Ako zvládnuť starostlivosť o novorodenca doma?
Zdravím, mame mať novorodenca radi by sme vedeli že ako ste začínali s kojenim a ako ste vedeli že malý je dostatočne najedený a nie len unavený z cuckania po prípade ako ste v prvé dni s malým trávili čas po príchode z nemocnice, bude to všetko vysvetľovať pediater? Na prvej návšteve po prepustení z nemocnice?
"Mame mat"???
Nechcem ta ako buducu matku urazit, ale mas ozaj hotentot pristup 🥲
V porodnici ti MOZNO ukazu, zalezi ci najdes motivovanu sestricku alebo uz vyhoretu sestru...
Vacsinou sa ide taky ten 3h system... prebalit, nakrmit, zaspi a zase takto dokolecka. To priste nejako vychytas skusis odhadnes. Ked bude male bude pit malo, ked bude slabe bude iba spat co nie je dobre... v porodnici budes tak 3dni, tak verim, ze sa tam rozbehnete a nabehnete na daky rezim.
Nie pediatricka ti nic nebude vysvetlovat, ona kontroluje male ci prospieva ako to robis je tvoja vec.
Takze kym ho budete mat pouri si Mamilu a prikladanie ci rozne pozicie dojcenia a daky handling babatka
Budete sa nan pozerat, tesit sa. Uzivajte si kym bude mini cas rychlo leti
@anonym_autor odporúčam knihy sprievodca rodiča, knihy od Evy Kiedronovej a kniha Pediatria pre zvedavých rodičov. Čítaj teraz , všetko uprac doma aj také veci čo sa bežne nerobia, aj papiere daj dokopy, všetko dokonale nachystaj, povybavuj To je moja rada pre novú mamičku.
Dojčiť na požiadanie, zavolať laktačnu domov ešte v pôrodnici jej napísať a vyhliadnut predtým. Bábo bude veľa papat a spať najskôr. Doslova som presedela hodiny dojčením prvé dni. Nie je to len strava ale aj upokojenie pre bábo. Na tretí deň môžeš mať horúce prsia, ja som v ten deň aj odsávala, to už sme boli doma a trošku chladila aj Lansinoh také na prsia gélové.
Hlavne nech máš výživné jedlo a nachystané, chodievajte ptm na prechádzky, my sme šli asi keď mal 2 týždne.
Odporúčam ptm nájsť nejaké cvičenie pre bábätká a plávanie v okolí, prípadne hernicku
@anonym_autor odporúčam knihy sprievodca rodiča, knihy od Evy Kiedronovej a kniha Pediatria pre zvedavých rodičov. Čítaj teraz , všetko uprac doma aj také veci čo sa bežne nerobia, aj papiere daj dokopy, všetko dokonale nachystaj, povybavuj To je moja rada pre novú mamičku.
Dojčiť na požiadanie, zavolať laktačnu domov ešte v pôrodnici jej napísať a vyhliadnut predtým. Bábo bude veľa papat a spať najskôr. Doslova som presedela hodiny dojčením prvé dni. Nie je to len strava ale aj upokojenie pre bábo. Na tretí deň môžeš mať horúce prsia, ja som v ten deň aj odsávala, to už sme boli doma a trošku chladila aj Lansinoh také na prsia gélové.
Hlavne nech máš výživné jedlo a nachystané, chodievajte ptm na prechádzky, my sme šli asi keď mal 2 týždne.
Odporúčam ptm nájsť nejaké cvičenie pre bábätká a plávanie v okolí, prípadne hernicku
@anonym_c8d402 čo má vybavovat?
@anonym_autor Pediater bude mat na vas tak 10 minut, na to by som sa nespoliehala. V porodnici nieco ukazu, ale tiez tak z rychlika.
S travenim casu v prvych tyzdnoch si nejako nerob starosti, take male babatko realne nepotrebuje ziadny program. My sme boli taki horlivi rodicia a vselico sme synovi ukazovali, ale bol z toho akurat pretazeny. V podstate hlavne jedol, spal (alebo sa pokusal spat a nedarilo sa, to u nas zaberalo vela casu) a mal s nami rozny fyzicky kontakt.
Co je dobre, je pripravit si jedlo na nejake obdobie po porode, ja som si namrazila. Ono to babatko dokopy nic nerobi, ale je to taka zmena v zivote, ze to prvorodicke zoberie vela casu a energie a fakt niekedy nevyjde na tu domacnost.
Toto nie je praca pediatra.
Ak nie si v obraze, nastuduj si vsetko na internete, dnes je plna prdel clankov a aj videoukazok, naozaj bohaty zdroj. Nieco Ti ukazu aj v porodnici. Prihlas sa na predporodne kurzy, dnes uz su vsade a hocikedy. Pripadne popros o pomoc kamosku co uz deti mala a najde si na Teba cas. Uplne normalne to takto funguje.
Si myslíš,že pediater ti bude hovoriť ako s ním tráviť čas? Asi ťa sklamem,ale ten čas budeš s dieťaťom tráviť minimálne kým ti nepovie,mama idem radšej von 😀
Som celkom prekvapená z toho, že viaceré píšete, že pediater nebude mať čas. My sme na prvej poradni boli dokonca dva krát, prvý krát u zastupujúcej pediatričky, pár dní na to sme si to zopakovali u našej a obe sa nám venovali viac ako pol hodinu. Si pamätám, že som si ešte značila nejaké veci, lebo som si nevedela všetko zapamätať. V nemocnici tiež ukazovali kúpanie, dojčenie, prebaľovanie, atď., takže aj ja, čo som nikdy predtým ani len nedržala dieťa na rukách, som nabehla na režim veľmi prirodzene a bez stresu a veľmi veľa ti dá aj vlastná intuícia. Hlavne sa nestrachuj dopredu.
@anonym_autor nam kazala pediatricka napisat si papier s otazkami, vsetkymi ,co nas zaujimaju a aj nam na ne odpovedala. Velmi zlata žena
@anonym_autor a ty budes tomu novorodencovi ktoreho mate mat doma co?
@anonym_autor a ty budes tomu novorodencovi ktoreho mate mat doma co?
@anonym_c42c0e Podla toho, ako to pise, tak asi ujo z 5.kolena😁
Ja som čudujem, koľko primitívnych žien je na koňovi.Baba sa príde slušne opýtať a takéto odpovede dostane.Namiesto rady, len výsmech.Ženy je mi vás a vašich zbytočných životov ľúto.Keď raz zomriete asi ani nikomu chýbať nebudete, keďže jediné čo ste v živote dosiahli je vaše bezduché slovo.
Po pôrode uvidiš, že všetko príde nejako intuitívne.Želám Ti nech je maličké v poriadku a aj ty.

Pri vyťaženosti pediatrov pochybujem že bude mat priestor na hodinovú debatu
Pri dojčení nie že bábätko má cuckat, musí aktívne sat z prsníka, uvidis ako preglga, ako hýbe spodnou častou bradicky. Prsníky pri dojčení striedať. Ale musi byt dostatočne dlho na prsníku aby dieťa pilo aj tzv. zadné mlieko, nie len presne od smädu
Ja som dojcila na požiadanie. Nie že každé 3 hodiny ako to kedysi bolo. Aj ja sa napíšem skôr ako každé 3 hodiny alebo si dať niečo pod zub
Prvé dni sú naozaj veľa o dojčení. Lebo bábätko má maličký žalúdok a veľa naraz nevypije
Prve dni krátke prechádzky, prospejú tebe a aj bábätku. Doma sa veľa mojkat. To je program na prvé dni a týždne. Veľa zapájať otecka do starosltivosti, prebalovat ak kúpať aj pestovať ak prechádzky