icon

Sú deti narodené cisárskym viac choré?

elviku11
22. jún 2016

Ahojte,

mám za sebou prvý pôrod, akútny neplánovaný cisársky rez, čo bolo pre mňa veľkým sklamaním... :(
Akoby toho nebolo dosť, natrafila som v múdrej knižke na hrozné štatistiky. Že deti narodené CR majú väčšie respiračné problémy, že majú 5 násobne väčší výskyt alergie a astmy a že majú o 40% vyššie riziko obezity ako deti narodené prirodzene.

Preto by som sa chcela opýtať hlavne mamičiek, čo už majú väčšie deti, narodené sekciou,či je to pravda. Prípadne tie, čo máte deti narodené aj vaginálne aj cisárskym - pozorujete tam nejaký veľký rozdiel v chorobnosti detí?

Strana
z6
rawmamka
23. jún 2016

@pallacinka Tak jasné, ale myslela som to tak, že majú veľa veľa spoločného 😉 .

luk25
23. jún 2016

@elviku11 na štatistiky a mudre knihy sa vykašli, venuj sa viacej dietatku a daj na svoj istinkt, prvý syn bol tiež sekciou,chorý bol len 2x aj to len obycajne sopliky, teploty nikdy nemal ani pri zubkoch, akurat ma atopicky ekzem-ale s tym som rátala nakolko alergie su dedicne, a ja som silna alergička, plus mame v rodine kopec alergii(ale vsetci co tie alergie maju boli narodení prirodzene, sekciu som mala v rodine ja prva)

misicka27
23. jún 2016

@elviku11 Myslim ze ti to moze byt uplne jedno nejake statistiky, ked ho budes krmit nezdravo tak bude obezny tak ci tak, alergie su casto dedicna zalezitost...ak mas ty aj muz je velka sanca ze bude mat aj dieta aj keby sa narodilo prirodzene a dojcila by si ho do 5 tich rokov...a ovzdusie je tiez zbecistene....pojdete vsetci zit do lesa mimo mesta???!!! :D sorry ale ako keby ste zeny uz nevedeli co vymyslat a cim sa vsetkym nepodstatnym zaoberat vo svojom zivote. Co tak radsej zacat cvicit a zdravo varit nech sa radsej predide ochoreniam ako pkakat ze si nerodila prirodzene ....su aj horsie veci, kopec deti sa rodi postihnutych alebo sa vobec nenarodi lebo ich matka isla na potrat!!!!! Pekny den prajem ;)

rawmamka
23. jún 2016

@misicka27 Presne tak, my v rodine nemáme žiadne alergie, syn je prvý alergik - a to sa narodil priam ukážkovo 😀 - vaginálne, 40.tt, apgar 10/10, 3400 gramov, 5 rokov kojenia, má 17 rokov - ATB mal len raz (1 škatuľku Augmentinu), chorý nebýval (max.tak raz do roka prechladol). Nikto nevie povedať, čo bolo spúšťačom alergie a štatisticky sme tak raritný prípad že až. Dcérky sú zatiaľ prototypom zdravia ale človek nikdy nevie, čo sa môže stať, veď napokon alergie vznikajú počas celého života ( aj v dôchodkovom veku) a kľudne môžu prerásť do astmy.

mojkamojka
23. jún 2016

Mna by velmi zaujimalo ako boli tieto statistiky robene. Vytiahli sa lekarske spravy novorodencov narodenych vaginalne a SC a potom si niekto zobral ich karty a kontroloval ako casto to konkretne dieta bolo chore? Alebo nebodaj niekto cudzi si vyziadal zdravotnu dokumantaciu konkretneho dietata v ZP? 😀 Tak asi tolko k statistikam. A co sa tyka chodorbnosti konkretne: Moje diueta c. 1 narodene prirodzene silny alergik atopik, dieta c. 2 narodene SC potravinova intolerancia. Upss asi to bude tym, ze mama aj ocko su alergici 😀 A k obezite sa uz ani nejde vyjadrovat nakolko statistika o 40% väcsej obezite u deti s SC je uplna "ftakovina".

lorela
23. jún 2016

@mojkamojka Fakt, to nehovoriac o tom, že ku zdravotným kartám nemá prístup žiadna cudzia osoba (okrem lekára viazaného mlčanlivosťou o zdravotnom stave), ba dokonca je k nim obmedzený prístup ešte 90 rokov po smrti osoby, ktorej sa zdravotná dokumentácia týka 😀.

mojkamojka
23. jún 2016

@lorela presne tak, preto sa bavim na takychto statistikach 🙂

maminkakacenka
23. jún 2016

@elviku11 Ahoj, moja dcerka narodena akutnym cisarskym, dve kila, nekojena, zdrava ako repa, v troch rokoch 14 kg a 99 cm vyska. Zdravie dietatka vôbec nezalezi od sposobu narodenia, ale popise sa toho vela, to je pravda. 😉

mircalla
23. jún 2016

@mojkamojka tiez by ma to zaujimalo🙂

monhla
23. jún 2016

Ja to zoberiem z opačnej strany. 3 deti, narodené normálne, po pôrode zdravé. dojčené min. 17 mesiacov /teda okrem najmenšej, no dúfam že to dotiahneme k 20 m / a antibiotiká do troch rokov sa počítajú min. 10x na každú. Najmenšia zatiaľ "iba" 2x.
Takže všetko nie je iba o pôrode a UM či MM.

Samozrejme normálny pôrod bez komlikácií je pre dieťa lepší ako cisársky. Aj MM je zdravšie ako UM. Ale niekedy si nevyberieš a tak sa tým nestesuj.

Medzi nami žije veľa dospelých, čo sa narodili cisárskym a vyrástli na sunare.

erka2014
23. jún 2016

Som z troch deti a jedina cisarskym a som najzdravsia.neboj 😊

lili007
11. júl 2016

Mam dve deti rodene sekciou. Su zdrave, priam ukazkovo (klop, klop), chodia do skolky a tak viem porovnavat. Ak nas chyti choroba, tak bezna virusova...kasel, sopel. Ziadne alergie, astmy, zapaly priedusiek toboz pluc sme neabsolvovali. Snazim sa ich stravovat najlepsie ako viem, dbam o ich hygienu, starostlivost o nich a vychovavam ich s laskou a v pokojnom prostredi bez stresu. Myslim, ze to je zaklad a nie to ako bolo dietatko narodene🙂
Ja som naopak citala, ze deti rodene cisarakom mozu mat slabsiu schopnost sa etablovat, presadit, mozu byt nespolocenske so slabym vztahom k matke. Myslite, ze u nas tomu tak je? Ani nahodou! 🙂 Obe su vynimocne aktivne, priatelske, extrovertne a pokial mozu tak sa vzdy ku mne pritulia 😀
Takze ziadne obavy. Hlavne Vas pokoj je prvorady 😉

zdenkakarolina
18. júl 2016

Ahoj moje baby suobe sekciou neplanovanou a chorobnosť pozri u nas v profile,su tam len tie važnejšie.

Strana
z6