icon

Výprask

21. okt 2022

Ahojte,dnes v práci sme sa bavili s kolegyňami o Tom aké výchovy sme mali,čo robili naši rodičia,či sme dostávali výprasky a tak,mňa sa pýtala kolegyňa keď som povedala že u nás to bolo takzvané kolečko nechápala 😂 povedala som že mama mi davala pohlavok,s varechou po chrbte a potom s varechou po holej riti,poslednýkrát pred 18,a neviem prišlo jen to divné a povedala že má rodičia týrali no ja neviem vtedy som to tak nebrala aj keď som to nemala rada a teraz sa nad tým zamýšľam že stále keď som urobila niečo zle to presne tak bolo

vevesh
21. okt 2022

@zmrzlinka2021 podla tvojej prvej vety je uplatnenim logiky podla volicskej zakladne momentalne posahane cele taliansko, polka francuzska, nadpolovicna vacsina svedska a par inych krajin tiez...a komplet nemci narodeny pred a pocas prvej svetovej🤐🤐👀👀 Z mojej osobnej skusenosti, volici tychto stran su bud rasisti (co s vychovou ma spolocne len akurat to, ze dieta maximalne prebera svetonazor rodica) alebo ludia, ktori hlbsie neskumaju to, co volia, len sa "im prejav danych osob paci"....

tiika
21. okt 2022

@zmrzlinka2021 pre mna na tej výchove nie je ani tak najťažšie dieťaťu niečo vysvetliť, venovať mu čas, dať informáciu, o niečo požiadať, ale ovládnuť sa. Staci niečo zobrať, nedať, zabrániť v konaní a pod. nie používať zbytocne násilie, strácať nervy.. tohto sa držať je aspoň pre mna a podľa mna ešte náročnejšie

zmrzlinka2021
21. okt 2022

@stanulienkat Ale preco si prestala robit danu cinnost? Zo strachu pred dalsim po zadku. Nie preto, zeby to s tebou doma niekto riesil, ale proste si nechcela zazit tu fyzicku ale aj ponizujucu bolest.

Ja nechcem aby sa moja dcera bala, nechcem aby si k nej ktokolvek dovolil nieco, co ju bude ponizovat, zastrasovat. Este nie je v puberte.... ale poviem ti, co poznam aj rodiny, kde nikdy deti neboli akokolvek bite... : ano, mozno v detstve boli divokejsie, ale uz v puberte boli proste mentalne upratanejsie, kym mnohi ich rovesnici, co dostavali bitky, ako keby sa v tej puberte nevedeli spratat do koze.... a robili veci, ked "boli mimo dosahu rodicov".
A to sa castokrat deje aj pri ludoch, co odchadzaju na intraky, na VS - uz mozu, uz nedostanu... chyba im v sebe take to zakodovanie, ze nebudem nieco robit, lebo tomu rozumiem, ze to nie je spravne... Fungovali na principe - nebudem nieco robit, lebo mam strach, lebo sa bojim, lebo dostanem, lebo...

veronicka1901
21. okt 2022

@stanulienkat prepáč, zle som ťa označila, moja otázka smerovala k @simca06022011

zmrzlinka2021
21. okt 2022

@vevesh jasne, ze to nie je jedinny dovod, to nechcem tvrdit, ale ja som si tuto vec vsimla... Proste pozorovanim clovek vnima nejake spolocne znaky, crty, pozadie pre urcite skupiny ludi...

zmrzlinka2021
21. okt 2022

@tiika Urcite, a urcite kazdy rodic aj zlyhava, aj straca nervy, aj mu prdnu nervy... preto je az extremne dolezita psychohygiena pre rodicov

stanulienkat
21. okt 2022

@zmrzlinka2021 boze, ale to nebola bitka ako opisovali vyssie baby. A vies, preco som to uz neopakovala? Lebo dohovor som mala v pazi. Po facke som to uz v pazi nemala. Ty sem uz pleties extremy o tyrani a ponizovani a psychickom deptani. Ved stale ides do extremu, akoby nic medzitym neexistovalo.
Moje dieta ma takeho spoluziaka. Besny, neposlusny, zly, vyrusuje. Rodicia mu nezne dohovaraju "respektujucou" vychovou. Vies ako hlboko to ma ten chlapec v anale? Trpia jeho excesmi deti v triede a uz aj ublizil. Takze ked mu budu rodicia septat do uska do 18 rokov, mozno z neho aj nieco bude.

zmrzlinka2021
21. okt 2022

@stanulienkat Ale ja nechcem, aby moja dcera mala dohovor a komunikaciu so mnou v pazi. A nechcem aby reagovala na facky. Chcem, aby veciam rozumela a chapala preco su nespravne, preco moze tym niekomu ublizit.

Ty si mylis respektujucu vyhovu s benevolentnom vychovou, kedy si rodicia spravia z dietata maleho budhu a tancuju okolo neho - ale prave tak to nema byt.

stanulienkat
21. okt 2022

@zmrzlinka2021 ale to je vsetko pekne, co chces. Ale nie na vsetky deti to plati. To sa ti snazim cely cas vysvetlit.

vevesh
21. okt 2022

@zmrzlinka2021 prepac, ale tiez som stretla deti, kde rodicia vysvetluju a vysvetluju a vysvetluju (az to ide na nervy) a je to prd platne, kedze dieta jednoducho nepocuva. Ako chces prosim ta vysvetlit chlapcovi, aby druheho nemlatil? Myslis, ze nevie, ze to druheho boli alebo ze je to zle? Vsetko vie, len ma v pazi vsetky dohovaracky. Aj tresty typu nedostanes mobil ci nejdes von zaberu na vacsinu, ale nie na kazdeho. Niektorym detom jednoducho treba nastavit zrkadlo, ano, jednym poriadnym zauchom od rodica, aby druhykrat toto nerobil...

20erika07
21. okt 2022

@zmrzlinka2021 plne suhlasim, aj s ostatnymi podobnymi komentami. Na mne to zanechalo obrovsku stopu a nikdy to mame nezabudnem. Vsetko som najviac pochopila ked sa mi narodilo prve dieta , jedina otazka -preboha ako môže niekto pouzit fyzicku silu na osobu xkrat mensiu odomna, zranitelnejsiu, rodicom plne doverujucu, akooo??? Pozerala som na svoje dieta a nevedela som to pochopiť, ako toto niekto moze. Ako ma mohla mat mama rada ked ma tak bila a ponizovala?
Nejdem tu rozpisovat vsetko, uz som to tu raz pisala. Ale mam nad 30rokov, 2deti, 2 vychované a mierumilovne deti, ktore nikdy nedostali vyprask aj ked mi mohli velakrat prasknut nervy ked boli mensi, mladsie dieta bolo extrem, ale som hrda ,ze som neklesla tak ako moja a neriesila si svoje nervy na malom krehkom tele a duši mojich milovanych. A to neznamena , ze maju benevolentnu vychovu, ani nahodou, maju pevne hranice nastavene odmalicka ,ktore len trpezlivostou sa stali rutinou u nich bezproblemov . Nastastie som mala aj vzor laskavej výchovy mojej milovanej starkej ❤ od mamy som nikdy lasku necitila, po kazdej bitke som ju nenavidela viac a viac, pocikavala som sa do 12rokov, bolo to hrozne ponizujuce, rezala som si ruky, chcela som uz skoncit svoj bezvyznamny detsky zivot. Nikdy nebudem mat vdaka mame a jej vychove kvalitne sebavedomie, nikdy nebudem vediet obhajit seba a povedat vzdy NIE ked chcem... akonahle citim z niekoho autoritu ,som automaticky podriadena ,ani sama neviem ako....
Kamoska deti bije ,rok co rok to nepomaha, ona je na nervy a oni su horsi a horsi. Druhá zase to prehana opačne a jej dieta si k nej vela dovoluje.
Je velmi zaujimave naozaj, ze vsetky ktore toto schvaluju a uznávajú, ze je to ucinne a efektivne, stačí sa zamysliet, preco to potom musia robit alebo museli robit rodicia opakovane niekolko rokov ked je to take efektivne a ucinne? Je to proste cisto len o ulave vynervovaneho rodica ... moja milovaná starka, len jediny jeden krat stratila nervy ked prestavala fajcit a my sme ju nieco nahnevali, nikdy ,nikdy ju ani len nenapadlo zdvihnúť ruku, vytiahla z linky tanier a hodila ho o zem...umelý, aby sa nepovedalo... zivot s alkoholikom, bola od neho bitá, vyhadzoval ju s detmi v zime v noci bosych v pyzamach von... nikdy svoje deti neudrela aj ked mala sama toho az az....
Vzdy sa to dá proste aj inak ....s pevnymi hranicami ale s laskou ❤

kiwi3
21. okt 2022

@stanulienkat dovolim si nesuhlasit. napriklad v takej skandinavii su fyzicke tresty nieco naozaj vynimocne a aka je tam spolocnost?
detto napriklad francuzsko, roky tam chodim a vzdycky ziram, ake tam maju kludne deti. jedina fungujuca vychova je totiz vychova prikladom, a to tu fakt ludia, co su uz okolo 40tky obvykle totalne frustrovani a vynervovani nezvladaju.
okrem toho, tie fyzicke tresty sa na slovensku znizili minimalne, ved v kazdej podobnej teme desiatky lajkov na odpoved, ako treba dietatu riadne nalozit, ked vymysla.

tiika
21. okt 2022

@vevesh sú aj iné spôsoby ako dohovarcky a zaucho. Áno, to zaucho zaberie.. možno lepšie ako nič. Ten chlapec ale neprestane robiť druhým zle, preto že to tým detom vadí, ale preto, že ma strach, aby neschytal ďalšiu. Cieľom výchovy (z dlhodobého hľadiska) je, aby to pochopil a správal sa dobre bez hrozby trestu.. môže si vymyslieť iné zlomyseľnosti, alebo v dospelosti, keď mu už zaucho nikto nedá, môže byt “zlý”, napr. bit deti, ženu. No a ak chceme od neho, aby druhých nebil a samy ho zbijeme, je to fasa vzor. Ten chlapec ma dôvod a nejaký problém, prečo sa tak správa.. síce ho zastavíme, no hrozbou je, že tomu problému sa nikto nebude venovať (v tomto prípade zrejme “makki” a benevolentni rodičia).
Poviem úprimne, že mne normálne odľahlo, ked som zistila, že nemusím svoje dieťa bit ani ho trestať na to, aby počúvalo. Že je kopec iných spôsobov. Áno, aj je to náročné, lebo po hlave si skákať nedám, počúvať a dodržiavať pravidla musí, veľakrát plače, reve, no nemám potrebu ho ani canut, udrieť, neviedlo by to k ničomu, … to by sa možno mne uľavilo, ale i to zbytočne.

fiffinkaa
21. okt 2022

Pravidelne bitie dieťaťa neuznavam ako výchovnú metódu a už vôbec nie v nejakom nízkom veku. V mojom okolí deti ktoré ale mali prísnejšiu výchovu ( rozumej tresty v podobe domácich prác, nejaké obmedzenia, zaracha, občas výchovná, autoritatívnejsi otec) sú v puberte relativne ok, majú rešpekt a nastavené hranice. Deti, s ktorými rodič len rieši a vysvetľuje, tieto deti v puberte riešia vo svoj prospech, vyjednávajú, majú nerespekt, posledné slovo, nadávajú matke ty si hnusná. Nechcem týmto nikoho uraziť a nevravím že toto je pravidlo a sedí na každého, ale takto to vidím ja v našom okolí...puberta je skrátka svina. Môj názor je, že na občasnej " výchovnej" ak je potrebná nevidím nič zle, s tým že nasleduje výchovný rozhovor s dieťaťom a ubezpečenie že je naše milované dieťa. V biblii sa napríklad píše nezdrahaj sa syna udriet prutom, zachránis mu život pred podsvetím...nie dieťa ponižovať terorizovať zastrašovať mlátiť.

simca06022011
21. okt 2022

@zmrzlinka2021 pozri ja si myslim ze kazdy si voli koho chce, v kazdej ére napr začiatku novej strany, po.Mečiarovi niekto, po smere niekto atd sa nájdu ludia ktori voliab"inych" a volia aj zo zvyku aj z trucu ( napr poznam ľudí ktori.volili Kotlebu, proste voliť chceli a z možných kandidátov nevyhovoval nik). Ale nehadzala by som to nikdy na výchovu.
@veronicka1901 Ja tíez vobec neviem co mas na mysli

marca12
21. okt 2022

Aj nas mama za vsetko bila a mam pocit,ze si tak vybijala svoje nervy. Nikdy sme nevedeli za co sme vlastne dostali. A vzdy mi to vadilo. Bolo to ponizujuce. Nechapem,ze ti to uz vtedy neprislo divne. Ja som sa uz ako decko vzpierala proti vareche 🤣

marsmykkok
21. okt 2022

@zmrzlinka2021 s tými voľbami preháňaš. Ľudia nemajú koho voliť. Napríklad aj teraz keby sú voľby koho mam voliť? Extrémistov nechcem, smerakov tiež, blázna Matovica tiež, pretliekacov kabátov SaS a za ľudí tiež nie, mafiánov sme rodina tiež nie, progresívny tiež za mňa mimo. A napriklad aj teraz mám dilemu na župana. Máme tu Luntera mladšieho, ktorého nemusím keďže sa tam sám nanominoval. Potom smeraka Polonyho, a zvyšok extremistov kopu. Ľudia potom skočia na nejakú myšlienku, názor a volia menšie zlo a často na protest práve tých extremistov.

ankare
21. okt 2022

Ano, je to tyranie. Kto si dovolí siahnuť na mladšieho, slabsieho,.... nie je ani človek.

h2
21. okt 2022

Varechou po holej riti sa niekomu zdá byť v poriadku?!

lilope
21. okt 2022

@zmrzlinka2021 bože, zase tie tvoje politické názory odveci. Ty máš nejaký závažný problém keď v každej téme vytiahneš covid, politiku alebo boha bez toho, aby to bola téma diskusie a zhadzuješ iných ľudí za názor. To je tá tolerancia, ktorú hlásaš?🤦

svetlonos
21. okt 2022

Tvoja matka zlyhala.

euka210
21. okt 2022

@stanulienkat suhlasim....bola prisnejsia vychova, deti boli rychlo samostatne, nas nebili, manzel dostal obcas s varechou...ale vedel preco, vobec to nema za zle. Ale sami vidime, ze sme makksi ako boli nasi rodicia a obcas by sme mohli byt prisnejsi. Ale nie je to az take zle...vcera sme mali rodicovske... a co som pocuvala u najstarsieho piataka, co tie deti stvaraju a ako sa chovaju aj k ucitelom...no mne prislo nonsens, ze rodicia kontroluju piatakom ulohy a ze ziak huci do ucitelky, ze on chce dnes odpovedat...lebo kym si neopravi znamku tak nedostane naspat mobil 🤦‍♀️

0silvia0
21. okt 2022

Prosim ta a co take zle si len mohla robit ked ta takto tlkli? Ja som rocnik 1974 a v zivote som nedostala od rodicov pohlavok, ani po riti. My sme normalne komunikovali, vedela som ako sa spravat. Pamatam si, ze raz sme so sestrou nechtiac vyliali mamin lak na nechty v obyvacke na koberec. Nas trest bol, ze nas otec zatvoril na 5 minut do kupelne. Ale aby nas bil? A to akoze preco, naco?

0silvia0
21. okt 2022

@vevesh ako vysvetlit chlapcovi aby druheho nemlatil? Treba agresora priviest domov pred branku k poskodenemu, pred rodicmi (agresorovymi a poskodeneho) sa musi agresor ospravedlnit nahlas aby to vsetci poculi. Ak je agresor bez nejakych diagnoz, tak to pochopi a bude sa citit trapne a vstupi si do svedomia. Overene, funguje. Netreba facky, rozhodne nie. Fackou rodic vlastne robi to co agresor, ved je to kontraproduktivne. Fackou ma rodic ukazat, ze bit sa nema? Ved to nema logiku.

bessdonna
22. okt 2022

nemysli na to❤️ked si to tak necitila vtedy,nenic si vztahy s rodicmi teraz.kasli na mudre kolegyne.

derdia
22. okt 2022

Aj tak si myslim, ze to bolo omnoho lepsie zvladanie vychovy... Ved vidime co sa za poslenych 22 rokov udialo.... Viac k tomu nemam co dodat...mame tu vonku vselico od...... Az po.....!!!! ... A nebudem pisat, co aby som sa nahodou niekoho "srdiecka" nedotkla😁🤦‍♀️

vevesh
22. okt 2022

@0silvia0 u nas overene tiez a nefunguje ospravedlnenie. Nie na kazde dieta toto plati a to si treba uvedomit. Neexistuju univerzalne praktiky, lebo kazde dieta je ine a kazdy rodic ma ine hranice. Ale to je ulohou rodica zvazit, aka vychovna taktika dieta ukociruje a ano, jednu vychovnu pri urcitych situaciach schvalujem.
Ps: aj nas zatvarali za trest a ucinok to malo nula cela nula. Varecha to istila- viem, presne za co som dostala a ano, opravnene. Ten lak na koberci to bola len nasa kazdodenna malickost (a za taketo malicherne veci sme nedostavali, lebo sme vystrajali ovela horsie...)

rami300892
22. okt 2022

@stanulienkat áno máte pravdu presne to tak je

0silvia0
22. okt 2022

@vevesh tak sa fackajte a varechujte, ked to pomaha, co uz. Napis mi prosim co take ste vystrajali, ze ste nemali prirodzeny respekt co sa smie a co nie. Lebo my sme so sestrami kraviny nerobili, moje deti tiez nevystrajali. Nedalo by mi to, mala som vnutorne hranice.
Ale tak existuju asi besne deti🤷‍♀️, inak moji rodicia nikdy prisni neboli, skor velki liberali a napriek tomu sme boli nevymyslave deti.
Moj muz je zo 7mich deti a tiez hovoril, ze u nich sa nikdy deti nebili.

vevesh
22. okt 2022

@0silvia0 napriklad liezli sme na strechy budov a odtial skakali dole, schovavacky v mociarisku, pustali sme decka v kociari dole kopcom (kamaratov), raz sa nam podarilo zapalit konvy pred barakom atd. take tie lotroviny, pri ktorych moze lahko niekto prist o zivot, ale nam to ako detom nedochadzalo (to si uvedomujem az ako dospela...)