Chcem dať svojmu dieťatu všetko
Často sa stretávam na tomto fóre s argumetáciami tohto typu pri rôznych diskusiách napr. prečo nemať viac detí , prečo mať viac detí .......
Dovolím si priložit jeden článok s ktorým sa plne stotožnujem :
@maminuska
ja ked som bola dieta, od 4 rokoch som sa hrala vonka za panelakom na ihrisku sama, mamina na mna len kuk z balkona... ci nahodou som sa nesla hrat na kopu uhlia 😀 Vonka som bola vacsinou v teplakoch... obycajnych, ziadne moderne ruzove znackove... odrete kolena, modrinky... uplne bezna vec..
V piatich rokoch som bola na lieceni 2 mesiace, plus x dalsich deti.. ziadni rodicia.. nie ako dnes, ze pomaly s 8 rocnymi detmi pred pubertou travia cele dni a noci rodicia v nemocnici...
Od kvazy 6 rokoch ma mama vysielala do potravin kupit par veci..
..a takto by som mohla pokracovat...
Neviem si predstavit, ze by mi niekto stal neustale za zadkom a aj ked sa to vela ludom dnes nepaci, mam taky nazor (mozno sa zmeni, ked budem mat vlastne dieta 😀) ze aj rodic ma pravo na svoj zivot, svoje sukromie, svojich priatelov... a dieta ma byt vedene k respektovaniu tejto veci.
Vo francuzku som videla, kde mamka vecer musel niečo este spravit do prace a 3 rocna dcerka sa s nou chcela hrat, tak jej mama v klude povedala, aka je situacia, ze niečo musi surne urobit, dieta sa sice zamracilo, ale slo sa hrat same do izby. Tu na slovensku sa bezne stretavam s tym, ze dieta (aj podstatne starsie) sa hodi o zem, rumadzga a mamka hned v pozore... aby mu ten plac neuskodil.
alebo spanie...
ja som nikdy nezazila, zeby somnou rodicia diskutovali a natahovali sa, ci budem alebo nebude spat. Bolo 19:30, rodicia zavelil na odchod do postele, ani ma nenapadlo saskovat, rumadzgat... ze nejdem, ze toto, ze hento..ked tu citam, ako tu mamky nahanaju deti po byte a oni sa im rehocu rovno do tvare 😎 😎 .. no neviem co si mam mysliet.
Proste sla som do svojej izby a ked som nemohla zaspat, hrala osm sa este na učku s tymi gumenymi zvieratkami... viem, ze teraz mnohe mamky a la "vztahova vychova" tymto poburim, lebo dnes sa zvykne dieta hopsalat niekolko hodin aby usnulo... ale u nas to bolo tak a hodnotim to pozitivne, pretoze rodicia tu nie su pre mna otroci, ktori skacu ako opica na gumičke 🙂
@rutie
niečo na tych slovenskych rozpravkach bude. Jano ked dospel, zbalili mu batoztek a hybaj do sveta a staraj sa o seba 🙂
Dnes vela ludi ocakava, ze sa o nich niekto postara (zo socializmu sme postihnuti tym, ze stat, čo je nezmysel), ze im da niekto niečo na zlatej tacke...
Momentalne zijeme v jednej z najlepsich dôb v historii existencie ludstva.
@mima4 no musím zareagovať ohladom tej nemocnice.... Tu sa zas minuleho systemu nemôžem zastať, lebo to bolo otrasne, čo sa dialo. Môj brat mal 3 roky bol 2 týždne v nemocnici, s mamou sa mohol rozpravať len cez sklo. KEd to mama spomina, je mi do plaču. Trojročný bráško za dverami nacapený na skle, s plačom, kričal, maminka ja ťa nepočujem, maminka ja ťa nepočujem. Počul ju, len zufalo tužil sa k nej dostať, tak skušal takýto trik, aby im otvorili dvere. Po 2 tyždnoch sa vratil domov iny chlapec. MAl zachvaty zurivosti, bol sklamaný, zo života, z toho, že v živote nema žiadnu istotu. Podla mna príliš skoré prebudenie do reality. Ja by som toto nedovolila, no chvalabohu dnes už takto veci ani neriešia.
damy, toto je ozaj dobra debata. ale je to zovseobecnovanie ,co ten lekar pise. pise. jednak on posbi v de,co je ine ako keby bol na sk.ine v tom,ze v de je na statnych skolach velky mix deti z roznych kultur.a v niektorych skolach prevladaju deti len z jednej//neeuropskej/ kultury.a tak jehoo poznatky aj vychdzaju z tohoto,co s atyka toho levelu skolopovinnych deti,ktore sa chovaju na urovni 16 mesacneho dietata.
. inak sa chovaju nemecke deti,inak deti z roznych krajina a kultur tam.
ja za roky zivota v de si dovolim tvdit,ze je to velky rozdiel aj co sa tyka vychovy k samostatnosti deti.
nemecke deti napriklad su omnoho samostatnejsie ,ako tie z krajin inej kultury. v de nevidiet casto,zeby dieta bolo vedene k tomu,aby sa spoliehalo na rodicov,spalo s nimi nebodaj do puberty v jednej izbe, ci zilo na ich ukor tiez nebodaj do stredneho veku. 😝
v de sa nemecke deti ako to vidim osamostatnuju a to aj financne pomerne rychlo. a aj na studium si beru studenstske pozicky a splacaju po studiu,ked su zametnane.a byvaju velmi skoro osamostatnene od rodicov aj co sa tyka vlastneho byvania.
co sa tyka toho ,ze teraz je väcsia neistota/aj financna/ a preto aj deti tto citia cez rodicov ,ta je mozne. ako sa zhorsuje ek.situacia vo svete,a tak aj v de.
vela rodicov musi pracovat vella hodin , rodicia maju stres a prenasa sa to na deti. lebo na rozdiel od minulosti v de viac a viac musia parcovat aj zeny a to aj na cely uväzok. co vminulosti nebolo,lebo zivitel rodiny uzival zvycajne celu aaj viacpocetnu rodinu na istej urovni sam.ale zalezi vzdy vsak od toho,a v akej spolocneskej vrstve ta rodina zije.
je to viac komplikovane,ako to ten lekar podal.
ja vidim z normalneho realneho zivota okolo seba,tak vzdy zalezi na viacerych okolnostiach a,ako sa to dieta sprava. ak zije vo vyrovnanom prostredi,je zdrave a citi sa v bezpeci /socialnom,materialnom aj citovom/ a nie je chore ci geneticky postihnute,tak jeho spravanie je uplne ana urovni jeho veku anema ziadne vykyvy spravania sa.
ak dieta neciti,ze rodic je priodzena autorita/vanutena je len o strachu so sankcii/,tak ani ono todica za atoritu nepovazuje. takze ide o to,aka osbnos tje rodic ,ci dokaze byt tou prrodzenou autoritou , co vidi a vnima aj dieta.
ja teda neviem
@maminuska /zvycajne s tebou suhlasim a tvoje nazory su realisticke/,ale teraz nie.,z dieta sa nema vychovavat len prikazmi bez debaty a vysvetlenia si nazorov . a podmienovat volno tym,ze doma si didta nieco odpracuje. =-
prepaqc mi,ale ja nie som zastanca ,aby didta doma nahradzalo rodicom pomocnicu do damacnosti. ak si dieta sravim,tak sa musism postarat aj o domacnost a bez toho,aby to didta preberalo moje /nase / povinnosti/
ono ma ine povinnosti.
namiesto toho,aby pochopil na zaklade vasho dialogu , ze su hranice,ktore rodic musi stanovit pre dobro dietata.
taky pubertiak toto uz ma chapat. a sice to,ze tvoje vnimanie zodpovednosti je ine ako jeho , ktory je este dieta..ak toto vysvetlovanie nepochopi,tak niekde je chyba. bud osobnostna,ci vychovna.
aby si to nechapala zle,ja sa ta nechcem tymto doktknut.len som vyslovila svoj naroz na vec. tak,ako som tao poznala ja,ked som bola vo veku tvojho syna. 🙂
a co sa tyka tych kruzkov, s tym mozem suhlasit s tym lekarom,ze casto je to o tuzbe rodicia viac,ako toho dietata.
zalezi na tom,aka osobnost je ten rodic a ake mal aj podmienky ako dieta tiez. mohi si takto realizuju svoje neplnene sny ci tuzby z minulosti.a tuzia,aby aspon deti mali to,co oni nemali ci nedosiahli
no a mnohokrat je to aj o preceneni schopnosti svoho dietata.
poznam pripad,ked sa dospely syn obesil v dome svojich rodicov,lebo nezvadal studium na VS a rodicia to necheli chapat a tlacili ho do opakovacich skusok.a tak jedneho vikendoveho dna sa vratili z navstevy a nasli svojho syna mrtveho doma- s listom na vysvetlenie svojho skutku.
aj toto sa zial stava.
ale nesuhasim stym,zeby deti,ktore maju vsetko neboli schopne stat na vlastnych nohach a byt uspesne.sama som toto prikladom,ze moji rodicia ma hyckali,mala som´´vsetko´´ a predsa som bola vychovana tak,ze som sa dokazala osamostatnit a byt uspesna v zivote uplne priodzene
ja to vidim vsetko tak,ze v spokojnej ,vyrovnanej rodine s vyrovnanymi rodicmi aj dieta je stastne a vyrovnane. a aj sa tak sprava.
@alice107 suhlasim s tebou, az na to, čo si napisala @maminuska Aku pomocnicu v domacnosti? Vacina rodin nema pomocnice, ale robia to rodicia. A dieta je sucastou rodiny a malo by sa spolupodielat na veciach v domacnosti. Ma školu, berem, ale dospeli maju pracu, zivia dieta z tej prace, tiez pridu unaveni... prečo by mali mať všetko na svojich pleciach... a dietatu robit "hotel"?
Dieta by odmalička malo mať povinnosti aj v domacnosti, minimalne udrziavat poriadok vo svojej izbe, či vypomoc pri vareni...
A to, ze maminuska nediskutovala v danom pripade so synom... su veci, kedy sa nediskutuje. Deti (poznam to aj na sebe) velmi radi diskutuju, vyjednavaju, snazia sa dostat rodica az tam, ze vsetko za nich vybavi, spravi..jednym slovom s nim vybabrat. Jej syn si uvedomuje, ze ma nejake povinnosti, tak o čom diskutovat?
@alice107 tu nešlo o podmienenie volného času , tu išlo o splnenie si povinnosti .
Ja osobne zastávam názor že deti maju pomáhat v rodine a maju sa zúčastňovať jej chodu . Ja nevychovávam svoje detmi len príkazmi 🙂, to si zle pochopila ale sú jednoducho situácie kedy nedebatujem a to je splnenie si svojich povinností a keď niečo chcem navyše tak aj navyše niečo splním .
Ty si možno svetlým príkladom , ale pozri na SR a ČR, kolko mužov zostáva doma pri svojich matkách aj do 40tky , ved to je na hanbu sveta. Mamina im skáče okolo zadku, dáva im prvé a posledné a toto ja v žiadnom prípade nechcem zažit aby som mala doma starého corgoňa.
@alice107 ďalej nedebatujem o čase návratu domov, o čase ktorý sa má venovať učeniu ..... môžme debatovať o vhodnosti alebo nevhodnosti učesu , náušnice v uchu , výstrednejších nohavíc .... prečo nie ? Ring voľný . 🙂 .
Ale sú veci ktoré by mal riadit rodič , lebo dieťa naň ešte nedozrelo .
@mima4 aj ja som si precitala co si napisala.a z väcsinou suhlasim.hoci ja mam z detstva ine skusenosti. 🙂 napriklad ja som vo veku asi 4 rokv mala vzdy dozor dospelych a pokladam to za spravne a praktizujem aj sama.
no a co sa tyka toho mojho prispevku pre maminusku, tak si myslim,ze dieta je sice sucast rodiny,ale je to dieta. preto aj ma ine povinnosti a napln ´´prace ´´ ako dospeli clenovia rodiny.
ja zastavam nazor,ze ked si niekto dieta urobi,tak musi pocitat s tym, ze okolo deti aj domacnosti je vela prace.a ze dieta nema vykonavat prracu dospelych clenov rodiny. ti si maju zariadit ,,aby to zvadli bez toho dietata.
ale samozrejme ja respektujem a tvoj nazor na vec. aj maminusky samozrejme. 🙂 len ja mam nazor iny.
no a co sa tyka toho debatovania,tak ak ci citala pozorne,ja som vyjadrila nazor,ze prave na zaklade dialogu by mal pubertiak pochopit ,ze rodic ma iste kompetencie rozhodovacie,ktore musi pouzit pre dobro dietata.
nie debatovat o zlaveni z kompetencii,ale o ich vyzname. a v tom je rozdiel.chapes? 😉
len vela deti, pubertakov sa tvari, ze nevidi, nepocuje, nechape a preto je lepsie povedat priamo...
Ja chapem, ze dieta je dieta, urcite nedas 10 rocnemu spravit komplet nedelny obed ale naskrabat zemiaky, ci zeleninu zvladne 😉
Prave kvoli tomu, ze vela dospelakov "chrani" deti pred domacimi pracami, halvne chlapcov, sposobuje to, ze vo vlastnej rodine nevedia fungovat a z manzeliek si robia sluzky... 🙂
@alice107 pubertiak je osobitný ľudský druh, nabitý hormónmi a feromónmi, ktorému ked niečo hovoríš v diskusii , tak to ide mimo neho akokeby si mu pustila dychovku 😀 .
Môjmu synovi sa v puberte tak obmedzil slovník , asi na pár´slov - možno , asi , neviem , nepamätám si ..... a zvyčajne si nepamätá čo som v tej diskusii vravela ... "nooo ved ano ,kto si to má pamätať ved si to vravela pred hodinou "
@mima4 a suhalsím s 10 ročnému nedám pripravit obed ale oškrábat zemiaky , 14 ročnému nedám zaštepiť moje marhule ale porýľovať záhradu to už ano . 🙂.
@mima4 vysvetlovat zacat pubertiakovi je uz neskoro.dialog musis viest postupne ako dieta rastie podla veku. aby ono poznalo,preco je to tak.ze rodic rozhoduje. 😉
no vies, nie preto ti synovia nevedia sa postarat o swba ,ze nerobili to damoa.ale preto,ze ako dospeli casto nemali vlöatnu domacnost predtym,ako sa ozenili
cize nie su schopni samostatneho zivota .
poznam nuzov,co doma nikdy nepomahali ako deti ci pubertiaci
an akonahle sa osamostatnili /slobodni malidi muzi/ tak automaticky zacali fungovat vo svojej domacnosti. bus si dali upratat/ak na to mali/ alebo to robili sami.
ved to je uplne jednoducha cinnost,tam netreba nic zvlast ucit nikoho. 😉
ide o to,aka osobnost ten muz je. nie o to,ci mama ho ´´ucila´´,ci nebodaj nutila.
@mima4 ja som sa minule dozvedela, že necelých 50 rokov dozadu tu v Žiline existovali týždenne jasle a týždenná škôlka. Žienky pracujuce v makyte, aby mohli chodiť na nočné, v pondelok odovzdali dieťatko do týždenných jaslí a v poiatok si ho vyzdvihli. Prosim pekne, od pol roka, takto ženy odkladali svoje deti, ktoré 5 dní v týždni nepocítili laskavu naruč matky. Par mesiacov dozadu sa moja mama rozpravala s jednou maminou, ktorá takto odkladala dieťa. A jej odpovede : Ved to bolo normálne, ved to tak robil každý, kto mal možnosť. Dieťa sa rovno odstavilo, a nemuseli sme sa trápiť s odstavovaním doma.
KEd som počula ako mi toto mama hovorila, myslela som, že asi spím a toto sa mi sníva. Táto vyslovená tyrania sa pokladala za normálnu. Akí ludia mohli vyrásť z týchto detí? KToré boli celý pracovný týžden v ohrade a ženy im len chodili davať jesť a prebalovali?
Toto su tie odvrátené stránky minuleho režimu o ktorych sa moc nehovorí. Ale ja mam zimomriavky, len čo si predstaví, čo to chuda dieťa muselo prežívať. Aké peklo na zemi muselo prežiť, ked ho takto rodičia odkladali na týžden preč. Hrôza.
@maminuska ja suhasim stym,ze to moze byt stymi hormonmi.tak .u jedneho je to viac,u ineho menej. ale zakladom je dobra komunikacia predtyma to,ci ten pubertiak ma len nadupane hormony,alebo aj na v oj vek primeranu zu kapacitu uvazovania
jasne,ze kazdy je iny a preto som aj pisala,ze to zalezi od osobnosti toho dietata. ja pripustatm,ze u tvojho syna vzhladom na jeho mentalny vyvoj treba asi este dozor ako u podstatne mladsieho decka. takkze tam zrejme hra ulohu aj jeho stupen zrelosti.a to je ukazdeho iny.
o tom som aj ja pisala,ze nemozno zovseobecnosvat,ako je to v tom clanku.
fakt zelam pevne nervy nasledovnych par rockov. ,ak je to tak,ako si opisala. 🙂
@vejula nevedela som, ze existovali tyzdene jasle. Ja som chodila do jasliciek od 1 roka, ale tak denne, teda rano ma tam mamina dala, poobede vyzdvihla.
Nehovoris o nejakych dojceneckych ustavoch? moja teta vniečom takom robila zdravotnu sestru, ale ani neviem, ci to nahodou nebol detsky domov pre novonarodene deti.
@maminuska ano, su taki muzi. 😀 nuz ale to taka zena hned pozna,ked sa stakym muzom zoznami. a nedbaju na to.len nech maju chlapa. nezalezi im v tom momente na tom,aka osbnos tten muz je. no apotom vypisuju,ze im im muz nepomaha. nepomaha,lebo on sam by aj v spine zil.,ak by bol sam. 😀
@vejula ja som v ZA bývala 13 rokov, kde boli tie jasle ? V ktorej časti ? To by ma zaujímalo.
Z tohto som zhrozená aj ja, ako je rozdiel dat dieta do jaslí od roka od 8 do 17 hodiny ale vždy mamina príde pre neho , to je jeho istota a večer a den už potom trávia iba spolu .
Ale týždenné jasle , to by som nedala ani ja , fuuha.
@mima4 ano, ved ja viem ,ze su aj taki muzi aj zeny. 😀 jeto otazka vo velkej miere osobnosti tej zeny ci muza.....
ja poznam aj zeny ,co ich mam a´´nutila´´ od malicka upratovat.. aked mali vlastnu domacnost,tak zili v bordeli..alebo neznasali upratovanie... ..lebo citili odpor k tomu, co museli robit ako deti..... 😝
@vejula
@maminuska tyzdenne jasle existovali par rokov nielen v Ziline, ale v celom Ceskoslovensku, tato moda prisla z vtedajsieho Ruska, bolo to nejako v 60-tych rokoch , ale potom prislo k ich zruseniu,,, kedze aj vtedajsi psychológovia sa vyjadrili, ze to nema dobry vplyv na vyvoj dietata. Takze to bola len taka skuska.

@danula.ch ano presne to ja som bola zhrozená čoho rodičia su schopní pre pár súst potravy , inak u zdravého dieťaťa.
Ja som včera napríklad mala extempore s najmladšou , nechcela večerat , ona toto nebude papat a nechce to ( inokedy nemá s tým problém ), ona chce lízatko 😠. OK Romanka, do pyžamka , umyť zubky prečítame rozprávku a pôjdeš hajat .
O 22 :30 sa mi otvorila pracovna kde som ešte pracovala a : maminka ja som hladná 😀 ešte je to rizotko ?
No moja zlatá nepapala si máš, smolu nie si chorá , si zdravučká nemáš vymýšľat.
Dnes ráno prvá !!! sedela za stolom a dlávila do seba slivkový koláč s takou chuťou ako somálske dieťa.