icon

Ako zvládnuť odplienkovanie dvojročného dieťaťa bez stresu

26. jún 2026

Ahojte . Idem si k vam po radu. Viem že dostanem biedu , zanedbala som to uvedomujem si to. Syn má 2 roky a tri mesiace. Keď ho chcem posadiť na serbel vrieska ako nepríčetný nechce tam sedieť. Skúšala som ho dať na veľký záchod ,vrieska. Skúšali sme byť bez plienky aby ukázal keď chce cikať, pocika sa. Mám prečítané plno článkov kníh. Prosím vás nejaké rady ešte ako docieliť nech sa neboji serbla alebo záchoda.

anonym_f4eb9f
26. jún 2026

@anonym_autor tak po prve-nic si nezanedbala! My sa tiez trapime s rovnakym vekom. Tiez uz ma odpor k nocniku, stale len v gatkach. Aj 15 gatiek perem za den koli nehode.

autor
26. jún 2026
@anonym_f4eb9f

@anonym_autor tak po prve-nic si nezanedbala! My sa tiez trapime s rovnakym vekom. Tiez uz ma odpor k nocniku, stale len v gatkach. Aj 15 gatiek perem za den koli nehode.

@anonym_f4eb9f my tiež tak isto:( už som z toho troška nešťastná ale troška som pokukala staré témy ( zaco sa aj ospravedlňujem, že som založila novú) a vidím že veľa mamičiek to malo podobne. Tiež ti nechce ostať vôbec na nočníku?

anonym_a7a355
26. jún 2026

Mam uz skoro 2,5 ročnu. Od roka ju davam na nočnik. To je ok. Ale jej to je jedno či je pocikana. Cez deň ju už ale nechavam bez plienky. Stane sa ešte 1-2nehody... každe dieta potrebuej čas kym to dojde do hlavičky.

anonym_b8ea0f
26. jún 2026

@anonym_autor u nás je to presne ako cez kopirák. dcéra má 2r. sedieť na nočníku alebo záchode odmieta, neskutočný plač a vrieskanie. tiež som z toho veľmi smutná. chápe, že tam sa kaká a ciká, vidí nás dospelých, ale ona sa bojí čo i len zobliecť a sadnút si tam.

anonym_7cb405
26. jún 2026

Neboj sa. Nie si v tom sama. Ja mám skoro 2,5 ročného, a sadne si na nočník maximálne oblečený. Ak ho chcem vyzliecť a aby si sadol na nočník bez plienky, tak reve ako nepríčetný, a tvári sa ako keby ho ten nočník mal uhryznúť do zadku. 😒 Takže tiež skúšam aj sľubujem ale zatiaľ bez úspechu.

autor
26. jún 2026
@anonym_b8ea0f

@anonym_autor u nás je to presne ako cez kopirák. dcéra má 2r. sedieť na nočníku alebo záchode odmieta, neskutočný plač a vrieskanie. tiež som z toho veľmi smutná. chápe, že tam sa kaká a ciká, vidí nás dospelých, ale ona sa bojí čo i len zobliecť a sadnút si tam.

@anonym_b8ea0f úplne to isté ja keď idem na wc ide za mnou ukazuje čo idem robiť aj povie ale on sa bojí,tak súcitim úplne

autor
26. jún 2026
@anonym_7cb405

Neboj sa. Nie si v tom sama. Ja mám skoro 2,5 ročného, a sadne si na nočník maximálne oblečený. Ak ho chcem vyzliecť a aby si sadol na nočník bez plienky, tak reve ako nepríčetný, a tvári sa ako keby ho ten nočník mal uhryznúť do zadku. 😒 Takže tiež skúšam aj sľubujem ale zatiaľ bez úspechu.

@anonym_7cb405 vieš čo normálne sa mi to dobre číta🙂 že nie sme sami v tomto aj keď čítam že veľa detí nechce ešte. Len mi nejde do hlavy že tak plače vrieska keď si tam má sadnúť . Držím vám všetkým veľmi palce 🙏

anonym_ec801d
26. jún 2026

@anonym_autor tiež to u nás tak bolo a v jednom bode sa to zlomilo. Na nič som netlačila, iba občas vyskúšala a keď nebol pripravený tak sme vyskúšali o mesiac neskôr. Nič s tým nespravíš, odmieta tak odmieta. Nie je pripravený. Mali sme toto isté, chcelo to len čas.

anonym_ba4bf4
26. jún 2026

@anonym_autor zbytocne to hrotis, pockala by som. Davaj odmenu za vycikanie - nalepka na nocnik , kachlicky

katkaseiner
26. jún 2026

mam 2 deti a nic si podla mna nezanedbala.. prave naopak - najlepsi cas odplienkovat teraz. Nepises ci ste v dome alebo v byte, ale to je jedno... maly bazenik na terasu alebo do zahrady a maleho v plavkach do neho. Ak chce ist piskat, pytat sa. Povedat ze ak sa popiska do vody, voda bude hnusna smradlava. My sme takto z bazena vzdy poslali maleho vycurat sa na travu. Tym samozrejme este nebol odplienkovany, ale chapal ze v bazene curat nemoze. Potom to uz islo velmi dobre, ale teda ani on si nechcel ani sadnut na zachod a na nocnik uz vobec nie. Takze sme kupili ten maly pisoar ktory prisavkami nalepis na stenu. Nebudem klamat, obcas ked nebol vyliaty sme mali potopu v kupelni ale prezili sme to. Bolo to fakt len prechodne obdobie...

tanyan
26. jún 2026

Rozumiem, že by bolo pohodlnejšie v lete bez plienky, ale keď mu ešte nedozrela nervová sústava, tak mu môžeš akurát spôsobiť traumu a celý život bude trpieť - problémy s vyprázdňovaním, so zadržiavaním...
My sme vysvetlili kde, čo a ako. Nechcela, tak sme počkali a nenútene ponúkali. Aj keď sa už pýtala, tak som kvôli možným nehodám dávala plienku a až keď bola bez nehody do plienky, tak išla plienka preč. Aj potom bola občas nehoda, ale bolo to 2x za týždeň a nie 20x za deň.

anonym_d46d61
26. jún 2026

Nezanedbala, prvá sa odplienkovala cca v 2 rokoch, bola na to pripravená. Druhá, aktuálne má o týždeň 3 roky, do minulého týždňa ani počuť ani sadnúť ani nič čo sa týkalo nočníka, záchoda a pod. Mala strach vyprázdniť sa mimo plienky. Pravdu poviem, už som začala vnútri stresovať, že to nestihne do nástupu do škôlky. Zrazu prišla a vycikala sa do nočníka a odvtedy už plienky nechce, ani netreba. Ani na noc. Všetko pekne robí do nočníka sama, dovtedy som sa mohla aj pokrájať a neposadila by sa na ten nočník ani násilím. A ver, že som to skúšala od jej 1,5r.