Bábätko v posteli rodičov
Ahojte mamičky, chcela by som sa poradiť ohľadom vhodného, praktického umiestnenia dieťatka počas noci. Samozrejme ho chcem mať bezpodmienečne pri sebe, avšak vzhľadom na veľmi maličké izby v byte, nech by som robila čokoľvek, do spálne sa mi nezmestí ani len pripojiteľná postieľka k posteli, tobôž nie štandardná. Štandardná postieľka je pripravená vo vedľajšej izbe, čo je pre mňa veľmi praktické počas celého dňa, avšak nie v noci. Z finančných a priestorových dôvodov nie je možná akákoľvek efektívna manipulácia s nábytkom a nie je ani možné prespávať v izbe, kde je postieľka. Jedinou možnosťou - zdá sa - ostáva priraziť posteľ z jednej strany k stene, aby nedošlo k pádu (medzi posteľou a stenou je momentálne priestor nejakých zúfalých 45-50cm) a dieťatko nechať spať priamo vo veľkej posteli. Aby tam však bolo v bezpečí, potrebovala by som preň niečo pohodlné na tú posteľ - neviem však, či ho mám nechať spávať vo vaničke od kočíka, či zaobstarať hniezdo, alebo nejaký košík.... a do akého veku to vlastne bude mať zmysel? Má niektorá z vás s takouto situáciou skúsenosť? Ako ste to riešili, prípadne čo by ste navrhli? Ďakujem za rady. 🙂
@montemotherone Kde píšem o nejakej separacii? A nebodaj modnom doplnku?! Mat deti vo vlastnej detskej izbe a vlastnych posteliach nie je separacia.😉
Ja som nikomu nic neobetovala-ja zijem plnohodnotný zivot s mojou rodinou-muzom a deťmi a oni so mnou.
A co si mysli nejaký boh mi je fakt jedno.
@montemotherone pobavila si ma . Dieťa čerpá pocit istoty celý život, z chrápania medzi rodicmi..
Potom to tak vypada, že 30 r. muži , sa idu vyplakať do postele k maminke, ked im da frajerka kopacky ( Toto nie je fikcia, ale skutocnost mojej známej, dobrej kamaratky. )
Ja by som to s tým pocitom istoty neprehanala,...MOj manžel nema rodicov, a nepripada mi, že by mal nejaký neplnohotnotný život kvoli tomu, že nespaval s rodicmi....A ja tiež.Nidky som s rodicmi nespavala.Nezna sa mi, že by som mala nejaku neistotu v živote...
Ďalsia vec.... mamičky berú dieťa ao modny doplnok...Trosku si si o par riadkov nižšie protirečila...
(Lebo každá žie svoje materstvo podla svojich hodnot, a podla toho, kolko chce pre rodinu obetovat a bla bla bla... Myslím, že tie, ktore naučia deti same spat, nedojcit v 10r, nenosit, neznamená, že maju decko ako modny doplnok 🙂 Skor maju ine materske pudy , intuicie, iný sposob ucenia ....
ber to prosím ako moj NÁZOR , však MK je priestor, na vyjadrenie, či?
Holky ale ako na to aby ? Ako naučiť krpca aby spal sám? 🙈
@fantaghiro21 Nemas celkom pravdu, spolocne spanie nespravi automaticky z deti "mamickarov", moje starsie deti spavali s nami 10r v jednej izbe lebo ina moznost nebola a aj ked mali v urcitom obdobi malicku izbu, syn sa k nam nasackoval kazdu noc..este ked som cakala tretie mali 10r a 12r spavali so mnou v spalni na striedacku lebo sa hadali kto bude spat pri mne v strede ked spali obaja naraz..az ked som doniesla najmladsiu domov, tak uz spava kazdy vo svojej izbe..a nemam pocit, zeby boli na mna az nezdravo naviazani..na druhej strane ja si nepamatam, zeby som spavala s mojimi rodicmi v jednej posteli a tiez mi to nijako neublizilo a vztah s rodicmi mam celkom super, aj ked ta laska sa u nas az tak nedavala najavo
@ankaevk nemam celkom pravdu, lebo mas na to iný názor?
Už to, že sa pýta dieťa skoro v puberte do postele, mi nepríde moc zdrave, skor naozaj je to prejav akejsi naviazanosti? Nesamostatnosti?Prepáč, môj názor(skúsenosti mojho okruhu ludi) Ale pre teba, ako matku, ktora ma od utleho dectva "naviazaný" vztah, to tak možno nepripada...
Pokial ste bývali v garsónke, či v 2 izb byte, je to na prehodnotenie.Pokial nie su naozaj priestory, maličké izby,sama som začala bývat od garonky, cez 2 izb byt, až do 4 izb bytu...
MOja dcéra spi sama v postielke .
Ma 1 rok, a začína spavat sama v izbe. Dá sa všetko , len sa treba trošku skor "spamatať"?
@ankaevka Deti su samostatne, ale pri najlbižej prilezitosti chrapu s tebou :D Prrrr
Je to moj nazor.🙂 A stojím si za nim 🙂 Je to vsak normlane, že každý ma na to iný pohlad . Tak nebud detínska .
Neviem sice, preco mi oznamujes profily tvojich deti:D Aj ten 30r chlapcek ,ktorí sa siel k maminke vyplakat do postielky, mal spravenu vysoku skolu :D
@fantaghiro21 keď bude mať tvoje dieťa 30r a bude sa chcieť s tebou o niečom porozprávať, vyžalovať, posťažovať tak čo ho pošleš do riti, tam sú dvere nezaťažuj ma..iné je keď sa matka už do vecí zamieša a rieši miesto neho v takom veku...a prepáč, vymažem, nechcela som ťa obťažovať mojími deťmi..a som rada, že som ťa pobavila ;)
@ankaevka pokial viem, bavili sme sa o spani deciek, pubertiakov v jednej posteli..
Ci je spolocne chrapanie s pubertiakmi meradlom vzajomnej komunikacie? Mas pekne konspiracie 🙂
to, co popisujes, je uplne standardna situacia a nielen v malych bytoch. babatku je najlepsie pri mamicke a ak mamicka aj dojci, tak je to najlepsie aj pre nu (uvolnovanie oxytocinu, istota, ze je baabatko ok a hlavne pohodlie, ze len “natrcis” prsnik a spis dalej. nemusi vstavat a po uspati dietatka zase dietatko premiestnovat).
reci, ze dieta je potom nesamostatne su podla mna fakt na hlavu. dietatko bolo 9m v brusku a poznalo len teba, tvoju vonu, tvoje teplo, istotu. nema ist po narodeni do “studenej” postielky a uz vobec nie same do svojej izbicky. cez den ti isto bude vyhovovat mat postielku aj inde ako v spalni, ale to skor, ked uz bude vacsie. dietatko ma cas ist do svojej samostatnej postielky vtedy, ked uz to prestane vyhovovat tebe, pripadne tvojmu manzelovi ;) to sa vacsinou stava okolo 2 rokov, niekedy skor, niekedy neskor. a vo sa vlastnej izbicky tyka, to je tiez individualne. ale dietatko, ktore je vychovavane v istote, ze su rodicia s nim, rozhodne nebude nesamostatne. toho sa nemusis bat.
ja osobne som mala obe deticky v postielke s odmontovanou bocnicou a prirazenou k nasej posteli. aj ked u syna boli na zaciatku pokusy prekladat ho do samostatnej postielky, mne to nevyhovovalo, lebo som sa vzdy musela uplne prebrat a po uspati sa mi zas casto budil. tiez v tej samostatnej postielke nemal moc kludny spanok a budil sa o dost castejsie, nez ked uz bol potom pri mne a nemusela som ho prekladat.
mam zbamych, ktori sa dusovali, ze ich dietatko bude od narodeni vo svojej izbicke. nakoniec ten chlapcek do 4 rokov spal v s oboma rodicmi v manzelskej posteli, lebo oni dvaja to tak chceli. a najma teda ten otecko, lebo mamina mala obcas v noci uteky na gauc do obyvacky, aby sa pri uzvacsom dietati dobre vyspala.
takze, aby som to zhrnula, rob ako to citis, nie ako to “ma” byt podla katalogov nabytkarskych firiem ;) ty si mama a sama si najdes sposob, ktory ti bude najviac vyhovovat. ak sa citis na separaciu babatka (a s tym moznu, no nie nutnu, traumu), tak ho separuj. ak chces babatko pri sebe, lebo to tak citis, maj ho pri sebe v posteli. oba sposoby su mamickovske, dietatko nimi nerozmaznas ani nezabijes. ale neboj, v isto. veku sa same bude pytat do vlastnej postielky a urcite to nebude az v puberte :D
@cathyqueen
@fantaghiro21 ja nevravim neucit deti spat vo svojej izbe, len som chcela napisat, ze spolocne spanie je uplne normalne a neovplyvnuje to samostatnost a cielavedomost deti, a nemusia byt ani chorobne naviazane..ked to ty beries ako "chrapanie" s nimi budis
@fantaghiro21 nehnevaj sa ale ten vyraz že deti "chrapu" s rodičmi... Príde mi dosť necitlivy. Na to ze ho píše mama ktorá má predcasniatko a isto si s ním preskakala kadeco. By som čakala viac citu a vnímavosti voči deťom od takej mamy.
@ivanapetrasova och, kde sme sa to dostali, ...necitlive voci deckam, alebo voci tebe, že nezvladas slovo chrapanie ?:D :D
takže ked mame predčasniatko, znamena to, že sa budeme vyjadrovať s dospelými ludmi ako postihnuí, šušlať na každom kroku?
Tak len pre tvoju osobu, budem teda na teba citlíva,...Ked pojdes hajuškať, nezabudn si umyť zubky, vykakať , pozrieť si rozpravočku...
@ankaevka samozrejme, každá mame iný nazor. To však neznamena, že ja nemusím mat pravdu, čo si akurat ty s tým začala... Ako som v úvode písala, ja mám na to iný pohlad, iný nazor, ine skusenosti...
A na najvýš, stačí mi, ked z každej strany registrujem zufale matky, ktore nevedia svoje deti odtrhnut z ich postele...
@fantaghiro21 ano lebo nič medzi chrapat a hajuskat neexistuje... Tak poďme rovno z extrému do extrému.
@ivanapetrasova že to píšeš zrovna ty.Nepripadá mi, že by sa v tejto téme riešilo vyjadrovanie. Či aj vyjadrovanie medzi dospelými, je meradlom lásky k decku? Oops, prepač, ešte som nepozrela na profil,ako to niektore damy tu na MK robia, tak neviem, kolko mas rokov. Pokial tvoja detinskosť to nezvlada, sa ospravedlnujem.Nasvedčovalo by to, že s tebou treba manipulovať v rukavičach, ak neznesieš expresizmus. Prepač. Či ešte hajaš s maminkou v jednej posteli? nečudovala by som sa, ak áno.
Nasa dcerka ked bola malinka spavala v postielke vedla nas, lebo som sa bala ze ju zalahneme, potom zacala vymyslat a najlepsie spala s nami, tak sme ju vzali medzi nas to uz mala asi polroka a spavala tak az do 4 rokov. Potom sme jej urobili krasnu princeznovu izbicku a uz spinka sama. Samozrejme s tym ze ja ju tam uspim, dvere su vsade otvorene aby sme ju poculi, na chodbe male svetielko a ak sa v noci zobudi, ma dovolene prist k nam. A veru obcas nadranom aj prikvitne.Ona sama chape ze sa spolu nevyspime, uz aj odisla od nas, lebo sme sa na nu priliz lepili vraj a ona sa rada roztahuje. Ale tym ze ju za to nehredsime, napak jej vzdy hovorime ze k nam moze hocikedy prist, mozno preto je taka kludna u seba v izbicke.
@cathyqueen Ak mate drobne babatko, kludne si ho vezmite do postele, ale do nejakeho kosicka, aby ste ho nahodou nepridusili paplonom, nikdy nevies, ked aj vacsi kos na pradlo vystelies, alebo vanicka z kocika, su aj take prutene kolisky, vrch sa da zlozit je to presne ako vanicka z kocika
@fantaghiro21 čo sa rozčuľuješ? Možno keby si chrapala s mamou v posteli keď si bola male decko tak by si bola kľudnejšia teraz v dospelosti. 🙂
@ivanapetrasova fiiha . Mas nejake zle wifi .Neviem,kde vidis moje rozčulenie, ked si ma v diskusii prva kontaktovala rozčulena, poburujuco nad slovom " chrapanim" :D. S verdiktom necitlivej nemilujucej matky :D Ale ako vidim, mas snahu aspo dospiet ...Gratulujem, chvalim ta za to.
PS: Už dokonca (ne)chrapanie s matkou ,otcom,macochou, ma za nasledok nekludnu mentalitu dospeleho cloveka? Co sa ja nedozviem.
No , ked v tvojich rokoch bežis za mamickou, ocinkom,aby pofukali a za teba vyriesili , sa necudujem.
Neplakala si aj pri maminke, ked si rodila, že ta to boli? Asi musela lezat pri tebe, aby si bola kludnejsia :D :D :D
@fantaghiro21 :D :D :D
@fantaghiro21 sorry ale to chrapanie dostalo aj mna...to aj ty chrapes s tvpjim muzom v posteli alebo spis?nerozumiem naco take silne slova pouzivat..kazda ma iny nazpr na to ci doeta patri alebo nepatri do postele rodicov...ja mam nazor ze doeta by malo byt pri matke...ved ani fena svoje mlade neodnesie prec od seba..ale tp je moj nazor...moja ma 4.5 r.druha ma 1r.a obe SPIA (nie chrapu)s nami...ale nemusis hned skakt do matiek kt.sa nepaci to ako si nazvala spanie Rodic-dieta..ak chcu deti spat s rodicmi do 10r.s rodicmi tak nech spia..a ak niekto chce dat dieta do druhej izby hned od prveho dna tak nech da...je to kazdehp osobna vec...to slovo chrapanie deti je dost urazajuce...pekny a hlavne kludny den prajem
@tinaa64 hej samozrejme, ja chrapem len s manželom, nie aj s deckom v jednej posteli :D
Aktualne dcera už spi vo svojej vlastnej posteli, v svojej izbe..Ma 1 rok, nepripada mi nespokojna 🙂
Vysvetli mi tu niekto PRECO sa absolutne kazda tema musi zvrtnut na urazanie a osocovanie? To sa takto chovate aj na verejnosti, alebo len v sukromi internetu? Nestaci napisat slusne svoj nazor, svoju skusenost a autorka otazky si z toho vyberie co jej bude vyhovovat?
@elsalatiny tak ze ho pohojdas pomojkas tisko porozpravas zaspievas ukludnis a polozis do postielky.🙂
Bolo by tak ťažké napísať niečo v tomto štýle ?
Ahoj mila autorka,
u nás to funguje takto....................
pozitíva vidím v tom že.................
poradila by som ti........................
Pekný večer prajem 🙂
Nerozumiem prečo majú niektorý ľudia potrebu presviedčať,súdiť,hodnotiť.
Malaby si sa s tym manzelom radsej vychrapat, aby si sa kus ukludnila 🙏 neuveritelne fakt ako dokaze diskusia na mudrom konikovi zdegenerovat
@fantaghiro21 tak asi hej ked sa tak vyjadrujes...da sa to aj normalnejsie..a hlavne ked sa jedna o deti...a mne je srdecne jedno kde tvoje dieta spu alevo nespi a ci ke apokojne alebo nie...mne de o to akym stylom si to napisala...nemusis tu pisat typom "tutuli mutuli"ale da sa to aj jemnejsie ako napisat ze dieta chrape s rodicmi....pre mna chrapanie ma iny vyznam... podla mna zeny nenahnevalo to ze ci dieta spi alebo nespi a rodicmi ale to ze si to napisala ze dieta nimi chrape...a ano jrazilo to aj mna nakolko nase deti su s nami..nase deti tak ako aj deti ostatnych zien spia a nie chrapu
@tinaa64 ty si nemka alebo slovenska🤣🤣🤣😂

@evittam Nepreháňaj. Kde píšem o 10 rokoch? 🙂 Separácia ale neprospieva nikomu. O tom ma nepresvedčíš... Človek je sociálna bytosť... Pokiaľ teda nie je asociál. Niektoré mamičky zas berú dieťa ako módny doplnok. Súčasť akéhosi plánu, prvok, ktorý jednoducho porodia a tam ich "práca" končí. Sú prekvapené, že dieťa od nich stále niečo chce a "otravuje" ich svojimi potrebami. Chcú si ho niekde upratať, nech je hlavne rýchlo "odučené"... Od dojčenia, od nosenia, od spania spolu, od blízkosti...
Každá žijeme svoje materstvo podľa svojich hodnôt aj podľa toho, koľko dokážeme a chceme pre deti, rodinu obetovať. A tu na MK je zase priestor na to, aby každá vyjadrila práve tú svoju cestu. Ktorá je správna, vie len Boh. A dozvieme sa to len na konci našej cesty