icon

40 rokov, 3 deti. Mám už zvoliť sterilizáciu?

miika
1. mar 2013

Ahojte kočky, schválne som túto otázku dala sem, keďže mám tak ako vy viac detičiek. Mám 3 synov, ako hovorím "3 pokusy mať dievčatko 😒 " a keďže mi je práve 40, a malé detičky ešte na krku, asi štvrté už skúšať nebudem. Keby som bola mladšia, tak aj hej, ale povedala som si že ak raz pokus o dievčatko, tak jedine už len cez adopciu. Momentálne mám zavedenú Mirenu, asi rok mi "sadala", teraz klop klop kľud, ale tak ako pri každej hormonálnej antikoncepcii mám veľmi malú chuť na sex a dosť mi to vadí že som taká "mužatka". Aj keby som niekedy zmenila partnera, už by som asi s ním na štvrtom dieťatku nepracovala (to je častý argument proti sterilizácii, že zatúžime mať s ďalším chlapom dieťatko) a zase každých 5 rokov obnovovať zbytočne Mirenu, neviem či to má zmysel.
Mám ísť v priebehu štvrťroka na gynekologický zákrok pod narkózou (zle sa mi zrástlo šitie po 3.pôrode) a stále viac rozmýšľam či to nespojím so sterilizáciou, keď už budem na operačke.
Poraďte ako ste to riešili keď ste prekročili magických 40 a už ste mali 3 a viac detičiek.

Strana
z3
eeffka
1. mar 2013

Existuju aj ine formy antikoncepcie ako mirena... Naco sarpat do niecoho co funguje?

sisaha
1. mar 2013

@eeffka ano, ale co ma na vyber? hormony, kondom? Ak uz neplanuje na milion %, tak by som si to dala spravit...Ved jej nebudu brat maternicu, ani vajecniky...Jej hormonalny system bude zachovany..

miika
autor
1. mar 2013

@eeffka no prave, gynekolog mi nic ine ako Mirenu neponukol, Dana je teliesko bez hormonu, ale velmi nespolahliva

bodka13
1. mar 2013

@miika Mirena je v pohode-teda ja som s ňou spokojná - mne sterilizáciu gynekológ neodporučil,že na to je ešte čas ....máme dve deti,ale ďalšie neplánujeme a nezdala sa mi to zbytočná investícia

eeffka
1. mar 2013

@miika
@sisaha ako pises: hak,kondom...
Moj osobny nazor je ze je proti prirode prerusit vajecniky lebo tie vajicka sa nadalej tvoria a ked sa nedostanu do maternice niekde sa vstrebat musia... Co mi teda zdrave nepripada

sympa1
2. mar 2013

@miika ahoj, svagrova si dala po 4 dietatku podviazat vajecniky , u nej to už bolo zadarmo.

bambibam
2. mar 2013

Ahoj , ja som bola pevne rozhodnutá ,že viac detí nechcem ,teda už Miška som neplánovala ,zároveň som šťastná ,že ho máme,a vtedy som sa iba ujistila ,že naozaj pre mňa je to jediný spôsob ochrany nakoľko nedokážem ani tabletky užívať pravidelne. Takže jediná rada je najskôr sa musíš sama rozhodnúť a ujistiť či to je to správne, lebo naozaj tie deti už nebudú prirodzene. Mne to nespôsobuje žiadne problémy ,ani so sexom ,hormonálne.....,tak si myslím ,že je to o psychike- ako sa stým vyrovná sama žena.Ja som si aj prerátala koľko dám za antiku ....cca 15-20 rokov ,uvedomila si ,že dalšie dieťatko by som nedokázala zabezpečiť a vychovať ako sa hovorí "s dobou" Ak niekedy zatúžim po dieťati (čo už pochybujem,moje mi nedajú vydýchnuť),tak som rozhodnutá pomôcť 1dieťatu z domova a spraviť dobrý skutok nielen pre seba ,štát,ale aj pre niekoho kto to bude naozaj potrebovať.

cat
2. mar 2013

čo takto poslať na sterilizáciu chlapa? Pre chlapa je to 15 minútový ambulantný zákrok. Plus už existuje pre nich aj možnosť, že sa to dá spraviť len dočasne, s možnosťou navrátenia do pôvodného stavu.

selema
2. mar 2013

@miika ja mám len dve detičky a ešte "len" 34 rokov a ľutujem, že som si sterilizáciu nedala urobiť pred rokom, keď som rodila cisárskym. Takže pokiaľ si pevne rozhodnutá, že ďalšie detičky neplánuješ, ja by som do toho rozhodne šla.

irriss
2. mar 2013

@miika
Zkus se spojit s temi, co maji sterilizacici jine podobne operace za sebou..zeptej se jich..jake to melo dopady na jejich psychiku, zivot zeny..hormony a jak dlouho to trvalo, nez si zvykly..... 😉
Jsou pripady mych kamaradek, ktere musely byt operovany..a trvalo jim to i 10 let nez se zbavily pocitu, ze uz nejsou zeny... 😎

p.s. NIKDY si nemuzes byt JISTA..nevis, co Ti zivot pripravi za prekvapeni.. @selema 40 let az 50 let neni uz vek babicek...ale ZEN plnych sily a energie..Lasky a touhy..a nekdy se muzi prave ve 40ti zacit znova...proto definitivni kroky nedelat!!

A jake duvody jsou pro sterilizaci? proc? aby to mel chlap "lepsi"..jinak nevim proc...jinak jen z dyagnosy a o te nerozhoduje zena ,ale lekar..

alena7070
2. mar 2013

Ja som si dala sterilizaciu urobit po troch cisarskych rezoch, ked som mala 23 rokom lebo na mojho byvaleho manzela sa spolahnut nedalo kondom pouzivat nechcel a tak tiez nechcel aby som brala lieky. Teraz som s nim uz rozvedena mam uzasneho priatela a banujem ze to mam urobene aale na druhej strane som rada ze to mam lebo od posledneho porodu sa byvaly zmenil a neviem ci by som zvladla viac deti

selema
2. mar 2013

@irriss ale ja som nenapísala, že ženy 40-50 ročné sú už "babičky" ... ja som to myslela tak, že ja ešte ani nemám 40 a už by som sterilizáciu podstúpila ... takže to rozhodnutie vôbec nie je o veku ... a určite by som sa nedala sterilizovať len kvôli chlapovi, aby ako to píšeš ty, aby to mal on lepšie ... v prvom rade by som to urobila pre seba.
Taktiež nevidím dôvod, prečo by si ženy po zákroku mali myslieť, že už nie sú ženy????

irriss
2. mar 2013

@selema
Asi to bylo zle napsane-adresovane..toto melo byt proTebe.. 😉

p.s. NIKDY si nemuzes byt JISTA..nevis, co Ti zivot pripravi za prekvapeni.. @selema

irriss
2. mar 2013

@selema
Proc bys to udelala pro sebe?
jake mas duvody? Co Te ovlivnilo k tomuto rozhodnuti..?? 😉 🙂

irriss
2. mar 2013

@sisaha
..Zivot nam pripravuje nejen Radost ale i Starost..Bolest, zoufalstvi...proc zaskrtit i nadeji???proc zabit nadej? Proc "znasilnit" nase telo a prirodu??
nikdy nevis,kdy se ocitnes SAMA, kdy Ti zivot sebere vsechno a budes chtit zacit znova.,,,
JAK?to neni , ze si zavazes bundu a pak ji zase rozvazes..to je definitivni..
Zajimal by mne vazne DUVOD !!!proc..sterilizace..co se tim vyresi???Co zenu zene k teto myslence...opravdu nechapu...

slagy
2. mar 2013

Ja na tom nevidim nic zle, ak neplanujes na 100% dalsie babo, tak neni o com podla mna. A ak uz pod tou narkozou budes, preco to nespojit...
Ozvala som sa aj ked nemam tvoj vek, ale sterilku mam za sebou. Mam dve deti cisarskym rezom a zo zdravotnych dovodov som si na odporucanie lekara dala pri druhej sekcii urobit aj toto.

irriss
2. mar 2013

@slagy
..doporuceni lekare je neco jineho nez svobodne rozhodnuti!! 😉

slagy
2. mar 2013

@irriss ja viem, ale ked sa rozhodla, preco jej to vyhovarat 🙂

Mozno je to najjednoduchsie riesenie, ako sa chranit a nemysliet denno denne na ochranu 😉

selema
2. mar 2013

@irriss áno, je pravda, že neviem, čo mi život pripraví ... ale neviem, čo bude zajtra, nie za 10 rokov, takže "neriešim čo by bolo, keby bolo" ... teraz som rozhodnutá, že ďalšie detičky už nechcem, tak sterilizáciu podstúpim ... a prečo? možno aj preto, aby som to mala "lepšie" ja 😀 😉

napr. práve preto, že neviem, čo bude za pár rokov by som nežiadala manžela, aby podstúpil sterilizáciu on ... ja som rozhodnutá, že ďalšie mimčo už nechcem ani v budúcnosti, ani keby mi život/osud priviedol do cesty iného muža/čo dúfam, že nehrozí 😀 preto tú sterilizáciu podstúpim ja 😉

všetko je na rozhodnutí samotnej ženy ... s tým, že si musí každá uvedomiť všetky za aj proti.

irriss
2. mar 2013

Sakra jak jinak to mam napsat...abyste pochopili, ze jsou ruzna nebezpeci..NIKDY by se nemeli volit zasahy do tela definitivni proti prirode, pokud funguje ...

Nikdy nesmime rikat, ze NAM se to stat nemuze..ale muze!!

Autonehoda,nemoc..a zustanete samy..jedina moznost preziti bude DAT novy zivot..aby mel smysl TEN NAS ZIVOT zit..
NE jen prezivat!!!

Mam kamaradku,ktera na dalnici u Ruzomberka ztratila pri autonehode jinych aut syna i manzela...urcite si na tuto havarku vzpominate..i kdyz ubehlo uz nekolik let..
Byla kolona aut..a cekalo se na odbaveni autohavarky a uvolneni dalnice..

Jeji manzel vzal starsiho syna a sli se podivat- zkratit si cas cekani na louku za oveckama.....Neopatrny ridic, ktery nezvladl rizeni a nevsiml si kolony zastavenych aut...se snazil vyhnout na posledni chvili srazce..vzal to na louku..a primo do "taty-manzela a syna" pred ocima kamaradky-manzelky a dcery...ktera v sekunde prisla o manzela a syna...

irriss
2. mar 2013

@selema
nezlob se na mne, ale tento pristup "abys to mela lepsi" je nezrale rozhodnuti.. 😔

slagy
2. mar 2013

@selema tiez som chcela este napisat nieco v tom zmysle, ze ak je zena pred takymto rozhodnutim a rozhodne sa pre, vie co ju caka, a ide aj napriek tomu do toho. Urcite si to prenera zpredu, zozadu, z kazdej strany.... A ked sa rozhodne ze do toho ide, vidi v tom hlavne pozitiva pre seba.
Zeny ktore si to nezazili, mozno nepochopia,... Aj ked som to mala odporucene zo zdravotnych dovodov, aj tak som mala moznost odmietnut. A sommrada ze som sa rozhodla tak , ako som sa rozhodla...

irriss
2. mar 2013

@slagy
..mas pravdu..je to zbytecne...ale je mozne, ze par slov pomuze prehodnotit urychlene jednani.. 😉
ALE dobre znam pocit stastne matky a prelom v sekunde na ztracenou matku...nenavratne se z tebe stane troska..a bez "nadeje" na zivot..budes jen ajen prezivat...

lizatko1009
2. mar 2013

co tak antikoncepciu, ako kruzok, pharmatex naplast atd, prpadne menej prakticky kondom?

slagy
2. mar 2013

@irriss ja viem ako to myslis,..

Ked som bola pred tym rozhodnutim, tiez som myslela na to , ze co ked sa stane nieco mojim detom, (NEDAJBOZE), a ja uz dalsie mat nebudem moct... Ale potom mi prisla dost zvlastna tato myslienka... Ze ked sa nieco stane, spravime si nahradu??? To nie, moje deti su nenahraditelne... Ako vsetky 🙂

Vsetko je nam dane z hora,..nech uz je tak, ci onak 😉

selema
2. mar 2013

@irriss prečo nezrelé? Čo chceš iné počuť? Aký iný dôvod na sterilizáciu môže žena mať, ako ten, že už nechce dieťa??? A keď už nechce dieťa, chce si milovanie užívať bez strachu ... ak za najlepšiu ochranu považuje sterilizáciu, tak nech ju podstúpi. Je to jej rozhodnutie - aj keď ako som už spomínala so všetkými "následkami"

maca_p
2. mar 2013

@slagy presne ako hovoris 🙂

@irriss a este je tu moznost opät oteho via reprodukcnej asistencie.

tiez som za strerilizaciu, ak ma zena upratane a rozhodnute. ziaden stres, ziadne pocitanie plodnych a neplodnych dni...

irriss
2. mar 2013

@slagy
Nejde o nahradu!!!!
O pokracovani Zivota a neprezivani..Darovat zivot znamena pokracovat ten nas...
Nahradit zivot nelze..to vim DOBRE i ja....i kdyz muzeme v nasich detech videt "nase ztracene deti"...nikdy se s jejich ztratou nesmirime...
existuje nekolik druhu smrti i zivota..
Muzes byt mrtvou a pritom i nadale zit...Muze byt i zive "mrtve" dite...Muze se stat Tve zive dite mrtvym... 😔
slozite...
Preji Ti jen to krasne.. 🙂 abys nikdy nemusela pochopit nekolik druhu smrti vlastniho srdce,zivota i ditete.. 😉

cat
2. mar 2013

@irriss ja napríklad /my s mužom/ o sterilke uvažujeme preto, lebo mám po prvé- 35r., po 2. -dva cisárske rezy za sebou a po 3. -som pár mesiacov po liečbe chemoterapiou kvoli zhubnej chorobe. Ja už nemám šancu v tomto veku po tak drastickej liečbe vynosiť zdravé dieťa. Narovinu mi to doktor povedal. Ja celkom chápem ludí, kt. už vedia prečo použijú to slovo NIKDY... majú nato svoje dôvody... 😔

irriss
2. mar 2013

@cat
..ale TY jsi presne jiny duvod... 😉 uvazeny a dyagnostikovany...

Ja mluvim o "sobeckem duvodu v zajmu sexu"...( to je skoro duvod jako u kocicek) ...
hlavne at se nestarame o plodne a neplodne dny...to mi prijde NEZRALY DUVOD...neoduvodneny zakrok jinymi slovy..
nechci tu nikoho nastvat..!!!Myslim to dobre!!

Strana
z3