icon

Ako vyriešiť problém s kŕmením môjho 8-týždňového dieťaťa na UM?

2. júl 2026

Už som zúfalá. Mám 8týždňového chlapčeka a takmer všetky pokusy o nakŕmenie sú v poslednom čase boj - príjem tekutiny do žalúdka mu hneď spustí reakciu na kakanie. Takže sa začne krútiť, tlačiť, vytláčať fľašu a dusiť aj tou trochou mlieka, ktorú už vypil. Toto sa mu začalo diať kvôli užívaniu železa, ktoré zapeká a zápche, kedy už registroval, že do tela nové mlieko nezmestí. Zápcha už pominula a malý to robí stále. Keď sa nám niekedy podarí normálne a v normálnom čase (do 15 minút) vypiť stanovených 55ml, je to dôvod na oslavu. Bol mi už odporúčaný aj cumlík na fľašu so slabším prietokom, ale pri tom malý po chvíli zaspí, iba ho olizuje, neťahá. Robiť pauzy a na chvíľku malého pomedzi každých vypytých napr. 10ml tiež nepomáha, pauzu využije tak, že okamžite zaspí a potom mu už nejde cumlík ani strčiť do pusy a ťažko ho vôbec prebrať ☹

Riešili ste niektorá podobný problém? Beriem overené recepty, čo s tým. Ďakujem.

autor
2. júl 2026

@anonym_autor Ešte dopĺňam: malý je na umelom mlieku, BEBA Discharge 2

a0
2. júl 2026

@anonym_autor však počkaj kým sa vykaká a potom ho dokrm, čo je na tom, že to trvá dlhšie? Ponáhľaš sa niekam? Nemyslím si.
Ale napadlo mi, vyskúšať iné mlieko.

anonym_c04cf3
2. júl 2026

Veľa deti má prepojený saci a vyprazdnovaci reflex. Veď nech sa vykaka, prebaľ ho a začni znovu dávať piť. Prečo musí dávku vypiť do 15 min? Ja som dojcila niekedy aj 40 min., však kľud.
Prečo pije takéto mlieko? Možno mu nechuti

sara07
2. júl 2026

moje deti si vždy dávali načas, 40 min bol bežny štandart

sara07
2. júl 2026
@anonym_c04cf3

Veľa deti má prepojený saci a vyprazdnovaci reflex. Veď nech sa vykaka, prebaľ ho a začni znovu dávať piť. Prečo musí dávku vypiť do 15 min? Ja som dojcila niekedy aj 40 min., však kľud.
Prečo pije takéto mlieko? Možno mu nechuti

@anonym_c04cf3 zrejme jej to odporuča pediater, aj ja som mala jednoho tak presne na tyžden len určite množstvo mlieka a max 15 min ,žiadne také podla potrieb dietata
dokonca som si mala vahu kupit a važit aj doma pred a po .

anonym_c04cf3
2. júl 2026
@sara07

@anonym_c04cf3 zrejme jej to odporuča pediater, aj ja som mala jednoho tak presne na tyžden len určite množstvo mlieka a max 15 min ,žiadne také podla potrieb dietata

@sara07 preto sa pýtam? Lebo aj pri dojčení mnohe lekárky povedali že do 15 min musí byt dieťa najedene, ale ja som sa tým neriadila

Asi mu to mlieko až tak nechuti, lebo zdravé donosene 2 mesačne dieťa vypije 55 ml raz dva

sara07
2. júl 2026
@anonym_c04cf3

@sara07 preto sa pýtam? Lebo aj pri dojčení mnohe lekárky povedali že do 15 min musí byt dieťa najedene, ale ja som sa tým neriadila

Asi mu to mlieko až tak nechuti, lebo zdravé donosene 2 mesačne dieťa vypije 55 ml raz dva

@anonym_c04cf3 no u nás už v pôrodnici tiež dobreže so stopkami nad nami nestali, potom že nepribera podla tabuliek, začala som kojit ako dieta chcelo hned všetko išlo
tiež by som zmenila asi mlieko , posledne som dojčila aj dokrmovala um , a prestriedali sme 4

marianarem
2. júl 2026

@anonym_autor Tiez sa pripajam k zenam vyssie, my sme niekedy jedno krmenie UM mali aj 30-40 minut. Zaberalo to pomerne slusnu cast dna. Moj mal zase reflux, takze sa mi vselijako vytacal, vrtel, sponoval, aj si poplakal niekedy.
Ale ked ti tak rychlo zaspi, krmis ho vzdy pred spankami? Ja som krmila po zobudeni, pred spankom len vecer.

anonym_c04cf3
2. júl 2026
@sara07

@anonym_c04cf3 no u nás už v pôrodnici tiež dobreže so stopkami nad nami nestali, potom že nepribera podla tabuliek, začala som kojit ako dieta chcelo hned všetko išlo
tiež by som zmenila asi mlieko , posledne som dojčila aj dokrmovala um , a prestriedali sme 4

@sara07 tiež som dojcila ako a koľko dieťa potrebovalo

anonym_2c4050
2. júl 2026

@anonym_autor Nám pomohlo vyriešiť tieto problémy to, že na odporúčanie pediatricky, sme zmenili mliečko

anonym_fab7ec
2. júl 2026

My co dojcime sa asi len pousmejeme 🙂 ono to krmenie naozaj niekedy trva dlho. Odporucam riadit sa dietatom, nesleduj cas. Chce sa vykakat? Nech sa vykaka. Skus nakrmit potom. A nech papa tak dlho ako potrebuje, budete obaja kludnejsi.

autor
2. júl 2026
@sara07

@sara07 presne tak, pediater trva na tom, ze normalny cas je pri UM do 20 minut

sara07
2. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor je to na tebe či pôjdeš podla rád pediatra alebo dietata
ja osobne som to nedávala ,išla som podla dietata aj tak hlavne to prve bolo náročne

autor
2. júl 2026

doplnam :
1. mliecko si nemozeme vyberat, maly je specificke predcasniatko a toto je mlieko specialne pre tieto deticky
2. vykakat by dom ho rada nechala - ibaze on s nevykaka nikdy pri piti (ani keby trvalo 40 minut s pauzami) iba tlaci, ma taky reflex jednoducho
3. pri UM je mi zdoraznovane, ze tam je problrm s mnozenim bakterii, ze ked ho uz dieta kontaminuje cez cumel, ze nemoze dlho stat.
4. cez den krmim v bdelom okne, ale v noci (musim dodrziavat presny 3hodinovy odstup) to nemam ako zabezpecit, ked spi blastne stale. a pediater mi zdoraznuje, ze na nocne krmenie ho mam vyslovene budit na presny cas, aj ked spi
5. kto nekrmil umelym mliekom predcasniatko, asi nevie, ake su tam prisne pravidla pre dodrziavsnie rozostupov to mlieko je tazsie na zaludok, ak sa da nove mlieko do nestraveneho zvysku, mimino automaticky zvracia

autor
2. júl 2026
@anonym_autor

doplnam :
1. mliecko si nemozeme vyberat, maly je specificke predcasniatko a toto je mlieko specialne pre tieto deticky
2. vykakat by dom ho rada nechala - ibaze on s nevykaka nikdy pri piti (ani keby trvalo 40 minut s pauzami) iba tlaci, ma taky reflex jednoducho
3. pri UM je mi zdoraznovane, ze tam je problrm s mnozenim bakterii, ze ked ho uz dieta kontaminuje cez cumel, ze nemoze dlho stat.
4. cez den krmim v bdelom okne, ale v noci (musim dodrziavat presny 3hodinovy odstup) to nemam ako zabezpecit, ked spi blastne stale. a pediater mi zdoraznuje, ze na nocne krmenie ho mam vyslovene budit na presny cas, aj ked spi
5. kto nekrmil umelym mliekom predcasniatko, asi nevie, ake su tam prisne pravidla pre dodrziavsnie rozostupov to mlieko je tazsie na zaludok, ak sa da nove mlieko do nestraveneho zvysku, mimino automaticky zvracia

@anonym_autor sorry za tych 1000 preklepov, spankova deprivacia a zufalstvo v jednom 😔

sara07
2. júl 2026
@anonym_autor

doplnam :

@anonym_autor je tu na mk myslim skupina pre takéto detičky
toto čo píšeš mi pediater nakazoval tiež ..
nenapísala si tuto info v uvodnom príspevku
takto neviem čo urobit alebo inak

autor
2. júl 2026
@sara07

@anonym_autor je to na tebe či pôjdeš podla rád pediatra alebo dietata
ja osobne som to nedávala ,išla som podla dietata aj tak hlavne to prve bolo náročne

@sara07 som cela vyklepana, lebo miminko bolo dlho na JISke a doslova bojovalo o zivot, porodna vaha 1300g 😔

autor
2. júl 2026
@sara07

@anonym_autor je tu na mk myslim skupina pre takéto detičky
toto čo píšeš mi pediater nakazoval tiež ..
nenapísala si tuto info v uvodnom príspevku
takto neviem čo urobit alebo inak

@sara07 aja, tu skupinu kuknem, vdaka. som mama krehkeho drobuckeho dietatka, tak som v strese 😥

sara07
2. júl 2026
@anonym_autor

@sara07 aja, tu skupinu kuknem, vdaka. som mama krehkeho drobuckeho dietatka, tak som v strese 😥

@anonym_autor to sme boli v strese , nevyspate všetky, v pyžame o štvrtej popoludní neprezlečné ešte ...
ked bude väčšie bude lahšie,

anonym_e43816
2. júl 2026
@anonym_c04cf3

@anonym_c04cf3 no riadit sa tymto, tak nedojcim ani jedno dieta 🫣

anonym_66e04c
2. júl 2026

Ja som sice dojcila. Ale mne aj dr vysvetlovala ze to je vsetko vlastne prepojene. Ze tym ze papa. Pracuju creva cela sustava. Ono to mozno chce len cas a trpezlivost. Vsetko este dozrieva. Obzvlast u predcasniatka.
Prajem ti hlavne vela trpezlivosti. Inu radu nemam. Jedine neviem ci s nim cvicis? Mozno pomedzi krmenie trosku nozickami. Brusko pomasirovat aby nasledne lepsie travilo. Mozno ma aj slaby reflux. Co je tiez u malych deti caste.

anonym_e43816
2. júl 2026
@anonym_autor

doplnam :

@anonym_autor inak, nase druhe dieta toto malo, hoci donosene, ale do mesiaca bolo vsetko ok, ale po mesiaci take problemy. Ze tlacila, pucila sa a nevedela sa najest poriadne, to keby sa vykakala, tak ok, ale kedze nie, tak nemala pokoja a len sa krutila a 100x sa odpajala od prsa. No len Vy to mate este komplikovanejsie a neviem, co v tomto pripade robit...☹

anonym_f1c17f
2. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor naše tiež pilo UM aj 40 minút, teraz má rok a stiahne fľašu do minuty 😀 skús možno iné druhy fliaš ale na dĺžke kŕmenia ozaj nezáleží, hlavne aby to vypil

autor
Dnes o 00:43

@all Uz asi vieme, kde bol hlavny problem - maly posledne dva tyzdne uzival predpisanu vlakninu, (pomahala mu od zapchy, ktoru mu zase sposoboval iny liek), ibaze ona mu v creve robila pocit plnosti. Jednoducho vyhodnotil, ze nepotrebuje jest. Vlakninu sme zredukovali a zrazu pije bez problemov :⁠-⁠)