Výchova dievčatka v období vzdoru
Dobry den, mam 5 rocnu dcerku. Poslednu dobu prestavam zvladat jej moresy a vypenim, alebo ostavam sklamana. Uvediem zopar prikladov.
Dostala darcek, ktory ju neocaril od starkej. Jej ohrdnutie som komentovala asi nie velmi vhodne, povedala som jej, ze keby so starkou ochotnejsie telefonovala (vzdy sa tvari neskutocne otravene, ak ju ma cez telefon aspon pozdravit), tak by ju starka mozno lepsie poznala a nekupila by jej taky darcek, ale napriek tomu, treba byt za darcek vdacny. Moja dcera zareagovala na druhy den tak, ze starkej chce odvtedy ochotne volat kazdy den a ukazuje jej, ake hracky a co ma rada a ze je vdacna, za to, co dostala, ale nabuduce by chcela nieco ine. Vie, ze starka coskoro k nam pride takze je tam poriadna vypocitavost, z jej strany. Ale ok, mozem to brat, ze je vynaliezava, na druhu stranu, tento kalkul ma stve z jej strany. Tento jej styl je pomerne casty.
Vyradovali sme hracky, vysvetlujem jej aj priebezne, ze treba urobit miesto novym hrackam, ze to darujeme detom, ktore nemaju hracky, tak vyberie uplne dolamane hracky, a nechce sa nakoniec nicoho vzdat. Ani babatkovskych hraciek. Respektujem to, ale mrzi ma jej sebeckost.
Ideme do restauracie (nechodime nejak casto, chcela som sa len najest konecne vonku) dojde jedlo, poprosim ju sadni si k stolu, ona si urobi po svojom a drzo zareaguje, ze pojdem si, kedy sa mne bude chciet a odide si na ihrisko.
Toto su veci za posledne asi 4 dni a aj to nespominam vsetky. Tie drze pripomienky uz vypustam z hlavy. Ale bolo ich neurekom.
Neodzdravi sa dospelym, nenutim, nekarham, poviem, ze sa to nepatri, vsetko okolo toho, ze starsim/v obchode/atd sa zdravime. Ak sa opytam, preco sa nepozdravi, odpoved je: nabuduce sa pozdravim, hanbim sa, nepocula som, nepoznam ich, bala som sa. Menovala by som donekonecna, ale ani jednu vyhovorku neberiem vazne, poznam ju, je leniva sa odzdravit, podakovat. Nehanbi sa, pozera na tych ludi a neodzravi sa, a pritom velmi dobre pocuje, ako sa jej prihovoria ludia. Ok akceptujem aj to, ze mozno sa citi neprijemne v tej situacii, tak ju nekarham, iba upozornim.
Netusim, kde sa to v nej berie, reaguje prudko, drzo, extremne tvrdohlava a vzdorovita, neviem vam ani vymenovat, tie veci, ale pichaju az pri srdci.
Pred par tyzdnami sa pokakala, ok stane sa. Bez slova som vyzliekla,sprchla. O 2 tyzdne zasa, lebo ze sa hrala a myslela, ze stihne. Ok. Pred 3 dnami sme dosli z obchodu a ona nalozene. Uz mi rupli nervy. Tak som jej povedala, ze este raz a bude v tom pokakanom aj spat, pojde v tom na ihrisko a aj sama si to operie. Jej reakcia citujem: mne je to aj tak jedno, mne nevadi, ze tak budem chodit a hodim to do pracky, ked ty nebudes pozerat.
Teraz budem uprimna, poslednu dobu uz pri tychto prejavoch, mam chut jej strelit facku. Nerobim to, predycham, ale uz to vo mne jednoducho vrie. Mam pocit, ze mam doma 13 rocnu pubertacku.
Nic sa doma nedeje, venujeme sa jej, blaznime, mojkame, ma vybeh, sme razni, nehadame sa, ale poslednu dobu uz kricim (nou ani nepohne) uz som v stadiu takeho zufalstva, ze mi je do revu.
Je vecer, pridem milo, sup sup umyt zuby. Reakcia je, ze mi povie, nepocula som mami od teba ziadne prosim, takze to neurobim. Ja uz nevladzem, stale vysvetlovat.
Zacala som pocuvat aj nevychovu, vsetko beriem, dava to zmysel, uvedomujem si aj moje vychovne chyby, jeden den dobre, druhy den ma tak vytoci, ze som 2 hodiny rozladena z toho. Ona po 10tich minutach pride, ze pod sa hrat, ale ja som vnutorne este vyslovene nastvana na nu a nedokazem hned byt v nalade po tom, co spravi/povie.
Spomenula som len tie zle veci, inak je to sikovne a pritatelske dieta, nemusi byt pre mna 100% poslusna, moze byt aj sebecka, nechciet sa delit ok, nech je aj svojska, nech vystrkuje rozky, ale ten respekt by voci nam mat mala. A nema ho.
Mam len normalne dieta v obdobi vzdoru, alebo som narocna na nu? Pouzivam sedliacky rozum pri vsetkom, ale pri nej tapam. Jej vzdorovitost a drzost je pre mna obrovska vyzva. Nemyslim si, ze zle vychovavam, mam aj trpezlivost, ale ked sa pozriem okolo, mam pocit, ze taku bezocivost voci rodicovi ma len moje dieta.
tak, ze sikazdy tyzden
@sense ja zdravim vzdy, samozrejme nie cudzich na ulici, predtym zdravila, uz nezdravi.
Hracky by mozno aj predala, ak by sme jej za to kupili nieco, po com ozaj tuzi. Ale hned to aj isli kupit (co nevravim, ze by sme spravili, ale pocuvali by sme tak 12hodin denne, kedy to uz pojdeme kupit). Taky balicek by nerozchodila asi. Mozeme skusit. Ma par hraciek,ktore sa jej vyslovene nepacia, na 100% by v baliku boli tie 3 veci, tak mozeme zacat tym 😂
Ten darcek od starkej, ono ide o to, ze niekedy clovek nieco povie len tak, ved aj vy urcite nemate kazdu vetu kontrolovanu, a toto bola moja spontanna reakcia (nespravna) a ona sa takeho okamzite chyti. Ine dieta ani nevstrebe, co hovorite a ona vykalkuluje z toho svoje buduce spravanie.
Nepripada mi nejako nadpriemerne inteligentna, mozno mierny nadpriemer.
@elizabet173 prepac, nevsimla som si, ale nevidim dovod, preco by som neprijala nove rady. Praveze mam sebareflexiu, aj si rada vypocujem. Ale nieco, co bude ine ako to, co robim. Nemam potrebu sa obahajovat, ze som dokonala vo vychove. Ale nevidim ani dovod, preco ak sa po 2 rokoch stane dietatu nehoda, mala by som byt hned razna a odsudit za to dieta a trestat. Aj druhykrat som odpustila. Tretikrat uz nie. A prala tie gate. Tak v com bola moja reakcia makka?
5 ročnému sa už bežne nehoda nestáva a ja som ti písala, že stane sa raz, ok, ale ak je to tri krát počas krátkej doby, tak slečna len skúša, čo ty na to a upozorňuje na seba. Keby mala hnačku, ani neceknem, umyjem ju, operiem, nekomentujem, ale ona ti ani nepovedala, že sa jej chce, ale kľudne naložila. No prala by si to. Ty si zareagovala vyhrážkou, čo je k ničomu, ona ti na to odpovedala tak, ako odpovedala. Myslím, že jej odpoveď by bola iná, keby si to prala a ty by si nad ňou stála, aby to bolo oprané poriadne. A že si to prala, to píšeš až teraz. Aj to, že ostala hladná si napísala až potom, čo si si prečítala, že by si to tak mala urobiť. Že by to bola náhoda? Aspoň si po sebe čítaj, čo píšeš. V úvodnom príspevku to bolo v priebehu pár dní, alebo teda po dvoch týždňoch, v poslednom po dvoch rokoch....fakt je zbytočné či čokoľvek písať.
Pred par tyzdnami sa pokakala, ok stane sa. Bez slova som vyzliekla,sprchla. O 2 tyzdne zasa, lebo ze sa hrala a myslela, ze stihne. Ok. Pred 3 dnami sme dosli z obchodu a
Nemam potrebu sa obahajovat, ze som dokonala vo vychove. Ale nevidim ani dovod, preco ak sa po 2 rokoch stane dietatu nehoda
skopírovala som to z tvojich príspevkov. Dokonalým vo výchove nie je nikto, nikde sa to neučí, každý sa to učí za pochodu na svojich deťoch, najmä na prvom. Ale ak chceš radu, tak opíš situáciu, opíš, ako si ju riešila a riaď sa v budúcnosti tým, čo ti radia ostatné. Na mňa sa kľudne môžeš vykašľať. Inak to nemá zmysel.
Obdobie vzdoru? Toto nebude vás problém. Nerešpektuje ťa, má ťa na háku a občas je aj nevďačná. Neviem či si to po sebe aj čítala ale po všetkom čo spraví tvoja dcéra a tebe sa to nepáči je napísané buď OK, predycham alebo niečo podobné, toto asi nebude pre ňu tá správa reakcia keď urobí to čo nemá. Ak ťa to privádza už do takéhoto zúfalstva, čo sa ani nečudujem, zvážila by som na tvojom mieste návštevu psychológa, myslím s dcérou. Dostaneš presné rady ako na ňu v konkrétnych situáciach a možno ti psychologicka povie čo si robila a robíš zle.
@elizabet173 nie je to nahoda, je to iba popis situacie, nemala som potrebu napisat moju naslednu reakciu.
Jasne, ze si ich prala sama, musela do konca. Ziadne, ze troska oplachla. Odtiekli nam hektolitre vody, kym to dokoncila 😂
Inak popravde, trosku som sa praveze vasimi reakciami ukludnila, lebo uz som o sebe pochybovala, ze som mala ju odprosit nech sa naje, alebo jej dat slobodu, kedy chce ona jest a kedy ona chce ukoncit hru na ihrisku. Ze som nemala jej nechat tie gate prat, ze pre nu je to teror. Aj to mi uz napadalo. Ale nedala som to na sebe poznat, ze pochybujem. Niekedy rozmyslam, ze proste na nu by platilo to, ze by si rozhodovala o svojich krokoch sama, ale ja prave to nedokazem, neviem byt taka benevolentna a neustale vysvetlujuca, lebo ona si prave zmysli nieco. Aj ked vam pripada, ze som makka, a bolo by narocne vas o opaku presvedcit.
@elizabet173 no opisala som, ako som riesila a vlastne to bolo spochybnene, lebo to suhlasilo s vasimi radami. Jedine co som si uvedomila spatne, ze som jej potom vysvetlovala s hnevom, ze to boli vyhodene peniaze. A to uz islo mimo nej. Lebo po chvili mi hovori, co znamena, ze vyhodene peniaze, ked som ich nevyhodila. A takto to ide casto, staci jedno slovne spojenie, nespravne pouzite a uz ide analyza 😂 a efekt toho, ze sme tam nechali jedlo, ze je hladna je uz zabudnuty a riesi "vyhodene peniaze".
Áno ujde človeku niečo nekontrolovateľne ale potom to neriešim al neberiem ako problém keď sa tak začne správať, lebo ona tiež nemôže vedieť ze ti to vybehlo ale ze to tak doslovne nemyslíš...
Co sa zdravénia týka ak nelozdravi neriešim a nerozoberam prečo sa nepozdravila, istú dobu mala dobu v 4r keď nezdravila automaticky ale len ľudí kt jej boli sympatický (celkovo sa ľuďom stránka) nedohovarala som ani som nevyzbedala prečo sa nepozdravila... A potom to prešlo keďže videla ze mama zdraví, zdraví aj ona, teraz už je staršia a riadime sa heslom pozdraviť je slušnosť, ozdraviť povinnosť a skôr príde s otázkou prečo ten druhy neodzdravil, tak poviem bus ta nepočul alebo nie je slušné vychovani a vidíš nie je to pekne...
No za peniažky môže mať niečo nove keď si zas na šetrí, nie hneď.. Treba neustupiit aj keď neustále ta istá otázka lezie na nervy, prípade použi rovnaký meter a opakuj ako papagáj ako ona, ostane prekvapená keď to nebude fungovať... Najdôležitejšie je vydržať a neustupit
@kittykat22 ano, to je ten problem, este som nenasla efektivnu komunikaciu, ktora by na nu platila. Este bude v skole a skor sa bojim s partiou veselo, ak nenajdem v sebe nejaky spravny smer.
A čo tak ostentivna ignoracia? Myslím ze väčšina detí sa snaží zaujať, či už pozitívne, či negativne, hlavne aby dostali pozornosť. Tým nemyslím prehliadat jej správanie. Ale ak bude drzá tak sa s ňou proste chvilu nerozpravaj, naschval nereaguj, odid ... keď sa bude pýtať prečo, povedz svoje dôvody. Samozrejme sa to nesmie preháňať, ale ako sokova terapia by jej to možno pomohlo, keď iné nezaberá. Plus u nás fungovalo rátať do 3 a potom trest, ale to teda mala 3 roky, nie 5.
@kittykat22 veru, ja sa ozyvam, chlapec, 4r., mudry, vyrecny, sikovny, ked ma naladu tak aj velmi zlaty 😀 ale v poslednej dobe to je cisto o hubu, velmi podobne prejavy, neposluchne na prvy raz, odpapuluje a niekedy ma uz normalne sikanuje, aj tie vedome kalkulacie su mi zname.. a to napriklad nechapem, jak take male decko toto dokaze.. no nic, budeme sa utesovat nadpriemernou inteligenciou 😀
prepac, nedocitala som. Neda sa to. Ved ona nema absolutne ziadne hreanice. Robi s z teba dobry den a ty miesto toho, aby si ju vychovala, tak sa jej klanias a ustupujes. Spravila si si z nej bozika a modlu. A teraz sa cudujes. Sorry, ale uz v polovici toho co si pasala, jak je drza, taku by dostala z otocky, ze sa jej hlava 3x zatoci, a kludne sa tu mozte vsetky poskladat, take zazraky by sa diali, ze az. Na druhy raz by si slecinka velmi rozmyslela svoje reakcie.
Ty sa ale musis zamysliet hlavne sama nad sebou. Nastavit rozmaznanici poriadne hranice, a hlavne ich dodrziavat. Akcia vyvola reakciu.
V restavracii si miesto jedenia odpapuluje, ze ona pride, ked sa jej bude chciet? No to isto. Jedlo nechat okamzite zabalit, chmatnut ju za ruku, a hajde domov. Bud sa budes spravat jak sa patri, alebo ides domov. BUde hucat? no huc, ale ides domov, bodka. Bars nech sa ja na zem plesne, a kludne sa moze aj na kolomaz roztiect. Nejdes, ok, cau, maj sa, odchadzam. a ist prec. atd.
mame 4 rocnu dceru a sprava sa o 100% lepsie. ma hranice a tak ju vychovavame. ja mam 44 rokov a pamatam si oj predskolsky vek 5 rokov... keby som sa spravala tak ako tvoja dcera, nasi by ma dorazili...
ona je aj jedina ik,ze?Uz len to ze sa s nou hras ,ze sa blaznite.
Ja mam taku podobnu 4,5r
Ale nvm ci je to skupost lwbo vypocitavost ale tie deti sa este moc nevedia delit.
@ktochytavzite ty jo, ja mam doma jedinacka ale to co pise autorka ide napriklad uplne mimo nas. Syn by sa pre inych rozdal, nema ziadne vypocitalske sklony. Podla mna prave preto, ze je jedinacik. Ma vsetko.
@kittykat22 ja to vidim na doraz na sport, uvidime, jendoznacne sportova skola kazdopdne, je velmi aktivny ale aj velmi pohybovo nadany, z toho ucenia mam iz teraz strach, pismena pozna, cisla tiez, lahsie slovo aj precita, ale to sme sa ucili, lebo chcel, bavilo ho to. Co nechce robit s tym je uz problem... :-/
Ahoj, opýtam sa ťa takto. Má tvoja dcéra aj kamarátky alebo stále trávi čas s tebou? Moja dcéra, 6 ročná, je tiež niekedy drzá, ale všimla som si, že to odkukala od 12 ročnej susedky. Keď som počula aka bola ona drzá k svojej mame a to je v puberte, tak moja po nej akoby opakovala. Idú niekedy spolu von bezo mňa, tak neviem o čom sa bavia. Iba keď mi doma povie a normálne žasnem, na čo všetko ju nahovara. Ja jej hovorím aby ju nepočúvala, že má počúvať len rodičov. Možno sa mýlim, no skús porozmýšľať, či ju na takéto drzé správanie nenahovara nejaká pubertálna kamarátka alebo či to nevidí v televízii, na mobile.
@kittykat22 no, ja som celkom dost postudovana, na vs som aj prednasala, nejak som myslela, ze dieta pojde v mojich slapajach automaticky 😀 tak uvidime dovtedy, ale ja dnes uz viem, ze vs nie je vsetko a clovek by mal byt v prvom rade stastny a robit to co ho bavi, tak... ked su decka sikovne v inych veciach, tak na tych treba pracovat 🙂
moja sa tiez inak nezdravi,mna to netrapi ma na to vas,to su za mna hluposti co rieisis s tym zdravemim,mame aj v suseddstve taku statsiu psychologicku a ked som ju ze poudrav sa ona na to ze to pride,treba spomenut ale nenutit.Ja neobdivujem slusne deti,co pozdravia,povedia prepac ale zasa ublizia alwbo nepomozu s tym ze stavi ked povedia prepac,akoeze decko rozbije mojmu koleno a ked povie prepac,je vswtko ok a za oar minut zasa robi zle?Cize na tom si naor ja nepotrpim,napomeniem,ale entrha minto zily ked nezdravi.
No skus dat raznejsi ton,ja som ukricana ale deti si na to zvykli,ale ked naor rozlievala vodu na zem z vidivodu som inak zvysila hlas ako je zvyknuta a to sa aj ona troska zlakla.
Dalej na zadok u nas tiez bez efektu ale napr minule dost kricali a hl ona a ked som napomenula a ona nic ,tk som ju vzala na terasu zabrela a to sa inak o zlakla lebo orsalo,zima a ona to nema rada byt sama,to u nas zabralo,potom stacilo povedat ze ked zle robila ze pojde na terasu. U vas nic take nwcunguje,coho by sa troska bala?Hracky tiez nevravim ze darujeme,ja vyhodim alebo vytriediˇ bez toho aby vedela,take co ma sa hra,necham co uz je male ide sestram a potom prec bez vysvetlenia.Take halaburdy aj co ona ma vyhodim,ja neznasam halaburdy na kope ani v detskej.
A inak ak ma surodenca preco sa ty s nou blaznis? Inak aj moja ked mieco ze tam nepokdes ostanes doma lwbo ine vyhrazky,ona zasa to nevadi zacala s tym.A tiez je skupa a musi byt vsetko podla nej.
@kittykat22 ale ci s atak vie podelit naor o kamratov?Moja sestra ma jedinaka ona nieje skuoa ale zasa sa nerfa deli o kamaraktky. a moje seti maju tiez dost a aj tak vidim ze starsia ina skupana az mi ide s tym na nervy ale mozno to je len obdobie,dufam.
@brigelka ma kamaratky, maju pekne vztahy, pekne sa hraju. Ona je v tomto smere bezproblemova. Kamaratska, priatelska. Nikdy neublizila na ihrisku, nebila nikoho, nedovoli si to, v skolke takisto ukazkove dieta. Rychlo si najde kamaratov, aj sa prehraje pekne cele hodiny. O nahovarani od inych, nic vyrazne, co by nepatrilo k nejakemu detskemu zaradeniu sa v skupine. Teraz ked to po sebe citam, tak myslim, ze potrebuje len prisnejsie skorigovat mozno niektore konkretne reakcie, ako zdravenie sa a tie drze utoky na mna (akym sposobom este neviem), ale ked zhodnotim vecer, zjedla veceru, upratala si bez slova izbu, vypocula si odo mna rozpravku, po hadke s bratom o hracku, okamzite na povel naklusala do sprchy a sla spat. Cize ked som trochu dnes vychladla, tak si myslim, ze to nie je beznadejny pripad, co neospravedlnuje prejavy z posledneho obdobia, ale az tak zle na tom nebude. Inak o zem sa nehadzala, ona je skor rodeny vyjednavac, ale malokedy zjedna, ja si stojim za svojim, ale vydrzi zjednavat aj hodiny.
K tomu zavretiu na terasu a strasenie niecim
Ona velmi citlivo vnima strasenie a vyhrazky zavretim, takze to velmi nepouzivam. Ani so zatvorenim na terasu a podobne. Zufaly priklad, ale "pride pre teba jezibaba"- nasledok bol nocne mory, budenie, vsetky izby museli byt otvorene, zavesy zatiahnute, na WC nesla sama. Toto boli moje vychovne chyby. A pritom, mam kamosku ktora strasi vkuse jezibabou, a jej dcera vtedy napovel poslucha. Tak ma to raz inspirovalo😂 Moja by sa coskoro aj zajakavat zacala, kebyze v tom seriozne pokracujem.
Dakujem, ale za postrehy, prevazne negativne, trochu som si to zrovnala v hlave.
@kittykat22 držím palce, aby sa to stále zlepšovalo, no myslím si, že súrodenec by mu veľmi prospel

@kittykat22 potom by som skúsila psychológa, úplne vážne. V škole ako reaguje na neúspech? Máte viac detí?