Ako presvedčiť kamarátku, aby viedla knižku "Naše dievčatko"?
Ahoj, chcem presvedčiť moju kamarátku, ktorej sa nedávno narodilo dievčatko aby si začala viesť knižku naše dievčatko, ktorú som jej darovala. Je to knižka, ktorá sprevádza prvými rokmi života , zapisujú sa do nej rôzne pamätné momenty a fotky. Moja mamina takú knižku spravila mne a vždy si ju rada spätne prezerám 🙂 Ale bohužiaľ sa mi ju nedarí presvedčiť. Určite si ju niektoré z vás svojim ratolestiam vedú a dúfam, že máte nejaké dobré argumenty, ktorými by ste ma podporili 🙂
@adeceba8 hm, no ja som si taku knizku dobrovolne kupila a teda niiiic 😀
napisala som tam prve asi dva mesiace a uz sa mi nechce, no najma takeeee kraviny tam su niektore polozky, ze to ani neviem, ci stoji za zapamatanie..
Uz nevedia, ake kravske "spomienky" tam natrieskat, len aby pridali strany ci co.. takze ja ju budem mat poloprazdnu, fakt len take podstatnejsie veci zapisem, nie kedy si prvy krat prdla a kto bol pri tom 😅 😀
takze naozaj chapem, ze mnohe zeny ani vobec nie su take typy (ja by som aj bola a aj tak nic 😕 ) a nechce sa im to zapisovat, teda najma mysliet na to, ze ma nieco bezat zapisat 😅
a uz vobec, aby ma do toho niekto nutil, hoci to mysli sebelepsie... 🙂
@usacek79 Ake zazitky alebo udalosti by si si o dietati napriklad chcela zapisat ? 🙂 Chceme nahradit tieto zastarale knizky a umoznit mladym maminam uchovavat a zdielat tieto zazitky hlavne vo forme fotiek a videi ale aj strucnych zapiskov na internete a vytvarat si pomocou toho internetovu ,,knizku'' podla vlastnych predstav. Radi by sme ziskali nejaku odozvu od vas, mamiciek a najma tych ktore to prestalo bavit z nejakych pricin. Co sa vam na tychto starych knizkach paci a co je zbytocne a nevhodne, co by ste doplnili keby ste mohli. Cheme to robit pre vas a chceme aby ste vy rozhodli, co je pre vas zaujimave a dolezite 🙂 Pekny vecer
mám aj ja knižku.... ale veľa v nej neni zapísanéé nie je kedy.... vačšina je v kalendári....... s to si prepisujem 🙂 takže je to len a len na nej či to cchce alebo nie ....... ty jej nemôžeš nič nanútiť.... ked ju nechce môžeš si ju nechať pre svoje dieťa 🙂
@adeceba8 fotoalbumy su velmi citliva vec, ktoru si clovek radsej vybera sam ... aspon mne dost nevyhovovalo ked som dostala taky ktory sa mi nepacil a ocakavalo sa, ze to bude album mojho dietatka 😒
este ked je uplne jednoduchy zakladny, to sa da, ale kazda preddefinovana vec v albume velmi obmedzuje. A ked je to aj predtlacena knizka, to je uz uplne zle ... taku by som vobec nechcela ... kolonky ktore niekto za mna vymyslel, udalosti ktore su podla niekoho dolezite ale podla mna nie ... niektore maju aj gycove fotky cudzich deti, skarede ilustracie, brr 😝 Som vdacna ze aspon toto som nedostala, iba par generickych kniziek s basnickami k narodeniu babatka .. sice mile od ludi, ale uplna blbost kedze tie basnicky boli fakt zle.
Mozno sa aj tvojej kamaratke nepaci ale je dost taktna ze ti to nepovie. Prestan sa jej vypytovat, ona si bude alebo nebude robit detsky album po svojom a vase kamaratstvo moze pokracovat napriek kauze fotoknizka.
Co urobi s darom je na slobodnej voli obdarovaneho, aby sa do toho staral darca to je uz pomaly na hranici psychickeho natlaku. Nerobi to dobru krv a narusuje vztahy.
Viem ze dar bol darovany v dobrej viere a s dobrym umyslom, ale tam to musi skoncit.
Mne napr. su udaje s takychto knih irelevantne, ja naozaj nepotrebuej spominat ci moje dieta zacalo sedkat v 7mes. alebo 9mes., na prve krocky mam skor vizualnu spomienku. Nehladiac na to ze min. 1/3 udajov co tam chcu vyplnit tak nesledujem vobec, alebo su nevyplnitelne, napr. krst, zoznam pozvanych na 1. narodeniny aj so zoznamom ich darov akoze sorry, a podobne udaje, ked niekedy vidim tieto knizky u inych mam dost.
Moja mam si viedla taku skratenu verziu, bez obrazkov, vlastne len takych par karticiek, kde sa mali nahusto zapisovat tieto udaje, dali jej to este v porodnici, stale mi to neskor ukazovala a napriek tomu ze som zena (chapem ze chlap asi este menej) ma to vobec nechytilo, nezaujalo. A ked som sa jej pytala na svoje detstvo zaujimali ma uplne ine typy udajov nez tie "oficialne"..
Osobne robim detom fotoalbum, lebo ma bavi fotenie, rozne kolaze a pod. ale s tym sa vyhram nakolko to ma naplna. Prijde mi - samozrejme ciste subjektivne - ze to je lepsim dokumentom, nez nejake zapisky. Cize ja tvoju kamosku chapem...a fakt neber v zlom, ale radsej jej ponukni pokocikovanie ci inu pomoc 🙂
Ak to je kamoska. Isto ti povie kedy sa male prvy krat otocili, co papalo a tak. Tak jej ju pis ty a pak.daruj vypisanu
to sú dnes problémy 🙂)) ved je to každého osobná vec
ja mam taku knizku pre vsetky 3 deti a kto chces si cas na vyplnenie par riadkov najde, aj ja som raz kamoske taku darovala a tvrdila ze na to nema cas ale fajcit na balkone mala cas, je to o tom ze ju to proste nezaujalo a nic s tym nenarobis 🙄 😠
a prečo ju chceš o tom presviedčať? čo to je povinné zo zákona? ked to bude chcieť robiť tak to urobí... nechápem takéto správanie
...ja mam 2... zakladne veci tam vypisane mam, fotky som tam dodnes nenalepila, snad niekedy aj to bude :D ... je tam vela veci, ktore by tam ani nemuseli byt :D
pisem si "dennik", do klasickeho diara, zacala som v tehotenstve, najprv som si len znacila datumy prehliadok... potom som poznacila zopar veci ako kedy zacal kopat, vahu atd... potom ocakavanie porodu... myslienky, uvahy, radost, obavy... a od porodu pisem stale.. nepisem to kazdy den, pisem podla nalady, ale vzdy tak, kym si este nejake "prvenstva" alebo nejaké zaujímavosti, pikošky, vylomeniny pamatam... kazdy tyzden nieco napisem...
ale nedokazem si predstavit, zeby som co i len kamaratku k tomu "nutila" alebo nejako nahovarala... sama viem preco to robim, a ked niekto nechce, tak ho k tomu nic nedokope... 😉
to je co za tema bud chce alebo nie aj ja som to mala vypisala par textov a som zvedava kedy sa vobec do toho niekedy pozriem a ked chces a si iniciaticna tak to rob ty
@adeceba8 Ahoj, že Ty ešte nemáš deti? 🙂 Aj my máme doma takú knižku, aj keď v chlapčenskej verzii, tiež som ju dostala od bezdetnej kamarátky. A tiež je úplne prázdna. 🙂 Ja som synovi, keď bol ešte malé bábo, písala denníček, darilo sa mi asi tak do jeho 7-8 mesiacov, písala som tak raz, dvakrát do týždňa. Ale už nepíšem, proste na to nie je čas. A nie len čas, ale toho, čo by stálo za zapísanie, je časom tóóóľko...! Do spomínanej knižky treba nielen zapisovať, ale hlavne vlepovať fotografie a to je náročné, lebo tam chcú napríklad fotku domu, v ktorom bývame, fotky príbuzných a to napríklad aj prastarých rodičov, fotky, na ktorých sa dieťa hrá s kamarátmi (!!!), alebo sa napríklad mračí či inak čudne tvári. A každá fotka má mať presný rozmer, aby sa vošla do presne určeného rámčeka. A chcú tam napríklad vpisovať dátumy, kedy narástol ktorý zub, alebo kedy dieťa povedalo aké slovo po prvý krát. Zrealizovať mnohé z týchto požiadaviek je často nemožné. ☹
nuz, netrafila si darcek. A co s tym? Nic, ukludni sa, ona je slobodna bytost 🙂. Mozno sa jej to raz zide ako darcek pre niekoho a bude mat po starosti. A ten napad, aby si jej ju viedla Ty sama, ten nie je na zahodenie.
Tak tú mam aj ja a je tam jediný zápis a aj to z porodnice ked my mnely malú donest že sem richlo škrkla do teho a nic výc 🙂 Ps.: podla mna to je jej vec 🙂 a ak si kamoška tak ju do ničoho nenut tebe ako by sa to páčilo ? 😕 😔
fiha... myslim, ze to je na kazdeho slobodnej voli, co bude robit vo svojom volnom case.. ja tiez nemam v tych knizkach skoro nic a nastastie sa ma sestra, ktora mi ich dala nesnazila presvecit, aby som tam zacala pisat.. ved vklude zapisuj ty, ked na to mas cas a o dva roky, ked bude cela kniha zapisana, mozes ju vratit kamoske.. ved ked je kamaratka, tak ti bude aj tak vacsinu veci preferovat...
moji rodicia viedli obycajny zosit, kde obcas zapisali nejaky vyznamny den, zazitok ci perlu mojich surodencov.. to je naozajstny poklad, kde vidim rukopis mojich rodicov, citam a citim ich lasku..
taky by som chcela aj ja viest, ale nie je na to cas.. a vlastne ten by aj bol, lepsie povedane, nie je na to pamat - nespomeniem si na to, ze take pisat chcem..
Ja som takéto knižky zaviedla obom dcéram a teda poctivo a veľmi rada ich dopĺňam o infošky a fotky z výletov a dovoleniek aj s komentíkmi ako sa nám páčilo, ale je to predsa na každej matke či to chce písať alebo nie. Nechaj to tak a ked budeš mať svoje deti, budeš sa môcť realizovať 🙂