icon

Tehotenstvo v 43. rokoch

havedka
15. mar 2014

su tu maminy ktore mali dietatko v neskorsom veku?nieje to riskantne?

mimatomo
9. aug 2015

@h2 moj szn ma o chvilu 18 a chodi s nami vsade a ked som mu povedala ze na dovolenku ideme bez neho (zo srandy) tak ze aaale to precoo?? 🙂

masinka
9. aug 2015

moj bracho sa narodil ked mala mama takmer 42 rokov, ja som mala vtedy 12. Tehotenstvo v pohode, bracho je zdravy, teraz konci vysoku skolu...... ale ... mama mu napr. nebola na stuzkovej, lebo ju akurat cakala operacia bedroveho klbu na ktoru cakala v poradovniku 3 roky a bala sa, ze tam v tom dave nachyta chripku.....
Ono to nie je len o tom, ze dieta okolo 40tky, to je este zena relativne fit... ale potom riesit pubertaka okolo 60tky, vnucata v 70 - 80 tke, resp. ked je clovek uz v 70-80 pomaly zavisly na pomoci svojich deti, tak tie nemaju cas, lebo riesia svoje novorodeniatka..... aj to treba brat do uvahy....

h2
9. aug 2015

@mimatomo Tak to je super, ináč, môj muž má 2 dcéry z prvého manželstva, majú 20 a 21 rokov a tiež s nami bežne chodievajú na dovolenky, dokonca minulý rok sme boli všetci spolu aj s obidvoma ich frajermi. 🙂 Dúfam, že ani môj syn sa neskôr nebude za nás hanbiť, aj keď skôr s touto možnosťou rátam. ☹

cailinevelyn
9. aug 2015

riskantne v com? jedni riziko je vo vyssom vyskyte genetickych poruch (ktore sa daju s 95% presnostou zistit pri vysetreniach, ak sa nedajboze stane, mozes sa predsa legalne rozhodnut pre UPT), zdravotne riziko pre mamku, ak nemas chronicke ochorenie, nie je, inak ak by bolo chronicke ochorenie, nebude rozdiel voci 18 rocnej...
ja som rodila prve v 33, potom v 38 a posledne v 40. nezda sami, ze by som mala ine tazkosti tehotenske ako v 18 rokoch (ranna nevolnost, palenie zahy, nepokojne nohy, pachut v ustach...) to ale je o hormonoch nie o veku...

sosanna88
10. aug 2015

Ano, existuje nejaka statistika, vyskumy ci co...skratka lekary tvrdia, ze najlepsie je otehotniet do 25ky. Udajne vtedy je najmensie riziko vsetkeho...Tak to je..
Tak ako na vsetko existuju statistiky, nazory odbornikov, tak aj na toto. Ale je uz na zene ako sa zariadi.
Ja som presne v tomto duchu vzdy tvrdila, ze ano, ak sa podari dieta chcem stihnut do 25ky. Bars aj 2 a viac.
Stihla som. Rodila som tesne pred 25 prve dieta.
Momentalne nad druhym neuvazujem, resp. uvazujem ale nechcem. Teraz.
Som v stadiu, ze raz, mozno...ked ,,to,, na mna pride...A ci to bude v 30ke alebo 40ke uz dnes neriesim.
Ked sa na to budem citit, nic ma nezastavi.

Pripad z okolia: Moja krstna rodila prve dieta ako 25rocna, druhe v 40ke.
Jej odkaz znie - ,,Rodit kym su babky mlade,, 🙂 Uz nemala na to tolko nervov, sily, naladu....Dnes caka dieta jej prva dcera, cize ma doma 8rocnu dceru a cochvila bude babka. Neciti sa na to, tesi sa ale nepreziva to ako babky co maju odrastene decka...

Proste kazdy ako mysli/citi....Kazda sa budeme starat o to svoje. Ci ako mladice alebo ako ,,zrele,, zeny 🙂

bobana99
12. aug 2015

@evaveva1 ja dúfam že ma to nečaká..momentálne za pár dní budem mať 46...čo bude za 10-20 rokov...netuším a zatiaľ sa tým nechcem trápiť

belusa
14. aug 2015

@sosanna88 to je aj o postoji moja mamina ma 74 rokov a pomaha mi zariaduje si program podla toho či nepotrebujem s malým pomocť, svokra ma 60 a ked ju poprosim raz za pol roka tak je problém, najlepšie jej vyhovuje ked prideme len na chvilu porozprava aka je svetova a sikovna babka ved sa s nim uz 10 minut nahanala a hotovo len ziadne starosti nech jej nenarobime

janinah
14. aug 2015

@evaveva1 mám teraz 52,manžel 60 a syn najmladší 10....už sme debatovali o tom,že oproti iným rodičom sme starší a že to nie je problém,jednoducho nám bol zoslaný z neba neskôr,jeho sestry ho predbehli 😉 všetko je to v hlave tvojho syna a ty sa netráp,on jednoducho sám musí na to prísť a dozrieť a sám pochopiť,že starší rodičia nie sú hanbou a že nie je sám čo bude mať na stužkovej pomaly dôchodcov....

veronkaj
14. aug 2015

moja mama mala 35 keď ma mala, dnes mám 43, zo začiatku ako dieťa som to veľmi nevnímala no už okolo 10 roku som cítila, že mama moja a iné mladšie je rozdiel a cítili som to via a viac nielen názorovo ale aj prístupom a všetko
sama som mala dieťa v 23 rokoch a teraz má 19 a je to úplne iné, ako s mojou mamou
veľmi som chcela ešte dieťa a tiež som zvažovala v 40 rokoch no prišla som on, aj o rok neskôr, dnes už by som sa na to nedala, čím ďalej viac hoci chodím pravidelne cvičiť a všetko v pohode predsa len už cítiť únavu skôr ako v mladosti, dnes ked som po prebdenej noci je to horšie ako v mladosti, ked som chorá je to iné aj celkovo už večer sa žiada trochu kľudu, poznám pár čo mal v takom veku dieťa áno sú radi že je ale sú unavený často a predstava, že ked ich dieťa bude mať 20 a otec 65 a mama 60 alebo 63 no ?????,,

veronkaj
14. aug 2015

@belusa nie je to len o postoji, zober si že Tvoja mamina má 74 rokov a môže si dovoliť Ti takto vychádzať v ústrety, napr. veľa dôchodcov musí ešte chodiť do práce lebo majú tak nízke dôchodky a potom sú už fakt unavený alebo hlavne to že môže byť už kopec zdrav. problémov, kedy budeš musieť hlavne Ty ako dieťa pomáhať svojim rodičom, voziť ich po lekároch, alebo napr. bude odkázaná na teba ,že bude ležať a podobne,
dnes sa snažia ľudia čo najviac držať krok s dobou, technikou svojimi deťmi lenže ...

anula
14. aug 2015

@havedka
je tu skupina "mamicky po 40-tke"

evaveva1
17. aug 2015

@janinah vďaka,presne to tak vidím aj ja,toto je viac forum mladých mamičiek,ale dúfala som,že sa nájdu aj také ako ja.Človek to asi musí zažiť na vlastnej koži,aby pochopil.Ale aj tak súhlasím s mnohými maminami,ktoré plánujú dieťatko neodkladajte to vedome.Ale niedeky sa stanú veci ako sa stanú.Ja len dúfam,že sa v zdraví dožijem synovej stužkovej,bez toho aby sa za nás hambil.No a keď nie,svet sa nezrúti,pôjdu jeho starší súrodenci.Všetky máte vo vašich príspevkoch kúsok pravdy.

evaveva1
17. aug 2015

@bobana99 Prosím ťa ani sa netráp,veď ono to môže byť len v mojej hlave, ono to nie je ani tak podstatné hamba-nehamba-hlavne že má rodinu a zázemie.Čo by niektoré ženy dali za to mať vôbec dieťa.Len som chcela počuť názory viacerých mamičiek.

vivusika
17. aug 2015

@ivet1371 ja tiež tak 🙂

natali1970
29. aug 2015

Dievcata, ma tu niektora skusenost s tehotenstvom po 45ke?(ano, nie je to preklep ☹...) mam uz 3 deti a konecne partnera ktory je z mojeho pohladu uzasny. Samozrejme to ma hacik. je o 10 rokov mladsi. Bez ohladu na to ale uz par poslednych rokov premyslam ze by som este chcela dieta (a nie je to viazane na partnera). Ked som si to konecne v hlave zrovnala tak prislo milion dalsich pochybnosti ☹... Take by som Velmi ocenila nazor niekoho s realnymi skusenostami! Vopred cd aka.

maciatkolulu
29. aug 2015

@veronkaj tak ono to je o postoji, vyzoru a celkoveho vyzarovania. Ja som mala pr u dceru ako 20 a druhu ako 23. A poviem ti ked nastupovala starsia do skoly, skolky, mne napr.nebolo prijemne, ze som bola najmladsia matka, bolo to take, ze co ty sopliak, tvoje nazory nas nezaujimaju ;-D nuz a teraz som mala ako 36.rocna tretieho a je to 100xlepsie vo vsetkom. Som trpezlivejsia, kludnejsia, viac si uzivam a vazim dar materstva. A naozaj, ze nikto neriesi prave teraz, ze mam 38 a muz 46 a mame dvojrocne dieta. Ovela.viac ludi riesilo, to, ked som bola mlada matka a poviem ti velakrat mi to nebolo vobwc prijemne.

natali1970
29. aug 2015

@maciatkolulu
Vdaka 🙂).. Pre tento pohlad mam velke pochopenie. Prvododeny poklad som mala v 22 a poslednu princeznu v 37 🙂... Aj tak mam zmatok v hlave... Asi moralne ..,

maciatkolulu
29. aug 2015

@natali1970 dcerina ucitelka porodila prvorodeneho v 46. Pokial viem, je vsetko ok.

fra
29. aug 2015

@natali1970 Práve som sa dozvedela, že 45 ročnej kamarátke sa narodilo zdravé bábetko z ktorého majú veľkú radosť - ona bola vždy taký rodinný typ, ale nedarilo sa jej nájsť toho správneho, tak teda robilla karieru, roky pracovala ako riaditeľka vydala sa až po 40-ke- ... pár rokov sa im babetko nedarilo a teraz sa malému veľmi tešia- podľa mňa je to individuálne každý nech robí tak, ako sa cíti - je skvelé mať dieťa v mladosti alebo aj v staršom veku - všetko má svoje výhody 🙂

natali1970
29. aug 2015

@maciatkolulu
Tak to aby som si svihla🙂, ale Aj tak to Asia v 46 nestihnem. A men prekvapil moj prvorodemy (v predchadzajucom bol preklep, prvorodemeho som mala v 22 a princeznu v 37). "Miami, any si treba plnit. Bude to super ak to bude".... Jaaaj, preco som prislo o ten "no problem" pohlad na zivot?? 🙂))

@maciatkolulu
@maciatkolulu

natali1970
29. aug 2015

@natali1970 Jaaaj, ze kolkhoz necitatelnych preklepov robim bez okusiek... Cisty senior. A to tu chcem snivat o mimcu, naivna tava🙂.. Oapravedlnujem sa vsetkym citatelkam ,

maciatkolulu
29. aug 2015

@natali1970 ja som bola schopna si to prelozit ;-D

kikakik18
29. aug 2015

Ja som sa narodila ako tretie dieťa, neplánované, keď mala mamina 39 rokov. POdľa toho čo spomínala, mala bezproblémové tehotenstvo aj pôrod. Dojčila ma 33 mesiacov :D Ja som ale opačný prípad, v 18 som sa odsťahovala, bývam s partnerom vo vlastnom dome a momentálne čakáme bábo. A to mám 20 rokov. Ja by som chcela mať do 30'tky odrodené, ak sa podarí 🙂 Nie z dôvodu možého rizika (to je aj teraz, hoci so stúpajúcim vekom je vyššie), ale skôr z dôvodu, že som teraz mladá a plná sily a preto si myslím, že lepšie zvládnem nočné ponocovanie a pod. A čo sa týka vedomostí a skúseností, ktoré svojmu dieťaťu ako mladá matka vraj neodovzdám... poznám X mamičiek, ktoré majú 30 a svoje deti kŕmia kupovanými výživami a príkrmam. Ja sa aktívne pripravujem na rolu matky, študujem, čítam, pripravujem výživy domáce a podobne. Ale ak sa niekto cíti na dieťa vo vyššom veku, prečo nie. Každá sme predsa iná. A moja mamina stále hovorí, že čo by teraz bezomňa robila 🙂 🙂

mircalla
29. aug 2015

Ja rodim o 3 mesiace mam 43.zatial vsetko OK, momentalne dovolenka v taliansku

helmanka
29. aug 2015

Riskantné je to vždy,ja som pred rokom porodila v 41rokoch zdravú dcerku,ani na testoch som nebola,ešte sa dojčíme, ja som akoby dostala novú energiu a stretla som sa len s pozitívnym ohlasom až na jeden prípad.Všetci mi hovorili,že nebudeme ľutovať a niektorí sa priznali,že túto šancu prepásli a teraz banujú.

mircalla
29. aug 2015

@veronkaj a co ked bude mat syn ci dcera 18 a rodic 65? had am uz budu dospeli,nie?

luciannka83
29. aug 2015

určite by som dieťa v takom veku neplánovala, no ak by sa podarilo, tak by som ho donosila.

charlie1980
29. aug 2015

Vsetko ma svoje pre aj proti, byt matkou v kazdom veku ma svoje pre aj proti. Urcite by som zohladnovala aj moj fyzicky stav. Zaciatku su narocne. Dnes je strasne vela mladych mamiciek s chorymi detickami...tych rizik v neskorsom veku je este viac. Ak by som otehotnela v tom veku neplanovane, tak by som ho donosila. Planovane asi nie...

maciatkolulu
30. aug 2015

@kikakik18 ja som mala deti aj ako 20-tka a aj ako 36-tka a ja som si to fakt viac viac uzivala teraz na "stare kolena" aj ked dve po sebe by som uz nechcela ako som mala. Prave to je to krasne, ze si vychutnavam vsetko, aj nervy praskaju tazsie, ako ked som bola mladsia. A ja som.sa zacala citit ako ta jablon na rodenie fakt po 30-tke, ze tak a teraz to ma prist a to som uz mala odrodene. To je ale moj nazor. A moje pocity. A vies ono ke super, ze sa aktivne pripravukes na materstvo a studujes, len realita je vacsinou absolutne ina. A ja niekedy dakujem vyrobcom vyziv, najma masovych, ze su tu s nami ;-D niekedy sa nestiha a dieta si jest pyta a sup mu hippika a je to. A ja vam od srdca zelam, aby ste boli stastna rodina po cely zivot, nech vam to vyjde a ste stastni. Naozaj si sa dala velmi mladunka na tuto cestu a ja viem co to obnasa.

kikakik18
30. aug 2015

@maciatkolulu ďakujem 🙂 presne, u každého prichádza túžba po matertve inokedy. Ja som mala tu túžbu teraz. Možno sa tiež na "staré kolená " dám ešte na dieťa. Človek nikdy nevie 🙂 aj Vám všetko dobré 🙂