icon

Večerný rituál s deťmi

24. okt 2025

Prisla som si pre radu. Dve deti 5 rokov a 1rok. Od 18:00 postupne veceriame, mensie babo priprava na spanie-kupanie...dojcenie uspavanie na rukach. Ked skoncim skoro zaciname od znova- ide vacsie este chce zvycajne nieco male jest...niekedy este raz veceru...zavislosti od toho ako babo zaspi este si zvykneme pozriet knihu,alebo zahrat karty, pexeso.... nasledne toaleta, sprcha(kupel), priprava siat do skolky...uspavanie ( sedim vedla postele, niekedy aj hodinu ako dnes...) casto ani neuspim vacsie , ozve sa mensie.... teraz je 22:00 a ide ma porazit.... mensie sa uz ozvalo ze chce cici, vacsie este vykecava v posteli.... ide mi to na nervy od 18:00 nic ine nerobim ako dookola to iste...Ja sa nedostanem na zachod, do sprchy...este musim upratat kuchynu,ktora je po vybuchu, chcela som povodne umyt dlazku (zasa sa to odklada) ... a prosim kedy sa starate o seba, citate knihu? Taka som nazlostena, ze aj ked sa vyprdnem.na kuchynu,upratovanie neviem si teraz sadnut v klude pozriet serial, alebo citat....hocico...poradte mi ako to mate vy doma organizovane?

anonym_5a3d75
24. okt 2025

manžela nemáš? vôbec si ho nespomenula.
mne veľmi pomáhal manžel. deti osprchoval, pripravil na spánok, pripravil fľašky, - dokázal všetko. 3 deti do 4 r.

michaela329
24. okt 2025

A muž? Ja mám 9 mesačné a od narodenia sa idem okolo siedmej v pokoji osprchovať, oni dvaja zatiaľ počúvajú uspávanky, pozeraju knihu, potom nakŕmim a o ôsmej mi malý spinká. Kým uspavam, muž uprace, čo treba. Ak by sme mali deti dve, jedno z nich by určite uspaval on, minimálne by ho určite oriadil.

anonym_f453b0
24. okt 2025

Ahoj, tiež mám 4 ročný rozdiel
Ale ja som toto poviem nikdy neriešila
Deti boli o 20.00 v posteli obe
Kuchyňa riad upratana hneď po veceri.
dlážku som umývala vždy cez deň, keď niečo natrusili za tú večeru , za 30sek. to bolo pretrene,pozametane , nie až vtedy celú dlažku umývať
S mladšou som chodila spávať a so starším nie,zhasla som v izbe a on zaspal sám
Kým som vyšla zo spálne od mladšej, syn už spal

V kľude som sa osprchovala a čistá som si mohla sadnúť ku knihe, k seriálu , MK
A že sa dcéra zobudila do pol hod.,hodiny ,tak som ju upokojila a pokračovala vo svojom relaxe
Ja neviem ,obe deti boli a aj dodnes su veľmi dobre a striktne zarežimovane

anonym_efc258
24. okt 2025

Ja som asi z ineho sveta, ale v živote by som večer neumyvala podlahu.. upratat linku, stol, ano, ale koniec..
Cez den umyvam, ked boli male deti, bud cakali alebo pomáhali akoze alebo spali vtedy

pralinka25
24. okt 2025

ani sa ti necudujem ze si frustrovana a nastvana.
ja mam decka s 5 rocnym rozdielom 3 a sprchovala som ich naraz. citavala som pri kojeni, a dokonca aj pri uspavani. kupila som si citacku ta nevydava take svetlo ako mobil.
a nikdy som nepracovala ked deti spali. vzdy len popri nich. ked spali mala som volno pretoze aj tak to zvycajne bola bieda. a ja som ani nikdy neuspavala v kocikoch vonku. proste ich spanok bol moj cas.

minenkaa
24. okt 2025

@anonym_autor mas dve deti ,ešte si počkaj na kľud,čo si vlastne čakala

pribinak
24. okt 2025

Kde je muž?
Inak ukladať spat o 18:00 mi príde zbytočne skoro a potom máš zbytočne nervy

deedol
24. okt 2025

kamoska uspava obe deti naraz a striedaju sa s muzom. zacala, ked bolo mensie trocha starsie ako tvoje, mozno okolo 1,5r? drzim palce, bude lepsie.

anonym_dbddaa
24. okt 2025

ja sa poznam, ze by som dve deti nedala, preto mam len jedno, lebo potrebujem klud a svoj priestor, ale neboj sa vyrastu, to prejde rychlo, skus to rocne pomaly odstavit, take vacsie deti zvyknu zavislacit na cicke

anonym_5eded4
24. okt 2025

@anonym_autor to je veľmi bežné. dve plné večerné rutiny naraz, bez prestávky medzi nimi. .... zjednodus si večery: vyber najnutnejšie minimum, čo sa musí stať (jedlo, zuby, spánok). V prípade potreby vynechaj alebo skráť ďalšie činnosti – podlaha môže naozaj počkať.Mierne odložte čas ukladania do postele sa da?... začať s upokojením staršieho dieťaťa (pyžamo, zuby, kniha), kým mladšie dieťa je alebo zaspáva, aby ste celý proces nezačínali odznova....Namiesto času na spanie použite „tichý čas“: Ak staršie dieťa nezaspí hneď, nechaj ho potichu pozerať na knihy alebo počúvať audioknihu, a odid skôr.

anonym_5eded4
24. okt 2025

@anonym_autor a zniz si latku, pre seba , večera môže byť jednoduchá, upratovanie čiastočné.... Aj 10 minút pokoja pre teba moze stat za to.
Urob si malý rituál: Keď sú obe deti v posteli, sadni si, dychaaj, vypi čaj, prečítaj si jednu kapitolu nejakej velmi prijemnej knizky... Tvoja záťaž je fakt príliš veľká na jeden večer.

anonym_cf1025
25. okt 2025

@anonym_autor prečo sedíš pri 5 ročnej hodinu? Dám plyšaka, zakryjem, pusu, zhasnem a spi. Ako di si naučila tak máš

konikkon
25. okt 2025

@anonym_autor ja mám deti 3,5 ročne a 2,5rocne, čiže u nás to je asi trochu inak ako u ročného a 5 ročného. Ale základom aj u vás bude zjednotiť večernú rutinu.

U nás to je takto. Pred večerou spracem celý dom, nachystám všetko do škôlky. O 18 dám večeru a spracem kuchynu, čo mi trvá max 15 minút. Deti sa zatiaľ hrajú ( tých pár minút ti na podložke vydrží aj to ročne dieťa určite) 5 ročne by nemalo problém sa zahrať. Potom sa idú obaja kúpať a idú do pyžama. Buď ich okúpem ja, alebo manžel, potom sa kúpeme my rodičia a o 19:00 je už všetko upratané, deti čisté a v pyzamach. Keď boli menšie, vždy som išla uspavat už okupana v pyžame a dom bol spratany. Ročne uspavat o18 je strašne skoro, tu to uprav na neskoršiu hodinu. Staršie sa zatiaľ v kľude bude hrať.ked uspis mladšie, tak staršie, ak je hladné, už dostane len niečo malé - jogurt, banán a podobne. Následne toaleta, rozprávka a spať. Musíš si deti naučiť, že večera sa podáva v určitú hodinu, neskoré vyjedanie pred spánkom je všeobecne nezdravý návyk. Kde je tvoj manžel?

zuzi0911
25. okt 2025

Keby si ich naraz davala spinkať?
Ja som deti davala spolu . Je pravda,ze som mala 2 rovny rozdiel ,ale Aj moja mama nás vždy spolu ukladali a tam bol 5 ročný rozdiel .
Okupat sa,večera, do postele ...
Okolo 19.00 si myslím, že obaja môžu ísť spinkať.

pralinka25
25. okt 2025

inak teraz som si spomenula ze najtarsi tiez rad pocuval audio rozpravky kym som uspavala strednu.

anonym_6df54d
25. okt 2025

Okupala som najprv staršie, dala mu večeru, potom menšie, dala mu mlieko, obaja lahli spolu, jedno do postieľky, druhý do postele. Alebo obaja na postel, ja medzi nich, prečítala som rozprávku a spali. Žiadne také, že 5r ešte málo druhu večeru o 20tej.spali spolu od tej 19tej, niekedy 19,30h. Vstávali o 6,30 rovnako.
Chodili sme tiež do škôlky. Kým staršie bolo v škôlke, mladšie sa hralo aj samo, malo poobednú spánok, vtedy som si upratala, navarila. Po ceste zo škôlky nakúpila. Manžel bol v zahraničí na misii.