icon

Ako naučiť dieťa na nočník?

28. mar 2026

Zdravím. Vie mi niekto poradiť ako naučit 2,5 ročne dieťa na šerbel? Povie keď jej treba kakať pišať ale ani za boha si nechce sadnúť ani na WC ( má aj tu sedačku) ani na šerbel. Ide do škôlky a bojím sa že nebude chcieť nechať pliennku. Skusila som už asi všetko. Čitala som jej, dala som jej knižku, hračky, jedlo sladkost, rozpravka proste nie a nie sadnúť. Raz sa tam uź vycikala ale to bola asi len náhoda :D sedela tam chvilu keð sme kupili ja som len odišla vybrať pračku a par minut nato utekala za mnou ukazať že urobila "piš". Keď ju nechám bez plienky pocika sa a prezlecie sa ale ďalej nič.

anonym_d89e71
28. mar 2026

@anonym_autor nieje pripravena
Netlac na dieta inak budes mat potom velke problemy

autor
28. mar 2026
@anonym_d89e71

@anonym_autor nieje pripravena
Netlac na dieta inak budes mat potom velke problemy

@anonym_d89e71 tak ale do škôlky neberu keď má plienku...

anonym_d89e71
28. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_d89e71 tak ale do škôlky neberu keď má plienku...

@anonym_autor tak do septembra mas casu este
Netlac na dieta, lebo dostane taky blok, ze si neporadis
Proste mu to este v hlave nedoslo hold musis cakat

beata_k
28. mar 2026

@anonym_autor Pripravene dieta odplienkujes za 2 dni. Uplne zbytocne na nu tlacis.

jaskolka
28. mar 2026

Nechápe ešte,čo od nej chces. Musí jej to skrátka "docvaknut" a to nijako neovplyvnís.Odplienkovane dieťa nie je také, ktoré rodič 25x denne posadí na nočník,ale také, ktoré samo oznámi vopred potrebu, prípadne samo pôjde na toaletu,a je schopne zároveň trochu vydržať.
Do septembra je to ešte pol roka,to je u takých detí obrovský kus času. Nechaj to teraz tak a skús trebárs o mesiac. Keď dieťa chápe,čo sa od neho čaká,tak je úplne bez plienky za pár dní.

anonym_b576b1
28. mar 2026

Dieťa musi byt pripravene na nocnik. Ak rodič tlaci na dieta, ze teraz sa musis odplienkovat, tak to moze viesť k velkym problemom. Obe deti sa naučili na nocnik behom jedneho dna. Neskusala som ich xkrat odplienkovat. Zacala som s tym, az ked som na nich videla, ze su pripravení a chápu co maju robit

janinah
28. mar 2026

Je prilis zvyknutá na plienku. Ked boli malé moje deti posadzalo sa na nočnik tušim od cca 9-10 mes. Nie preto,aby doň piškali,hoc občas da zadarilo,ale preto,aby sa toho nebáli. Za mna sa tým neskorým nocnikovanim vyrabaju problemy,ze sa potom nevie vykakat inak ako do plienky. Moje vnucata poznaju nocnik cca od 1 roka a odplienkovali sa v pohode.

anonym_100f23
28. mar 2026

Mojmu sa to podarilo vdaka kolektivu v sukr skolke. Zacal s plienkou v 2,5r a ako chodili pred kazdou aktivitou na zachodiky a nocniky, tak sa naucil, ze potreba nejde do plienky ale do nocnika. V noci maval plienku suchu kludne 2 tyzdne a rano do nocnika cikal

Tak skus skratka posadit rano po zobudeni posadit, nez idete von, ked sa vratite. Pred spanim atd... nech v tom chyti nejaky rezim. Syn to tiez dlho nehovoril. Drzim palce

anonym_15b42c
28. mar 2026

neberu, neberu...tak si musis uvedomit, ze ju mozno nezoberu (ak ma ist teraz), proste na to nie je zrela

autor
29. mar 2026
@anonym_15b42c

neberu, neberu...tak si musis uvedomit, ze ju mozno nezoberu (ak ma ist teraz), proste na to nie je zrela

@anonym_15b42c ale škôlka je povinná od 3 rokov ...plus do práce treba ísť

vevesh
29. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor no mozes nutit a zarobis si taky problem (neprajem ti to), ze odplienkujes dieta az v puberte...a bola by si prekvapena, ze to riesi asi tak 10% rodicov...

saxana000
29. mar 2026

Skusaj dalej chvalit odmenovat a hlavne klud. Prejde mesiac dva a bude to uplne inak.pri starsej som skusila v decembri a nocnik si dala akurat tak na hlavu.skusila som to zase v maji a za tyzden bola bez plienky.. ano budu nehody budes vela prat a prezliekat a chce to veeelku davku trpezlivosti..,do septembra casu dost.netlac na to.

anonym_15b42c
29. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor no ked si takto nastavena, ze ,,skolkajepovinna od troch rokov" , tak s tebou si ja vela nemam co povedat...

maryetta
30. mar 2026
@janinah

Je prilis zvyknutá na plienku. Ked boli malé moje deti posadzalo sa na nočnik tušim od cca 9-10 mes. Nie preto,aby doň piškali,hoc občas da zadarilo,ale preto,aby sa toho nebáli. Za mna sa tým neskorým nocnikovanim vyrabaju problemy,ze sa potom nevie vykakat inak ako do plienky. Moje vnucata poznaju nocnik cca od 1 roka a odplienkovali sa v pohode.

@janinah ani to nie je "pravidlo". Skusala som rovnako pri vsetkych 4. Prveho akoby rezali len videl nocnik. Aj ked som ho tam davala od roka. A vzdy skusala. Vzdy to bol rev. Uplne bez plienky bol nieco medzi 2,5-3roka.
Druha dcera taktiez. Bez plienky bola cca mesiac pred 2.narodkami. Do tyzdna ona bola uplne odplienkovana.
Dalsi zas v roku a pol sa pytal kakat. Cikat mu trvalo este dalsi rok 🙈 pritom vedel kakat aj sa vypytat.
Teraz najmensia mala 2roky. Kakat sa tiez pyta uz skoro rok. Cikat nie len ked ju poslem.

autor
Dnes o 17:58
@anonym_15b42c

@anonym_autor no ked si takto nastavena, ze ,,skolkajepovinna od troch rokov" , tak s tebou si ja vela nemam co povedat...

@anonym_15b42c nie som ale tak to je. Od 3 rokov dieťa podĺa zákona musí isť, či?

anonym_f781df
Dnes o 18:20

Syn sedával na nočníku bez problémov odkedy vedel sedieť, on by presedel aj hodiny . Dcéra úplný opak. Ani za nic na nočník, vrieskala len ho videla, pri pokusoch posadiť ju , sa prehynala ako luk. Nepomohlo nič . Prestala som to siliť. Vzali ju aj s plienkou do škôlky, isla 2,5rocna . Až nieco po 3 rokoch sa sama rozhodla, ze uz nechce plienku, dala si ju dole, isla na wc a odvtedy len na wc, uz ani na noc nechcela plienku.