Adaptácia na MŠ
Ahojte mamicky otazocku mam prosim nevysmejte ma🙂 Ako ste zvladli prvy nastup do skolky u prveho dietata?Ide o to ze sa staram o svoju princeznu od narodenia po jej 3r sama.Par krat sme vyskusali babicku ale skoncilo to tak ze sa mi hodila okolo krku a uz proste nechcela.Viem ze prve dni budu fajn ale co potom ked nadsenie opadne a zisti ze mami niet?A dalsia vec ako ste to znasali vy samotne?Ten fakt ze nebudete po blizku...neviete ci sa nieco nestalo.Proste ako citam clanky kotulaju sa mi slzy .Dakujem za povzbudive slova.
Btw k tomu plakaniu- zo zaciatku placu vsetky deti, podla slov nasej ucitelky: zhruba hodinu a pol placu doobeda vsetci, lebo aj ti co by neplakali zacnu, lebo placu ini. Zaciatky su vzdy take.
@katrin21 Ona s pohybom nema problem vylezie vsade skor s tou opatrnostou toto ano urobila som obrovsku chybu uvedomujem si to.Je ziva az az...Ked sme na ihrisku nerozumie preco do seba deti stcia ak sa to stane jej pozrie nechapavo a bezi po svojom.Nerozplace sa-toto mame nacvicene hovorila som jej on nechcel neboj to nic.Ma dobru povahu.Povie neplac pohladka upusinkuje ked vidi ine dieta plakat.Nezda sa mi ani ze by ju deti od seba odstrkovali prave pre tu jej povahu nehnevat sa dlho.Nie je proste taka ze by ublizovala ale opak deti miluje.Vzdy si najde kamarata ci kamaratku.Je bojovna .Drzte palce.Vsetkym maminam zelam pevne nervy a hladky priebeh.Pekny vecer a dakujem za kazdy koment
@silvester3 Nevadí, že spadla, naša mala toľko hrčí na čele či hlávke, že až. Aj kolienka má odraté, aj dnes spadla. Vždy jej poviem, nevadí, pofúkam a ideme ďalej. Je pekné, že je milá k deťom, aj naša je taká. Ak z nej vychovávate dobrého človeka, ktorý sa podelí a "nebije o lopatku", tak ste nezlyhala. Deti sú zrkadlom rodičov, ak vidia, že sa rodičia delia, budú sa aj ony. My tak našu vedieme, delíme sa aj o paplón a ona nemá problém dať, požičať. Určite jej povedzte, že ak sa jej niečo v škôlke nebude páčiť, deti jej niečo urobia, a podobne, nech vám to povie. Vy, samozrejme, nenašikujete sa za učiteľkou či rodičom či dieťaťom a pred svojou im vynadáte, len proste chcete to vedieť, nech to nedrží v sebe.
@silvester3 no ved aj to presne ja malej od malicka hovorim, ked je na ihrisku vela deti, ze davaj si pozor, chlapcek ta mozw zhodit, nechod na kraj tam by si spadla atd... vopred s nou prejdem vsetky nastrahy, nabuduce zas a tretikrat uz vidim ze sama si vsima.. drzim palce. Ono to pojde..
Mňa by zaujímalo, že prečo deti, ktoré doma neposlúchajú a odvrávajú, sú v škôlke zmenené o 180 stupňov. Z toho vyplýva, že tí rodičia, ktorí také deti majú, sú neschopní.
@anjika44 a to si na akomzakalde na to prisla?....mozno len v skolke a skole neukazu prave emocie......to si dovolia len k tym najblizsim......hnev, plac,a le i velku radost.......a pravidla v skolke/skole su tak nariadene, ze ak ich chcu naozaj dodrziavat, musia to ansledne niekde vyventilovat......takze doma......(kde im rodic mozno skor porozumie....)
Presne aj chlapi doma tlcu svoju ženu a vonku medzi kamošmi si nedovolia, takze podla toho by na vine bola ta zena ze je neschopna
@silvester3 si na ňu naviazaná a to je všetko.Kazda mama ma obavy, keď svoje dieťa púšťa same do neznama.Su také čo to prežívajú viac také čo menej ....aj slzu upustis len nesmie na tebe vidieť strach, obavy...lebo sa bude aj ona báť čo ju tam čaká....jasné, keď ste boli denne spolu, vieš čo má rada, čo jej chuti....môj syn išiel neskôr do škôlky ja som nechcela, aby išiel v 3 r a išiel, keď to pochopil neplakali tešil sa.Aj tak som bola ako na ihlách je to normálne🙂
@anjika44 "příklady táhnou" :D ja teda neučím v škôlke, ale robíme dobrovoľnícke aktivity vo farnosti pre deti, a často rodičia vravia, že ich Anička doma neposlúcha, a my s ňou nemáme problém, ako to robíme? Nuž, jednoducho: Anička vidí, že Maruška, Zuzka aj Janko poslúchajú, tak sa pridá. :D (Žiadne deti s uvedenými menami nemáme, ak by niekto poukazoval na GDPR. 🙂 )
@bubula_007 presne každá citlivá mama je neista, keď ide dieťa do škôlky, do školy, na strednú, keď ....čo ho čaká, ako si zvykne, aký bude kolektív, či zapadne...ako zvládne cestu autobusom, internát to už ide tak celý život🙂
@silvester3 ja som prvý deň v škôlke a to malo dieťa vyše 5 r vyšla von do auta s navlekmi na topánkach ako som sa zabudla vyzut a v aute som rumazgala🙂a to bol už velkac.Su to emócie čo už s nami končí jedno pekné obdobie niekto to berie zľahka niekto nie.Uz skončia časy ráno spolu raňajky, ihrisko, hry...mne to bolo veľmi ľúto zase som si povedala sú deti čo sú v škôlke od 2 r .dala som mu čo som mohla, užili sme si....hlavne ju povzbud,, že prídeš, pohrá sa, bude dobre, nové kamarátky...aj, keď niekedy neveríš tým slovám iné Ti nezostáva🙂môže byť mama v pohode aj tak bude dieťaťu smutno a bude plakať to si nevyberies akú máš ty, dieťa povahu....zbystrit treba, ak sa zadusa plačom, nechuti mu jesť, boli ho bruško...to sú deti, ktoré nie sú pripravené a majú strach, úzkosť a ináč to nevedia dať najavo.Take reči, že plaču všetci a musí si zvyknúť, lebo musí, aj my sme chodili do jaslí na to kašli každé dieťa je iné a ty si rodič.
@silvester3 je to ako s každým odlúčením. Je to ťažké, ale raz to musí prísť. Akokoľvek to zvládnete, ver že je dôležité, aby si to spracovala ešte predtým ako to príde. Tvoj nepokoj a neistotu dieťa vycíti a bude to znášať horšie.
Vraj dieťa po nástupe do škôlky býva často choré. Ako mám tomu zabrániť? Doma si ruky umýva pred jedlom, aj po návrate z ihriska, ale čo tam? Dbajú na to učiteľky?
@anjika44 ano, byva, lebo doteraz bolo doma a teraz pride medzi deti, kt. su prenasacmi roznych bacilov...to nie je len o cistych rukach, kt. si umyvaju, ale o tom, ze kazde telo si rpave chorobami buduje imunitu...akurat, ze kazda imunita je ina a iank uz zvyknuta....preto niektore su chore viac, ine menej...ale v ten prvy rok to byva castejsie...prave z toho dovodu....potom si uz imunita zvykne a bude byvat dieta chore coraz menej...lebo uz bude poznat tie bacily, teraz ich nepozna a spozna ich pri chorobe....
Tak môj syn už začal chodiť do škôlky dokonca vraj dal jednému dievčatku pusu hneď na druhý deň, ale ďalší deň už nechcela... Je to súkromná škôlka, lebo do štátnej ho nevzali, keďže je októbrový, ale hovorí, že má dobrú učiteľka. Najväčšia sranda je, že tam poslúcha. 😀
Môj trojročný syn stále potrebuje na spanie dudlík. V škôlke zatiaľ nespal, po obede ho beriem domov. Keby som ho tam nechala spať, dať ho bez dudlíka, ale to tam možno bude robiť zle, alebo mu ten dudlík v škôlke dám, ale budem riskovať, že sa mu iné deti budú posmievať? To nechcem.
Aj ja si myslím, že čo sa dudla týka, tak už je starý chren. Ale keď mu ho z úst počas dňa vyberiem, znovu si ho vezme....
@anjika44 riešili sme to tak, že dudlik sme dali tete ktorej plakalo bábätko v kočíku (akože, keď bol dudel mimo pozornosť a manžel vyšiel von)lebo bolo malinké a dudlik ešte potrebovalo.Urobili sme tete radosť,lebo ona dudlik pre bábo nemala.Dve noci kňurala a potom to bolo už ok.
Zienky dakujem za podporu .Skolu sme zvladli super tesi sa tam. Ucitelky si malu oblubili akurat som ju v pon odhlasila koli chorobe tak boli nestastne ze ju dlho neuvidia. Mame ant alebo nemocnica:/ Akysi hrozny virus niekto dobiesol do triedy cela bola prazdna v case odhlasenia. Vsetky deti su chore. 5 dni 40 tky pohotovost a dookola . Hrozne nieco.Prve tyzdne boli iba plac maminka maminka ale prisiel zlom. Pekne sa zaradila tesi sa tam a vraj uz chodi sem tam na duple🙂) Tak uz az sme zdrave a opat v skolke🙂))
Mala by som takúto otázku. Môj trojročný chlapček chodí do škôlky, aj sa mu tam páči. Ale!!! Hovorí často o jednom dievčatku, ktoré tam chodieva, hneď druhý deň mu dal vraj pusu, dievča bolo asi dva týždne odcestované a ked ppočul, že je v triede, tak hned tam vbehol. 😀 Ale doma mi povedal, že citujem "Takto ju budem pichať špendlíkom" Na čo som takmer zošedivela, potom som sa ukludnila, lebo špendlíky v MŠ nemajú len tak pohodené, ale nechcem, aby jej robil zle. Deti, keď nevedia ako inak by sa skamarátili, tak niekdy robia druhým zle, ale sama som bola v škole okuliarnik indický, tak by bolo blbé, keby moje dieťa zapáralo. Možno si len robím zbytočné starosti, ale nechcem ani to, aby jemu ubližovali a ani to, aby on ubližoval.
A ďalšie dve dievčatá bacal, ako sa priznal.
Hej, tam ho nepýta - ale čo s tým, že "bacá" dievčatá?
Ešte sa chcem toto opýtať. Ja keďže sa nechcem ráno ponáhlať a hned súriť dieťa, že okamžite po ranajkách sa ide umyt, obliecť a do školky, tak mu ešte dovolím sa hrat. Doteraz bolo všetko ok, hral sa so stavebnicou aked som povedala, že koniec, išiel sa poslušne vycikat, imyt atd..Dnes mal plastelinu. Ja som ho upozornila asi tri razy, že este chvilu a potom už pojdeme. Ked tá chvila prešla a išla som mu plastelinu zobrat, spustil takú scénu, že určite ho bolo z BA počuť aj do Michaloviec. Tak nemám mu vôbec dovolit sa ráno hrat? Alebo mu mám iba plastelinu zakázat? Vracala som, bolo mi z toho zle. Dakujem
@anjika44 ved ty to znasas horsie, nez to dieta. 🤔 Upokoj sa. U nas su rano pravidla - cikat, umyt, ranajky, obliect, ideme. Hranie nerobi dobre a teda plastelina, to by som nepovolila vobec - to je vzdy na dlho. Ranajkuje sa v kuchyni, inac by rano kukali na telku a jedli hodinu. Moji nie su tie typy, co vstavaju o siestej, spia aj ked ich budime o 6.45, 7.30 sa ide z domu.
Samozrejme, ze dieta bude protestovat, aj moji vymyslali. Teraz raz za cas este spekuluju, aj ked vedia, ze nie. 🙂 Hrat sa budu v skolke a v druzine a potom doma, ked prideme z ihriska/prechadzky.
teraz som už aj ja múdra 🙂 a riadne zachripnutá
Syn má v triede spolužiačku, tiež má tri roky, tá každý deň plače za mamou ☹ Moje dieťa za mnou neplače, je zvyknutý, že som bola aj niekoľko dní vkuse bez neho - totiž bola som od jeho približne prvých narodenín sedem razy v nemocnici

@silvester3 jo a k tej "bubline", v ktorej si ju chranila.. hmm.
No, v skolke zazije vselico aj sotenie od ineho dietata, boje o hracky...musi to byt, nauci sa take situacie riesit, ved aj v zivote ich bude takych dost..
Z mojho pohladu ano, bola to asi chyba, behat jej za zadkom..poznam x takych bab... nerozumiem tomu preco so svojich deti robia truhlikov..
Ja som opatrna tak akurat, myslim.. predvidan, dozeram, ale necham ju samu ist, vyskusat, vyliezt atd.. vysledok? Je obratna, sikovna lozi hore dole, skace , oproti dvom.chlapcom s ktorymi sme narovnako vekovo a casto spolu, je dost popredu..hlavne v tom lezeni..je pevna ,neposobi mlandravo a nespadne tak lahko, ako ti dvaja za ktorymi mamy permanentne lietali a stale lietaju po ihrisku a na mnohe nechodia , lebo ved co keby spadli/ jasme ze prve razy som ju zozadu istila, ale nedrzala,kym som nevidela, ze uz to necham na nu/.. co myslite, ktora z nas si na tom ihrisku aj oddychne a vypije kavu? A dieta sa vybeha a unavi.😉 😉 misia splnena a na skolku motivujeme uz teraz rozhovormi..tesi sa a verim, ze to aj zostane.
Jo a este..ja dost malej rozpravam.aj na ihrisku som ju upozornovala, na co dat pozor, kam nema ist, lezenie som vysvetlovala, ako a ze hlavne ruky drzat ak sa noha smykne.. mozno az moc, oproti inym, ale zas o to skor vsetko pochopila a zvladla sama.
Jo a este..ja dost nalej rozpravam..aj naikk