icon

Ako vyzerá váš deň s novorodencom?

leila2015
19. apr 2017

Ahojte,
som čerstvá mamička - prvorodička, mam doma 3,5 tzydnovu dcérku. Velmi by ma zaujimalo, ako vyzera u mamičiek s malými babatkami v sestonedeli ich den. Totiz si nie som ista, ci fungujem ako mam, ci robím veci spravne... Takze mala sa budí okolo 7:00 a potom je aj do 12:00-13:00 hore ( s malými mikrospankami po dojčení). Počas týchto hodín v zasade len dojčím, prebalujem a nosím malu na rukách alebo v šatke. Ked ju položím, plače. Nestiham nic, ledva sa najesť a skočiť na toaletu. Je to normalne? Potom popoludní si zdriemneme, 2-3 hodinky a znova ten isty kolotoč. A zase spánok v case 18/19:00- 23:00. Dakujem za pochopenie, nemam sa s kym poradiť a asi len potrebujem počuť, ze aj ine mamičky fungujú podobne...

Strana
z3
kondaska1
19. apr 2017

Fuuuuha, teda ja nie som cerstva novorodicka , maly ma cez 2 roky, ale prve 2-3 mesiace boli uplne najkrajsie, je jedno kedy sa ti budi, ona este nevnima rozlozenie dna tak ako my, ani nevytvoris rezim, ona sa budi na hlad. Ten rozostup medzi spankami je hrozne dlhy. Sa nedivim ze place, je unavena a nervozna z toho. Tak male dieta by malo po cca hodke bdenia spat. Prakticky ja som mala tolko volneho casu ze som prvy mesiac ani nevedela co s nim... Ked bol hore, tiez nosenie, mojkanie, papanie, akonahle zivol hned som ho ukladala spat.

kondaska1
19. apr 2017

Takyto kolotoc nastal az o par mesiacov neskor ked uz vsetko okolo seba vnimal, vsetko chcel vidiet a nebavilo ho lezat, ale chcel byt na rukach. To treba iba prezit, uz ked zacne sediet alebo lozit uz bude lepsie.

ivu80
19. apr 2017

@leila2015 každé bábätko je iné,ale podľa mňa je dlho hore, keď píšeš, že sa zobudí o 7.00 a potom je aj do 12.00 hore.. Moja má skoro pol roka, tiež vstáva okolo 7.00,a o 10.00 ide spať znova.. Keď bola taká malinká ako tvoja, spala skoro nonstop..My sme mali problém s večerným zaspavanim 😔 ešte si na seba len zvykate a tých 6 týždňov sa spamätáva z pôrodu nielen mamina, ale aj bábo.. Veľa šťastia 💃

renata5
19. apr 2017

Ahoj moja mala 10t sa zobudi rano pred 7 to uz sa budi aj moj syn 5r nachystam ho do skolky pozrie rozpravku napapa sa a manzel ho berie..ked odidu obriadim malu seba nakojim ju dam do hojdacky,potom hodim prat ked treba povysavam utriem prah,proste domace prace potom sa venujem malej potkm zase prebalim nakojim a postavim varit ked nestiham do obeda tak varim vecer ked deti spia....o pol druhej idem pre maleho do skolky potom sa venujem aj jemu aj malej mam toho dost kedze tam kde byvame nemame nikoho o pol piatej pride manzel a tak isto naveceriame sa okupem deti pozreme vecernicek a idu spat ja a manzel viac menej s nimi...a v noci klasika prebalovanie a kojenoe

sardinka336
19. apr 2017

no nie, nie je to normalne aby jedna zena doma na RD nestihala sa ani najest ani napit...ano, mnoho mamičiek tak funguje čo vidim, s jedným deckom cely den sa premotaju, nestihaju absolutne nič a nariekaju ako nestihaju a ešte im kolko krat vidim ako kočikuje mama, babka....tak neviem čo fakt robia. Ale pri jednom dietati si to mozu dovolit, keby mali deti dve, tri tak si nemozu dovolit ,,nestihat,, a rychlo by si nastavili aky taky systém. A o tom to je. Dieta netreba nosit ako mačka mladé cely den...ja som si dala novorodenca do lehatka, šup ho ku mne do kuchyne a varila som, ked som zehlila to iste...občas pohladkat, prihovorit sa, aj ponosit prečo nie, ale nie cely den.
Posledné dieta sa nam narodilo na konci školskeho roka a domov som sa vratila tak, ze akurat začali letne prazdniny a musela som stihat tak, aby som mala pre deti navarene, aj ked na dva dni, oprate a ako tak poriadené a ešte ich zobrat aj von aby sa doma nezblaznili od nudy. Manzel v praci a ziadne babky na kočikovanie a posielanie navareneho sa u nas nekonali. Takze ja to stale tvrdím...s jedným dietatom nemam čo doma robit.

leila2015
autor
19. apr 2017

@sardinka336 problem je, ze akonáhle ju odložím (prebalena, nakojena), tak začne velmi silno plakať. Takze mi neostáva nic ine len ju mat na rukách. Tiez nie som z tohto režimu nadšená, ale co robit, ak sama nepolezi?? Polezi ticho 5 min a koniec, veľký vreskot

leila2015
autor
19. apr 2017

@ivu80
@kondaska1
Ona zaspí na 5-10 min po kojení alebo uspavani. Akonáhle ju uložím, tak je hore a plače...verte, uz som z toho trochu zúfalá 😢

ludkka0407
19. apr 2017

Ahooooj,aj u nas to tak fungovalo a sem tam este stale funguje,mala ma 10 tyzdnov a tiez ma dni,ze sa chce len nosit na rukach☺ale uz vydrzi byt dlhsie bez kontaktu,asi je to aj tym,ze ja som sa trapila so "zlatou zilou" a jednoducho,kym ja som bola na wcku a rodila som,tak ona plakala😕teraz mi pospi doobedu dvakrat po polhodine a poobede niekedy aj dve,inak sa zabavame a ostatne ide bokom,netrap sa,ono to prejde.niekedy zehlim na 5krat,lebo nechce byt sama a sama sa zabavat,aj ked na nu rozpravam.mne v takom malom veku pomohlo,ked som ju dala do vajicka a rozpravala sa s nou,kym som jedla a stale som na seba upriamovala pozornost,aby ma sledovala a pocuvala a ked zaspala,tak pospala aj dlhsie ako na ciciku.drzim palceky☺

kuriatkomm
19. apr 2017

Ja už len spomínam na tie dni.
Spí,reve,papá,spí,reve,papá,spí,papá,reve,reve,reve,reve
😀

uhnakova
19. apr 2017

Aj moji boli nespavci, ale fungovalo hrkanie v kociku. Dieta som uhrkala v koci vonku alebo aj v byte, nasledne nechala kocik stat. Ak dieta znova zamrncalo, tak zase pokocikovat, kym zaspi. Postupne sa to zlepsovalo, dokazali viac prespat bez hrkania kocikom 🙂. A teda prve dieta byva o dost viac rozmaznavane, s kazdym dalsim uz nema mama tolko casu na vymyslanie 🙂

marcelatje
19. apr 2017

@leila2015 rob co je normalne pre teba, nie pre ostatnych. Ak nemas nervy na to aby si ju nechala hodiny plakat tak ju nenechaj. Ja som mala smele plany na vojensku vychovu a boli mi na dve veci. Robila som to co mi vyhovovalo resp.ako tak zmiernilo vecny plac mojho dietata. Ked bola v satke spala aj 3 hodiny, v posteli ci kociku vobec. tak preco by som to robila inak? Bolo mi jedno kto co hovoril, najma matky s vecne spiacimi babatkami boli hrozne "napomocne"
U nas boli prve dva roky utrpenie, ale preslo to 👍

myskahryzka
19. apr 2017

@leila2015 Ved to mas este male miminecko a ani ty si sa este nespamatala z porodu. Ja som fungovala tak, ze som spala stale , ked spal aj syn. Ked sa mi samozrejme chcelo. Alebo som minimalne oddychovala. Domacnost a poriadok mi boli v tom obdobi ukradnute. Maleho som si nosila so sebou v skrupinke, lebo tiez nebol spokojny, ked bol sam.. Takze so mnou cestoval po byte a bol spokojny.. vysostne. Stale sme sa rozpravali, on ma mal na ocach a tak som si popri nom vedela aj navarit.
Ked ti malinka trosku podrastie.. okolo troch mesiacov.. si urobi rezim a zivot bude lahsi. Chce to len trpezlivost. Takze moja rada je, aby si si zbytocne nerobila starosti tym, co nestihas a uzivaj si toto uzasne obdobie. ❤

gondyo
19. apr 2017

nekojíš príliš často?ak je jej pri ležaní zle,ide jej mliečko nazad,my sme dávali do kresielka,tam sa malý trochu pohojdal,popozeral na hračky ale novorodenec by mal vačšinu dňa spať,až 20 - 22 hodín,aby priberal atď vela trpezlivosti a pokoja,dieťa vycíti,že mamka je nervozna

kuriatkomm
19. apr 2017

No,ale ešte dodám..
Pokiaľ chce byť v šatke,tak za ten "šatkovací" čas predsa stihneš navariť a upratať či?
A veď píšeš,že spí 2-3 hodiny poobede..to máš času dosť,či?

sardinka336
19. apr 2017

@leila2015 deti plačú, to je znamy fakt. A chcu byt non stop na rukách lebo sa im to páči, su tak spokojné...to je sice krasne, ale za cely bozi den s dietatom na rukách nič neurobím. Ved si ju daj do lehatka to lehatko k sebe, a tak rob to čo potrebuješ. No tak chvilu poplače a čo teraz? Sa nenajem? Nenapijem? S prepáčením nevyseriem? Ako, viem prvorodičke to znie ,,kruto,, a ,,neludsky,,. Malu som nosila kolko som mohla, ale cely den som naozaj nemala priestor, neskor som ju dala pekne na zem na deku pod hrazdičku alebo som si lahla k nej na zem a sme sa mojkali. Ale to sa neda cely den...a to ti nejdem pisat čo mam teraz...krpata ma rok a pol, jej špecialita je prisuvat si stoličku kde kade a ,,lašovať,,. Takze zlaté časy ked ,,to,, len lezkalo su nenavratne preč. Ked varim, tak je pri mne, vytahuje veci so šuflikov, ked zehlím tak pradlo ,,roztahuje,, kde kade...čo by som dala aspon na hodinku keby ju babky zobrali na prechadzku - nehrozi. Všetko robím popri malej, musim. A ideálne stihnut veci za doobeda lebo poobede pridu staršie deti zo školy a chcu jest, ulohy robit a aj im sa venovat. Za hodinu idem po nich na kruzok a mala mi ešte spi...

kika691
19. apr 2017

Viem o čom píšeš....Moja malá.bola presne taká keď jej začali kolíky....Rev a ruky... Nepochopí ten kto nezažil....Ale treba len vydržať bábo sa zmení.

petrisorkaa
19. apr 2017

@leila2015 My sme tiež prvé týždne tak fungovali. Keď som ju položila, okamžite plakala... V šatke nechcela byť, v nosiči tiež nie, vyskúšali sme asi 5 druhov, len na rukách... Spala málo... Tiež som sa napočúvala rečí, ako je to možné s jedným dieťaťom nestíhať😠 Že druhé ženy vložili do kresielka, malé kukalo a ony navarili a všetko😠 U nás bol hneď rev, proste to tak nešlo, nestačilo, že ma vidí... Takéto reči, ako druhé stíhajú, veľmi nepomáhajú v takejto situácii... Čoskoro to prejde🙂 Skús skupinu "Mám náročné dieťa", keď nič iné, aspoň nájdeš pochopenie https://www.modrykonik.sk/group/9266/ Držím palce, bude lepšie🙂

leila2015
autor
19. apr 2017

Mala sa narodila o 3 tyzdne skor, tak mozno preto je na mna taká naviazaná... ja ju odložím, nechám aj chvilu plakať, ale ten plac sa len stupnuje. Take, ze odložiť ju spat, kym ma otvorene očká, u nas neexistuje...nedokáže sama zaspinkat 🙄

kondaska1
19. apr 2017

@leila2015 nemas narocne dieta, naozaj ver tomu, mas uolne normalne dieta, nebud zufala ani vystresovana, lebo to dieta citi tvoje nervy, nespokojnost. V prvom rade sa
Ukludni, je to vase prve babanko, nic nemusis. Pekne s kludom, hovor na nu, prihovaraj sa jej, spievaj jej, usmievaj sa na nu, pekne si ju poloz do kresielka alebo hojdacky alebo na gauc, navrs okolo nej vankisiky aby sa neprekotulala niekam a pozeraj na nu. Aby sa necitila odlozena. Inak s tym spankom si to trosku nastuduj, dieta ti nepovie ze je unavene ale akonahle presvihnes ten cas tak zacne byt nervoznejsie a uplakanejsie a stava sa z toho taky zacarovany kruh. Velmi dlho ti byva hore, v jej veku mi maly takmer cely den prespal. Skus to zmenit aj ty a zacat ju ukladat na spanok po 1- 1,5 hodke bdenia. Ak ti zaspi pri kojeni nepokladaj ju hned prec, este je zrejme v plytkom spanku a prebudi ju to a potom place. Toto som mala aj ja, akonahle som ho pokladala az po 10-15 minutach po zaspati tak uz pekne vydrzal. Hlavne nebud vynervovana ze nic nestihas, nic nemusis, akonahle sa skludnis a trosku upravis ten spanok tak bude dobre uvidis.

alaguema
19. apr 2017

@leila2015 Ja som tiež nenechávala moje babule plakať. Proste to neviem a nevidím žiadny pádny dôvod, prečo by som to robila. Uvariť som stihla, kým spali. A poriadok nebol mojou prioritou. Veď nemal kto narobiť bordel, kým sme mali len prvorodenú a potom, keď už sa narodila druhá dcérka, tak nejak sme to s mužom vždy dali. A to na mne prvé dva mesiace prespala, staršia mala dva a pol tak som pritúlila aj ju. Proste to nejak šlo. Keby si mala tri alebo päť detí, tak by si to asi musela nejak inak. Ale nemáš ich. Tak aký problém...

kondaska1
19. apr 2017

@leila2015 a tiez ako tu bolo povedane aj babanko sa musi vyrovnat s porodom, v uplnej rannom obdobi vraj v mysli babanka je ono s matkou vnimane ako jedna osoba. Ono nerozumie kam ides a ze sa vratis, vidi iba ze ides prec a nechce aby si odisla.

lanci23
19. apr 2017

@leila2015 ja som mala presne toto iste!!!! Ešte aj teraz mi nechce spat cez den.jedine vonku v kociari a to ma 2 m. Moj odmietal dudu.az teraz sa naučil a velmi to

marcelatje
19. apr 2017

@leila2015 a tie reci ze ako si si naucila.....😂 moja plakala odkedy sa narodila, neviem kto mi ju stihol na ruky naucit 🤔

1988majka
19. apr 2017

@leila2015 pridavam svoju skusenost 🙂 prve tyzdne sme fungovali tak ze cca o 9:00 sme vstali a nasledne maly papal a odgrgaval. To bolo dookola pretoze mal reflux a este aj pred dalsim papanim sa mu mliecko vracalo. Bud bol v satke alebo polozeny na vyvysenej ploche na gauci / nie v kresielku ani autosedacke to nie je dobre z hladiska psychomotorickeho vyvinu/. Bol hore skoro cely den len obcas predriemol 15 minut. Ale neplakal proste len bdel a kukal okolo. Niekdy som sa mu aj prihovarala citala a niekedy som ho nechala tak a stihla nieco porobit. Zo zaciatku bol problem vecer zo zaspavanim a kolikou ale satka to vyriesila. Kedze naozaj ma trapilo ze malo spi nasli sme finty aby si vedel pospat aj cez den 🙂

Asi je nejaky dovod preco mala po polozeni place. Moze byt napr aj ten reflux alebo jednoducho ta chce mat stale pri sebe. Ja by som babo nenechala plakat. Skusila by som sa mu asi po polozeni prihovarat hladkat spievat pustit buely sum proste cokolvek aby si postupne zvyklo byt mimo mna. Teoria je taka ze prve 3 mesiace sa deticky spravaju a chcu mat take podmienky ako v brusku - teplo, makko, mamin tlkot srdca a ked to nemaju tak je im neprijemne.

rik01lulaka
19. apr 2017

Ja som mala deň asi takýto: ráno budíček o pol šiestej, hneď hodiť na prsko a takto sme spolu sedeli kým som nepovedala a dosť ideme von...to bolo cca o 11-tej pospala si možno hodinu aj to kočík musel drncať a niekedy ani to nepomohlo, potom rovno z kočíka na prsko a sedeli sme zase až do 16-tej a šli do kočíka na max. hodinu, potom zase na prsko až kým sme nešli kúpať...uspávali sme do 20-tej niekedy aj dlhšie a každú hodinku dve sme v noci boli hore...
Samozrejme na záchod som musela aj povariť a toto všetko bolo sprevádzané neznesiteľným krikom 🙄

@leila2015 JE TO NORMÁLNE, tak ako to potrebuje bábo. Nečítala som príspevky do konca, lebo názor, že s jedným nemám doma čo robiť ma "dojal". Každé dieťa je iná a moja 1. Bola taká, že málo spala a revala stále. A to sme si s ňou nevedeli rady 3 ženy, 45 minút utíšiť! Tak rob potom niečo. Obidve deti som mala prvé týždne závislé na prsníku, najmä večer aj po tri hodiny. Syn kočík neznášal, plakal v ňom jak najaty. Tak som ho medzi kojeniami nosila v nosiči, prípadne aj nakojila tam pri práci a to spal, raz dokonca 4 hodiny, až som nevedela, či je to OK 😲
Takže NO STRES, postupne to zvládneš a nájdeš si systém aj bábo harmonogram, chce to čas, aby si zvyklo. Potrebuje najmä Teba a mliečko, takže ak môžeš na ostatné sa vykašli do takej miery, aby si bola v pohode. PS: Ja som v zásade jedla po stojacky, s malým v nosiči, takmer všetky chody...

alexska
19. apr 2017

jeeyisku amen..dnes sa uz bez netu asi ani nevykadime))jedno dieta je take a to 2he uplne rozdielne ale hladat a rozoberat kazdu bobku na nete amen.to co nam za generacia vyrasta...

malinovka333
19. apr 2017

@sardinka336 pekne si to napisala len niektore zeny nemaju asi system alebo co.hned po prichode z porodnice si tam nastahuju pol rodiny co im pomaha.mamu svokru sestru atd.... ja fakt tiez neviem co potom oni robia aj teraz jedna znama ma jedno dieta varit nemusi chodi svokre a ked musi uvarit tak vari v noci lebo ona cez den nestiha.neviem co potom robi cely den.vsetko sa da len treba chciet.niekto je az moc pohodlny ja si neviem predstavit zeby mi tu niekto chodil upratovat.

marcelatje
19. apr 2017
1988majka
19. apr 2017

to je normalne ze kazdu novopecenu mamicku zaujima ako to vyzera u inych. ale kadzy si nakoniec najde ten svoj sposob fungovania co mu vyhovuje 🙂 niekto toho popri detoch stiha vela a niekto menej hlavne sa snazit byt v pohode 🙂

Strana
z3