icon

Ako často vám pomáhajú babky s deťmi?

Dnes o 06:26

Mam 2 a 4 rocne. Do prace dochadzam 30 kmkazdy den, tak svokor mi vyzdvihuje dceru zo skolky. Na noc ma vikend si starsiu mamina zobere tak 1x za 2 mesiace. Chceme ist do kina raz za 5 mesiacov, pride svagrina pozriet na deti (uz uspate, iba je vedla v izbe a pozera tv). Viem ze by sommala byt vdacna, ze niekto nema ani to. Ale ja som uz totalne vycerpana, padame s muzom na hubu, strasne by som si chcela oddychnut....ako to mate vt?

anonym_fe49d7
Dnes o 10:06
@anonym_7fa06f

Ja sice deti nemam ale vsimla som si, ze pri takychto situaciach tu vela z vas popisuje, ze strazenie rodinou vyuzivate len v pripade ak je to nevyhnutne, a teda napriklad pri navsteve lekara a pod. Zaujalo ma to a chcela by som sa spytat, ze co je vlastne za tym? Su za tym vycitky kvoli potrebe casu pre seba? Alebo by vam rodina v inom pripade deti nepostrazila? Resp naco to vlastne rodine vysvetlujete? Nechcem rypat, pytam sa cisto zo zvedsvosti, kedze nie som v takej situacii.

@anonym_7fa06f nas to s muzom bez deti nebavi. Chceme travit cas s nimi. Rastu velmi rychlo. A chcem aj im dopriat zazitky.

biba_18
Dnes o 10:11

@anonym_fe49d7 vstávam o 8 minút neskôr ako ty a do práce cestujem hodinu - v rámci mesta... keď bolo dieťa malé tiež som nevládala, proste to deti robia, ako keby žili z energie rodičov ... trochu sa to zmiernilo až keď syn trochu vyrástol a doma už nepotreboval každú sekundu moju asistenciu.
by som povedala - využi cestu domov na spomalenie - proste nebež z práce rovno domov - ale prejdi sa 20 minút pomalým krokom. ak je s deťmi mama, tak tých 20 minút navyše hádam vydrží ... 😒
mne to pomohlo. keď som mohla byť aspoň chvíľu sama ...
a potom, neskôr, som začala chodiť aj sama na všelijaké wellness, jogové pobyty, workshopy a podobne, raz za čas na víkend medzi ženy...

veronikah96
Dnes o 10:15
@biba_18

@veronikah96 presne tak, aj moja mama ... a svokra zas tak pomáhala obom dcéram ... ja si to od mojej mamy nesmierne vážim a som jej za to vďačná ... robili to pre všetkých, nie iba pre svoje deti, aj pre seba aj pre vnúčatá ...
keď som raz bola v pôrodnici na kontrole za celkom dramatických okolností, asi mesiac pred pôrodom, tak sa ma sestrička pýtala či som už rozmýšľala nad tým, či budem mať dieťa na roomine alebo nie. nevedela som sa vyjadriť. sa do mňa pustila, že tak sa nenaučím starať o dieťa, a že kto mi bude pomáhať, že v nemocnici si to mám vyskúšať, dosť agresívne na mňa útočila (a ja som mala čo robiť aby som sa nezrútila z tej dramatickej sitácie, na obranu voči nej som nemala ani silu) - a moja mama jej na to že čo ju do toho - že aj keby mi pomáhalo celé mesto doma, že to nie jej vec 😂😂 tak, celé mesto nepomáhalo, ale mama hej ... ❤

@biba_18 Presne. Priznám, že sa mi nepáči, keď sa aj niektorá z mamičiek pýta alebo povie, že má toho veľa a prvé, čo príde je vlna kritiky. Nikto nevie, čo kto ako má doma a ako vyzerá deň tej ženy a to, že by bola rada za pomoc od rodiny za mňa nie je hanba. Áno, vela ľudí to nemá a pozrie sa na to štýlom, že veď ani ja som nemala pomoc a čo teraz a podľa svojej situácie sa pozerajú na iného človeka. Lenže to, že niekoho potľapkám po pleci, že to môže byť aj horšie nie je pomoc, práve naopak...

minax
Dnes o 10:23

Máme 3 deti(10,3 a 1r) a pomoc nemáme momentálne žiadnu. Muzova rodina žije ďaleko,no a ja mám rodičov 1km od nás,ale majú už sami svoje starosti,mama je na dôchodku ale má zdravotné problémy,otec pracuje..keď sa mi narodila najmenšia,tak moja mama občas prišla doobeda na 1-2 hod pomôcť napr pokocikovat,občas,ale veľmi výnimočne keď ideme na veľký nákup,tak ich postrážia tu hodinu..
Keď bol ale najstarší ešte malý,vychovávala som ho ako slobodná mamička a žila som u nich,vtedy mi pomáhali veľmi - nosili a vyzdvihovali zo škôlky,ja som mala 12hod služby denné aj nočné,to bola obrovská pomoc a doteraz som za to vďačná. Rešpektujem,že chcú mať vlastný život,tak malé deti sú náročné..s mužom nemáme čas pre seba,len ak si ho spravíme doma sami,keď deti spia. Tak skoro sa niekam sami nedostaneme. Skôr si myslím,že časom budeme uvažovať o nejakej opatrovateľke,keď budeme obaja pracovať na plný úväzok.
Treba si v tom chaose spraviť čas aj pre seba - deti vie postrážiť aj muž,ja chodím cvičiť 3x do týždňa plus chodím behať,za tú hodinu pre seba mi to za to stojí,a čas trávime spolu efektívne aj tak,len ja som kludnejsia a vyrovnanejšia. A to pracujem z domu popri deťoch,takže inak by som sa nezastavila,ak by som si nevyclenila chvíľu pre seba. Mame okolo seba aj známych,ktorí majú babky a dedkov na stráženie,chodia na rôzne pobyty,večery,ale tak každý to máme inak. A nedám svoje deti mame,ktorú čaká operácia miechy a má problém sama so sebou,alebo otcovi,ktorý ťažko pracuje aj vo vyššom veku,a ten voľný čas potrebuje na oddych. Skôr k nim ideme na návštevu spoločne všetci,aby sa potešili vnúčatám,spoločne sa porozprávame..moja sestra má 2 deti (1. Stupeň základnej školy) a ona ich dlhodobo využívala na vyzdvihovanie deti takmer denne,lebo sama nestíhala a jej muž sa tváril,že jeho sa to netýka.. videla som na nich,že je to pre nich záťaž denne to absolvovať,ale nikdy jej nepovedali nie. Treba sa na to pozrieť trochu aj z tej druhej strany,generácia našich rodičov je rada,keď môže ísť v 65 rokoch na dôchodok,aj to má už všelijaké zdravotné problémy,tak od nich nemožno očakávať zázraky.

mary174
Dnes o 10:24

Ja mam velku popc mojej maminy. Raz do tyzdna k nam chodi na pol dna. Svokra moc nechodi, resp ma vela svojich aktivit. Myslim si ze rodina si ma pomahat ak sa dá. Mna chodili babky strazit ako dieta ked som bola chora a cele leto sme boli u babiciek. Saozrejme boli uz na dochodku. Teraz ten dochodok je o 10 rokov neskor.

anonym_cb8bb2
Dnes o 10:26

Nepomaha nikto, nezijeme na Slovensku. Mame dve deti a musime si pomoct sami. Rodicia ani nechodia k nam na navstevu, pretoze zahrada, hydina a vlastna pohodlnost, dlhe cestovanie... takze chodime len my k nim. My sa k nim zvycajne teleportujeme, takze to zvladame s 2 detmi bez problemov (haha). Nase deti nikdy nespali mimo domu bez nas, ak aj idu k babkam pocas letnych prazdnin, minimalne jeden z nas s nimi musi byt, lebo stari rodicia si myslia, ze to nezvladnu. Uz 10 rokov sme s manzelom nikde neboli sami. Pracu musime prisposobovat, tiez cestujeme do prace vyse hodiny. Do toho kruzky, lekari, choroby... proste vkuse vkuse ide clovek v jednom kole.

Inak, autorka, ani si nevies predstavit, aka je to pomoc, ze ti niekto vodi deti do/zo skoly alebo ze tam mozu u nich obcas prespat. Ten, kto takuto pomoc vyuziva, tomu to nepride vzacne a caka viac. Mam s tym skusenost u viacerych znamych, ktori sa vyjadruju, ze nikto im nepomaha - pritom ziju u rodicov. Uz len to je pomoc, ze aspon raz tyzdenne to dieta niekto niekam zoberie (napr. do tej skolky alebo aspon na hodinu niekam vonku) alebo ze aspon raz mesacne donesie/navari obed a pod.

anonym_4b2918
Dnes o 10:29

Padas na hubu a pomáhajú všetci okolo. Tak tam je asi iný problém. Moji rodičia nepomáhali keďže sa nebavím s mamou a otec po porážke. Svokra býva s nami pomáhala iba keď sme nemohli zobrať malú do škôlky že sme išli obidvaja na rannú 1-2krat za mesiac aj to nie stále. Občas keď ideme do kina. Inak chodíme na obed,kávu a do mesta keď máme voľno cez týždeň keď sú deti v škole. Síce už mám väčšie deti ale ešte len to budú starosti a nie teraz keď sú menšie. Plus ja mám ešte teraz aj školu a to ešte len padas na hubu. Áno byva s nami svokra ale ona si vari sama aj na nákupy si chodí sama aj perie,ináč je všetko na mne upratovanie, varenie s mužom starostlivosť o dom a záhradu. Plus ja si neviem predstaviť dochádzanie odchádzam 8km aj to už sa mi zdá veľa a muž má prácu kúsok od domu. Čiže keby to mám tak ako autorka som spokojná,že nemusím toľko riesit

annel19
Dnes o 10:30

Pomáhajú,keď môžu z oboch strán väčšinou cez týždeň,keď potrebujem dačo riešiť. Nesnažím sa to zneužívať nejak často 😅 no Mám aj sestru,ktorá nemá deti, je športovo založená, berie niekedy deti na bike, na výlet. Veľká výhoda a pomoc.

anonym_f18cab
Dnes o 10:41
@anonym_7fa06f

Ja sice deti nemam ale vsimla som si, ze pri takychto situaciach tu vela z vas popisuje, ze strazenie rodinou vyuzivate len v pripade ak je to nevyhnutne, a teda napriklad pri navsteve lekara a pod. Zaujalo ma to a chcela by som sa spytat, ze co je vlastne za tym? Su za tym vycitky kvoli potrebe casu pre seba? Alebo by vam rodina v inom pripade deti nepostrazila? Resp naco to vlastne rodine vysvetlujete? Nechcem rypat, pytam sa cisto zo zvedsvosti, kedze nie som v takej situacii.

@anonym_7fa06f u nas nevyuzivame “sluzby” rodiny, lebo nie je ochota z jednej strany. Zo strany mojich rodicov je, ale chodia stale do prace a ked potrebujem, nakolko mam aktualne zdravotne problemy, tak pridu k nam v poobednych hodinach, ked je manzel v praci, lebo aj oni si musia doma nieco porobit. Zo strany svokrovcov ta ochota nie je, oni prvi stale riesili, kedy budeme mat deti a stale su to len prazdne sluby, ako by oni prisli, ako by isli von s detmi a podobne. Kym boli male, chceli ist kocikovat, ale po polhodke vratili deti, lebo im sa nechce. Im sa nechce prist na navstevu, im sa s nimi nechce hrat, ked tam prideme my (co sa snazim obmedzit co najviac to ide), je to o tom istom, nechce sa nam hrat s nimi. V tomto pripade nevidim dovod dozadovat sa strazenia, kedze je skusenost takato. V nevyhnutnych pripadoch, ked sme s manzelom cosi potrebovali, poprosila som rodicov o strazenie na par hodin a my sme si sli nieco vybavit. Keby vidim ochotu aj u druhej strany alebo zaujem o deti, nemam problem ich dat na par hodinove alebo poobedne strazenie, ale kedze deti ani poriadne nepoznaju a nemaju zaujem tak na co.

anonym_b4ab4d
Dnes o 10:54

Tak aj ja mám skoro 3 a 4 ročne , ráno o 6 ideme do škôlky , po 15 ich vyzdvihujem manžel má 2 roboty . A nikto mi ich nestrazi . Trávia s nami čas či jedni ci druhí lebo sme spolu relatívne často ale vždy za mojej / našej prítomnosti. Výnimočne keď niečo treba vybaviť samozrjme postrážia všetci bez problémov ale cielene za nejakým našim výletom oddychom je to tak raz za polroka . Samozrjme tiež by som prijala aby mi ich niekto vzal na cely deň ešte lepšie víkend 😀😀😀 ale tak sú to naše deti a oni všetci tiež majú svoj život

michaela329
Dnes o 11:08

@anonym_autor môj má rok, k babke mojej mame chodíme pravidelne párkrát za týždeň, ale len tak na hodinu na kávu. Tak, že by mi ho ona strážila dlhšie, možno dvakrát som ju poprosila - ona ešte pracuje, fakt jej nebudem ešte malé dieťa vešať na nos. Manželova mama je naopak už hodne staršia, takže sa necíti na stráženie a my to samozrejme berieme. Takže s deťmi mi nikto prakticky nepomáha, sme na to s manželom dvaja a nesťažujem sa, keď potrebujem oddych, cvičenie, ísť na kávu - je tu predsa muž. A za kultúrou a podobne chodíme traja.

autor
Dnes o 11:09
@anonym_4b2918

Padas na hubu a pomáhajú všetci okolo. Tak tam je asi iný problém. Moji rodičia nepomáhali keďže sa nebavím s mamou a otec po porážke. Svokra býva s nami pomáhala iba keď sme nemohli zobrať malú do škôlky že sme išli obidvaja na rannú 1-2krat za mesiac aj to nie stále. Občas keď ideme do kina. Inak chodíme na obed,kávu a do mesta keď máme voľno cez týždeň keď sú deti v škole. Síce už mám väčšie deti ale ešte len to budú starosti a nie teraz keď sú menšie. Plus ja mám ešte teraz aj školu a to ešte len padas na hubu. Áno byva s nami svokra ale ona si vari sama aj na nákupy si chodí sama aj perie,ináč je všetko na mne upratovanie, varenie s mužom starostlivosť o dom a záhradu. Plus ja si neviem predstaviť dochádzanie odchádzam 8km aj to už sa mi zdá veľa a muž má prácu kúsok od domu. Čiže keby to mám tak ako autorka som spokojná,že nemusím toľko riesit

@anonym_4b2918 nepomahaju vsetci okolo, neviem kde som take nieco pisala. A ano padam na hubu.

anonym_1e9f07
Dnes o 11:09

Ale veď dostávaš pomoc. A za to že mate dve male deti a padáte na hubu, si môžete len vy dvaja sami. Spravte si toľko deti koľko zvládnete a nečakajte že sa vám o ne niekto postará. Vaše rozhodnutie tak mate čo ste chceli

autor
Dnes o 11:13
@anonym_1e9f07

Ale veď dostávaš pomoc. A za to že mate dve male deti a padáte na hubu, si môžete len vy dvaja sami. Spravte si toľko deti koľko zvládnete a nečakajte že sa vám o ne niekto postará. Vaše rozhodnutie tak mate čo ste chceli

@anonym_1e9f07 takze ked som sa rozhodla mat 2 deti nemam pravo byt unavena? Podla coho sudis, ze cakam od ostatnych ze mi budu pomahat? Jedine, ze som sa opytala ako to maju ostatne.

anonym_46aeb0
Dnes o 11:20
@anonym_autor

@anonym_1e9f07 takze ked som sa rozhodla mat 2 deti nemam pravo byt unavena? Podla coho sudis, ze cakam od ostatnych ze mi budu pomahat? Jedine, ze som sa opytala ako to maju ostatne.

@anonym_autor nedurdi sa. Mas tu kopec príspevkov. Vidíš sama, ze drvivá vacsia je na tom horšie. Každá mama s tym musela prejist, po cele generácie a vzdy sa to nejak zvladlo. Ani ty si sa nenarodila hned dospela a bola si bez roboty tvojich rodicov hotovy clovek. Velmi sa lutujes a nevazis si co mas.

autor
Dnes o 11:26
@anonym_46aeb0

@anonym_autor nedurdi sa. Mas tu kopec príspevkov. Vidíš sama, ze drvivá vacsia je na tom horšie. Každá mama s tym musela prejist, po cele generácie a vzdy sa to nejak zvladlo. Ani ty si sa nenarodila hned dospela a bola si bez roboty tvojich rodicov hotovy clovek. Velmi sa lutujes a nevazis si co mas.

@anonym_46aeb0 😃😃😃 takze nemam pravo za branit ?

aurora33
Dnes o 11:43
@anonym_autor

@anonym_46aeb0 😃😃😃 takze nemam pravo za branit ?

@anonym_autor ale toto si rieš s mužom. Tak nech to pomôže s deťmi. Aby si nebola tak unavená. Alebo si mohla ostať doma ešte rok. Su to vaše deti, vy sa máte o ne starat.

autor
Dnes o 11:45
@aurora33

@anonym_autor ale toto si rieš s mužom. Tak nech to pomôže s deťmi. Aby si nebola tak unavená. Alebo si mohla ostať doma ešte rok. Su to vaše deti, vy sa máte o ne starat.

@aurora33 my sa o ne starame prikladne, neboj sa.

henka123123
Dnes o 11:51

Nestrazia vobec nikdy ( deti maju 8r a 5 r)

aurora33
Dnes o 12:11
@anonym_autor

@aurora33 my sa o ne starame prikladne, neboj sa.

@anonym_autor ja sa nebojím. Ale akože biadkat tu aká si unavená… čo majú potom robiť matky samozivitelky, alebo matky čo majú ležiace deticky. Nie si mozno trošku rozmaznana?

anonym_2f8721
Dnes o 12:12

Svokrovcov pomoc 0,00.Su starí,ďaleko,svokor už ležiaci.Moji rodičia sú už obaja na dôchodku (2.rok) ale paradoxne viac pomáhali ešte ako pracujúci ako teraz.Deti (8 a 6) mi vezmú keď som chorá a manzel je napr.v dennej.Minuly rok mi vozili deti do školy a škôlky keď mal muž dennú smenu(1-2x týždenne),no už ani to nie je,lebo ocino má zdravotné problémy pri ktorých je riziko šoférovať.Neviem čo je to ísť sama s mužom na pár hodín niekam do kina, nieto na víkend.Naposledy sme tak boli na výročie pred rokom v júni a 1x mi deti vzala sestra na noc niekedy túto zimu.

autor
Dnes o 12:21
@aurora33

@anonym_autor ja sa nebojím. Ale akože biadkat tu aká si unavená… čo majú potom robiť matky samozivitelky, alebo matky čo majú ležiace deticky. Nie si mozno trošku rozmaznana?

@aurora33 tak mi neprikazuj, ked sa nebojis. Vzdy sa najdu matky, co su na tom horsie. Ale rovnako su aj matky co maju ovela vacsiu pomoc od rodiny. Takze tuto kartu ani nevytahuj.

roja01
Dnes o 12:31
@anonym_autor

@anonym_4b2918 nepomahaju vsetci okolo, neviem kde som take nieco pisala. A ano padam na hubu.

@anonym_autor viem, je to velmi narocne obdobie a urcite musite byt unaveni. Mame to v rodine podobne, obe babky sa snazia pomoct. Vzdalena babka najma v lete a blizka ked je nutne nieco vybavit.
Napriek tejto pomoci je unava nie len fyzicka, ale najma psychicka. Zo stereotypu, zo staleho mrncania maleho, pokym nevysumi negativisticke obdobie. Unava zo sarvatok surodencov, ale aj radost, ked si pekne hraju.
Vydrz, okolo 5.roku sa to zlepsi 🤣. Drzim ti palce, nech ta neopusti trpezlivost a laskavost.

sss777
Dnes o 12:46
@anonym_autor

@aurora33 tak mi neprikazuj, ked sa nebojis. Vzdy sa najdu matky, co su na tom horsie. Ale rovnako su aj matky co maju ovela vacsiu pomoc od rodiny. Takze tuto kartu ani nevytahuj.

@anonym_autor
Vidím, že ti tu pekne naložili. To je tu celkom typické- človek prizná slabosť a empatické ženy ho tu hneď označia za lenivého/rozmaznaného. Veď Mara od susedov to mala este horšie, 4 deti, kravu, muža opilca a pole k tomu. Plus prala pri potoku.
Tak sa ženy potľapkali po pleci, aké sú úžasné, že makali a makali a nikomu sa nesťažovali a kopli si do ženy, ktorá si dovolila povedať, že je unavená.
Pritom väčšina slovenských žien je na materskej do 3.roku života dieťaťa, takže nikdy nemala doma 2 ročné dieťa, od ktorého chodila do roboty.
Ja ti rozumiem. Máme doma deti s trochu väčším vekovým rozdielom a boli časy, keď to bolo fakt náročné, keďže obaja v noci bohvieako nespávali do celkom vysokého veku a tiež som sa do práce vrátila relatívne skoro.
Ja som mala to šťastie, že som si vedela prispôsobiť pracovnú dobu tak, aby som mala čas aj na rodinu a trochu aj na seba. Rodičov sme mali v tom čase asi 200 km, takže nepomáhali vôbec (moja mama pracovala, svokra bola chorá).
Vyriešili sme to opatrovateľkou.
Možno by ti aj zopár hodín napríklad každé 2 týždne pomohlo. Proste vypneš hlavu, máš nejaký čas pre seba bez toho, aby si nonstop niečo riešila.
Držím palce!

anonym_6ff591
Dnes o 12:50

My sme prvykrat boli bez deti na noc po 5 rokoch (mali 5 a 3), ked boli 1x na prazdninach na par dni, lebo sme museli do prace (aj to len vdaka muzovej tete, ktora je ucitelka, nasa babka nemohla z prace). Rodicia aj svokrovci stovky km od nas, takze pomoc nulova. Inak sme max 1-2x rocne v divadle, lebo to muz dostal od rodicov ako darcek.
Ale ano, kto ma plno pomoci, tomu sa zvycajne mali.

magdalienka11
Dnes o 12:52

@anonym_autor detí ste chceli vy, nie babky, švagrine, tetky.... každý je unavený a nebude to trvať do 18tky.

chrumka333
Dnes o 13:11

@anonym_autor mám mamu 250 km od nás, chalanov 6 a 4 r. A tiež odchádzam 30 km do roboty, dá sa to zvládnuť 🙂

aurora33
Dnes o 13:12
@anonym_autor

@anonym_autor čo ti prikazujem? 😀 ak si unavená tak si si nemala robiť deti 😀😀

autor
Dnes o 13:15
@magdalienka11

@anonym_autor detí ste chceli vy, nie babky, švagrine, tetky.... každý je unavený a nebude to trvať do 18tky.

@magdalienka11 no kazdy nie.

autor
Dnes o 13:17
@aurora33

@anonym_autor čo ti prikazujem? 😀 ak si unavená tak si si nemala robiť deti 😀😀

@aurora33 och...prosim vesmir, aby ma v realnom zivote ochranoval stretavat ludi ako si ty.