Ako vyriešiť problém so spánkom u 15m syna?
Ahojte, mam 15m syna, ktory od 4m nema ktovieaky spanok. Kym mal viac ako jeden spanok denne, spaval 30-40min (2-3x denne). Od roka sme presli na jeden denny spanok a teraz spi presne 1hod 20min (raz za cas, napr. raz za 2 tyzdne, potiahne aj dlhsie, ale vacsinou takto). Zaspava v izbe so zatiahnutymi zavesmi a ja lezim pri nom. Chvilu sa vrti a uklada, kym zaspi. Denny spanok by bol teda este OK, aj ked je pomerne kratky, ale zacal mat vsak problem aj s kratkym nocnym spankom a skorym rannym vstavanim, cize za 24 spi podla mna malo. (Brala by som viac🙂) Trocha to rozpisem, nech mate viac info.
Krpec zaspava sam v postielke s tym, ze niekto z nas lezi na manzelskej, ale nemusime ho drzat ani hladkat ani nic, len si obcas tesne pred zaspatim skontroluje, ci tam sme. Keby sme tam neboli, tak zacne vykrikovat/plakat. Kym bol mensi, zvykol spat v noci tych 11hod (niekedy 10,5, niekedy 11,5). Nikdy nevedel prespat noc, vzdy sa budil na jedlo. Od 8m bol na UM a davky sme postupne eliminovali, az sme skoncili pri jednej davke nad ranom medzi 4.30 a 5.30. Ked to vypil, este vzdy zaspal cca do tej 7. Asi mesiac dozadu vsak toto prestalo fungovat a ked sa najedol, uz nezaspal. Rozhodli sme sa teda toto mlieko zrusit, kedze uz nepomahalo dlhsiemu spanku a mali sme pocit, ze ho nepije od hladu. Odvtedy sa vsak krpec pravidelne budi o tej 5.30 (+/- 30min) a uz nevie zaspat. Hladny nie je, neplace, vacsinou zacne vykrikovat mama a tata a vselijake ine "slova" a vrti sa, akoby sa uz nevedel ulozit. Ked ho nasilu drzime v posteli (v zufalstve ho vezmeme medzi seba a snazime sa ho uspat), tak zacne kricat/plakat. Casto vyzera unaveny, mam pocit, ze by mu taka hodinka spanku este prospela, ale skratka uz nevie zaspat. Skusali sme rozne veci, mame total zatemnenu izbu a naposledy sme mu skusili posunut vecierku na 21.00 (inak zaspaval okolo 20.00).
Ked sme mu posunuli zaspavanie na 21.00, chvilu to vyzeralo, ze to zabralo. Ja som vtedy bola chora, tak som spavala v inej izbe, lebo som hnusne kaslala, a muzovi sa vacsinou podarilo ho o tej 5.30 este uspat a spal aj do 7. Potom som sa vsak vratila do spalne a prestalo fungovat aj toto, cize sme boli nuteni vratit vecierku naspat k 20.00 (lebo spal 21-5.30, co nie je ani 9 hodin...)
Uvazujem, co este vyskusat. Napada mi posunut vecierku na skor a zmierit sa s tym, ze bude vstavat pred 6 (ale aspon vyspaty), no v lete je mi to aj trocha luto, kedze vonku je poobede teplo a prave okolo tej 17-19 je uz celkom prijemne. Takze sa mi do toho moc nechce.
Druha moznost je prestahovat ho do jeho izby a rano ho tam skratka nechat, nech krici/place atd., ale ja fakt nie som zastanca vyplakania (CIO), takze sa tomu branim zubami-nechtami. Plus mi pride este maly na to, aby spal sam. (Je to moje prve dieta, tak to beriem takto, no mozno sa mylim a bolo by mu lepsie. Ktovie.)
Mate este nejake ine rady, tipy, postrehy? Budem vdacna za vsetko, lebo som uz z toho unavena a furt mam pocit, ze nieco robim zle.
Este poznamka na zaver - posledne asi 2-3 mesiace mu idu zuby (trojky a stvorky naraz - podla zubarky ma "tuhe" dasna, takze v ustach peklo), ale kedze sa tento problem zacal az neskor, nechcem to zas zvalovat na zuby (ako vsetko ostatne🙂). Co sa tyka motoriky (lebo vraj aj to moze mat vplyv), chodi uz dlhsie, ale teraz sa uci preliezat veci a chodit po schodoch a tak, tak neviem, ci ho to mohlo takto rozhodit. Alebo to suvisi s tou recou, kedze vzdy rano tak vykrikuje? (Inak chudaci susedia:()
Dakujem, ze ste precitali cely tento vylev 🙂
Nemám radu alé viem že to časom prejde,moja bola do roka a pol kojena a vstávala aj 10x za noc,jedného dna(ešte stále kojena)akoby "utalo" a pekne začala spinkať celú noc.a podla mňa nie je dôležitá dĺžka spánku ale kvalita,ak je malý cez deň hravý a chuti mu papať tak nie je unavený a toľko spánku mu proste stačí.
No. Moj ma buduci tyzden rok. Spi od 21:00-6:00 a cez dne dva spanky po hodine, hodine a pol. Bohuzial. Uspat ho je kriz, ktory sa neda niest. Jediny sposob je ze zaspi na kolenach na prse a ak nie, tak v aute. Inac sa mozme aj pokakat. V noci je hore kazdu hodinu. Som zvedavy, kedy toto skonci
@deedol tvoj materinský cit ti správne hovorí že vyplakanie nie je správna cesta ...teraz je už toľko psychologických poznatkov ako vyplakanie negatívne vplyva na dieťa,že sa čudujem,že to ešte niektorí rodičia robia ...
Môžu to byť kľudne zuby...inak závesy robia úplnýlu tmu alebo len prítmie? Moja spáva tiež menej od leta a máme zatemnovacie závesy ale aj tak nie je úplná tma....tiež je niekedy hore od 5-6...a to aj keď ide neskôr v noci spať,22-23...potom to ale dospi cez obedny spánok...no tiež nebola nikdy spachtos...bude mať 3 roky...a vždy v lete máva horšie spánky...od roka mi niekedy ani cez deň nespala...
@deedol prosim nenechaj synceka sameho v izbe vyplakavat....ja ani nebudem rozpisovat,akeho nespaca mame my od narodenia doma😉uz sme si zvykli,akceptujeme,nesnazime nasilu zmenit to(ma 20 mesiacov).su deti,ktore nepotrebuju vela spavat....u nas rovnako-vstavanie medzi 5-6 rano a tiez vidim na nom hlavne doobeda,ze mu chyba dospat si to.predtym 2 denne spanky,teraz sa steluje uz len na obedny a vecer zaspava okolo 21.!skusali sme vsetko mozne aj nemozne(okrem vyplakania)nepomohlo.tiez je ulozeny vo svojej postielke a ja som vedla na manzelskej,potrebuje pritomnost pri zaspavani😊ja sa utesujem tym,ze su aj deti ktore este menej spavaju😉
@deedol mne sa nezda, ze spi malo, su deti, co nespia vela. Moja starsia spala v roku od 22 do 5.30, denny spanok 20min cez den. Od roka a pol cez den vobec nespala, ale nocny spanok nepredlzila. V noci sa ale nebudila od pol roka - nikdy som totiz nedovolila zaspavat na prse.
@deedol nie všetky dietky majú potrebu spanku,niektoré spia viac,niektoré menej! Napr moja od dvoch rokov nespí cez den,každý sa mi čudoval,že je to skoro,také dieťa ma spať! Koľko krát som ju 2 hodiny uspavala a žiadny účinok,potom som si povedala,že ju radšej zoberiem vonka alebo si budeme len citat alebo pozerat knižky,bol to proste pre mňa premarneny čas v posteli a nič z toho! Teraz bude mať 5,kamoskina mala je rovnako stara a ta ma este poobednajsi spánok 4 hodiny! To som ani nezazila,aby moje dieťa spalo cez deň 4 hodiny 😂 takže tak
No neviem, podla mna na tom nieje nič neobvykle že vstáva o takom čase. Boli časy ked mi maly vstaval bežné o 5-5:30 boli to všetko obdobia, nejak som neriešila žeby spal málo, tvoj ma 15m takže toto všetko sa mu bude ešte posúvať a meniť. Treba to vydržať, aj taketo vstavanie patrí ku deťom, aj ked priznávam, nebolo to pre mna ľahké obdobie, lebo ja som spachtoš a dospávam to postupne snad asi aj teraz a to ma maly 5,5r 😂
baby, vsetkym vam dakujem za povzbudenie 🙂 vyplakat ho nenecham, to by som fakt musela byt polomrtva od unavy, aby som to urobila. (citala som o negativnom vplyve hormonov, ktore sa pri tom vyplavuju, takze preto sa tomu velmi branim)
@veronikadomanova na okne mame uz kvoli tomu tri vrstvy:D obyc zaluzie, zatemnovacie zaluzie a zatemnovacie zavesy. takze tma je, sice nie cierno-cierna, lebo to sa asi bez vonkajsich zaluzii neda, ale je to fakt taka tma, ze na seba nevidime.
@simsalabim som rada, ze sa ti to nezda malo, pri spanku je tazko sa riadit nejakymi tabulkami, ale aj tak ma vzdy jemne znepokoji, ked si niekde precitam, ze "kvoli vyvoju mozgu" ma spat napr. 11hod v noci a on spi 9. ale teda ked je tolko deti, co takto menej spia, a su ok, tak to asi prestanem tak riesit. (ja mam vlastne mozno problem sama so sebou, lebo ja som taky ten opacny typ, ktory vie byt hore do 3 v noci, ale potrebuje spat aspon do 9, a ked mam vstat o 5.30, tak je to pre mna polnoc🙂) inak odkedy v noci neje a nema cumel, tiez sa nebudi, teda mozno tak raz za 2 tyzdne da nejaky vykrik, ale hned aj zaspi, takze asponze tak🙂
keby vam nahodou este nieco napadlo, co by mohlo pomoct, dajte vediet🙂 zatial bude moja mantra ako obvykle "mozu to byt zuby" a "to prejde, je to len faza" :D
podla mna to vobec nemas zle 🙂 ja som zacala dospavat matersku ked dovrsil 3 roky a to neprehanam. v noxi jedol mlieko do 2,2 roka, co bola katastrofa, musela som vstavat a aj taknraz obetovat tyzden ked som si povedala, ze ho odnaucim a tyzden celu noc pytal mlieko, keby som vedela, skor by som ho oducila. syn spal od 20,00 do 5,00 nieledy vstal aj pred piatou, hlavne v lete, myslim, ze detom to stačí a nemajú deficit spánku, keby bol unavený spal by. 😊 vstávajú so slnkom proste a treba sa s tým zmieriť, moj syn niekedt zaspalno 23.30 sme sa tesili, ze rano dlhsie pospi, a prd makový :D
inak baby a chlap, tieto vase pribehy su hrozneee. len dufam, ze to rychlo prejde a ze to este niekedy v zivote dospim :D
@arcticcode je mozne ze ma zle eozlozeny dlzky spabkov. Nam spala rovnako ake zmeniki sme na 30min a 2h alebo hodku a pol a vecierka o 7. Preto mate aj neskoru vecierku
@nikusiak9 tak sme to mali predtym, medzi 7 a 8. a mlieko nadranom fungovalo a potom uz nie. teraz sa uz vie dobre najest vecer a rano ma flasu az okolo 7 a dovtedy nepyta.
cez den spi uz iba raz 1h 20 min, co sa mi nezda velmi dlho. spat chodi okolo 12, zaspi do tej 12.30 (vacsinou skor) a spi do tej 14. neviem, ako by som to mohla poposuvat, aby to bolo lepsie.
jedine, co mi este napada, je na jesen/v zime posunut vecierku na 7 a bude spat od 7 vecer do 5 rana (tipujem:D)
@deedol vobec sa neboj, moja ma mozog vyvinuty az az 😂 A garantujem ti, v puberte spat bude! 😅
Akoby som o svojej 15 mesacnej citala.uplne všetko na ňu pasuje
este mi napadla jedna otazka. co by ste radili, co mam potom o tej 5.30 robit?
- snazit sa ho este uspat?
- ak to nejde, aj tak ho drzat co najdlhsie v tme? (kym nezacne vyjadrovat nespokojnost?)
- odhrnut zavesy a dat mu do postielky hracky?
- skratka s nim vstat? (prosim, len to nie)
@deedol kym nie je nespokojny.
@deedol no môžeš skúsit dat mu ruku alebo su ho dat medzi vas a tváriť sa ze si zaspala, ty ešte trochu oddychnes , ak by sa velmi zadarilo tak ti ešte dieťa zaspí.. Ja som tak napr niekoľko x zadriemala aj na 20min a malý v kľude ležal... Keď uz bude chcieť vstávať a nevydrží tak bohužiaľ už musíš vstať.
No... Môj syn bude mať v decembri tri roky a NIKDY nespal viac, ako 9 hodín v noci a hodinu a pol cez deň. Približne od roka fungujeme na režime - nočný spánok 21.30 - 5.30 a cez deň 12.30-14.00. V noci sa stále budí
Vyskúšala som za ten čas všetko. Dokonca sme navštívili aj neurológa a záver vyšiel vždy celkom jednoznačne. Syn viac spánku nepotrebuje. Aktívny mozog, aktívne telo - rodič, zvykaj si.
Kým som ho nemala, bola som spánkovým režimom viac panda, ako človek, takže takéto dieťa bola pre mňa (a stále v tomto ohľade je) tvrdá rana 😃
Moja rada znie, brať situáciu tak, ako je, prispôsobiť sa a zvyknúť si. Malý iný (pravdepodobne) nebude a čím skôr to prijmete, tým lepšie pre vašu psychiku 🙂
@jankapepe ako kedy, vecer obcas pracujem, ale snazim sa ist si lahnut pred polnocou. ako som pisala, ja som skor ten typ, co je dlho hore a dlho spi, takze toto mi moc nevyhovuje:-/ ale zas asi by som nenapisala, ze ho "nutim" spat, ved to sa ani neda. no ked sa tam rano pred 6 medzi nami vala, ziva a ma zavrete oci, tak sa ho snazim este uspat, lebo sa tvari, ze by aj chcel.
inak neviem, ci je tych 11hod za 24hod az tak vela🙂 ako som pisala vyssie, nechcem moc vytahovat "tabulky", lebo kazde dieta je ine (a ako tu citam, VELA deti spi tak ako moje), ale teda podla "tabuliek" by mal spat aspon 10hod v noci plus aspon 1x cez den (napr. tu: https://docs.wixstatic.com/ugd/66cbdf_27eab08e7...) ale este raz zopakujem, po precitani skusenosti ostatnych na tom uz nebudem trvat :D
@jankapepe ved to som aj napisala v dalsom prispevku, citala si? "ja mam vlastne mozno problem sama so sebou, lebo ja som taky ten opacny typ, ktory vie byt hore do 3 v noci, ale potrebuje spat aspon do 9, a ked mam vstat o 5.30, tak je to pre mna polnoc🙂"
a asi 3x som napisala, ze tabulky moc nechcem spominat, lebo kazde dieta je ine. len mi to uplne neda, lebo furt sa vsade opakuje, ze deti maju mat dost spanku lebo mozog atd. ale ako som naznacila vyssie, zrejme je to casty jav a musim sa s tym zmierit a povedat si, ze mu to asi staci.
@deedol ja by som ho skusila odstahovat do izby. Mozno sa budes cudovat ze nebude plakat a zacne sa hrat alebo nieco. Mna takto moja dcera prekvapila (sice som ju neodstahovala lebo nemam kam ale jednoducho som odmietla vstat😃- odvtedy sa pri mne rano hra a ja uz sice nespim tvrdo lebo ona rozprava a niekedy mi aj po hlave skace, ale vacsinou ma necha a mne to na dospatie staci. Ucim to teraz aj mladsiu😊 tiez som ten typ ze skor ponocujem a rano neznasam vstavat). Takze ho skus prestahovat- ak by plakal tak samozrejme k nemu prid, ale je mozne, ze ho svojou pritomnostou v tom spanku “vyrusujete” (niekde som to raz takto citala). Tak sa mozno este sam ulozi alebo sa pohra. Neskusis- nevies 🙂

Skus mu zaspievať dáku uspavanku alebo ho nechaj v izbe a uvidíš keď sa vyplače tak od unaví z toho plakania zaspí♥️