icon

Ako odstaviť batoľa od materského mlieka?

zuzka3110
9. júl 2026

Ahojte mamicky.
My budeme mat o par dni 13 mesiacov a rozhodla som sa,ze maleho pomaly odstavim od mlieka.miestami mi to trha srdce,bola som vdacna zato,ze ho mozem kojit ale tie noci uz sa nedaju zvladat.su noci,kedy je hore kazdych 30-60 minut.
Trenujeme to od soboty a veru noci sa zlepsili,dnes papal iba1x.
No ale chcela som sa spytat,tie ktore ste odstavili v podobnom veku ako ja,davali ste namiesto mliela UM ale ste pridali do stravy viac bielkovin?
Mne sa do toho UM moc nechce ist.

andreakotesova
9. júl 2026

@zuzka3110 dieta nepotrebuje pit mlieko. Ziadne. Nahrad ho tvrdými syrmi, 82% maslom, jogurtami, makom a pod. Moje deti po odstavení od dojčenia odmietali piť akékoľvek mlieko, preto nam ho dr. odporucila nahradiť v strave inak.

zuzka3110
autor
9. júl 2026
@andreakotesova

@zuzka3110 dieta nepotrebuje pit mlieko. Ziadne. Nahrad ho tvrdými syrmi, 82% maslom, jogurtami, makom a pod. Moje deti po odstavení od dojčenia odmietali piť akékoľvek mlieko, preto nam ho dr. odporucila nahradiť v strave inak.

@andreakotesova mne dr povedala,ze UM.ale asi kvoli tomu,ze si myslela,ze cez den nema dost bielkovin.moj mlieko tiez bude na 99% odmietat.
Ako dlho si dojcila?nebanovala si potom,ze si deti odstavila?
Mne to bude aj luto ale vidim,ze cim menej mu mlieka dam,tak tie noci su kludnejsie

andreakotesova
9. júl 2026
@zuzka3110

@andreakotesova mne dr povedala,ze UM.ale asi kvoli tomu,ze si myslela,ze cez den nema dost bielkovin.moj mlieko tiez bude na 99% odmietat.
Ako dlho si dojcila?nebanovala si potom,ze si deti odstavila?
Mne to bude aj luto ale vidim,ze cim menej mu mlieka dam,tak tie noci su kludnejsie

@zuzka3110 dceru rok a pol (pri nej mi dr. odporucila vyššie uvedene) a syna cez 3 roky 😅🤣 ten sa odstavil sam v den, ked som nastúpila do práce. Večer mi povedal - mama "neťem" a bol odstavený 😅 mlieko odvtedy nepije. Sem-tam vypil kakao, teraz si urobí koktajl a pod. Dcera sa tiez odstavili sama, lebo som vtedy otehotnela a mlieko asi zmenilo chut.

zuzka3110
autor
9. júl 2026
@andreakotesova

@zuzka3110 dceru rok a pol (pri nej mi dr. odporucila vyššie uvedene) a syna cez 3 roky 😅🤣 ten sa odstavil sam v den, ked som nastúpila do práce. Večer mi povedal - mama "neťem" a bol odstavený 😅 mlieko odvtedy nepije. Sem-tam vypil kakao, teraz si urobí koktajl a pod. Dcera sa tiez odstavili sama, lebo som vtedy otehotnela a mlieko asi zmenilo chut.

@andreakotesova tak to si teda podstatne dlhsie kojila,ako ja 😉.a vy ste noci mali v pohode?mne to je aj luto ale kvoli tym nociam budeme musiet.

andreakotesova
9. júl 2026
@zuzka3110

@andreakotesova tak to si teda podstatne dlhsie kojila,ako ja 😉.a vy ste noci mali v pohode?mne to je aj luto ale kvoli tym nociam budeme musiet.

@zuzka3110 áno, mne to nevadilo. Cez deň sa vsak syn už velmi nedojcil a mimo domu vobec. Dal si pred spaním a počas noci. Preto som ho nasilu neodstavovala.

bolarazjedna
9. júl 2026

Ročnému dieťaťu už môžeš klasické kravské mlieko, žiadne UM nepotrebuješ. Ja som staršieho tiež odstavila 13mes, on mlieko vôbec nechcel piť, ale každý deň som mu dávala 5varoh, jogurt, ovsenu alebo krupicou kašu s mliekom.

anonym_e4ae53
9. júl 2026

UM nepotrebuje. Moje deti sa v tom veku uz nedojcili (odstavene zo dna na den, proste stacilo), a mali v strave mliecne vyrobky.... Od roku jedli vsetko (a vela...)

anonym_b62a9f
9. júl 2026

Hmmm nejdu zubky? Vtedy casto chceli len prsnik. Kazdu chvilku. Keby som nedojcila nezjedli by nic.

euka210
9. júl 2026

@zuzka3110 po 1r moze normalne z obchodu, nie UM

zuzka3110
autor
9. júl 2026
@bolarazjedna

Ročnému dieťaťu už môžeš klasické kravské mlieko, žiadne UM nepotrebuješ. Ja som staršieho tiež odstavila 13mes, on mlieko vôbec nechcel piť, ale každý deň som mu dávala 5varoh, jogurt, ovsenu alebo krupicou kašu s mliekom.

@bolarazjedna ja som to tak aj chclea ale pediatricka mi povedala,ze kravske mlieko az od 2 rokov,co mi pride strasne neskoro...ja sa tiez snazim malemu jogurty bud s ovocim alebo do obedu,mliecne kase vecer,masko samozrejme,vajicko...

zuzka3110
autor
9. júl 2026
@anonym_e4ae53

UM nepotrebuje. Moje deti sa v tom veku uz nedojcili (odstavene zo dna na den, proste stacilo), a mali v strave mliecne vyrobky.... Od roku jedli vsetko (a vela...)

@anonym_e4ae53 odkedy som.zacala odstavovat,tak mam pocit,ze maly podstatne viacej papa 😆.
Len horsie je to s pitim,vodu nechce,tak miesam 1:1 ovocnu kapsicku s vodou a to vypije cca 2dcl.
Dokedy si dojcila ty?

zuzka3110
autor
9. júl 2026
@anonym_b62a9f

Hmmm nejdu zubky? Vtedy casto chceli len prsnik. Kazdu chvilku. Keby som nedojcila nezjedli by nic.

@anonym_b62a9f ja som si to myslela,ze idu,no zubky nikde.v 8 mesiacoch mu vysli 4 naraz da.sa povedat a odvtedy ani jeden 😁

zuzka3110
autor
9. júl 2026
@euka210

@zuzka3110 po 1r moze normalne z obchodu, nie UM

@euka210 ja som si to tiez tak myslela,pediatricka,ze az po 2.rokoch 🙄.ale asi zacnem s nim.som s nim viac stotoznena ako s UM

anonym_e4ae53
9. júl 2026
@zuzka3110

@anonym_e4ae53 odkedy som.zacala odstavovat,tak mam pocit,ze maly podstatne viacej papa 😆.
Len horsie je to s pitim,vodu nechce,tak miesam 1:1 ovocnu kapsicku s vodou a to vypije cca 2dcl.
Dokedy si dojcila ty?

@zuzka3110 ano aj moji vzdy jedli viac ked sa prestalo dojcit. A prvy nechcel skoro nic pit, davala som vela kasiciek a pod. Ale to obdobie potom preslo a neskor chodil s hrncekom ako prirucnou batozinou. U mna vsetky deti odstavene v cca 6-8 mesiacoch (kazdy z nejakeho dovodu musel).

anonym_b62a9f
10. júl 2026
@zuzka3110

@anonym_b62a9f ja som si to myslela,ze idu,no zubky nikde.v 8 mesiacoch mu vysli 4 naraz da.sa povedat a odvtedy ani jeden 😁

@zuzka3110 hmmm tak ktovie. Kazdopadne ja ked som odstavila tak ziadne ine mlieko nechceli.

zuzka3110
autor
10. júl 2026

Takze myslite,ze ked odstavim a nebude chciet ziadne ine mlieko,je to v poriadku?namiesto toho samozrejme nahradim ine bielkoviny

euka210
10. júl 2026
@zuzka3110

@euka210 ja som si to tiez tak myslela,pediatricka,ze az po 2.rokoch 🙄.ale asi zacnem s nim.som s nim viac stotoznena ako s UM

@zuzka3110 nasa detska hovorila, ze po roku moze. Ked bolo dojcene, tak UM mu nechuti, to je jasne.