Chcem dať svojmu dieťatu všetko
Často sa stretávam na tomto fóre s argumetáciami tohto typu pri rôznych diskusiách napr. prečo nemať viac detí , prečo mať viac detí .......
Dovolím si priložit jeden článok s ktorým sa plne stotožnujem :
@alice107 môj syn je veľmi šikovný a povedala by som aj mentálne na svoj vek vyspelý , ale to je k ničomu ked momentálne sa riadi penisom a ten má na šedú mozgovu kôru u mužov riadny vplyv. A hlavne u takého chlapca kde ten nárast rastového hormonu a testosteronu je závratný . 😀.
Ano , potrebuje dozor aby nevyviedol nejakú chobotovinu . Sú chlapci u ktorých to prebehne skutočne mierne a sú chlapci kde to prebieha tak ako u synátora ( veĺký záujem o druhé pohlavie ) a potom sú chlapci , ktorí to ani nezvládajú vyvádzaju v škole a na verejnosti a tam treba skutočne pevnú ruku , tak nejaká diskusia je uplne že out.
@vejula akože toto bolo fakt surové 😠 , ve´d to dieta bolo ako vykorenené a znova napoly zasadené a znova vykorenené .
Mne zas jedna detská doktorka v ZA hovorila že ked ona chodila do jasiel ako doktorka kontrolovat detičky , že jej ich bolo niekedy strašne ľuto , lebo že už trojmesačné deti tam boli a často na brušku ležali , pevne zviazané v perinke aby vraj mali rovný chrbátik a nezležanu hlavičku.
Bola to doktorka Zrníková , poznáš ju ?
@alice107 osobnosti sa nerodia, osobnosťou sa človek môže stať počas života a práve tu je tá úloha rodičov aby dieťaťu dali do života čo najviac- nemyslím materiálne. Musia mu vštepiť aj návyky, dať nahliadnuť do fungovania rodiny, domácnosti. Ja myslím že @maminuska je na dobrej ceste z toho svojho pubertaka niečo vykresať 😀
kocky vyjadrim sa k tym povinnostiam deti
podla mna s rastucim vekom rastu prava deti, ale zaroven im maju pribudat aj povinnosti. takze si myslim, ze je spravne, ze ak chce pubertak chodit neskor domov, mal by pomoct rodicom s domacnostou. nevidim na tom nic zle. neviem si predstavit, ako to moze realne dobre fungovat, ak nema dieta aj povinnosti. nevidim v tom ziadnu upratovaciu sluzbu 😉 byt predsa uzivaju vsetci clenovia rodiny, takze naopak, preco by mali rodicia robit detom upratovaci servis v puberte?
@paskolinka clovek a rodi s istymi genetickymi crtami ,ktore tvoria jeho osobnostny profil. a tie vychovou mozno urcite zvyraznit ci potlacit.nie vsetko sa da ale vychovou korigovat uplne.
velmi dobre je to vidno v spolocnosti ako je ta nemecka,kde je mix roznych mentalit. preto aj je vela porblemov v skolach s detmi rozlicnych mentalit. aj ked su vychohovavane v tom istom systeme, tak kazdy reaguje svojou mentalitou inak.
@alice107 určite genetika tu je ale aj tak prostredie a výchova su nemenej dôležité. Problémy v nemeckých školách pramenia skôr z toho, že deti rôznych národnosti žijú v rodinách s rôznym prístupom k výchove - určite inak vychovávajú turci, inak slováci a inak nemci, majú úplne odlišné kultúrne zázemie a potom sa stretnú v jednej triede.
@maminuska velmi dobry clanok, uz som ho tiez citala a bohuzial, musim suhlasit-takto to funguje v mnohych rodinach 😖
bohužel i tady na MK je často vidět v albech jak materiálně je založená současná společnost, rodina si z finančních důvodů pořídí jen jedno dítě a potom vše investuje do něj. jestli je to oblečení nebo kroužky, cokoliv.
@paskolinka Tu na MK som čítala, asi v skupine Moslim a kresťanka, tam jedna baba spomínala, že muži a chlapci tureckej národnosti sú síce k ostatným ženám slušní a úctiví, ale ked si myslia, že ich človek nepočuje, tak veselo medzi sebou, že keby to bola ich sestra, zmlátil by ju za to akú má krátku sukňu. Síce len pár osôb, ale drsné.
Ja nechcem propagovat rodiny s vyšším počtom detí ( 3 a viac ) ale je skutočne pravda , že tam to ide viac prirodzene ako v rodinách s jedným dieťatom, jednoducho nie je tolko priestoru
Ale napríklad to dievča s ktorým dnes vymetal môj syn Max - obchodné centrum je jedináčik a ako mi povedal syn ktorý sa vrátil skôr domov, tak : " mamina na jej rodičov sa nechytáš ", ona musí presne povedat kam ide, s kým ide, kedy príde a ráno tiež musela upratovať a pomáhat mame.
Takže ano je to aj o prístupe rodičov .
@paskolinka na zaklade poznatkov vidim,ze ta mentalita je velmi dolezita tiez. ano,mas spravdu,ze vychova v rodinach je tiez dovod tohoto problemu spravania sa deti z inej kultury. ale ja poznam rodiny,kde kde deti boli zverene aj do inej vychovy ci adoptovane od narodenia a problemy mentality zabranili ci stazili rovnake spravanie sa deti nemeckych aj tych z inych etnik. tam bolo treba uplne iny pristup k tym detom a nie vzdy vysledok bol uspokojivy.
takze velmi dolezita je mentalita a a geneticke dispozicie deti. a to iste plati aj v ramci jedneho etnika.
@alice107 prečo by akože dieťa nemalo od malíčka pomáhať v domácnosti? Po prvé, malé dieťa aj pomáhať chce, lebo chce robiť to čo mamička/ocko a po druhé učia sa tak zodpovednosti.
@vejula toto co si napisala je pravda,ale ja si myslim,co myslim,viem,ze ludia(rodiny,rodicia) sa vlastne jeden pred druhym predbiehaju kto dieta napise na lepsi a drahsi kruzok,ktore dieta v ktorom roku,mesiaci vie aku basnicku,pocitat do 5,kto bol skor na dovolenke a ci to bolo Chorvatsko,ci Turecko...proste kto je lepsi rodic...atd...
a je za to zodpovedna velka prevelka informovanost,tabulkovy system..nejaky idiot nieco vymysli,daju to do sprav a uz to musia robit vsetci..proste taka davova psychoza...keby nebola TV,ludia by vecer cumakovali do sviecky a pocuvali radio Jerevan boli by sme vsetci o co spokojnejsi,stastnejsi 🙂
@lubikan ano v tomto s tebou plne suhlasím .
Mňa sa na pieskovisku jedna mamina pýtala ked mala dcéra asi 2 roky že na aký jazyk ( cudzí ) chodí 😲 😅 ? A to uplne vážne. No na žiadny , lebo má dva roky a navyše je ešte aj prirodzene dvojjazyčne vychovávaná .
Kam sa ženieme preboha my matky , za akým piadestálom ?To ked moje dieta vie čísla v 2 rokoch ( pracne naučené ) som lepšia matka ako dieta ktoré to nevie ? Nie je lepšie dietatko nechat prirodzene vyvíjat a venovat sa tomu čo ho naozaj zaujíma čo sa učí s lahkostou a vlastným záujmom ?
Mám kamarátku ktorá ako dvojročnej kupila encyklopédiu a každý den jej z nej čítala a vysvetľovala 😲. Ano ako trojročná vie odrapkat planéty , latinské názvy niektorých kvetov ale moja dcéra ju s ľahkostou opinká v pexese, vo vystrihovaní tvarov .... robila som s nou čo ju bavilo a čo chcela.

@vejula mne to pripada, ako keby rovno tam tie deti zili v decaku a na vikendy chodili k rodicom... ☹