icon

Baví vás byť na materskej?

ktochytavzite
17. apr 2019

Ja uz som 2. rok plus sa mi narodili v 32tyz dvojicky a poviem Vam nebavi ma to vobec. Este tak 2 roky kym budu deti ako tak samostatne 😢

katyd
17. apr 2019

@diewcatqoo ja viem, aká je materská 🙂, ale byť na materskej = starať sa o deti a vychovávať ich, plne sa im venovať

katyd
17. apr 2019

@diewcatqoo a ešte niečo 🙂, buď si to urobíme v hlave ťažkým, alebo sa budeme tešiť z každého dňa, ktorý môžeme stráviť s našimi deťmi a niečo ich naučiť, aj keď je to pre nás často vyčerpávajúce, je to len v našom vnútornom svete, ako sa to pozrieme, lebo si musíme priznať, že máme často sklony sa nahlas sťažovať, aby nás trochu poľutovali a myslíme si, že tak to bude akože ľahšie, potrebujeme to uznanie od druhých, aj keď vlastne nepotrebujeme 🙂, takže nič v zlom voči žiadnej matke na materskej 🙂

diewcatqoo
17. apr 2019

@katyd mas pravdu v oboch veciach. Vela zien sa potrebuje postazovat, polutovat, chce, aby ich niekto vypocul. Ked ich nema kto vypocut doma, tak sa stazuju aspon na nete. Ja kym som nemala dieta, tiez som si myslela, ze materska je prechadzka ruzovou zahradou a preco sa matky vkuse stazuju, ved sedia doma na riti. Prave preto, ze vies, o com je materska, si to mohla napisat trosku empatickejsie. Mozno ma autorka poporodnu depku, v tom pripade take slova, ze deti na nu budu "hrde" a podobne, vedia neskutocne bodnut do srdca. Vtedy sa ani v hlave nijako neda nastavit na to, aby si to clovek spravil lahsim.

albiva
17. apr 2019

@diewcatqoo plne sa stotožňujem s tvojimi názormi. A autorke držím palce, aby toto náročné obdobie čo najskôr preklenuli.

malasandrika
17. apr 2019

@katyd úprimne neznášam názor, že čo by iní dali za deti, zdravie atď ... každý človek rieši presne ten problém, ktorý si sám definuje ako problém. Takže ja osobne sa nestarám, čo chcú iní a nemajú to 🤷🏼‍♀️. Prečo by autorku malo zaujímať, že iní deti nemajú a čo by za ne dali? To čo je za psychické vydieranie?

Autorke: prvých 9 mesiacov som mala popôrodnú depresiu, nebavilo ma byť v bludnom kruhu plienky-dojčenie-spánok. Postupne ako odoznela depresia som začala dcéru brávať všade so sebou a môj stav sa zlepšil, plus tomu pomohla dovolenka pri mori. Ja ani na tehotenstvo ani na prvý rok nespomínam dobre, možno je to preto, lebo v mojom okolí sa o materskej hovorilo len v superlatívoch a nikto nespomenul tie negatíva. Preto si nevyčítaj svoje pocity, je to prirodzené a netreba sa za ne hanbiť.

clarissa96
17. apr 2019

fuha, to je dost narocna otazka. keby mam doma idealne podmienky a o trosku spavejsie dieta, tak urcite. ale v mojom pripade si matersku neviem uzivat a v podstate cakam, kedy mala podrastie a budeme partacky, ako sa zvykne hovorit.. tiez predcasna, vojtovka, doktori, stres, zly partner do toho, sud, takze len si povedz, mohlo by byt aj horsie 🙂

ktochytavzite
autor
17. apr 2019

@katyd a ako si najdu moje prispevky?;)Netvrsin,ze deti nemam rada,len ze sa uz neviem dockat ked budu mat mladsie minimalne 2 roky a ptm si odychnem snad.

loulou02811
17. apr 2019

@katyd Ty nemáš deti, že? Inak by si autorku neodsudzovala.. Ja som na materskej už šiesty rok, mám dve detičky po sebe a úplne chápem ako sa cíti a verím, že svoje deti miluje nadovšetko.

tana85
17. apr 2019

vzdy sa najde dobra dusa, ktora da podobne dristy, ze autorka radsej nemala mat ani deti. som doma s detmi uz 4. rok a to je proste niekedy ponorka. o dvojickach ani nehovoriac, to vy som uz lezala na psychiatrii. uplne ti rozumiem. stacia mi 2 hodky mimo domu sama a uz sa aj na ne tesim. ale denne ten kolotoc, to je narocne. tiez su dni kedy ma to uz nebavi hoci deti lubim celym srdcom. bude lepsie, treba si to stale pripominat, taka mantra v tazkych chvilach, ze aj to obdobie prejde. je jar, da sa uz ist von a to je dobre aj na psychiku. a kazda sme ina, to co ja uz mentalne nezvladam, tak druha by este s kludom anglicana. nemozeme byt vsetky rovnake

mima86
17. apr 2019

@ktochytavzite mam to rovnako, doma skolkara a dvojrocne dvojicky. Tie pocity,co popisujes presne do bodky poznam,mam to velmi podobne. Ja som nedavno kvoli tomu vyhladala odbornika,pretoze to uz zacalo prechadzat aj do fyzickych prejavov. @katyd uvedom si,ze kazdy clovek preziva situacie inak,kazdy ma inu hormonalnu hladinu,ine odzite a ine zivotne podmienky. Mne bola diagnostikovana lahka depresia sprevadzana uzkostou a panickymi atakmi, nie nerozhodla som sa sama,ze to takto budem mat, a keby som to vedela pred detmi,ako to bude, mozno by som ich nakoniec naozaj nemala. To proste pride z nicoho nic a clovek sa tomu len tazko ubrani bez pomoci (napriklad,ze niekto je ochotny aspon vypocut jeho stazovanie). Takze budme k sebe tolerantne,lebo takymito vyrokmi mozes niekoho polozit uplne dole. Nemysli si, ze autorka je s tymto stavom vysporiadana,pravdepodobne sa zmieta v mnostve pocitov a nievie,ako von, pravdepodobne preplace pol dna,lebo tak velmi sa chce z tych deti tesit,ale nemoze... su to hrozne pocity,neprajem nikomu

mooonika1975
17. apr 2019

@ktochytavzite jasné že, s babatkom a ešte dvomi je to náročné, tiež som cakala kym budú aspoň polročné, kým bude zábava, lebo zatial si len zásobáreň, ale treba vydržať, máš toho veľa teraz ale ide jar leto,bude super, vonku,

ajush5
17. apr 2019

@ktochytavzite ako si zariadite tak máte. Keby je zo mna mrochta bez záľub ktorá nevie čo si začať tiež by má materská nebavila

kkaattkkaa12345
17. apr 2019

Ja milujem tento čas s deťmi. Či boli bábätká alebo teraz keď sú staršie.Baví ma to. Deti sú malé len chvíľu, plne si to uvedomujem. Ja si to užívam už 5 rok. Podľa mňa najkrajšie roky , ktoré sa už nikdy nevrátia. Jasné že sú aj povinnosti atď. To beriem normálne prirodzene....

lilucerullo
17. apr 2019

@dai to ani nikde netrvrdim, bol to priklad, myslim, ze sa dal pochopit tak, ako som ho myslela.

rik01lulaka
17. apr 2019

@ktochytavzite prvá bola taká, druhá je kľudna pokiaľ niečo nie je...ale ja už som nervózna zo všetkého...nemám ten svoj cas pre seba...ono je pravda čo píšu ženy od toho 1,5 roku je to už pohoda aj užívanie si, tak sa teším. Ja to ťažko nesiem hlavne psychicky ako som písala nemám sociálny kontakt so svetom. 😉 a aj ty si začneš užívať, bábätká su náročné...i keď ta samota ze si len s deťmi je na nervy.ale to uz mozes aj k vašim na čas...Mňa najviac baví to učenie deti ako funguje príroda a keď táto druhá bude väčšia tak sa konečne aj prvejbudem môcť venovat viac...

jakubik
17. apr 2019

Kocky ja uz som doma 10ty rok,tak deti chorlaveli,de do prace som sa nedostala a ech tazke to je

dkethe
17. apr 2019

Mna to bavi extremne. Mam doma 2.5r syna a nove 3t babatko. Bavi ma vsetko - rano vstat a hodinu sa mojkat v posteli, varit spolu, prechadzky, hry, citanie knih, rozhovory, vylety vo dvojici, ist do centra elektrickou je zazitok, aktualne aj prebalovanie babatka 🙂 Popravde nemam ziadne kamosky mamicky susedy, k babkam chodime malo. Snazim sa uzit si kazdu minutu, tieto roky su jedinecne a uz sa nikdy nezopakuju.
Je mi luto kazdej zeny ktora si toto obdobie nedokaze uzit a casom moze bud lutovat, alebo nezdravo visiet na buducich vnucatach.

ktochytavzite
autor
17. apr 2019

@ajush5 nerozumiem tej mrochre;)

ktochytavzite
autor
17. apr 2019

@dkethe tak super a mozem sa spytat,ake mas deti?Kludne,spinkaju cez den aj 2-3hodkt?Tie moje sa budia na striedacku po krmeni,kojeni ze nepospis suvisle,k tomu ked zacnu obe maeaz nvm ku kt skor a to ze obe naraz placu ke casto,skoro stale.

jakubik
17. apr 2019

@ktochytavzite ti ta nepochopia,same super matky sa ti ozvali co si hladkaju ego,ze nad nich niet

ktochytavzite
autor
17. apr 2019

Baby,ja sa nestazujem,len som necakala ze to bude take narocne,z jedneho kolotoca do druheho,ani som sa nespamatala z prvej materskej a uz druha.Tesim sa ked vyrastu troska a nude lepsie,uz len vydrzat.Alw kym to bude este asi zoswdiviem;)))

ajush5
17. apr 2019

@ktochytavzite opäť sa vrátim k tomu... ako si zariadis tak máš. Neviem definovat ktoré dieťa je dobre a ktoré zle. Mám 3 úžasne deti ktoré sú take ako som si naučila a neverim tomu že by má panbozko mal tam rad že by zrovna mne nadelil 3 dobre deti. Som v rovnakej situácii ako ty. Keď mal starší syn 2 narodili sa mi predčasne dvojicky. Obe s diagnózou, pravidelne sledovane na neurologii. Jeden veľmi náročný a plačlivy. Museli sme zacat cvicit vojtovu metódu. Raz sme sa pokúsili ísť na prechádzku nakoniec sme sa rýchlo vrátili a to sme šli celou cestou so skriekajucou budou namiesto kočíka. Aj napriek tomu sa minpodarilo svoje deti pochopiť skôr ako v 2 rokoch bolo to asi v 3 mesiacoch

dkethe
17. apr 2019

@ktochytavzite narovinu? Na tom ake je dieta nezalezi, zalezi na pristupe matky, pokial su vsetci zdravi. Moj prvy syn spal len na prse/v satke, v noci sa budil kazdu hodinu, do pol roka som jedla na zemi a maleho musela kojit, cumel pluval. Je to narocne dieta? Ja som ho povazovala za extra dobre a kludne babatko 😉 faktom je ze vdaka mojej snahe takmer neplakal. moje nove babatko zaspi samo a spi 3h. Mam ho za odmenu 🙂
Mas dvojcata, mas to narocne. Ale ty si zalozila tuto diskusiu. Nemarni svoje sily na to, aby si sa snazila dat dolu spokojne matky 😉 ver mi, neuspejes.

moonlight1210
17. apr 2019

@ktochytavzite mna to ani pri jednom nebavilo do 1 roka. potom uz hej. ale ten prvy rok sa vliekol nekonecne, vzdy som mala pocit, ze ten kolotoc uspavania, nocneho vstavania, prezliekania, kupania, krmenia (ani jedno nechcelo riadne jest), prechadzok, utisovania, zistovania, preco zas place, nikdy neskonci.
moja prva myslienka po porode bola - vezmite si ho niekto na vychovu a doneste ho, ked bude mat 18.
ale prezila som, a potom uz bolo dobre. aj u vas bude. 🙂

marianna9630
17. apr 2019

@dkethe jasne,tvoje dieťa bolo utisitelne aspoň prsnikom, no predstav si,že sú aj horšie deti alebo aj trošku menej odolnejšie matky. Moja prvá dcéra bola extrémne náročné dieta- od malička nespala,nielen,že v noci sa budila ssnad po každej pol hodine, ona zvykla byť hore aj také 2 hodiny,cez deň to nedospavala, mala dní keď nespala vôbec cez deň a to bola novorodenec. Nechcela byť v počiatočných ani v nosiči. Bežné prerevala cez deň aj 2 hodiny v kuse,okrem toho revala aj priebezne. Toto trvalo do roka a pol potom sa to trochu zmiernilo. Bola som fakt zničená a unavená s obrovským spankovym deficitom.ale ty by si to asi zvládla ľavou zadnou. Aj teraz má 4,5 a doteraz neprespi celú noc. Možno treba pripustiť,že nie všetky matky sveta majú ideálne podmienky a danosti.

katyd
17. apr 2019

@diewcatqoo ale niekedy treba možno ostrejšie na človeka, aby si vedel vážiť, čo má 🙂

katyd
17. apr 2019

@loulou02811 mám dieťa, ale nikdy som to nebrala tak, že by ma to nebavilo, ale to je moja vec a nikoho neodsudzujem, z toho som už vyrástla 🙂

katyd
17. apr 2019

@ktochytavzite aj tak si myslím, že to zvládaš dobre, ja som ani sem napríklad nemala čas chodiť, keď som bola na materskej 🙂

knihomolka2
17. apr 2019

@katyd niekto, kto ma jedno dieta, bude moralizovat a poucovat matku s malym dietatom a novorodencami dvojickami. Uplne ze empatia par excellence

knihomolka2
17. apr 2019

@katyd a este nieco. Vo svojom prispevku pises: "ľutujem deti, že sa asi narodili nesprávnej matke."
Mne je zasa smutno, ze existuju zeny ako ty.