Ako sa starať o novorodenca, keď nemám žiadne skúseností?
Ahojte, otehotnela som neplánovane hoci som nebola na dieťa pripravená, ale na potrat som nedokázala ist. No tak som porodila a už som a dieťaťom týždeň doma, ale ja vôbec neviem ako sa mam o neho starat, čo mam robit. Mne to nikdy nikto neukázal, nepovedal. Nikdy som nemala ani súrodenca o ktoreho by som sa starala. Na internete je to vsade inak, tak sa pytam tu. Čo mam robit ? Kedy ho kŕmiť? Krmim ho len ked si pyta, že zacne plakať a spat to tiež neviem ako ma, teraz spi už skoro celý deň je to normalne ? Spávať ho ani nedávam, to vždy nejak samo zaspí. Chlap ma poslal do kelu, ked zistil, že som tehotná, tak som na to sama..ja aom sa skúšala aj hrať s ním, ale nejak nereaguje take apaticke akoby nevnímalo, ukazovala som mu plyšového psika a to dieťa iba na mňa Kuka, ale na ostatné veci nereaguje, to je normalne ? Už som chytila z toho nervy aj, že prečo ked mu ukazujem dačo tak sa nepozrie, iba po mne Kuka. Ja som zufala je to take divne, ja neviem ako často mu dať vodu ako často mlieko, kedy už normalne jedlo? Kedy sa ma naučiť chodit ? Kedy ma začať rozprávať ? Ja by som potrebovala manuál k tomu od základov na každý deň. Ked mi to vravela aj doktorka tak nieco som rychlo písala do mobilu poznámky, ale to mi tiež povedala take základy..
A ty mas kolko rokov prosim Ta ? Ja som porodila len ako 22rocna ktora nemala nikdy dieta v ruke, nezaujimala sa dovtedy o ne , dokonca som nevedela ani nic varit. Nic proste,nula bodov.
Od prveho dna co sme prisli domov som sa starala o dieta ktore mi celi bozi den plakalo akoby ho drali a aj som sa sama za pochodu naucila varit. Nejak som vsetko robila so svojim rozumom, fakt vynimocne som sa nieco spytala doktorky skrz maleho ,inak nist. Slo to, velmi som sa snazila . Ak si ty poradit vobec nevies tak si nastuduj odborne knihy,alebo nieco na nete . Pripadne ak mas mamu, nech pride na par dni a povysvetluje Ti.
Mimochodom ma len tyzden pre boha, co cakas ze Ti bude tlieskat na plysaka ?
Si matka, mas to v sebe, o dieta bude dobre postarane hlavne vtedy, ked mu budes davat vsetku svoju lasku. Aj tak mi nejde do hlavy, preco si si teda nic nenastudovala pocas celeho tehotenstva, ked si vedela, ze si tehotna a zostanes na to celkom sama? A v nemocnici ti nepovedali/neukazali nic? To sa mi tada vobec nechce verit.
no nič, po poslednej odpovedi vidím že je to troll..
@biba_18 bojím sa ze nie.
Zeny, zbytocne sa snazite. Jednoznacnejsi trol ako toto uz na MK nebude. Na jednej strane ma 20 rokov, zije sama, pracuje z domu, ma vodicak - vsetko veci, co vyzaduju inteligenciu. Na druhej strane sa o dietati vyjadruje horsie ako o mačati, nikto nemoze byt sucasne taky sprosty. Takisto neverim, ze zivej duse nema vo svojom okoli. Zbytocna snaha, nejaky pubertiak/cka sa tu dobre bavi.
@eleanor2510 Kiežby, ale v reflekte na minulú tragédiu s tým bábätkom, kedy sa stalo aj nemožné, by som sa na to nespoliehala. Píše tu veci, pri ktorých mi až zle prišlo a keď už končí sranda.
Autorka, ak si troll, tak toto sa naozaj nerobí, dá sa tu robiť sranda, ale odtiaľ potial, napísať, že dieťa len zatváralk očká pri kúpaní a hneď spalo a že nevieš, kedy a ako má jesť, nie je sranda.
Ak trol nie si, tak maličké prosím ťa skúšaj zobudiť. Priprav jej mlieko, píšeš, že dojčis aj dokrmujes, možno by bolo lepšie dať teraz umelé, pokiaľ je už dieťa oslabené, nebude vedieť ťahať pri dojčení a potrebuje dokrm. Snáď ju nechceš vyhladovat. Ak ju nevieš zobudiť, volaj radšej záchranku. Tak maličké dieťa musí často jesť, tri, štyri hodiny, ak ti je zje dávku umelého mlieka, ktoré máš uvedené na krabici, že ma zjesť. Máš susedu, známu, mamu, kto už dieťa mal? Zavolaj im prosím ťa.
Tvoj príspevok a odpovede by si mali prečítať všetci, ktorí odsudzujú ženy, ktoré nechcú mať deti a zakladajú diskusie o bezdetných pároch. Potom sú tu ženy, ktoré deti majú, ale nevedia sa o ne postarať. Mala si na prípravu 9 mesiacov – neexistuje, že by si si každý deň nenašla aspoň 10 minút na čítanie a zisťovanie. Google, kamarátky, rodina… nemáš nikoho, kto by ti poradil? Buď si troll alebo si úplne nezodpovedná.
V takýchto prípadoch by som dala anonymitu autorky preč
Si matka, mas to v sebe, o dieta bude dobre postarane hlavne vtedy, ked mu budes davat vsetku svoju lasku. Aj tak mi nejde do hlavy, preco si si teda nic nenastudovala pocas celeho tehotenstva, ked si vedela, ze si tehotna a zostanes na to celkom sama? A v nemocnici ti nepovedali/neukazali nic? To sa mi tada vobec nechce verit.
@ratira no ona to očividne v sebe nemá
Normalne sa o to dieta bojim. Ona ani nevie, kedy ma pit, a zda sa jej apaticke. Normalne by mala ist sanitka skontrolovat babatko. A "matke" by mal niekto vysvetlit ako sa stara o dieta.
Ale ja tomu neverim. Ved uz v porodnici ucia starat sa o dieta. Detska lekarka na kazdej poradni vravi ako sa starat. Plny internet je toho. Knih vela.
Klud. Nahodou je to mile. Nikto učeny z neba nespadol. Bola som pred rokmi na tom podobne. Ziadna absolutne ziadna skusenost. A aj ked som sa niekde docitala ze babatko bude spat-ten moj spal 40min denne. Takze bol vzdy na rukach. Plakal. Krmit. Prebalit.
Neskor aj na brusko nech "cvici". Postupne sa naucis vsetko. Neboj pojde to "automaticky".
@marhulka13 a ked spi napr 6h a treba ho teda kŕmiť kazde 3 tak ho mam budiť ? Nebude nervózne, nemam počkať kým sa samo zobudí ?
@anonym_autor spiace dieta by som nebudila.
nebudte na ňu zlé, mne tiez najprv mamka ukazovala, co robit a ako, tak tri dni mi ho aj kupala a potom uz som vsetko sama.
Kriste bože 🤦🏻♀️
@anonym_autor nemáš nejakú kamarátku, známu, susedu, ktorá by ti povedala aspoň základy?
@anonym_autor spiace dieta by som nebudila.
@simsalabim no ja keby som mojho nezobudila, tak by kvoli zltacke spal a spal, az by umrel. dost blba rada v tejto situacii
@simsalabim no ja keby som mojho nezobudila, tak by kvoli zltacke spal a spal, az by umrel. dost blba rada v tejto situacii
@deedol mozno som si nevsimla - pisala o zltacke?
@deedol mozno som si nevsimla - pisala o zltacke?
@simsalabim nie, ale je spavy. tyzdnove dieta nemoze byt 6h bez tekutin. pisem zo skusenosti.
Hlavne ze sexovať si sa naučila bez problému
@simsalabim nie, ale je spavy. tyzdnove dieta nemoze byt 6h bez tekutin. pisem zo skusenosti.
@deedol no moja mladsia spavala od narodenia v noci dlhsie. Myslim, ze zdravemu dietatu to neublizi, ale mozem sa mylit.
To pojde same, kazda matka ma prve dieta a zvladne to
Kks vyjadrujes sa o nom jak o nejakom zvierati, psovi..ziadny cit..fakt jak keby si sa starala o psa😳kolko ma jest, kedy ma jest, hranie s plysakom, nechcem ho natahovat omg
Omg toto musi byt fejk…nastka v osade by vedela sa lepsie postarat o dieta ako hentoto…neverim tomu, ze niekto je taky de….bil 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️
Admini, ak toto píšete vy tak si prosilm vstúpte do svedomia a vymažte túto tému. Na takýchto veciach sa nenaháňajú kliky.
Aj ak to píše nejaky random troll tak túto tému tak isto prosím zmažte. Toľko umelo vytvorených diskusii, že my potom nevieme, kto reálne potrebuje pomôcť a kto si z nás iba robí prdel. Možno je to naozaj mama, ktorá nevie čo má robiť. I keď sa mi to nechce veriť ale stať sa môže. Vtedy jej mnohé veľmi rady pomôžeme. Keby je to tak, tak tu kľudne napíšem pod svojim nickom aby mi mohla napísať a na každú jej otázku jej rada odpoviem. A mnohé by sme to isté urobili.
Ale láskavo či si troll alebo to píše admin tak sa osoba spamätaj. Toto nie sú veci o ktorých sa vtipkuje. Ak to admini nepísali, tak by mala byť dotyčná osoba preverená, nakoľko toto hraničí so zanedbávaním dieťaťa.
Ja úprimne dúfam, že toto je naozaj len troll. Ak nie, tak autorka za ten čas čo odpisovala tuto na odpovede, mala radšej ten čas využiť na hľadanie článkov ako sa starať o dieťa. Nebyť si istá vecami pri prvom dieťati je normálna vec, ale toto už je cez...
Tiez sa mi nechce verit, ze toto je realne, ale pokial ano - pozri si stranku www.mamaclass.sk Tam najdes webinare na vsetko ohladom starostivosti o dieta aj s moznostou pytania otazok pocas live webinarov.
Zaujímavé, že vieš, že dieťa treba okúpať, ale o odgrgnutí nemáš šajnu... trolluj ďalej, je to zábavné.
Pre Boha niekto si tu robí prdel že?? A nemáš internete.. Nemáš knihy??????? 9mesiacov si sa ne vzdelávala ako sa starať o novorodenca na prípravné kurzy si me chodila?
Nemôžes sa spýtať mamy bábky tety??????
Trol diskusia
@anonym_autor začni ľahkými vecami oblečenie prať len v detskom prášku bez avivaze a žehliť. Kŕmiť ak kojis no kazdu chvíľku ak papa umele mlieko tak kazde 3 hodinky by malo vypiť takych 9p ml mliecka ale kludne aj menej zo začiatku.Kupanie no ja som kupala kazdy den vecer pekne čistý overal na spanie natierala som biodermou ale môžeš aj detským olejčekom. Bozkávaj ho a hojdačka v náručí momentálne nic ine okrem toho nepotrebuje este je malicke na hranie.A vecer si citaj veci ohľadom rastu a kedy začneš co dávať papať. Pozoruj ci kaka ci sa neručí a nema problém sa vykakať. Po kupani môžeš kvapnúť olejček na bruško a jemnými pohybmi mu ho pomasirovat .Mozes aj jemne krčit nožičky ku brušku pomozes mu prdkat a nebude ho bruško bolieť🙂 vsetko sa naučíš nebojsa
Existujú hniezda záchrany, kde sa deti, o ktoré sa rodičia nevedia postarať dávajú a dostane sa do dobrej rodiny. To dieťa si nemala mať. Vzdaj sa ho a dozic mu normálny život.
@anonym_d061f1 hlupejsiu radu som nezazila,ozaj.
Ved je to jej a chce ho...
Preboha.
To nie je macka!
@anonym_d061f1 hlupejsiu radu som nezazila,ozaj.
Ved je to jej a chce ho...
Preboha.
To nie je macka!
@osky rada blba ale taká istá je aj autorka tejto témy . Za veľa mesiacov sa mohla niečomu priučiť a prečítať si keby chcela a nečakať keď sa narodí a nevie čo snim . Lebo aj mačka sa skôr postará o macata ako ona o svoje dieťa .

Zeny, zbytocne sa snazite. Jednoznacnejsi trol ako toto uz na MK nebude. Na jednej strane ma 20 rokov, zije sama, pracuje z domu, ma vodicak - vsetko veci, co vyzaduju inteligenciu. Na druhej strane sa o dietati vyjadruje horsie ako o mačati, nikto nemoze byt sucasne taky sprosty. Takisto neverim, ze zivej duse nema vo svojom okoli. Zbytocna snaha, nejaky pubertiak/cka sa tu dobre bavi.