Vývin dieťaťa v 9. mesiaci: Otázky a skúsenosti
Moje doevčatko bude mať čoskoro 9 mesiacov. Plazí sa, pretáča, otáča, v stoličke sedí, ale bez opory dlho neusedí. Bľabocete, škrieka, hopká, nohy má celkom dosť pevné. Zdá sa mi ale taká celkom nemotorná, na 4 sa nevie dať, ako spomínam tak bez opory dlho neusedí. Pribrala veľmi máličko. Narodila sa 4200g a teraz má 6800g. Prvý syn mal v tomto čase vyše 9000g. Je dojčená asi 6-7x denne, papá okrem toho príkrmy 3x denne + keksíky a kukuričné chrumky. Pedi. nevravela nič keď sme boli na poradni pred 2 týždňami, ale mne sa nejako nepozdáva. Jasné že nečakám že by už mala behať. Aj keď ja som už v jej mesiacoch behala. 😂 Len som ustarostená.
@anavixy v stoličke keď je opretá na operadle na najnižšom stupni tak sa sama posadí
Kazde dieta je ine aj ine tempo ma...moja v 9m postupne všetko spravila sadla.si postavila sa a plazila sa.len.....ona vôbec nestvornozkovala ma skoro.7r je všetko ok
Viac sko zo že sa sama neposadi by má trápilo že sa nedáva na 4.
Ty ju posadis, to je pasívny sed. Nijako jej tým nepomozes, ona by sa sama mala dať na bok pri ležani a z toho sa posadiť, alwbo z pozície na 4 sa posadiť
Asi by som navštívila fyzioterapeuta
To že sa v stoličke vytiahne do sedu, neznamená, že sa posadí. Neposadzuj ju. Davaj ju čo najviac do polohy na bruško a čím skôr si vyhľadaj fyzioterapeuta.
a do sedu sa dostane sama ? lebo ak nie tak ju neposadzaj to je uplne zle kedže nebude mať spevnené tie svaly ktore nato potrebuje mať a tym padom na 4 sa tažko dostane
šikmý sed robí sama ? či ani to nerobí
Vahu ma na 3. percentile, cize na hranici. Urcite by som prestala davat snacky, lebo tie ju zasytia a potom zje menej hlavneho jedla. Uvidi sa na dalsej poradni… ale uz by som mala oci na stopkach. Hlavne ak by isla pod 3. percentil a nenapredovala
Aj mne sa syn v 4m ťahal do sedu keď bol v lehatku, hneď som to zrušila. To nie je sed. Sed vyzerá tak, že dieťa sa dá na štyri, z toho do sikmeho sedu a z neho je normálny sed.
Moj malý dlho nestvornozkoval, no na štyri sa dával. Pediatricka na to povedala, že to nevadí, nie každé dieťa stvornozkuje. No ja viem aký to má dôležitý význam, išla som k fyzio a mal slabé brušné svalstvo. Čiže nám dala jeden cvik a do týždňa začal štvornožkovať. Vravela ale, že je dôležité aby sa dával na 4, čo sa dával.
Čiže by som určite riešila fyzio, ten sed neber ze je to sed, je to pasívny sed a môže viac uškodiť ako pomôcť.
@lucia13022023 kiež by boli všetky mamičky ako ty a nenechali sa chlácholiť tým, zastaralým názorom, že ,, nie všetky deti musia stvornozkovat”. Super, že ti záleží na zdraví svojho dieťatka a šla si si za svojim ❤️
@aurora33 ❤️
@slaviivals prosím ťa aj pri predčasniatkach ktoré sa narodilo o dva mesiace skôr sa tak veľmi dáva dôsled na ten percentil? Či u nich je to iné ?
@melany_y tam je dolezite, aby znasobovali vahu v urcitych obdobiach a potom korigovany vek sa zohladnuje

Treba sa obratit na odbornika na pohybovy vyvoj - detsky fyzioterapeut, ak mas starosti. Ten dieta zhodnoti, da cviky na posilnenie svalstva atd. Ak ale dieta, ako pises, neusedi dlho bez opory, tak usudzujem, ze sa do toho sedu ani samo nedostane, takze v tom pasivnom sede ani nema co robit. Neposadzovat pasivne, nepodporovat plazenie, netlacit na dieta, urcite vyhladaj fyzioterapeuta, ktory vas usmerni.