Ako vyzerá váš deň s trojtýždňovým dieťaťom?
Dobrý deň. Idem si po radu a tak trosku sa vypísať.
Chcem sa v prvom rade opýtať ako vyzerá Váš deň s 3tyzdnovym dieťaťom. Cvičíte s ním? Hráte sa? Mne príde ešte hrozne malé a zbytočne mu ukazovať všelijaké hračky keď moc nevníma a čo sa týka toho cvičenia polohujete na bruško? A ako často? Chcem tak všeobecne vedieť ako sa staráte o take malé bábätko čo sa týka polohovania/cvičenia. Prebaliť, okúpať, nakŕmiť viem a sú to take jasne veci ale nikto nič nehovorí ako sa mu venovať a čo s ním robit. Je to moje prvé dieťa
Ďalšia vec ma zaujíma ako by som vyriešila problém že ma má moje dieťa ako cumel. Celé dni od rana do večera je na prsníku. Ledva idem do sprchy alebo na wc hneď ričí a ukľudní ho len prsník. Viem ze je to malé dieťa ale príde mi to moc ze existuje cely deň len na cicku. Ja som ešte poriadne nič neurobila v domácnosti odkedy sme prišli z pôrodnice a so všetkým mi pomáha manžel. Do sprchy môžem ísť len keď je doma ze mi malú na chvíľu zoberie aj to počujem ze plače lebo nič nezaberá len prsník. V noci dávam umelé mlieko nutrilon lebo by som sa asi zabila keby ešte aj celu noc ju mám na prsníku. Vtedy mi aspoň niečo prespí a oddýchnem si aj ja. Cez deň toho moc nepospi iba po chvíľkach čo zadrieme na prsníku to je celé. Keď ju chcem položiť hneď spustí rev a zase celé odznova.
Mala som u seba aj laktacnu a povedala ze všetko je ok akurát mám menej mlieka tak užívam už týždeň senovku a benedikt lenže žiadny rozdiel cez deň nevidím akurát v noci čo sa mi naplnia prsia lebo ich mám konečne voľné ale cez deň tým ze je na nich cely deň nevidím vôbec rozdiel ze by sa mi zvýšila tvorba mlieka. Ešte mi aj potvrdila ked tu bola LP ze cucka ale len sa hrá, že nepije. Už som fakt zúfalá. Aj cumel odmieta a neviem ju na žiadny naučiť. Nechápem čím to je. Aspoň keby ze to je tak ako som si predstavovala, ze začne plakať, dám ju na prsník, napapa sa a zaspi a pospi si aspoň nejakú hodinku-dve. Lenže nie u nás je to fakt od rana až do večera. Nič iné nerobím len s ňou sedím a mám ju na prsníku.
Na bruško ju môžeš dávať hocikedy, na chvíľočku. Nech skúša dvíhať hlavičku. Netreba dlho. Nedávaj ked je hladná, alebo akurát dojedla.
Takto som to mala so synom, alebo bol na prsníku, alebo plakal. Po 3 mesiacoch mu zistili reflux. Takze po napapani ju daj do vyvýšenej polohy, pestuj na rukách, aby to mlieko zostalo v brušku
Ak chce ukazovať hračky, tak napr žltej červenej farby. Nedávaj ich ďaleko od tváričky, aby ich dobre videla.
Skús dávať bábo na brusko, rozložiť mu kontrastné leporelo, púšťať mu príjemné melodicke hracky,...
To, že sa chce stále dojčiť, je prirodzené, má malý žalúdok a časti prikladanim sa stimuluje laktacia, čiže sa zvyšuje tvorba mlieka. Neboj, časom sa to upokojí. V noci sa prsia plnia najviac, preto dojčí aj v noci a nedávaj UM. A vôbec nepoužívaj fľašku ani cumel, tie kazia dojcenie.
Si úžasná, že si taká trpezlivá a že to zvládaš, že si to nevzdala, lebo dojčenie je veľmi náročné.
Neboj, len zotrvaj, ono sa to zlepší a unormalni, držím palce!
Malej som kúpila knižky čiernobiele obrázky,keď mala cca ten mesiac, pozerala na to, ale ktovie,čo sa v tej hlávke mihalo, ale pozerala na to. Inak sa s takým maličkým nijako nezahráš, rozprávaj naňho, usmievaj sa, pohladkaj. Na bruško môžeš dávať na chvíľočku, keď prebaľuješ, pokiaľ to bábätku nie je nepríjemné, že neplače a vydrží
A k prsníku ako k cumlíku napíšem len jednu vec,aj keď ma tu ukameňujú, to, že si sa stala matkou, z teba nerobí cucaciu otrokyňu. V noci nakoj, neprikrmuj zbytočne UM,keď máš svoje mlieko, ak babätko má plné plienky, neplače od hladu a nebudí sa ti každú hodinu papať, nerieš UM, predražené senovky a benedikty, laktačné, čo idú svoj jeden prúd. Bábätku by som dala cumlík, to nie je materstvo mať nonstop pricucnuté dieťa, lebo si chce dudkať, žena nevyspatá, nenajedená, nonstop v strese, že malé plače. Ty nakoj,muž nech učičíka spinkať.
@sojorez ja jej pred spaním dám umelé mlieko a ešte 1x-2x v noci inak keď cítim že mám plne prsia tak ju kojím a potom je do rana s nami v posteli lebo tak zaspi.
@pribinak Akože stáva sa že niekedy dosť grcka aj ju dávam do vyvýšenej polohy len keď nechce byt v postieľke ale s nami tak je to ťažšie niečo vymyslieť aby bola vo vyššej polohe.
@ankare lenže ona je na tom prsníku nonstop to nie že každú hodinku alebo tak ona fakt nonstop. Keď nereve alebo nedrieme tak je na prsníku. A malo kedy saje normálne že by aj niečo prehltla ona sa len hra… saje rýchlo a to mi aj laktačná povedala keď ju videla (lebo ešte aj dvere som jej musela otvoriť s holým cickom a s dcérou na ňom)
A k tomu dokrmovaniu v noci jej dávam preto umelé lebo niekedy ma v noci take nervy že sa odťahuje od prsníka a ričí tak jej dám um a je kludna. Potom na prsníku len zaspi a spi niekoľko hodín.
Inak spýtam sa nie je zle keď ju nebudim? Ona niekedy pekne spi aj 4 hodiny že či ju treba po 3 hodinách pravidelne budiť alebo nechať spinkať ?
@domireb no skúšam ju niekedy dávať na bruško ale po chvíli plače a je nervózna. Nevydrží tam dlho.
Na cumlík sa ju snazim naučiť aj keď niektoré ako píšeš by ma asi ukameňovali ale ak si chce len dudkat tak na to ten cumlík asi vymysleli a nemusí mi ničiť bradavky…
Lenže ona ten cumel nechce ani za svet. Každý deň sa snazim jej ho dávať, prechádzam sa s ňou na rukách, rozprávam jej ale vždy to skončí plačom lebo dostane nervy vždy keď ho cíti a vypluva ho. Vyskúšala som už veľa druhov ale ani jeden nechce. A naťahuje ju z nich. Hádam sa po čase naučí.
Myslela som že ta zvýšená laktacia vyrieši môj problém ale naozaj plne prsia cítim len v noci a to aj pekne vidím ako saje a pije ako z fľašky. A počujem že jej to mliecko ide ale cez deň nechápem. Je tam nonstop a to mlieko jednoducho nie je. Akože keď si stlacim prsník vyjdú kvapky ale to musím tak silnejšie pritlačiť
Ahoj, venujem sa nadmerne placlivym babatkam, som zakladatelkou portalu colichelper.com, na ktoreho priprave intenzivne pracujeme. Skus mi napisat IP, rada pozdielam skusenost a cast obsahu buduceho webu, ktory tvorime s odbornikmi. Verime, ze kazdy plac ma svoj dovod a na odstraneni priciny sa da popracovat. Pekny den, drzte sa, Veronika
Niektoré bábätká cumlík nechcú, niektorým treba čas,niektorým treba vyskúšať viac druhov..s mojou sme si kojenie tiež odtrpeli, keď chceš, môžeme súkromnou poštou. U nás bol boj aj so spánkom na rukách,v noci som s ňou pochodovala aj dve tri hodiny.. dva mesiace mi trvalo naučiť spať v postielke, dva mesiace som trpezlivo (i menej trpezlivo) pri postieľke sedela a čičíkala, ale podarilo sa.
Ja mám doma skoro 6t bábo, prvého syna som nevedela kojit...tiež sa učím o kojeni, lebo je to úplne iné ako keď som dala flasku s UM. Prvých 10 dní som pri každom kojeni plakala od bolesti prsníkov. Potom sa to upravilo, prsníky sa už nenalievaju a produkujú presne toľko mliečka koľko treba. Ale mala som dojem že cele dni len kojim. Maly po 2 ťahoch zaspával. Teraz je už väčší, mám appku kt si spustím keď ho prilozim. Na 1 prsníku ho nechávam Max 20min ale sledujem kedy papa a kedy len cucka. Vtedy prsník vytiahnem. Keď vidím že je už asi najedeny , dám ho odgrgnut napriek tomu že sa nemusí pri kojenych. A putuje do postieľky. Sem tam tam pospi, sem tam sa pýta ku mne. Tak spí soimnou. Prebalujem ho pred jedenim. Dala som mu aj cumlík a občas sa ukľudní aj s ním. Skúste viac vnímať potreby baba, zžiť sa s ním. Keď je nervózne na 1 prsníku, preložte na druhý. Niekedy stačí len kus na ruke ukľudniť. Teraz nam papanie trvá cca 25-30min. Ďalšie jedenie najskôr o 2 hodiny . To je už prijateľné pre mňa. Ja to papanie proste chcem mať organizované. Hračky : Pri takom malom bábätku mu vôbec netreba ešte robiť animátora. Žiadne hračky to je zbytočne. Radšej mu spievajte keď je hore. Práve veľa vnemov môže pôsobiť rušivo a potom nevie zaspat. Ale sú to len moje skúsenosti, každé bábo je iné. Mne sa pri prvom napr šatka neosvedčila, ale možno vám by pomohla.
Raz za den malého dávam aj na bruško. Cvičíme večer s nožkami. Kontrolujte či nemá tvrdé bruško.
Keď plakal skúsila som dať ho do kočíka, alebo aj do vajíčka... Proste treba skúšať čo mu bude v danej chvíli vyhovovať. Držím palce , bude to dobre nebojte sa. Ešte stále si len zvykate na seba. Chce to čas.
Ahoj, ako ste pokročili? Ja mam doma aktuálne 3 týždňové babo a ako by som čítala o nás. Preto ma zaujíma ako to mate teraz? Bojim sa, že budem chodiaci cumlik veľmi dlho...
@sss112 Ahoj, kým ti autorka odpíše, napíšem ti za mňa, lebo u nás to bolo veľmi podobne. 4 mesiace syn prežil prakticky na prsníku deň aj noc, potom sa to začalo meniť. Teraz má 16 mesiacov a stále sa veľmi rád (a na niekoho pomery asi aj často) dojčí, ale už sa v pohode vycikám aj osprchujem bez neho 😅 ale ja som sa nikdy ako chodiaci cumel necítila, ono je to totiž práve naopak, to cumel je fejkovy prsník na uspokojenie potrieb bábätka 😁 jednou rukou som krpca držala na prsníku, druhu som mala voľnú na staršiu dcéru 😅 každopádne, tá frekvencia dojčenia postupne klesala.
@sss112 ahoj. Vieš čo úplne sa to všetko zmenilo. Momentálne má 7 mesiacov a trápenie skončilo v 4,5m.
Trápili sme sa celé 4 mesiace lebo celé kojenie bola jedna katastrofa už od jej prvého dňa. Ale to je na dlhšie.
Každopádne už od narodenia bola aj na UM aj kojená lebo z prsníka sa nevedela normálne najesť. Doslova mna mala ako cumel a z fľašky sa pekne napapala UM.
V 4 mesiacoch chytila cumel a všetko sa zlepšilo. Malá sa krásne ukludnila cumlom, papala UM a na prsníku som ju už nemala celé dni nonstop. Ale jedného dňa sa odstavila úplne. Zničoho nič sa začala odťahovať a revala už len keď som vytiahla prsník. Takze kojenie skončilo úplne. Pár dni mi to bolo ľúto lebo sa zrazu všetko zmenilo ale odvtedy je to konečne spokojne bábätko a hlavne sa netrapime obidve. Už s ňou kľudne chodím von aj keď je hore lebo dovtedy som s ňou mohla chodiť len takým štýlom že som ju najprv doma musela uspať, dať opatrne do kočíka a tak na prechádzku. A keď sa zobudila leteli sme domov lebo robila cirkus a chcela ísť hneď na prsník (podotýkam len ako cumel - ukľudniť sa)
Teraz krásne prespí celu noc, cez deň pekne spi 1-2h vkuse a nie tie jej 20 minútové spanky. Proste všetko sa zlepšilo odkedy nekojim.

Ak chcete pokracovat v kojeni a podporit tvorbu mlieka, zrusila by som nocne dokrmovanie umelym mliekom. V noci je najvacsia tvorba hormonu prolaktinu, takze nocne kojenie vyznamne vplyva na tvorbu mlieka. Prsnik nefunguje ako chladnicka, ze cim menej sa z nej berie, tym viac v nej ostane. Je to presne opacne, cim viac mlieka z prsnika odide, tym viac sa ho tvori. Pri jednom kojeni vystriedat prsniky (zacat jednym, prilozit k druhemu, skoncit tym prvym). Tak dosiahnete, ze dieta nevypije len predne mlieko, ale aj hustejsie zadne na zasytenie. Po nakojeni mozete este rucne zvysne mlieko odstriekat alebo odsat. Niektore deti su narocnejsie, viac potrebuju pritomnost mamy, maju silnejsiu potrebu sat, ale moze tam byt aj problem so skrytym refluxom. Mliecko ju drazdi v pazeraku, preto ma potrebu cuckat a splachnut ho tak nizsie. Zazila som si s dcerou. Od rana do vecera na prsniku, pospala max 20 minut, cely den som presedela pri kojeni. Mne velmi pomohla satka - dcera bola pri mne, takze bola kludnejsia a ja som si mohla porobit svoje. Vedela som ju v satke i nakojit, takze nevadilo, ze som nieco robila a ona bola prisata. Skludnili sme sa obe, ona, ze je pri mame a jej potreby su naplnene a ja som nebola nervozna, ze nam domacnost pada na hlavu.