina, ovocie: 4 autoimunitne ochorenia, chora v detstve takmer stale - 2x zapal pluc a nespocetne vela krat zapal priedusiek ci anginy
@elviku11 ak vies po anglicky precitaj si tento clanok - tam je to pekne vysvetlene: https://www.scienceandsensibility.org/p/bl/et/b...
To, ze sa tu teraz najde x ludi, ktori potvrdia, ze ich deti su zdrave este neznamena, ze ten vyskum je o nicom a nema ziadnu vypovednu hodnotu. Ako tu uz niekto podotkol robi sa na velkych vzorkach deti a hovori sa o stredne zvysenom riziku, to znamena, ze riziko tam je, ale nie, ze kazde dieta dostane astmu. Toto riziko suvisi s tym ze dieta nie je osidlene bakteriami, ktor sa nachadzaju vo vagine a rekte, ale bakteriami z pokozky a nemocnicneho prostredia, i ked neskorsie dieta ziska aj tie dobre bakterie, ziskava ich v mensom pocte a aj neskorsie (co su nezanedbatelne faktory). NIe je to ziaden vymysel ale fakt. Zhodou okolnosti sme u nas v nemocnici zacali pred par tyzdnami babatkam narodenym cisarskym rezom podavat probiotika, takze tento vyskum je urcite vedecky podlozeny, na novorodencoch sa u nas neexperimentuje.
@sharmana začne to pôrodom a skončí pri tom kto môže za situáciu v štáte 😀 😀 😀 😀 😀 niekedy mám pocit že kým sa nenarodí dieťa nikto sa nezaujíma ako je to na materskej a mnohé sú v nemom úžase že o deti sa nepostará štát 😀 😀 😀 😀 😀
@elviku11
1. klasický pôrod
2. cisársky
3. klasický pôrod
-------------------------
podčiarknuté zrátané, spriemerované, všetky deti sú choré rovnako často ( našťastie veľmi málo), alergie žiadne, respiračné problémy - tak max. jesenné kašle, nadváha 🙂 🙂 🙂 to čo je?
@marcelatje 😀 ved to je na tom krásne, všetko sa dá obrátiť aj na srandu a vtip, netreba zo všetkého robiť vedu 😉
@elviku11 To co ti tu napiseme istotne nevyvrati ani nepotvrdi statistiky nakolko nas tu napise par. Ja mam syna narodeneho akutnym cisarskym do 3 rokov bol chory zrejme 3krat, dcera sa narodila prirodzene a pri kazdom zube sme mali sopel a z toho kasel. Co sa pri synovi vsak potvrdilo bolo, ze deti narodene cisarskym mavaju castejsie a silnejsiu novoredenecku zltacku. To co tu napise cca 50 zien sa neda porovnavat so statistikou.
@spuntikmathiasko 🙂 sranda, môj syn mal fakt brutál silnú žltačku, je narodený sekciou... vôbec som to však nečakala, keďže dcéra, ktorá je tiež narodená sekciou ju zas vôbec nemala 😀
@elviku11 neviem ake su na slovensku statistiky a ci sa vobec nieco take vedie, ale moj syncek sa narodil v 36 tt, sekciou, mal sice silnu zltacku a chvilku dychal na pristrojoch, ale odkedy nas pustili z nemocky bol chory malinko v porovnani s detmi ktore poznam v nasom okoli, vazne nebyva chory, nebyva nachladnuty, malokedy ma sopliky, ale zasa ma alergiu na BKM, ale netusim ci to moze byt sposobene skeciu... teraz ma 17 mesiacov
ahoj, ja mam chlapceka, ktory ma rok a sedem mesiacov, narodil sa cisarskym a do dnesneho dna nebol vobec chory... a to mam este dievcatko, ktore chodi do skolky, a aj ked bola ona chora, on nic nedostal....
@lorela rozhodlo sa na zaklade studii, ktore sa zaoberali tymto porovnavanim. Rozhodnutie je celoplosne pre nasu oblast, nie som v managmente, ktori ma na starosti lieciva a ktori rozhoduje, ake lieky sa budu pouzivat, takze neviem, ktore konkretne studie rozhodli. Nemonica je statna
ahoj ja už dospelá narodená cisarkým, našťastie žiadane choroby , alergie, mam 4 deti,narodené normálne a kojené 3 roky a bum, všetci alergie a astma a dokonca jeden DM1. Švagrina 4 deti cisarskym, nekojené a nič. myslím že tie študiu a zavery, že ked to dieťa bude to a to , tak bude a lebo nebude mať to či ono sú dosť o ničom, Sused narodený fajčiarke, nekojený s dymom aj zaspaval a zdravý ako buk? to do štatistiky asi nezapada.
@elviku11 podla mna cisto otazka stastia, ja som cisarskym, nemam ziadne ekzemy, alergie, astmu, cukrovku, jedno z deti je cisarskym, myslim, ze chory primerane veku, co tak pozorujem v okoli
@elviku11 ja mam obe decka sekciou, lebo inak sa nedalo a su krasni a zdravi obaja. starsi ma 3 roky a mal iba bezne kasliky, sopliky a raz norovirus, co dostal v nemocnici, ked sme tam boli s uplnou banalitou a ten mladdsi bude mat rok a este mal len 6.chorobu a 2 krat sopliky a aj to chytil od starsieho. ten starsi mi aj uzasne spinka. boli kojeni obaja rok a potom nabehli na sunar a aj tam je vsetko ok🙂. neboj sa a nerozmyslaj sa nad tym hlavne, lebo si to pritiahnes este nechtiac do zivota🙂). ved ako sa vravi, o com rozmyslas a comu venujes energiu, to sa ti aj neskor v zivote udeje a vyskytne, tak pozor.-). a mne primar povedal, ze sekia je najbezpecnejsi sposob porodu pre dieta...

@rhiannon Píšeš, že sa dá "veľa zachrániť", a ja na to reagujem, že ak je genetická predispozícia "nezachrániš nič". Čo na tom nerozumieš?