icon

Ako naučiť 4-ročné dieťa zaspávať bez prítomnosti rodiča?

19. júl 2022

Ahojte. Prosím Vás o tipy ako naučiť dieťa zaspávať večer samo. Aktuálne musím pri nej ležať a tak zaspí. Lenže onedlho sa nám narodil súrodenec a radi by sme aby prvé dieťa zaspávalo samo. Nechce o tom ani počuť. Skúsili sme ju "nalákať", že sme jej kúpili novú lampu, aby nezaspávala po tme, nového plyšáka. Zatiaľ nezaberá a plač a musela som ostať pri nej. Dokonca neviem, či jej to svetlo z lampy nevadí, lebo napokon vravela, že vypnúť lampicku a potom hneď aj zaspala - ale bola som pri nej v izbe.
Komentáre, že sme to mali riešiť, keď bola menšia, si prosím nechajte, mňa to neobťažuje, len sa teraz mení situácia.
Ďakujem za rady a tipy 🙂

heidy222
•
19. júl 2022

Treba viacero veci proste vyskusat a niekedy treba cas. U nas pomohlo, ze som najprv sedela vedla v izbe pri otvorenych dverach Ako kompromis

alexka89
•
19. júl 2022

My máme tiež 4rocneho a zaspávame snim ...lebo že on sa boji byt sám...tak buď rada keď dieťa vyrastie už tá nebude potrebovať...tak si to teraz užívaj keď ťa chce mať pri sebe

jassmin24578
•
19. júl 2022

Myslím, že 4 ročné dieta je uz dost velke, aby zaspavalo samo, a este ked sa narodil aj surodenec, tak by to pre vas urcite bolo pohodlnejsie. Skus malej narovinu povedat, ze uz je dost velka, aby zaspavala sama a ze odteraz bude spat vo vlastnej postielke. Moze trvat aj 2 tyzdne, ba dokonca aj viac, kym si na to zvykne, ale dolezite je nepolavovat v tejto veci, musite byt obidvaja v tomto striktni. 4 rocne dieta je uz dost inteligentne, a vie ako manipulovat s rodicmi, cize nepovolit ani na jednu noc, aby spala s vami. Zo zaciatku mozes byt aj v izbe s nou, ale daj si stolicku ku dveram a postupne treba z izby vyjst a nechat ju nech zaspi aj sama. Ak bude velmi plakat, prist ju utesit, ale zase odist, pockat zo zaciatku PRESNE 3 minuty (ak bude opat plakat), a potom opat prist, utesit a odist. Toto mozes opakovat stale, dolezite je si odstopovat tie 3 minuty aj keby neviem ako plakala. Na druhy/treti den uz cas predlzovat na 5 minut, potom na 7, az nakoniec na 10 minut. Postupne sa nauci, ze ta placom nemoze manipulovat.....

simonaveselovska
•
19. júl 2022

Jedného dňa som povedala dosť a povedala som jej, že je už veľká a bude spávať sama, a čuduj sa svetu zabralo spáva sama. Síce večer behá hore dole ale nakoniec zaspí.

zuzpap
•
Autor odpoveď zmazal
•
nwnw
•
19. júl 2022

A nemoze starsie dieta uspavat otec? U nas to funguje a ked je na sluzobke, tak zaspavali so mnou obaja.
Babo som prve mesiace nakojila a dala do postielky. Od 3m spavali so mnou v manzelskej. Sa necitil starsi odstrceny. Len som spala medzi nimi

kulumulu123
•
19. júl 2022

Moja keby ta to neobtazovalo tak sem nepises ci sa mylim?? To ze sa vam meni situacia je jedna vec to ze ti zacina prekazat travit kopu casu s dietatom v pisteli kym zaspi je dalsia vec ale v pidstate z tvojho prispevku je ztejme ze ti tato situacia zacina prekazat kvoli situacii ktora coskoro nastane....

medea2003
•
19. júl 2022

Ja mam sestrocnych a este pri nich zaspavam. Netrva to dlho, ale citia sa istejsie, ked som tam. Tych 15 minut, kym zaspia, niekedy aj menej, nie je nic strasne. Viem, ze o chvilku ma sami vyhodia 🙂 otec nemoze pri dcerke zostat?