icon

Trucovitý plač pred spaním

bombrska
8. okt 2013

ahojte, potrebujem poradit ... mala ma dva roky a dva mesiace. Zlate, mudre, sikovne dievcatko. Posledny tyzden sa vsak v priebehu dna meni na neznesitelneho jedosa. Krikom a placom si vynucuje vsetko. Kaslat na to - den je den a nejak to prekoname. No najhorsie su vecery. Ked sa pekne okupka s usmevom si lahne spinkat a po pol hodke rev a krik. mama ja chcem ist za tebou, tatino ja chcem ist za tebou, maminaaa, maminaaaa .... a dokola. Manzel si k nej uz isiel takto lahnut par krat, lebo rano sa zubudila cela zachripnuta. Dnes takto vykrikovala skoro 45 min az kym muz znovu nesiel k nej. Ono to nie je plac ale jedy, lebo ked tam pridem a zacnem sa s bou rozpravat tak je v pohóde, odpoveda, komunikuje. ked chcem odist, spusti sa to odznova ... ma nekonecnu vydrz. Bit ju nechcem a nechavat vyplakat? a dokedy? 45 min kriku je na hlasivky dospeleho cloveka riadny zaberak a nie to pre dieta. Uz som zufala :( ... co s nou? bojim sa, ze si zvykne a budeme s nou musiet kazdy vecer naklusat do postele. Toto nechcem ...

lubina
8. okt 2013

zacina obdobie vzdoru...............to chce len pevne nervy a klud..........

tinach
8. okt 2013

...noooo počkám na odpovede, mame doma to isté a to má malá len 20 mesiacov 😅 tvoja sa uspokojí aspoň s tatinom, ale u nás musím naklusat len ja, este zopár týždňov a som v Pezinku 🙄

katy1979
8. okt 2013

tak tak obdobie vzdoru. pevne nervy 😉 ked nechces stoj si za svojim.
ja s nasimi klusem do postele a casto si to uzivam. maly su len raz 🙂

nae
8. okt 2013

U nás sme v tomto veku bežne zaspávali so synom, cítil sa tak lepšie, v bezpečí, a zaspal rýchlejšie. Zaspávať sám bez našej prítomnosti zvládal v pohode okolo 2,5 roku. Deti v tomto veku už majú veľkú predstavivosť, začnú sa báť vecí, ktorých sa predtým nebáli a volanie vašej malej po vás je možno zo strachu. Ja by som radila - uspokojiť túto jej potrebu. Zaviesť nejaký príjemný rituál, napr. čítanie pred spinkaním, prípadne si porozprávať, čo pekné sme cez deň zažili plus potom prečítať rozprávku a zaspať s ňou. U nás tento proces niekedy trval aj hodinu, ale postupne sa to skracovalo. Myslím, že hodina sa pre dobrú vec dá obetovať, nie? Držím palce 😉

moonglow
8. okt 2013

ja by som si k nej lahla, ved to nie je ziadny problem... mozno ma ciltivejsie obdobie, zacinaju rozne strachy

mladsieho uspavam na prsniku a casto si lahnem aj so 4 a pol rocnym... za 5 minut su tuhi, nie je to ziadny problem ... skor naopak, mam tie uspavacie chvilky velmi rada 🙂

aristka
9. okt 2013

je vitaj v klube ,mám tri deti a u všetkých sme si týmto prešli ,ako to riešiť ,treba skúšať či sa nebojí tmy ,nejakú lampičku do zásuvky ,nech jemne svieti ,nechať otvorené dvere ,nech vás počuje alebo jednoducho pri nej zotrvať ,je to na nervy ,ale je to len prechodný stav a časom sa to zlepší,len vydržať....

bosoriak
9. okt 2013

@bombrska Ja som svoje dve vymyselnicky uspavala velmi dlho, hadam 3,5 roka starsej. Citala som si pri nich a oni obidve krasne zaspinkali. Potom mi to prestalo vyhovovat, lebo sa namiesto uspavania zacali jasit. Tak sme sa dohodli, ze budu zaspavat same - opakujem DOHODLI, cize ja som im vysvetlila preco tam uz nebudem a oni to pochopili a uznali. To bol najtazsi bod programu. 🙂 Potom to chvilu trvalo, kym sme sa to naucili, ale vzdy ked mrnkli jedna alebo druha (su spolu v izbe), tak som sa aspon ozvala. Pocuvali ma cinkat riadom pri ukladani umyvacky, tiez sa s muzom normalne rozpravame, cize maju pocit, ze tam nie su sami.

Tiez mavame silne place, ale u nas je to vtedy, ked su prilis unavene. Skus aj ty davat svoju spavat o trochu skor, mozno to pomoze. No a na ten plac u nas pomaha jedine odputanie pozornosti. A co budeme robit zajtra, a co musime este kupit, a co sa da robit, ked je clovek dospely... A potom vacsinou poviem, nech si rozmysli, co musime zajtra nakupit v obchode a ze ked doukladam umyvacku, tak pridem a ona mi to povie. Vacsinou uz spi ked pridem 🙂

Naozaj to chce len pevne nervy, a pokial vam nevyhovuje s nou zaspavat, tak to riesit pokojne, laskavo, ale pevne si stat za svojim. Niekedy povolit a niekedy nepovolit je pre dieta velmi matuce, hlavne sa dohodnite s manzelom ako to budete riesit a potom si za tym aj stat.
Drzim palce.

januliatko111
9. okt 2013

@bombrska no tak u nas je posledne dni presne toto iste!!! Este aj vekovo su skoro rovnake...nasa spava vo svojej izbe uz skoro rok, od narodenia ma problem so spanim aj zaspavanim ale uz mala teraz pred tymto take fajn obdobie ze lahla do postele, vypila mlieko a spala...ale co robi posledne dni...na porazenie!!!!! Co je najhorsie, naucila sa uz aj vyliezat z postielky ☹ a este takym "super" sposobom ze prelezie na prebalovak a z neho dole...alebo len sedi hore na prebalovaku 😠
Zatial to robi tri noci a ja uz som z nej na nervy...neviem ci jej nahodou nejdu posledne stolicky tak dufam ze to suvisi s tym a ze to coskoro prejde....chlap povedal ze dnes jej skusi precitat rozpravku pred spanim tak uvidime...
Zaspava pri malej lampicke zasvietenej, dvere ma privrete, izbu vyvetranu, dudel natrety gelom na zuby 🙂 flasu s vodou v posteli, mlieko vypite...a len stoji v postielke a nervaci a reve (to sa ano neda napisat ze place lebo to je fakt len jedovity rev)
Pyta sa k nam do postele ale v tomto jej ustupit proste nechcem...nech si mysli kto chce co chce (ze som necitliva matka) ale mne proste vadi dieta v manzelskej posteli...jednak ju na to nechcem naucit ze bude zaspavat s nami a jednak sa poriadne nevyspim ked tam je kedze sa roztahuje zasadne krizom cez pol postele (ked sa zobudi v noci tak ju prenasame k nam...kedze v noci som fakt nemala silu pocuvat ten vresk a chodit za nou)...tak drzim palce nech to co najskor prejde ako u nas, tak aj u vas 🙂

elienka
9. okt 2013

u nás svieti lampička stále, ak ju vypnem, hneď je hore. a skús prečítať knihu každé dieťa sa vie naučiť spať - je to o tréningu spánku - dieťa sa síce nechá plakať, ale nie vyplakať. ide o metódu, že ak dieťatko plače, tak sa vrátš po 3 minútak, cca minúto ho upokojíš kludným hlasom, ale nebrať na ruky, potom odísť, ak plače, vrátiť sa za 5 minút, potom už po 7 minútach. Takto sa dieťa nenechá vyplakať do úplnej bezmocnosti, ale ani mu nedáš pocit, že si tým revom vynúti čo potrebuje. moja malá v ronakom veku, teraz občas protestuje ale ja sa tam vrátim, zaspievam jej uspávanku, ktorú si vypýta a poviem, že už neprídem, že som blízko a že viem, že je tam v postieľke a že ju počúvam, ale že už neprídem. Tiež nám pomohol rituál s knihou, okúpali sme sa, a potom som si s ňou čítala v posteli cca 15 minút a potom do postielky.
u nás nefungovalo, to, že s ňou tak 5 minút poležím a zaspí. najprv to bolo 5 minút, potom 10 anakoniec sme sa dopracovali po týždni takéhoto spôsobu k tomu, že to bolo 40 min. a nespala. ja som veľakrát zaspala s ňou, ale mňa často čaká ešte robota po tom čo zaspí, takže toto som si nemohla dovoliť

bombrska
autor
9. okt 2013

baby dakujem moc, som rada, ze nie som v tom sama. faktom je, ze vcera ked som si lahla do postele a pozerala na tu malu potvorku ako krasne spinka mi to prislo cele strasne luto. naozaj je malinka iba raz a preco sa nechat pripravit o tie chvile ked sa este chce pritulit ... (hoci ta moha na dotyky a pusinky nikdy velmi nebola. ked od nej dostanem pusinku a pocujem lubim ta, tak to mam sviatok na tyzden :DDD ) ... ale je moja a milujem ju najviac na svete.
Ona opica vie, ze sme tam, lebo sa jej stale ozyvame ked krici, ze Diuska tu sme, spinkaj .... aj svetlo svieti vedla, aj buchoceme, aj sa rozpravame ... ale aj tak, chce nas mat pri sebe, that`s all ... tak preco nie? 🙂

quaxi
9. okt 2013

@bombrska my sme toto mali u oboch, museli sme uspavat, nic lepsie sme nevymysleli. Syna sme postupne spracovavali, ze najprv sme s nim lezali, neskor sedeli na kraji postele, potom vedla postele, potom v izbe ale az pri dverach, potom tesne za dverami, potom sme skracovali cas a pod nejakou zamienkou sa vyparili... Procedura na 2 roky, ale bez placu. U dcery bol problem od 15 mesiacov a skoncilo to teraz, ked ma 2,5 roka. S nou sa ale inak nedalo, len zostat priamo v posteli, a po par mesiacoch ani to nepomahalo - blaznila sa a lozila po nas. Nedala sa uspat nijako, takze rok chodila spat o 23-24h s nami. Ak sme ju ulozili skor, tak vystrajala do rovnakeho casu, vobec to nemalo zmysel skusat. Teraz ju to preslo, vystraja sice do 22,30, ale aspon sama (teda s bracekom), nas uz nepotrebuje. Dufam, ze casom bude zaspavat skor. Vydrz, oni z toho vyrastu, len to trvaaaaa :-/

gretocka
9. okt 2013

@bombrska ja som so syncekom zaspavala az kym sa nenarodila mala( teda skoro tri roky), musela som ho drzat za ruku alebo on mna hladkat po tvari a vlasoch. Ked sa mala narodila, zaspavali sme v nasej posteli vsetci traja spolu. Potom ked zacala mala papat kasu, tak uz zaspavaju kazdy vo svojej postielke, ale vacsinou musim ostat sediet na zemi medzi postielkami - tak pokojne zaspia.
Takze moja rada, ked si to mala vyzaduje a je to pre teba prijatelna alternativa, ostan pri nej kym zaspi. Pre mna osobne to je chvila oddychu pred "nocnou". Ked zaspia, caka ma vzdy este nejaka robota, tak sa aspon par minut zrelaxujem a naberiem silu na upratovanie 🙂