icon

Syn ma hryzie a potom pohladká: Ako reagovať?

8. aug 2024

Ahojte, synove hryzenie zacalo nedavno nie je to dlho a viem, ze si tym asi presla kazda mamina. Ale casto x pride a plasne mi po hlave, ci nohe a naucili sme ho, ze ma rozplace a musi pohladkat. Hovorim mu nesmies robit bobo a podobne. Nevraciam mu to ako mi niektorí radia. Ale podla mna sa naucil, ze ked ma potom pohladka, moze mi jednu plesknut. 🤷‍♀️🙈 Mate podobne skusenosti? Bude mat za pár dni 16 mesiacov.

sisska96
8. aug 2024

To čo je zas za sprostosť......

pribinak
8. aug 2024

Necháš sa bit a hrýzť od 16 mesačného dieťaťa? Velka chyba !

Chytiť ručičky a veľmi dôrazne a jasne povedať NIE. A ak sa chce zahnať tak tie ručičky podržať a aj za cenu neciem akého placu
To iste ak ide hrýzť tak veľmi dôrazne ho od seba odstrčit a zas povedať jasne a hlasne NIE

On skúša čo mu dovolíš. Hentake divadielka akože s plakanim sú k ničomu. Lebo ak vonku udrie cudzie dieťa tam bude divadielko zbytočne

Čím skôr odnaučiť

7miriam77
8. aug 2024

Mna dcérka nikdy veru nepleskla

majlo1234
8. aug 2024

Su take deti, co to robia a take co nie😊 dorazne by som sa branila, zastavila ho v tom proste. On sa to postupne oduci, je to len obdobie

eva233
8. aug 2024

16m dieťa nemá dostatočné vyvinutú nervovú sústavu a teda ani mozog. Žiadne plače ani nič, keď vidíš ze ta ide buchnut tak zastaviť ruku a povedať nie. Nebijeme sa. Ubližuje mi A tam to končí. A čím bude staršie viac vysvetľovať prečo nie atd... Ale jednoducho určite nie ze nechať sabuchnut a až potom riešiť.

lenkakravcova
8. aug 2024

Ja som toto nikdy neriešila. Možno aj preto ako ti niektorí radia - ak sa niečo také stalo, vrátila som to dieťaťu podobne a už to viac neurobilo. 😄
Ale kľudne mu dohováraj týždne i mesiace. 😅

natall113
8. aug 2024

Plakanie na silu je úplne zbytočne, taktiež aj "nesmieš robiť bobo" alebo "mamičku to boli" je zbytočne.
Vracať tiež nieje riešenie
Chytiť ruky a rázne povedať NIE pozeraj sa pritom dieťaťu do očí ak sa znovu o to pokúsi chytiť ruky a znovu rázne NIE

anavixy
8. aug 2024

Rozhodne ho treba zastavit, tak ako ti tu uz pisu: razne, chytit ruky, pozerat z oci do oci a hovorit nie, ze sa to nerobi. Ale urcite nie tak ze budem akoze plakat a ked ma pohladka tak som zazracne v pohode ( to tvoje divadielko ho urcite bavi, buchne, mama robi divadielko, tak ju pohladkam, naramna zabava), to je take ako ked dieta udrie dieta a rodic ho nuti povedat prepac a co? Zrazu vsetko vybavene, lebo sa mu ospravedlnil, aj ked vobec nechape co to znamena a preco to mal urobit?
Rovnaka blbost je ucit dieta ze nema inych buchat tym, ze ho buchnem naspat. Toto som nikdy nepochopila co od toho ludia ockavaju 😵‍💫 nieco ako kricat na dieta nech nekrici.

bororka
8. aug 2024

Moja hrýzla odkedy mala zuby. Občas aj udrela. Keď som stihla, vždy som ju zastavila s ráznym nie, my sa nebijeme. Až posledné mesiace, ma chce napadnúť už iba v stave zlosti, keď nevie čo s emóciami. Aj keď sa ma dotkne zubami, už ma nekusne a potom pomojka. Trvalo to dlhooo, ale mozog to zapracoval.
Nikdy som neplakala. Mojej sa veľmi páči sledovať akciu/reakciu. Teda verím, že by ma hrýzla ešte v mojej 70 keby som začala plakať 😃
Až pri malej som pochopila príslovie, opakovanie je matka múdrosti ❤️

biglovemom
8. aug 2024

Ukaz mu alternativu.
U mojej to hned zabralo,
Vidim ze si nahnevana, (alebo co mu je vtedy) nebijeme maminku To boli… tu je vankus,sedacka tu si buchni.
Kratko vysvetlit lebo 5min rozpravacky nebude rozumiet.

Urcite nevracat naspät to je male,nevie co ma robit ked je nahnevane🤗

autor
8. aug 2024

@pribinak naozaj si myslis, ze som to 1000x neurobila? 🤦‍♀️

ano necham sa, bavi ma to 🤦‍♀️

autor
8. aug 2024

@majlo1234 robim to tak, len mam pocit, ze uz to trva vecnost 🙈

autor
8. aug 2024

@lenkakravcova aj to som skusila a nic 🤷‍♀️

autor
8. aug 2024

@natall113 robim to od zaciatku a nic

autor
8. aug 2024

@bororka veru tak musim byt iba trpezliva

autor
8. aug 2024

@biglovemom skusali sme asi 2x to spravil a nebuchol mna ale o5 to urobil 🙈

eva233
8. aug 2024

Dospelý človek vie, že v obci ma ist max 50, koľkí idú viac? Pravidlo, zákon, sankcia a aj tak to porušia... Dospelí...
A ty máš 16m dieťa ktoré 2x urobilo, že zvolilo alternatívu a ty čakáš, že na 3x to automaticky spraví znovu.... Ak nechces ist štýlom trestov a bitky chce to veľa vysvetľovania a ukazovania ako sa to má, to čo od neho chceš...

biglovemom
8. aug 2024

Nemozes ocakavat ze vsetko hned funguje,alebo ze vsetko bude uz robit tak ako sa to robi.uz to je super ze 2x nebuchol teba 👌🏻☺️trpezlivost

natall113
8. aug 2024

Nemôžeš čakať že to príde hneď, treba trpezlivosť. Má len 16 mesiacov

autor
9. aug 2024

@eva233 veru snazim sa ho usmernovat, razne davat najavo, ze NIE ale mam pocit uz ze som gramofon...

autor
9. aug 2024

@biglovemom ja som mamou 1x tak sa len pytam, necakam od neho skusku z jadrovej fyziky

lienka.7
9. aug 2024

@autorka jezisi, ďalšia co sa necha od mala otlkat od decka🤦‍♀️

autor
9. aug 2024

@lienka.7 ty si mimo 😂 nechod na MK ked ti vadia zeny co sa chcu poradit a frustruj ludi inde 😂

dismonika
9. aug 2024

Mám 3 deti, ale v živote ma ani jedno nepohrýzlo, nepleslo mi a ani nič podobné.

Pamätám si, že moju tetu v jednom období hrýzol môj bratranec do modrín a krvi. Raz sa naštvala, stiahla mu gate a uhryzla ho do zadku - poriadne. Odvtedy bol pokoj. Bratranec má už teraz skoro 30, žiadnu traumu neutrpel a hlavne vôbec nehryzie. 🤣

biglovemom
9. aug 2024

Autorka ved ja som normalne odpovedala😳

eva233
9. aug 2024

Každý rodič ktorý nechce svoje dieťa biť sa tak velakrat cíti.
Ale sama vidím u seba a vo svojom okolí, že to má význam.

andreatytler
9. aug 2024

16 mesacne je prilis male aby sa vedelo naucit ze nieco nema. Ako vidis su tu mamicky co sa chvalia ze ich deti nikdy neudreli a myslia si ze to je ich skvelou vychovou. Podla mna mali len stastie na dieta, ktore to nikdy neskusilo.
Niekedy v 18 mesiacoch zacne dieta chapat pricinu a nasledok a vtedy ho mozes zacat skutocne nieco ucit, tym ze si stanovis svoje hranice co je pre teba neprijatelne a vyvodis mu dosledky a tym mu urcis pravidla. Ak este raz udries, pojdem prec lebo ma to boli. (alebo: Dam ta do ohratky, alebo: ti budem drzat ruky kym neprestanes). Proste prirodzeny dosledok jeho cinnosti.
Kym nechape ze jeho cinny maju dosledky, musis len zabranit tomu aby udrel a tak aby bolo okolo toho co najmenej zabavy. Takze urcite ziadne divadielka s placom a pohladkanim. Potom uz len dufat ze ho to prestane bavit.

Hryzenie je trochu ina kapitola. To je velmi senzoricka aktivita a je mozne ze dieta to robi ked je senzoricky pretazene. Tam ti pomoze len odsledovat kedy to robi a vyhybat sa situaciam ktore hryzenie spustaju. Velmi casto je to salenie alebo bujare zapasenie pri ktorom ma dieta vela zabavy a vela fyzickeho konaktu.

autor
9. aug 2024

@andreatytler toto ma pre mna vypovednu hodnotu, dakujem za rady

ste dokaz, ze sa tu este oplati napisat 🙏❤️

zorkahorka
10. aug 2024

Mladsi syn stipal. Ma 3,5 roka a este niekedy ustipne, ale ozaj vynimocne. Nepomahalo vysvetlit, vratit, zadrzat ruku. Lebo - mnohi mali z toho zabavu, cim ho v tom podporovali - na to pozor 😀
Koniec koncov - je to obdobie, prejde to. Ale nenechavaj ho to robit 🫠

autor
12. aug 2024

@zorkahorka jasneze nenechavam ale je to unavne, mozno tehotenstvo vycerpava 🙈