icon

Ako naučiť na mojkáča?

veve10
30. apr 2018

Ahojte. Neviete mi prosím poradiť nejaké osvedčené triky, ako naučiť dieťa na mojkáča? Dcérka má 15m, cumlík nemá a práve sme ukončili dojčenie. Vôbec nejaví záujem o plyšové hračky (to mi samo o sebe vôbec neprekáža), ale ja si osobne myslím, že by jej pomohlo pri zaspávaní a aj spaní, ak by mala nejakého "mojkáča". Proste niečo k čomu sa pritúliť, čo má známu vôňu (ak napr.pôjde raz spať mimo domu). Syn má dodnes dvoch plyšákov, vždy jednému vyžužlával vysačku a tak sa uspával. Pomohlo mu to aj s adaptáciou v škôlke. Ona je veľmi živá a zvedavá, zišlo by sa jej niečo čo by ju prirodzene upokojilo a uspalo (okrem mojej ruky-aby zaspala aj s niekým iným). Má úžasne mäkkého plyšáka, aj si ho pritúli, keď jej poviem "mojky-mojky", ale potom ho odmieta, spať s ním (či iným) ani za svet. Vďaka za rady (poprosím rady a nie iné názory, súdenia, kritizovanie, či odbočovanie od témy a pod.)

viky8
30. apr 2018

Skús tohto plyšáka nosiť všade s vami. Či na prechádzku kočíkom alebo pri ceste autom a pod.
Viac si na neho zvykne a možno aj to spinkanie príde. Alebo skúsiť vybrať iného plyšáka, keď už je teraz väčšia, možno skúsiť aby si plyšáka vo brala sama v obchode, ktorý sa jej bude najviac páčiť. Moja malá má od narodenia v postieľke zirafku a my sme ju všade nosili so sebou a presne ako píšeš, aj teraz keď má rok zaspáva tak, že si ju drží, zmoli jej nohy tuli si ju . My sme aj pre istotu kúpili ďalšiu rovnakú 😁 keď sa náhodou musí oprať, alebo by sme nedajbože stratili ...

annie6
30. apr 2018

nasa nema plysaka,ale iba taku decku s plysovou hlavou 😀 menej jej vadi ako normalna hracka

viky8
30. apr 2018

Inak .. ako sa píše vyššie, ani moja malá nemá že klasického vypchateho plyšáka, len vypchatu hlavu a nožičky a telo je len prázdna látka... Aj keď v postieľke pri hlave má ešte veľkého plyšáka, macka, ku ktorého nohám sa tiež túli. Škoda, nejde mi pridať foto.

montemotherone
1. máj 2018

@veve10 toto je iné psycho... 🙄

maminkasisa
1. máj 2018

ani jedno moje dieta nemalo hračku na spanie, ani sme to neriešili... zaspali aj bez toho.... aj skolke si zvykli, synovec si zvykol na modru deku, bez nej nezaspal, svagrina bola z toho na nervy, vsade s nou museli chodit, nedajbože ked sa stala nehoda, ze ju oblial, alebo ovracal ked bol chory a musela sa oprat, to bol večer cirkus....

lindusss2016
1. máj 2018

@montemotherone ja mam teraz trojmesacneho syna a ked vidim v nasej skupinke, ako deti vraj nemozu zaspat bez mojkacika, tak sa rehocem. Ja nvm, ale moj.maly este vo svojom veku nejak hracky nerozoznava, pozna mna, muza a sestricku, ale zjavne deti v jeho veku uz su "zavisle na hrackach". Blbost. Nie deri, tym je to jedno, aleatky toto robia. Moja dvojrocna nikdy ziadnu oblubenu hracku nemala a nevidim v tom problem. Mozme hociktoru hracku niekomu pozicat, darovat, stratit, znicit, nic sa nedeje, nevyroni za to slzu. Poznam ale deti, ktore kvoli strate oblubenej hracky vedia pekne zneprijemnovat zivot, len nerozumiem, na co to je dobre

pininka
1. máj 2018

Si mi pripomenula moju mamu,ktora nechape preco ani jedno z mojich troch deti nema mojkaca. Proste to nikdy nechceli a mna ani nenapadlo sa nad tym zamyslat. Nie vsetky deti su take, ze potrebuju pri sebe nieco mat. Jedine co som robila,ze ked sme isli niekam na dofcu, tak som im brala ich vankus z postielky. Ale ci to aj realne potrebovali, neviem, lebo zaspia kde kolvek.

montemotherone
1. máj 2018

@lindusss2016 veru. ono je to celé skôr naopak. Závislosť na "veci" si robí dieťa ktorému chýba opora človeka, čiže materskej osoby, prípadne ho používa ako pomôcku pri traume, zmene.... V dojcenskom ústave môžeš vidieť dieťatko nacapené na špinavej otrhanej hračke ktorú ani nechce pustiť z ruky, aby ju oprali, je to jeho istota vo svete. V škôlke som mala zopár až takto chorobne závislých detičiek ☹ Moje deti detto ako tvoje. Dcérka mala jediné, našťastie krátke obdobie, keď sme sa presťahovali do iného mesta keď mala 5 rokov, a k tomu nová škôlka. Upäla sa vtedy na plyšáka a vláčila ho so sebou pol roka. Niekedy sa to označuje aj ako "zastúpná hračka", v prípade nutnosti, napríklad pri nástupe do MŠ. Zo začiatku to môže pomôcť citlivejším deťom. Ale je to riešenie z núdze. Matka musí ísť do práce a opúšťa dieťa... Prd to nahradí, ale trochu sa to tvári upokojujúco. A žeby som na to išla dieťa cielene učiť?! 🙄 To mi v živote nenapadlo...

nikolkamar
Autor odpoveď zmazal
bosoriak
1. máj 2018

Neuc dieta na mojkaca, lebo o par mesiacov budes zakladat temu o tom, ako dieta oducit od mojkaca, lebo bez neho nezaspi.

Co najmenej veci, na ktorych je dieta "zavisle", tym lepsie. Plati univerzalne na matku, otca, hracky, dudle, postielku len v smere zapadajuceho slnka, totalnu tmu a ticho pri zaspavani a podobne 🙂

sense
1. máj 2018

Ak nechce neuc .....nie je to nevyhnutne,my sme tiez pre malu kupili.a nechcela a raz dostala taku opicu od svagrinej co niekde vyhrala a to si zamilovala vsade s tym a nedajboze ak sme to zabudli v skolje al omylom niekde,tak koniec sveta a chlap pre pokoj v rodine sa vzdy poto vracal...prip siel na patraciu akciu po opici...nastastie ju to.okolo 4rokov preslo ta zavislost na opici, a staci ze je opica v posteli al pri posteli a nemusi byt vsade s nami

stanislavicenka
1. máj 2018

A preco ju to chces naucit? Mat taku hracku je len emicionapna nahrada.tak to nepotrebuje, a bud tomu rada.

veve10
autor
1. máj 2018

Jezis ja som tak vedela, ze sa tu bude zase mudrovat-ako ked som citala o dudloch, ze "emocionalna umela nahrada" matky. To snad uz nemyslite vazne! Pane boze, ved o nic nejde, ked synator svojho maca zabudol doma, nic sa nedialo, ziadna chorobna zavislost. V zivote ho nevlacil mimo postel, preco zachadzat do tychto extremov? Pojdeme na par dni prec, zislo by sa mi, aby dcera (ktora je totalny mamin cecek) mala daco "jej", aby pokojnejsie zaspala. Ona nechce ani mlieko z flase, takze ani to ju "neuspi" monotonnostou cuckania, tak mi napadol ten maco.
Mimochodom- Ak uz pisem niekomu na MK tak snad preto, aby som poradila a nie iba preto, aby som si pomudrovala a utvrdzovala druhych v mojom zivotnom nazore a postoji. Kolko ludi, tolko chuti. ☹ (a ked sa mi otazka zda korunovana blbost, tak nejdem vobec radit/pisat a uz vobec nie urazat ci navazat sa)

stanislavicenka
2. máj 2018

@veve10 tak sa potom nepytaj. Ako som to cele citala, nikto ta v nicom neutvrdzoval a nezatracoval

olivka84
2. máj 2018

Môj tiež nema mojkaca . Nechcel skúšala som mu podsrrcit mackov od výmyslu sveta ale všeobecne sa s plysakmi nehrá. Ale má svoj malý vankúšik ktorý chce mať pri zaspavani ráno si ho berie aj na gauč keď sa chystá do škôlky .

veve10
autor
2. máj 2018

@stanislavicenka ale ja sa pytam, ako naucit a nie aky nazor na to maju uplne cudzie zeny. To je rozdiel.
...a som vdacna tym,co napisali,ako skusali ony. Dakujem.

sunny_g
5. jún 2018

@veve10 my sme od začiatku dávali len mojkača. Dali sme malého spinkať, dudlicek do pusy a keďže mu vypadával, prichytila som jemne látkou z mojkača. Teraz keď ho uložím a zbadá ho, už ho berie na spánok 🙂 pekne si ho drží

veve10
autor
5. jún 2018

@sunny_g 🙂 u nas sa nakoniec mojkac nekonal. Dcerka zaspava pri mojich rodicoch dokonca lepsie ako pri mne,ziadne sceny,ktorych som sa obavala. To su tie rodicovske paradoxy. 😉

sunny_g
6. jún 2018

@veve10 tak to je ešte lepšie 🙂