Zlé zaspávanie dvojročného syna. Už nevládzem
Mám 28 mesačného syna. Donedávna zaspával v postieľke, proste som ho dala, motal sa tam a zaspal. Ale prišiel na to ako vyliezť z postielky a odvtedy vôbec nijako neviem prísť na to ako ho uspávať.
Na obed zaspí na prsníku ale večer je to doslova horor. Sám spať nebude, zlieza večne z postele. Keď tam s ním ležím ja, skáče po celej posteli, potom po mne, nepomáha ani ked mu zaspievam ani keď mu niečo rozprávam, proste nič. Skáče tam hore dole, zlieza z postele. Potom ked poviem, že idem spať, začne ma buchať po hlave, pichať kade tade, dneska aj do oka, čo už som vystrelila neskutočne, potom kope nohami, no proste katastrofa.
Už som skúšala zobudiť ho skôr na obed, že večer skôr zaspí, žiadny efekt. To isté, či spí 1 hodine alebo 3 hodiny. Keď nespí na obed je to ešte horšie, proste spať naobed musí, lebo potom je to ešte väčšia katastrofa.
Ja už neviem čo robiť, už som zúfala, nepomáha ani pekne dohováranie ani kričanie, po dvoch hodinách skákanie, konečne zaspí ale ja som už doslova hotová z toho. Aj by som pri nom ležala keby ma počúval a neposkakoval dookola.
Je to aj jedno či ho dám spať skôr alebo neskôr, scenár je vždy rovnaký.
Inak je zlatý. Má teraz také obdobie vzdoru ked nie je podľa neho, tak sa hodí o zem, čo je dosť často.
Poradte mi niekto. Dakujem
@emajana
ano ved to. On je moje vysnívané dieťa, lebo som nedúfala, že ešte druhé budem mať.
Tak sa snažím ako viem ale fakt už niekedy ani neviem či robím dobre, ako to mám robiť. Lebo pri staršom som sa snažila a tiež teraz v puberte vystrkuje rožky.
A ten malý teraz prišiel na obdobie, že skúša, lebo to na ňom vidím. Búcha nohami o podlahu ale úmyselne a poviem mu nebuchaj a on znova dookola vysvetľujem a on znova. Proste musím ho zobrať a niečo iným ho zaujať lebo vôbec nerešpektuje, lebo skúša čo si môže dovoliť.
Ale to zaspávanie, ani by mi nevadilo, keby že som pri nom ležala kým zaspí, ved chápem, že je malý sám v izbe. Keby pri mne ležal ale to poskakovanie kade tade a hlavne po mne to už je na mňa priveľa. vysvetľujem mu, že ma to bolí, že mamka má bibi ale nič bez efektu.
Predtým som sa urobila že spím tak aj prestal ľahol a zaspal ale dneska mu to nedalo, šprtal do mňa šprtal až mi vopchal celou silou prst do oka a trepol ma. No nervy mi už praskli.
Keby že ho nechám pobehovať aj do 22 hod. ved nech pobehuje ale susedia sa zbláznia z neho.
No ako to vydržať bez ujmy na zdraví neviem. Bud prídem k úrazu alebo sa zbláznim. Na staršieho platilo niečo iné, toho som vedela spracovať, tento je iný oriešok.
@majcii
Ano majú 10 rokov rozdiel ale staršiemu by nevadilo keby spal s ním. práveže on chcel, len malý od neho vždy utekal ku mne. Starší ma takú veľkú dvojposteľ aj toto som skúšala ale ked videl že sme zhasli svetlo tak hned rev a začal utekať z izby preč.
Možno nová posteľ len pre neho by bol iný nápad. Keby že vedel je len jeho, že tam bude spinkať, no porozmýšľam nad tým.
@rachel978 hopsanie nepocut. To sa len tak pohojdavas. Mala tak fungovala rok a pol. Kym nam lopta nepraskla😃. Este nespime...stale pozerame telku...je 7 min pred polnocou 😂.
@mbaluchova
vidím, že nie som sama čo je tak dlho hore a tiež bojuje so zaspávaním. Môj už spí, dneska o 22 hod. ale chodím stále za ním, také mám výčitky svedomia, že som to nezvládla, ani nič nerobím a to som sa chystala do účtovania.
Ja už som vzdala aj to, že by mohol byť v obývačke a tak zaspávať pri TV ale on sa postaví a začne pobehovať po izbe a toto nemôžem kvôli susedom, tak som toto zadrhla.
Skuste naozaj, inak sme mali fakt obavy, ako to bez postielky zvladne a uuplne prekvapil, svokra mi kupila dokonca drevenu taku istu, no ja som mu priebezne hovorila, ze ked pride babo, ze pojde k tatikovi spat a na svoju vlastnu postel, dost dlho to spracovaval, ale ocividne to vsetko vnimal, aj ked sa netvaril nadsene najprv, ked sme postel poskladali a prisel od svokrovcov, tak bolo vidiet, ze je spoko a v tren vecer uz spal na nej. ale kazde dieta je ine. To vysvetlovanie a pripravovanie na zmeny zafungovalo aj teraz, mal cumel od narodenia na uspavanie aj cely den, priebezne som mu vravela, ze uz dudku odlozime, ze uz je velky, ze duda je ,,ba,, a on sa tvaril, ze nic, nepocuje ma, no az teraz na dusicky som ho tesne pred spanim pristihla, ze si ju obzera, klakla som k nemu a som mu povedala, ze uz dnes dudu mat nebudeme, ze uz ju hodime do kosa, ze je fuj, nooo a zajtra su 3 tyzdne bez cumla a to na komode ma pre istotu polozenu novu, ale ani sa jej nedotkne, prosto asi uz bol ochotny a pripraveny sa jej vzdat alebo som mala len stastie, neviem, verim, ze uz sa k nej nevrati.
@rachel978 staršia mala 14 keď sa mala narodila... Podobné pocity po rokoch ako u teba... Aj ja som včera zaklincovala jednou dvoma po zadku... Keď to nejde tak to nejde. Mne napríklad mala nerozumie keď sa pred ňou robím že plačem že mi ublížila.ona sa otočí a nerieši moje fnuky. Ale keď poviem že mám bibi a že bibi mi Dianka spravila tak ,pobozka ponuka. Napr. sewstra uspavala syna do troch v hlbokom kociari - vieš, ale starší model, taký čo je celý odpruzeny... Vyhojdala uspala a šup do postele...
@rachel978
Vzdy ked sa postavi mu razne a kratko oznam ze sa ide spat nech pekne lezi a daj ho lahnut. Pri prvom naznaku ze ide vstat zase nahnevane a razne ze nech nevymysla a pekne lezi a spi. Ak vstane a odmieta si lahnut uloz ho ty, predpokladam ze si silnejsia. Raz to urcite pochopi len netreba polavit.
@rachel978 bude dobre. Ja si v kazdej sotuacii vravim ze tak to to ma byt. Pozri pre maleho si stred vesmiru. Praca neitecie. Zabudni na vycitky. Si len clovek nie superman...je normalne ze to niekedy nevykrivas...aj tak to super zvladas.
Nebojuj ak nieje unaveny podla mna bojovat a snazit sa ho uspavat dve hodiny je zbytocna namaha....moja ma za chvilu 3 roky...cez den nespava a za beznych okolnosti zaspi okolo polnoci.
Pokusy o uspavanie ki zato nestali...nech si.mysli kto chce co chce ale nebudem ju dve hodiny nasilu drzat v posteli ked viem ze proste spat nebude.ale dsu figle...fieta unavit.ked bolo teplo a vyjasena bola zaspala aj o deviatej.ak sa aj teraz vyblazni nema problem zaspat o osmej....staci aby bola s nejamymi detmi alebo v kutiku
@angelina1003 ja by som ho aj hore nechala ale co s nim? Susedia sa zlostia ze je hlucny lebo sediet mi nebude.
@rachel978 ja mam 26 mesacneho a teraz sme riesili nieco podobne, lebo sme mu rusili postielku a davali sme ho do velkej postele a do svojej izby. Tiez vedel ako s postielky vyliezt, ale nerobil to. No akonahle bol vo velkej posteli, tak otras. Nie a nie ho udrzat v posteli (on je take zive striebro🙂). Takze sme sa dohodli (mame 2 podlazny byt), ze ak bude lezat v posteli, maminka ostane v spalni (nie s nim v izbe, ale v izbe vedla) a bude skladat pradlo. Ale ak z postele vylezie, tak maminka ide dole do obyvacky. Su to 3 dni a zatial to funguje. Ale prvy den som naozaj musela odist, aby vedel, ze to myslim vazne.
Myslim, ze v tomto veku sa da uz z dietatom celkom rozumne porozpravat a vysvetlit. Ja som ho ucila zaspavat sameho, ked mal asi rok. isla som podla knihy "Kazde dieta vie spat same" - da sa stiahnut z netu. A vtedy sa nam to naozaj podarilo do tyzdna.
Teraz sme v podstate aplikovali podobne pravidla a vyzera to, ze to funguje. Aj jemu trva cca hodinu, kym zaspi, ale pekne sa hra s autickami v postielke.
Podla mna, cesta k upechu je stanovit pravidla a vytrvat.
drzim palce.
Súhlasím s @pribinak. Treba určiť hranice - 2 ročné dieťa už veľmi dobre chápe a vie čo a ako. Veľmi dobre vie, že večer sa ide spať a hotovo - a nie mu dovoliť kadejaké "srandičky" a to ešte dve hodiny - a nebodaj od 22.00 do polnoci. Mám dve deti - nikdy toto nerobili - a pri predstave, že mi toto robí mladšia - no neviem akoby sa starší syn vyspal do školy. Proste je večer - večera, umyť, spať - hotovo - žiadne "tanečky" a podobne.
@gita17 No neviem akoby sa tebe páčilo ak by ti nad hlavou behalo a dupotalo a vrieskalo dieťa susedy cca od 22.00 do polnoci - nie som nejaká "semetrika" to nie - ale toto by aj mne vadilo - mali sme takých susedov - nie je to nič príjemné. A chápem - mám dve deti - tiež narobia hluk, hrajú sa dupocú ale určite nie neskoro večer, kedy chce mať každý trochu kľudu a vypnúť za celý deň. 😉
Podla mna kazde dietatko je ine....ina osobnost tak tazko radit....jedine kazdy moze napisat svoju skusenost ale mamina musi sama zistit co funguje alebo nie. Napr.moj syn ked bol malinky tsk do pol toka spaval 2 x do 10 mes 1x denne a od 10 mes ani raz. Jedine co zaspal tak to pri chorobe. My sme boli ukazkovy..zvecsa zadpaval sam ...ako keby ste vypli svetlo..cuk a bolo😂 to mu ostalo doteraz. Vecer zalahne vyprava a zrazu vypne a je😂😂😂jasne ze obcas ked som bola unavema som zalahla s nim a spali sme obaja...ale vtedy zaspaval dlhsie lebo mal potrebu mi porozpravat uuuuplne vsetko😂 cize u nas radsej sam v posteli ako s niekym
Po precitani par prispevkov suhlasim s @pribinak chlapec ma z vas srandu a v podstate vyhrava kedze vam tak ci tak rupnu nervy.... Chce to pevny rezim ak po vas skace tak pivedat ze odidete a sj to urobit nielen napominat, ale odist ak vylezie vratit do izby do pistieljy a zas odist mozno bude par noci cirkus ale potom uz nie 2jrocne velmi dobre chape....a aj vie ku komu si moze co dovolit, urcite by som nenosila 2jrocne na rukach....a takisto ak by mi nad hlavou o 22.00 buchalo a vrestalo noc co noc dieta ked musim vstavat o 3.00-4.00 do prace tiez by sa mi to nepacilo a to mam sama trojrocnu.
@rachel978 necitala som celu diskusiu, iba par prispevkov - a suhlasim ako pisu niektore - kazde dieta je ine. U nas najstarsia tiez sme museli pri nej niekto lezat, kym nezaspala. stredneho som uspala na prsniku a prelozila a potichu sa vytratila z izby (ak sa zobudil znova a tajne sa odplazit - cista komedia 😀 ). najmladsia (26m) je v tomto uzasna - hoci sa jej tiez niekedy nechce a skusa, najmä ak napr. rano by si dlhsie pospala - cez tyzden nehrozi, alebo by sa trochu nepresla a neunavila - ale ak vymysla, poviem jej, ze "H. dohodneme sa, ze mi chytis rucicku a spinkame" vzdy si lahnem k nej a drzim jej ruku - to je nas ritual odmalicka 🙂 stale si cucne pred spanim moje mlieko a lahne si a ideme spat - ak neyvymysla - zo vsetkym je to 15-20 min a odchadzam zo spalne 🙂 tiez skusala - vtedy som povedala, ze odchadzam z izby a aj som sla, pochopila, ze to myslim vazne a prestala.
mozno vyskusat malemu povedat, ze dnes bude spat sam, ak si pekne nelahne ale ked bude pekne lezat, budes s nim. vytvorit si nejaky ritual a dodrziavat ho - aby dieta vedelo co ma cakat. zelam pevne nervy, trpezlivost a laskavost 🙂 🙂 🙂
@angelina1003 hmm...veď pred polnocou a niekedy už aj okolo 22 som/bola som hotová ja a nie že nebojuj s dieťaťom keď nie je unavené a trpezlivo by som mala čakať kým zaspí
Možno to znie tvrdo, ale dieťa potrebuje režim, pravidlá a hranice....suhlasim s tym čo navrhuje @pribinak - zaviesť rituál a neustupovať, žiadne ležanie pri ňom ak robi zle/bije rodičov.... Chce to od teba @rachel1978 ale aj manžela veľmi veľa trpezlivosti....držím palce
@karolinka2010 a potom co? Dostali cez rit a nechala si ich v izbe a co, plakali kym nezaspali alebo ako? Pytam sa len zo zvedavosti. Tiez si myslim, ze niektore veci treba riesit raznejsie, ked aj capnut po zadku... ale co dalej..? ked mi bude syn revat ako tur dalsiu pol hodinu az sa bude zadusat?
@mrkvicka060 nasi boli taky vygulany z tej po riti,ze aj revat zabudli,vyplestili po mne oci,a v momente lahli. Beboli zvyknuty na ziadne bitie,vcelku ani nejak ectra nekricim po nich,ale treba fakt urcit hranice,decka dobre vedia,co si mozu dovolit.... len skusaju cvicit s rodicmi,a ak im to prejde,posuvaju tie hranice oni,nie matka. Nasi uz podla tonu mojho hlasu vedia,kedy prekurili.a nesu aj nasledky,zakaz tv,tabletu,bez sladkosticiek. Mam syna s adhd,a bez pravidiel vy sme boli v ......
@mbaluchova
@emajana ze ste to nemysleli vazne, ale ako vtip, uspavat vyse dvojrocne dieta na rukach, alebo hojdanim? Dieta v tom veku velmi dobre vie, co sa od neho ocakava, je zbytocne mu to do nemoty vysvetlovat. Staci len trvat na svojom a nedovolit mu robit to, co chce ono, k tomu klud matky a ubezpecenie o tom, ze ho lubite, to je vela veda. Na niektotom dietati zaberie hned, na.inom neskor, niektore skusaju dlho, kym pochopia, ze mama neustupi a inej cesty niet. Skutocne je kazde dieta ine, ale aj benevolencia rodicov je rozna.
@rachel978 chce to len doslednost a vytrvat. Za ziadnych okolnosti z tej postielky dnes vecer nevylezie, dokonca sa v nej ani nepodtavi. Si hadam silnejsia ako taky drobec, nie? Sadnes, ci lahnes si k nemu a rukou ho budes pridrzat v tej posteli. Budes ho tou rukou hladkat, sktabkat, sepkat mu, pri najmensom pokuse vstat, povies doraznejsie nie. Mozete aj pocuvat tichu relaxacnu hudbu, alebo rozpravky. Aj ked tym dnes a zajtra zabijes tri hodiny a do konca tyzdna kazdy vecer dalsiu, tvoje dieta nakoniec pochopi, ze zaspavat bude odteraz inym stylom. Snaz sa uplne vylucit TV v popoludnajsich hodinach, maximalne jednu kratku kreslenu rozptavku, hodinu dve pted spanim len kludne cinnosti (pozri na www.montessoridoma), obmedz na minimum sladkosti, uplne vyluc sladke napoje a pridaj pohyb vonku. Ani nahodou mu nedovol, aby si s tebou robil, co chce, ziadne kojenie, ked uz nemas mlieko, neexistuje, aby ta udrel, to by som urobila velky cikus. Nedovol mu, aby u vas urcoval pravidla on. Drzim palce.
@emajana este som chcela dodat, ze ten srdcervuci plac, ktory deti nasadia, ak uz vsetko ostatne zlyhalo, je len dalsim sposobom, ako dosiahnut svoje. Pomojkat a znovu ulozit. Nemusis odchadzat prec, preco? Ale bude lezat v postielke, nema dovod vyplakavat, mama je pri nom, ak place, tak len pteto, lebo si nepresadilo svoje.
Podla mna si len treba nastavit hranice. Moj ma 2 a pol, vecer si lahneme spolu, precitam mu rozpravku a pekne si zoberie slonika a lahne si do svojej postielky. A necham ho chvilocku nech sa vyrozprava, ale vie, ze z postele uz nevychadz ani neskace po posteli. Proste si lahne, pekne ho zakryjem, povieme si dobru noc a ostane tam. Tak sme si to od zaciatku dali a on to dobre vie. Dieta potrebuje mat urcite hranice. Uz dobre vie, co sa od neho ocakava.
Fuuu toto by u mňa neprešlo ani náhodou. Ha si tiež večer lahnem s dcerkou chytim ju za ruku vybozkávsme sa zavrem oči a tvarim sa že spim a konec. Máš to ťažké
Kazder dieta je ako vieme ine, ina osobnost a praca s nim je indivindualna, mojmu vacsinou stacilo opakovat, ze uz stacilo a ideme lazkat a spinkame, dva, trix skusil, ci to myslim vazne, ale ak neslo o rast zubov alebo chorobu, vascinou zaspal rad. Ako som pisala hore, z velkacskej postele sa vyslovene tesil, nechapala som, ako sa hned adaptoval, nesmutil za postielkou, prosto mu sadla a stale som poznamenala, ze uz je naozaj velky chlapcek a ako pekne spinka a pod.. Kamoska mi este radila, ak by bol problem, ked ma dieta oblubenu rozpravku, cipostavicku, kupit mu postelne pradlo, ze to tiez malo ucinok, jej dieta malo rado mimonov a tesilo sa potom same do postele;). Vsetko, co pisem, ale neplati vzdy a za kazdych okolnosti, ale fakt je, ze dieta si aj chce oddychnut a takisto mamicka, takze do postele o 21:00 max a trvat natom, plus lahka motivacia, oblubene povlecenie, pizamo, knizka a pod. 😉
Ja mám 5 ročného a tiež si neviem rady.....Večer nie a nie zaspať, ráno o 6 hore.....On nevie ani normálne prejsť po byte, bez toho aby stále nehopkal, neposkackoval a pod.....pri jedle to isté, keď nemá nič na dosah....tak sa vykrúca, kýve.....Pred 2 rokmi som s ním ležala v nemocnici a zavolali mi k nemu psychologičku, vraj nespolupracuje. Tá však skonštatovala, že je úplne v poriadku, len živý. Ha.....lenže dokedy to ja vydržím s nervami????

Neviem, ci vam to pomoze, ale napisem nasu skusenost nedavnu. Do 21mesiacov som maleho ,,uspavala,,, ukladala len ja na manzelskej posteli, jednoducho dobrovolne, niekedy aj nie, stale si nieco navlacal do postele, macika, auticka, knihy, chvilu sa pohral, ja som ho hladkala po vlaskoch alebo som len prosto lezala na svojej strane a zaspal. Samozrejme aj mne sa stalo, ze poskakal, posalil sa, pookopaval ma, udieral ma mimovolne, co som samozrejme vzdy zarazila, hlavne uz ku koncu tehotenstva, ked som bola uz aj agresivnejsia, som veci razne utala a teraz nieje problem, no ale pri uspavani vzdy som trvala natom, ze ,,spinkame,,, ,, haji s mackom,, plus ine podobne slovne hracky a hotovo. Po uspani som ho prelozila do postielky, vacsinou, nemali sme zabranu na manzelskej a parx mi spadol, ked som zalomila aj ja.
Ked som vsak bola v porodnici volali sme si s manzom, ze ako to zvlada, kedze novorodenec zaberie jeho postielku a kedze ho nikdy neuspaval, mali sme strach, obavy aby nemal nejaku traumu zbytocne, tak prve noci zaspaval maly pred telkou a manzel ho prekladal do velkej novej postele. Ked som prisla domov, velke zmeny, babatko v postielke a s mamou v manzelskej a starsieho zacal uspavat manzel na jeho vlastnej dospelackej posteli a poviem vam, ze uplne v poho. Takze sme zrusili postielku, prenechali prckovi a skoro dvojrocnik dostal vlastnu veeeeeelku postel so zabranou. Takze mam pocit, ze tato motivacia, mat velku postel bola spravny krok, stale ked niekto prisiel tak pysne ho zobral za ruku a siel ukazat kde on spinka🙂. Teraz mal 2 roky a cez den ho uspavam ja, krasne si lahne, listuje v knihe, ziadne trucovacky, kruti sa tam a s autickami sa sali, niekedy aj pokrici, potrucuje, zide dole a navlaca so tak celu garaz ale ja dookola opakujem, ze uz si ideme oddychnut, vsetci spinkat a vidim, ze sa mu tam dobre zaspava a je spoko a rad. Takze moj postreh mozno nejaka zmena, trebars aj postel pre velkaca to uspavanie spravi 🙂 , u nas to uz skoro 5 mesiacov funguje dobre, do postielky sa vobec netaha. Vidim, ze mate vacsi vekovy rozdiel, takze ina situacia, spolocna izba by asi este nebola to naj riesenie, ale deti niekedy vedia prekvapit. Vela sil prajem aj pri praci, nemajte zly pocit, ja som hlavne pocas tehotenstva tiez parx zareagovala horsie ked sa nevedel ukludnit, ale adekvatne k situacii, ked ma kopol do brucha, udrel s autickom, tak chtiac, ci nechtiac, ale dostal po zadku, podobne pocity zlyhania, ale my matky sme tiez len ludia.