Tehotenstvo v 43. rokoch
su tu maminy ktore mali dietatko v neskorsom veku?nieje to riskantne?
ak sa na to cítiš, prečo nie. Každý pôrod je individuálny. Zváž všetky za a proti.je to určite väčšia záťaž ako pri 20-tke.
Ahojte maminky,mám 39 rokov,v máji čakáme štvrté dieťatko. Bola som na prvotrimestrálnom screaningu v piatok,dnes som volala o výsledky,sestrička mi povedala len toľko,že nieje oprávnená mi to povedať,ale že mám odporúčané geneticke vyšetrenie a aj amniocentézu. Som s nervami na dne,môže to byť vzhľadom k veku?Chcem sa spýtať,či niektoré nemáte podobnú skúsenosť. Mám veľký strach 😞
@havedka ved ty to tu stále riešiť,podľa môjho názoru už si stará na dieťa a obzvlášt ked už máš 3,dala by som dieťaťu pokoj,budeš mať 60rokov a dieťa 16-17rokov.podľa mňa blbosť mať dieťa!!!!
@mili9 ja ti poradim, chod tam osobne nech ti vysvetlia o co ide. Tazko takto radit. Mne ked som otehotnela (mala som 36) ani nahodou nenavrhla amniocentezu. A to som mala problem s 1.tehotenstvom. takze zalezi vela od lekara. Mne vysledky vklude povedala sestricka do tlf. Ale je podla mna vrchol, aby ti povedala, ze nie je opravnena a vzapeti, ze mas odporucanu genetiku a amnio.
@mili9 a to budes mat stvrty cisarsky?
@mili9 ešte sa netráp. aj mne to povedali. ja som síce mala výsledky v poriadku, ale vzhľadom na vek ma posielali na amnio, potom mi povedali, že mám nábeh na preemklampsiu, hoci som stále mala nízky tlak, ale kedže mám len jednu obličku, tak pre istotu...dieťa sa narodilo zdravé. Mojej spolužiačke vyšli testy úplne že zle, tiež ju vyhnali na amniocentézu a výsledky prišli dobre. ale musela za to zaplatiť nejakých 170eur. Mám pocit, že je to dosť o peniazoch. Máš už vyšší vek, máš strach, tak čo by si nezaplatila...
@mili9 Ahoj netráp sa.Ja som bola 37 rocna prvorodicke geneticke vyšetrenia co bol iba rozhovor a ci chcem amniocetezu.Na amnio som nešla.Bola som iba na morfologicky ultrazuk.My 35+ mamičky budeme stále "rizikovejsie" podla tabuliek.Drzim palce 😉
Ja potom tomu nerozumiem. U mna nikto nerobil nic kvoli veku. Bratislava - Koch. Chvalabohu, ziadne stresovanie, ani genetika, ani amnio, iba bezny morfo utz.
V klude ak sa clovek citi na to mat dieta aj po 40 tak do toho, chore dieta sa moze narodit mladej aj starsej zene, dieta v mladom veku nie je zaruka zdraveho dietata a v starsom veku moze byt velkym prinosom.
..a ja stale tuzim po dalsom, aj ked uz v mojom veku 🙂) ... krasny dnik, kazde dieta je pozehnanie a dar!
Mne sa minuly tyzden narodila krasna zdrava dcerka v 43.
Ja mam 40 a 10mesacnu zdravu dcerku..este by sme chceli surodenca..
@zvolsiinylogin ja som mala syna tiež v 40tke a dcéra pribudla až po piatich rokoch
Ja som prvé dieťa porodila v 40-ke a druhé by som rada mala ako 43-ročná. Otehotnela som na prvý pokus, tehotenstvo bolo mala komplikácií a pôrod prirodzený bez epidurálky... 😉
Ja mam 39, 11 rocneho syna a 11 mesacnu dcerku a kludne by som prijala aj tretie dieta, obidve tehotenstva boli rovnake, bezproblemove, porod druhy bol ovela bezproblemovejsi ako prvy pred 11 tymi rokmi
Nam sa stvrte babo narodi mesiac po mojej 43.Ja som ho sice neplanovala (moj muz ano)ale moc sa tesime.Tehotenstvo mam bezproblemove,ani neviem ze som tehotna..okrem toho priberania😀a cuduj sa svete aj genet. testy mam v poriadku co pri dcerke som mala 1:6 na DS..ale chvalabohu je zdravucka a robi nam velku radost😀😀
@mayusik to vazne???? 47????? Ja teraz idem o dva dni... V lete budem mat 44 rodim po takmer 20tich rokoch aaaa aj sa bojim trosku...ale asi ako kazda mamina....
určite by som v takom veku vedome bábo neplánovala...🙂ja dúfam, že po 50tke už budem mať dochované, samostatné deti a ja si s manželom budem užívať "druhú mladosť" 🙂 a nie chodiť na rodičovské združenia :D
@baaambulkaa no nase bolo planovane uz okolo 40tky ale sa nedarilo aaa aj som potratila.... Ale potom sa podarilo.... Sme radi a tesime sa... Citim sa ako prvorodicka po tolkych rokoch 🙂 🙂 🙂
@cupakabricka ale však jasne, každý ako sa cíti 🙂 možno aj ja budem chcieť v 40tke dieťa :D držím palce ;)
@baaambulkaa no to ano.... Nasli sa aj takí co boli radi s nami a aj takí co sa len uškŕňali popod nos... Ale my nelutujeme ... Hehe 🙂 Dakujem.... 🙂 pekny vecer prajem ;)
@cupakabricka vazne, vazne.tiez som tomu nemohla uverit, ta pani bola len dva roky mladsia od mojej mamky 🙂).drzim prsty nech vsetko dobre dopadne
@mayusik tak dnes v poradni mi lekar oznamil ze som zatial bez komplikacii a tak ma poslal na vikend ešte domov. Tak musim pockat si ešte chvilku hahaha v utorok sa mam hlasit ak sa nic neudeje cez vikend. 23.2 je posledny vypocitany termin

ja som svoje tretie dieťa porodila tesne v 38. rokoch. teraz mám 43, dieťa 5, manžel 48. aktívne sa jej venujeme, chodievame viackrát v roku na dovolenky, prácu som si zariadila tak, že som už na obed doma, aby sme po školke boli spolu. denne varím, aj do školky, zaváram, všetko na jedenie si doma vyrábame..starší sú už samostatní, možme sa plne venovať malej. moji rodičia majú 70 rokov, sú taktiež veľmi aktívni, teraz si dostavali nový dom, majú záhradu..dokážu mi s malou pomocť, vybrať zo školky, ostane u nich aj na noc...ale ja ich pomoc veľmi nevyužívam, aj so staršími som si poradila sama, ved v tom čase rodičia ešte pracovali..takže ked to porovnám, teraz mať dieťa je lepšie...sme rozumnejší, vieme si lepšie zariadiť čas, máme svoje bývanie, viac penazí, dve autá, neženieme sa za kariérou, pomožu aj staršie deti, číže si to vieme podeliť...kojila som ju do 3,9 roka, tak som v tom čase spala málo,ale zvládli sme to. nerada už ponocujem, ráno skoro vstávame o piatej, tak aj preto. ale to, že nechodievame na žurky, mi nechýba...a ked budeme zdraví a aktívni ako moji rodičia, nebojím sa ani stužkovej, či vnúčat...takže za mna je to viac výhod... 😉