Aké je to mať jedináčika?
Ahojte,mam 2r dieta a pocit ze uz nehcem dalsie.najprv sme to nechavali otvorene s manzelom,aj som otehotnela ale pravdepodobne tobolo len biochemicke. Aj ked som uz nan bola naladena,po tejto udalosti som.sa utvrdila ze chcwm len 1 dieta.zijeme mimo rodiny,nema mi kto ani strazit,cele je to komplikovane.maminky jedinacikov,nelutovali ste? Nie som prototyp maminky co bude mat 2 3 deti,ja by to tazko dala,stale ukricana vystresovana.dakujem
Keď sa spýtate učiteliek, aké to je, mať v triede veľa jedinacikov, len sa za hlavu chytajú. Extrémne ťažké, každý chce byť vyvolaný, keď nie, révy, vzbury... Jedinacikovstvo treba veľmi rozumne korigovať, sanovať sebastrednost (napr v kolektívnych športoch). Že tvoria veľa klientov psychologických poradni, je tiež neslavna pravda. Cítia sa totiž zodpovední za šťastie, nešťastie svojich rodičov, a to je tlak. Tiež riešim v sebe toto isté, ale asi mám už vyriešené. Vydržíme to pár rokov.
@julish no tak to zalezi iba od vychovy, my v skole (teda o dcerinej triede hovorim) mame urevane deti za vsetko a vsade musia byt napchate (dve), rozreve sa ten jeden aj ked pridem ja za ucitelkou a rozprava me sa dve minuty a on musi jej nieco povedat, veru nie su tp jedinacikovia :D v celej triede je iba jedno dievca, jedinacik, ktora sa naozaj nevprace do koze, ale to ide celou vychovou ale ta zase nevyrevuje za vsetko, skor robi kazdemu zle.
@julish nepoznam vo svojom okoli nejakych vyraznych jedinacikov, ale sestra mi hovorila kuriozitu. Jedno dievca bez surodencov bola par krat sa u nich hrat s jej dvojickami. Miesto toho, aby sa hrala s detmi chodila za mojou sestrou a vycitala jej, ze teta vy ma nemate rada, vobec sa so mnou nerozpravate. Sestra bola z toho vyorana, ze preboha ona chcela nech sa deti pohraju a nechcela mat tretie cudzie decko na krku a venovat sa mu😳... ono to dievca si asi myslelo, ze tak ako ju doma len ju jedinu maju radi ju musia zboznovat vsetci...
My máme jedno dieťa a druhé by som nechcela vôbec nie že by som bola sebec alebo zlá matka ale ešte chcem si ešte trocha života užiť aj niečo zažiť atď. a to je reálnejšie a ľahšie s jedným dieťatkom ako s dvoma alebo s celou bandou 😆 a nechcela by som druhé aj preto lebo v dnešnej dobe človek nevie čo bude zajtra ... ja súrodencov mám je to fajn ale môj pohľad na túto tému to nemení 😁😁😁👍
@0silvia0 Súhlasím.
@blavacka321 ťažké
Ja si nemyslim ze ked mas dve deti automaticky musis byt vystresovana mama. Ja mam sice zatial len jedno ale druhe cakame, aj keď mam obavy a kazdy den milion otazok v hlave ako to zvladnem, straaasne sa tesim ze syn nevyrastie sam. Strasne inklinuje k cudzim detom, ale tam sa nestretáva s porozumenim a otvorenou náručou. Teraz je taka zla doba, ze je tazko si najst kamaratov, nie to partaka, kamarata na cely zivot. Krv nie je voda a ja by som svoje dve sestry nevymenila za nic na svete. Stale vies ze sa mas na koho obratit. Samozrejme su aj opacne pripady, ked ti je cudzi blizsi ako vlastná rodina, aj take, ze surodenci si nesadnu a budu sa od rána do vecera mlátiť a hádať...ale myslim si ze aj ten surodenecky vztah vedia rodicia spravne nasmerovat...a co sa tyka tej vystresovanosti. Segra mi stale hovori, ma dve deti, ze niekedy o nich pol dna ani nevie, zatvoria sa v izbe a hraju sa spolu. Pricom jedinacik stale vyzaduje tvoju pritomnost.
Ja som jedináčik. Celé detstvo mi chýbal súrodenec a závidela som veľkým rodinám. Splnila som si to v dospelosti - mám tri deti-chlapcov. Nenudím sa, priznávam... ale u mna aj tak stále platí, radšej viac detí, ako len jedno 🙂.
@vierka0508 aj toto je velmi individualne, nas 3r syn absolutne nevyzaduje moju pritomnost, zahra sa sam, najradsej vonku, dokonca sa ani nesplnilo nic z toho, co mi vraveli - ked sa narodi dieta, uz si nesadnes, uz sa nevyspis, stale bude nieco chciet.... sadne si nad kocky, knihu, auticko,.. a neviem o nom aj pol hodiny.
je pravda, ze v akt. situacii mu ale chyba kolektiv, rovnako stare deti, ale tak zvladli sme min. rok, zvladneme aj tento... ale argument, ze jedinacik bude stale vyzadovat rodic. pritomnost, pricom surodenci sa vyhraju spolu -
tiez neplati vzdy
my druhe neplanujeme, syn je narocny aj za dve deti
@zuzuliennka1 a v com je tvoj syn narocny za dve deti, ked pises, ze sa zahra sam, nevyzaduje tvoju pritomnost?
@zuzuliennka1 vsetko je velmi individualne, ale to ze sa dieta samo prehra aj pol hodinu same v izbe hned neznamena ze je vnutorne stastne. Tak ako aj dospelemu sa ziada socialny kontakt s blizkym clovekom, tak aj dietatu s rovesníkom. Toto ziadny rodic nenahradi. Moj nazor.
@zuzuliennka1 pol hodiny? Ja že napíšeš pol dňa.
A ostatný čas čo? Bože to sú argumenty veď ani ja neviem o mojich dvoch vonku. Samé sa na ihrisku hrajú celý čas čo sme tam a to sme dennodenne 3 hodiny poobede vonku.
@zuzuliennka1 som tu poslednú vetu prehliadla.
Tak na jednej strane, sa vie až pol hodinu prehrať a nič sa z toho nesplnilo, čo ti ľudia hovorili a na druhej strane je náročný
Tak ako teda?
@0silvia0 no, to su svetle chvilky, ked ma sice nevyzaduje, ale nevyzaduje doslova v nicom - ma 3r, stale nerozprava, “zahra” sa najradsej s prackou, umyvackou, kavovarom,... ked bol mensi, vnimala som to ako vyhodu, vsak “kazdy vravel ze co by za to dal”, ibaze casom som to prestala vnimat ako vyhodu, lebo on nema akokeby vobec potrebu so mnou komunikovat slovne vlastne, vystaci si na vsetko sam 🙄 ja by som dala aj pol kralovstva, keby mi tak lietal za zadkom a vyzadoval ma ku hre, ako o tom kazdy hovoril
@vierka0508 ved prave..len vies - kym sa narodilo, som sa napocuvala, ako si uz nesadnem, ako uz nebude to a tamto a furt ma bude vyzadovat... a zrazu nic... tak som si to patricne uzivala — do momentu, kedy som si uvedomila, ze to ale vlastne nic super nie je.. lebo ma nevyzaduje doslova v nicom a samostatny je az moc.... ani este nerozprava... ked bol mensi, na zaklade vsetkych tych reci som to vnimala ako vyhodu.... ale neskor uz nie - a aj toto je ukazka, ze proste nikdy nevieme, ake je naozaj to, co by sme “chceli” alebo co si myslime, ze je lepsie ako to nase....
kazda mi vravela: co by som za to dala, keby sa mi dieta same hralo... - no z vl. skusenosti - nic...
preto je aj uplne bezpredmetna tato diskusia..
a tvoja posledna veta: Tak ako aj dospelemu sa ziada socialny kontakt s blizkym clovekom, tak aj dietatu s rovesníkom. - tak rovesnika mu surodencom zabezpecim logicky asi tazko 😁 a druha vec, ja by som mozno v kutiku aj uvazovala min. rok nad druhym, keby neprislo toto, co tu mame... synovi velmi chyba kolektiv a hernicky a deti... ja som ho uz postupne chcela socializovat prave s tymi rovesnikmi, mozno by sa aj rozhovoril... ale covid mi dal “facku” a budem rada, ked sa syn ako takmer 4r dostane niekam do skolky a ja do prace, kedze som porodila 4mes. po statniciach a este nikde nerobila....
je to strasne individualne, nevidime nikomu priamo do domacnosti, ako to naozaj s tym jednym/dvoma/troma detmi je a tak, ako surodenec nemusi byt vzdy zaruka super vztahu, tak ani jedinacik nemusi byt vzdy len rozmaznany fracek
@sono2 dva komenty vyssie, nebudem to kopirovat zbytocne, zhrnula som moj pocit
@zuzuliennka1 tak to nerozprávanie v 3 rokoch by som určite riešila už asi s odborníkom na tvojom mieste.
@0silvia0 naozaj?? 😂😂🙄
@zuzuliennka1 tak možno ti to pripadá vtipné, ale určite by som sa aspoň poradila.
@0silvia0 bolo to myslene ironicky, blba nie som, riesim to od jeho 2. narodenin, od min. roka ked zrovna zacal aj kovid a rusili sa nam terminy na logopediu jeden za druhym, potom bola logopedicka v karantene so vsetkymi zamestnancami, neskor dostala covid aj ona.. mozno vies ale skor asi nie, ake “lahke” je vobec zohnat logopeda, cakacky pol roka, sumasumarum, ubehol rok a dokopy ho logopedicka videla 2x
mozem sa aj poskladat, nebyt debilneho covidu, mohlo to byt inak, takto mam 3r dieta, ktore nerozprava(rozumie) ale najma mu velmi chyba kolektiv....
opat priklad situacie, v ktorej nie si a tak o tom nevies nic
@zuzuliennka1 nie, nie som v tejto situácii, lebo som nikdy s deťmi logopédov neriešila, nebolo treba. Ale riešila som iné veci, o ktorých zasa ty nevieš, lebo si ich nezažila. Každý rieši niečo iné, v tejto téme sa riešia jedináčikovia a to, že sme sa nechtiac posunuli k logopédii neznamená, že tu musíme na seba prskať. Ok, pokoj, mier, upokojme sa a majme pekný deň😘
@zuzuliennka1 Tak, ja som nedostala odpoveď že v čom je náročný.
3 ročný sa hrá s pračkou a umyvačkou?
Čo točí a štuka kolieska?
😶😶 to robia rok a pol ročné deti. Tak.. ja ti nemám právo analyzovať tvoje dieťa ale hádam je toto všetko ok.
@0silvia0 tak ked si neriesila, nevypisuj tu z celeho mojho komentara ako mam riesit nerozpravanie, lebo som na to uz alergicka
@zuzuliennka1 chápem ťa, ale svoju alergiu si láskavo nevybíjaj na mne, ja som zasa alergická na toto.... všetko sa dá vykomunikovať pokojne a normálne.
@sono2 🙄 narocny je momentalne napr. v tom, ze sa neda nikam chodit a doma ho neviem zabavit klasickymi vecami, ako ostatne deti - ziadne knihy, omalovanky, kreslenie, hracky,.... je semtam fakt narocne zabavit a venovat sa cely den dietatu, s ktorym sa ale nikam neda ist, doma sa hrat nechce... keby sa ti decko doma “hralo” len so spotrebicmi a zaroven ho nevies nikam vziat, kde by sa zabavilo, proste nenudilo, mozno by si pochopila
@0silvia0 😂 chapes? pochybujem, inak by si s tym komentom vobec neprisla, ale ako myslis.. pekny den
@zuzuliennka1 kamarátky syn takto nerozprával 3 ročný. Logo povedala, že nechce. Že rozumie a tým to uzavreli. Dávno už rozpráva všetko. V škôlke začala, je veľmi inteligentný, milý, mamu ma veľmi energickú a proste nechcel nikdy povedať ani slovo.
Je dôležité určiť či rozumie.. nevie rozprávať alebo nechce. Ďalej tým pádom logo netreba!

@poopsie Presne,da sa polemizovat ALE najpodstatnejsia vec je,ci sa zadari to druhe a ked nie vec je vyriesena.