Ako sa starať o novorodenca, keď nemám žiadne skúseností?
Ahojte, otehotnela som neplánovane hoci som nebola na dieťa pripravená, ale na potrat som nedokázala ist. No tak som porodila a už som a dieťaťom týždeň doma, ale ja vôbec neviem ako sa mam o neho starat, čo mam robit. Mne to nikdy nikto neukázal, nepovedal. Nikdy som nemala ani súrodenca o ktoreho by som sa starala. Na internete je to vsade inak, tak sa pytam tu. Čo mam robit ? Kedy ho kŕmiť? Krmim ho len ked si pyta, že zacne plakať a spat to tiež neviem ako ma, teraz spi už skoro celý deň je to normalne ? Spávať ho ani nedávam, to vždy nejak samo zaspí. Chlap ma poslal do kelu, ked zistil, že som tehotná, tak som na to sama..ja aom sa skúšala aj hrať s ním, ale nejak nereaguje take apaticke akoby nevnímalo, ukazovala som mu plyšového psika a to dieťa iba na mňa Kuka, ale na ostatné veci nereaguje, to je normalne ? Už som chytila z toho nervy aj, že prečo ked mu ukazujem dačo tak sa nepozrie, iba po mne Kuka. Ja som zufala je to take divne, ja neviem ako často mu dať vodu ako často mlieko, kedy už normalne jedlo? Kedy sa ma naučiť chodit ? Kedy ma začať rozprávať ? Ja by som potrebovala manuál k tomu od základov na každý deň. Ked mi to vravela aj doktorka tak nieco som rychlo písala do mobilu poznámky, ale to mi tiež povedala take základy..
a čo si robila 9 mesiacov?
Dvojtyzdnove dieta je rado, ked vie na teba zaostrit a nir sa hrat s plysakom :D chapem, ze nevies co a ako a je to pre teba nove, ale sme v 21 storoci a 99% veci najdes na internete - dokedy staci mlieko, kedy zacat s prikrmami, kedy by malo zacat dieta sediet, stvornozkovat, chodit..plus mas pediatricku, ked budes chodit na kontroly tak sa pytaj.. kolko mas rokov?
@anonym_autor takéto malinke potrebuje kŕmiť, prebalovat a pomojkat. Ešte nič iné v podstate. Cez deň krm cca 3 hodiny, aby nechudlo, v noci som kŕmila, keď sa samé zobudilo
Existujú hniezda záchrany, kde sa deti, o ktoré sa rodičia nevedia postarať dávajú a dostane sa do dobrej rodiny. To dieťa si nemala mať. Vzdaj sa ho a dozic mu normálny život.
Existujú hniezda záchrany, kde sa deti, o ktoré sa rodičia nevedia postarať dávajú a dostane sa do dobrej rodiny. To dieťa si nemala mať. Vzdaj sa ho a dozic mu normálny život.
@anonym_d061f1 Ale prečo by som ho nemohla mať? Ja ho mám rada len nepoznám a nikto ma nenaučil ako sa starať o dieťa..ja za to naozaj nemôžem, ja sa snazim, ale nikto múdry z neba nespadol…chceš mi povedať, že keby ti tetaz niekto dal úlohu postaviť dom a ty by si nemala inú možnosť tak ho dokážeš sama bez pomocí a bez inštrukcií postaviť ? Nie nevedela…
a čo si robila 9 mesiacov?
@anonym_a32b3f som bola tehotná, logicky ? Bolo v bruchu..ako som sa asi mala starat, ked bolo dnu
Dvojtyzdnove dieta je rado, ked vie na teba zaostrit a nir sa hrat s plysakom :D chapem, ze nevies co a ako a je to pre teba nove, ale sme v 21 storoci a 99% veci najdes na internete - dokedy staci mlieko, kedy zacat s prikrmami, kedy by malo zacat dieta sediet, stvornozkovat, chodit..plus mas pediatricku, ked budes chodit na kontroly tak sa pytaj.. kolko mas rokov?
@crazy_cat_lady 20
@anonym_autor mala si študovať a nie čakať že to zo dňa na deň budeš vedieť
a čo myslíš, že niekoho niekto učil, ako sa starať o dieťa? Každá prvorodička improvizuje. Máš 20, generácia vyrastená na internete, tak snáď si vieš nájsť starostlivosť o novorodenca s popisom a vývojovými štádiami, skús začať tu na modrom koňovi:
https://www.modrykonik.sk/vyvoj-dietata/starostlivost-o-novorodenca/
@anonym_autor ufff, fakt čakáš, že sa 2- týždňový novorodenec bude hrať s plyšákom??
A otázka:"Čo si robila 9 mesiacov", bola myslená tak, že si sa za tých 9 mesiacov mohla na dieťa teoreticky pripraviť a naštudovať si niečo.
@anonym_autor ufff, fakt čakáš, že sa 2- týždňový novorodenec bude hrať s plyšákom??
A otázka:"Čo si robila 9 mesiacov", bola myslená tak, že si sa za tých 9 mesiacov mohla na dieťa teoreticky pripraviť a naštudovať si niečo.
@belllinka tak nesedela som doma s vyložených nohami, pracovala som z domu a mam dost namáhavú prácu, ja som nemala čas vôbec nieco študovať, a zrazu bum pôrod som rada, že som odsoferovala do nemocnice nejak
@anonym_autor ani nas to nikto neucil. Proste ides skusas, pytas sa, citas, ucis sa. Najdi si nejaky jeden zdroj, toho sa drz a rob s nim aktivity primerane veku.
@anonym_autor takéto malinke potrebuje kŕmiť, prebalovat a pomojkat. Ešte nič iné v podstate. Cez deň krm cca 3 hodiny, aby nechudlo, v noci som kŕmila, keď sa samé zobudilo
@marhulka13 a ked spi napr 6h a treba ho teda kŕmiť kazde 3 tak ho mam budiť ? Nebude nervózne, nemam počkať kým sa samo zobudí ?
Rodičov nemáš ?Rodinu ? Kamarátky ? Aby ti poradili .
nie je dobre, ak spi 6h. moze mat zltacku a je spave a potom malo je. tyzdnove sa rychlo dehydruje (= malo tekutin). musis ho budit, aby viac jedlo. pripadne normalne skoc k dr. teraz je zaklad, aby jedlo a spalo, plus teda prebalovanie a hygiena. hrat sa s tebou nebude, este ta ani poriadne nevidi. jest mu zatial staci len mlieko - kojis ci davas umele?
@marhulka13 a ked spi napr 6h a treba ho teda kŕmiť kazde 3 tak ho mam budiť ? Nebude nervózne, nemam počkať kým sa samo zobudí ?
@anonym_autor googli a najdi si nejaky dobry kurz. Pochybujem ze ho vobec spravne drzis.
Prepac, ale ty zijes vo vakuu? Ved existuje internet, ocividne ho dokazes pouzivat, tak preco si take veci nevyhladas? Toto si si mohla zistovat uz v tehotenstve, ze napr. 2 tyzdnove dieta ti na hracku reagovat nebude (na nete sa da najst aj kopa obrazkov, kde je porovnanie, ako vidi dieta po narodeni, ako o par tyzdnov a pod). Rovnako sa da zistit aj ako postupovat pri krmeni, ako zavadzat prve prikrmy, ako by mal postupovat psychomotoricky vyvoj atd.
Snad si nemyslis, ze my, co sme kedysi porodili prve dieta, sme vsetky mali skusenosti s babatkami a k tomu zastup babiciek. Tiez som nemala nikoho, kto by ma to bol ucil, ale dokazem si dohladat zdroje a predovsetkym mam nejaky instinkt, podla ktoreho som sa snazila postupovat.
S prichodom prveho dietata sa kazda zena uci byt mamou. Rob, co pokladas za spravne. Babatku sa prihovaraj, nos ho, ak si pyta (place, spuli pusu, dava rucicky do ust), tak mu daj jest, chod s nim na prechadzky, davaj ho pocas dna niekolkokrat na chvilu na brusko, ked spinka, polohuj mu hlavicku, aby sa mu neprelezala... S dvojtyzdnovym sa toho vela vymysliet neda. Vacsinou az okolo mesiaca to babatko zacne viac vnimat. Tie prve tyzdne potrebuje babatko predovsetkym tvoju blizkost a este mlieko, suchu plienku a oblecenie. Dohladaj si na nete psychomotoricky vyvoj, tam je popisane, co by malo dieta kedy priblizne ovladat. Ak by sa ti cokolvek nezdalo, vsetko konzultuj s pediatrom. A hlavne, snaz sa ovladat a nechytaj nervy pre blbosti. Deti dokazu fakt preverit trpezlivost, ale to tvoje je zatial vazne malicke na to, aby si sa na neho nervovala.
nie je dobre, ak spi 6h. moze mat zltacku a je spave a potom malo je. tyzdnove sa rychlo dehydruje (= malo tekutin). musis ho budit, aby viac jedlo. pripadne normalne skoc k dr. teraz je zaklad, aby jedlo a spalo, plus teda prebalovanie a hygiena. hrat sa s tebou nebude, este ta ani poriadne nevidi. jest mu zatial staci len mlieko - kojis ci davas umele?
@deedol oboje
Prepac ale toto snad nemyslis vazne.
Bao krm kazde 2-3h, ak vela spi je slabe, treba krmit, potom uz len prebalit nechjw mu dobre a teplucko a sucho.
Postupne davat na chvilu na brusko
Ty nemas mamu a kamaratky?
@anonym_autor googli a najdi si nejaky dobry kurz. Pochybujem ze ho vobec spravne drzis.
@really8 ja ho moc na ruky neberiem, zbytocne ho nenatahujem asi to nie je moc dobre ani malé zvieratká sa nesmú naťahovať
nedá sa to ani čítať.... že mám namáhavú prácu, preto som nemala čas študovať 😒 chúďa dieťa ... veď ľudia aj keď šteňa kupujú tak študujú dopredu čo šteniatko potrebuje ☹
no nič - autorka - radím ti zapnúť ai a krok po kroku ísť - ako krmiť, ako často kúpať, ako obliekať keď idete von, všetko - vytlač si to, napíš niekde - keď si nebudeš istá tak dojdi na MK a skonzultuj ...
no nič, po poslednej odpovedi vidím že je to troll..
Prepac, ale ty zijes vo vakuu? Ved existuje internet, ocividne ho dokazes pouzivat, tak preco si take veci nevyhladas? Toto si si mohla zistovat uz v tehotenstve, ze napr. 2 tyzdnove dieta ti na hracku reagovat nebude (na nete sa da najst aj kopa obrazkov, kde je porovnanie, ako vidi dieta po narodeni, ako o par tyzdnov a pod). Rovnako sa da zistit aj ako postupovat pri krmeni, ako zavadzat prve prikrmy, ako by mal postupovat psychomotoricky vyvoj atd.
Snad si nemyslis, ze my, co sme kedysi porodili prve dieta, sme vsetky mali skusenosti s babatkami a k tomu zastup babiciek. Tiez som nemala nikoho, kto by ma to bol ucil, ale dokazem si dohladat zdroje a predovsetkym mam nejaky instinkt, podla ktoreho som sa snazila postupovat.
S prichodom prveho dietata sa kazda zena uci byt mamou. Rob, co pokladas za spravne. Babatku sa prihovaraj, nos ho, ak si pyta (place, spuli pusu, dava rucicky do ust), tak mu daj jest, chod s nim na prechadzky, davaj ho pocas dna niekolkokrat na chvilu na brusko, ked spinka, polohuj mu hlavicku, aby sa mu neprelezala... S dvojtyzdnovym sa toho vela vymysliet neda. Vacsinou az okolo mesiaca to babatko zacne viac vnimat. Tie prve tyzdne potrebuje babatko predovsetkym tvoju blizkost a este mlieko, suchu plienku a oblecenie. Dohladaj si na nete psychomotoricky vyvoj, tam je popisane, co by malo dieta kedy priblizne ovladat. Ak by sa ti cokolvek nezdalo, vsetko konzultuj s pediatrom. A hlavne, snaz sa ovladat a nechytaj nervy pre blbosti. Deti dokazu fakt preverit trpezlivost, ale to tvoje je zatial vazne malicke na to, aby si sa na neho nervovala.
@anonym_bfc0a9 a na čo slúži Modrý konik? Nie je to nahodou stránka, kde sa riešia deti ?
@really8 ja ho moc na ruky neberiem, zbytocne ho nenatahujem asi to nie je moc dobre ani malé zvieratká sa nesmú naťahovať
@anonym_autor tymto si ma presvedcila, ze si troll.
@deedol oboje
@anonym_autor chodis k pediatrovi? Nepyta sa? Nic ti nepovie? Sorry dievca bez urazky ale fakt si sa teraz zobudila? Nikto sa uceny z neba nespadol ale teosku neskoro uz. Su rozne predporodne kurzy kde sa vela naucis o buducom babtku. Obaja s muzom sme boli na kurze ako spravne nosit, manipulacia a podobne. Nevyhovaraj sa stale urcite si nepracovala 20 h denne
To babo bolo v tebe cele mesiace a teraz je hodene niekde same, lebo ani zvierata sa nenatahuju..boze, smutno mi je, ak je toto realne

S dvojtyzdnovym babatkom sa veru s plysovym psikom nezahras. OMG