icon

Chcem dať svojmu dieťatu všetko

maminuska
8. feb 2014

Často sa stretávam na tomto fóre s argumetáciami tohto typu pri rôznych diskusiách napr. prečo nemať viac detí , prečo mať viac detí .......
Dovolím si priložit jeden článok s ktorým sa plne stotožnujem :

http://www.waldorf.sk/?p=643&fb_action_ids=1865...

maminuska
autor
9. feb 2014

ČL4

Všetci členovia rodiny majú povinnosť vzájomne si pomáhať a podľa svojich schopností a možností zabezpečovať zvyšovanie hmotnej a kultúrnej úrovne rodiny.

@alice107

ellise
9. feb 2014

@alice107 ocekavas ze ti doma partner pomuz, ale to se naucil kdyz byl jeste dite, proto ze pomahal doma mame. A jestli chci aby moje deti v dospelosti pomahali tomu druhemu vedu je k tomu ze pomahat s pracema doma je bezne a normalni

alice107
9. feb 2014

@maminuska ale tu sa nejedna o malolete deti a ich povinnost zabezpecovat zvysovanie hmotnej urovne rodiny. zle chapes zakon o rodine.skus s tym ist na sud a ziadat ulozit povinnost tvojmu dietatu zabezpecovat zvysovanie hmotnej a kulturnej urovne rodiny. to hadam nemyslis vazne ,toto? 😀

anatalia77
9. feb 2014

@alice107 kuratorka to precitala mojej dcere,a znova sudkyna...

alice107
9. feb 2014

@ellise moj manzel ako dieta nepomahal mame.mali pomocnice na tieto ukony. a ked isiel studovat a mal vlastny byt, dokazal sam sa postarat o seba. cize dokazal si aj uvarit,ak to bolo treba ako student uz.a to iste aj upratat si po sebe. to zalezi na osobnosti cloveka.

maminuska
autor
9. feb 2014

@alice107 ďalej je to § 43 odst . 2 zákona o rodine :

Dieťa je povinné svojim rodičom prejavovať primeranú úctu a rešpektovať ich. Ak dieťa žije v domácnosti s rodičmi, je povinné podieľať sa osobnou pomocou na spoločných potrebách rodiny a prispievať na úhradu potrieb rodiny podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov

maminuska
autor
9. feb 2014

@alice107 máš tam ďalší §. Za členov rodiny sa považuju aj deti a osobitne to máš vystrihnuté aj v tomto ustanovení .

alice107
9. feb 2014

@anatalia77 precitala to tvojej dcere? rozhodovali o umietnenie dietata v nahradnej starostlivosti? a v akom veku bola tvoja dcera?a co konkretne jej sudkyna ulozila na zaklade tohoto clanku? aku povinnost?

ellise
9. feb 2014

@alice107 tvuj muz asi neni slovak, ze?. Koneckonců co by podle teba meli delat deti kdyz prijdou domu ze skoly? Nemam pomocnici, je moji povinnosti delat doma vsechno sama?

anatalia77
9. feb 2014

@alice107 dcera bola umiestnena do diagnostaku

alice107
9. feb 2014

@maminuska podla svojich moznosti a majetkovach pomerov....... takze na ake myslis,ze sa to vztahuje deti? 😉 ja sa ta pytam, aku povinnost by maloletemu dietatu ulozil sud na zaklade tohoto paragrafu? 😉

alice107
9. feb 2014

@ellise tvojou povinnostou je ak mas deti sa o ne starat . je na tebe,ako si to zariadis. chapes, co myslim.ano j manzel nie je slovak.ale moj otec anoa tiez nepomahal v domacnosti.aked bolo treba, vedel vzdy sa o mna postarrat ci pomoct . takze je to osobnostou cloveka.

ollako
9. feb 2014

@alice107 ...vobec s nicim, co si napisala sa nestotoznujem..mam uplne opacny nazor... mozno ta nechapem,ale pride mi fakt cudne , aby mi dieta v ramci jeho moznosti nemohlo pomoct v domacnosti...my sme boli styria surodnci a kazdy s niecim pomahal a nemam pocit, ze to tak nemalo byt, pride mi to take prirodzene, ze som isla s bratom v kociku na prechadzku, pripadne utierala prach ked mama varila, potom mala viac casu na nas, prrechdzky , alebo len take blaznenie sa v posteli...akoze, kedy by si nato nasla cas? keby robi vsetko 😕

maminuska
autor
9. feb 2014

@alice107 prečo ideš na to od konca ? Je tam jasne napísané :

je povinné podieľať sa osobnou pomocou na spoločných potrebách rodiny ......a potom je podla svojich schopností a možností prispievat na uhradu - teda ak nezarába tak neprieva finanačne - nedosiahlo schopnosti ...

V každom prípade zákon tuto povinnost detom stanovuje, toto pripomínala aj kurátorka mojej sestre ked vyvádzala.

alice107
9. feb 2014

@ollako nemusis sa so mnou stotoznovat. to je v 🙂 poriadku.obe sme vyratali v inom ponati zivotneho stylu. tak to ja vidiet na nasich nazoroch
ale mozem sa ty spytat, ci si isla na tu prechadzku sama z vlastneho popudu,? cize chcela si sama pomoct ,ci ta rodicia poziadali?

ellise
9. feb 2014

@alice107 je to vcelku jednoduche, tvoje deti pracovat doma nemusi, moje ( a dalsich asi 95 procent matek) ano. Ja jsem taky doma pomahala, zily se me neskratili, dcera nemusi jen kdyz se uci na zkousky, jinak ano. Syn nema tolik skolnich povinnosti, aby jednou za dva dny nevyklidil mycku, nevynesl svoje odpadky. Chci aby moje deti vedeli ze pomahat je bezne, ze peceni holubi do huby nelitaji, a ze pradlo se ve skrini nenaklonuje

alice107
9. feb 2014

@maminuska pretoze tu sa jedna o deti dospele,ktore su schopne sa same o seba starat a zarabat/cize jedna sa o dospele osoby/. a preto musia svojim rodicom pomahat. /vyzivovafcia povinnost./
ak by dieta bolo majetne /dedictvo/ ale neplnolete,tak tu povinnost nema . chapes?
ale neodpovedala si mi na moju otazku . 😉

ollako
9. feb 2014

@alice107 niekedy sama ked mi to vyhovovalo,a niekedy na poziadanie...ale nevidim v tom rozdiel...pretoze ked som bola pubertacka hladala som vsemozne veci, len aby som sa dostala von...je pravda, ze niektore cinnosti som robila, len preto , ze som musela, ale keby som ich nerobila tak by som len kukala telku pripadne sa len tak povalovala a mama by sa unahanala, ja som to chapala a aj ked s frflanim ...pomohla som a bola som potom rada, pretoze odmenou bolo vacsinou cas straveny niecim, co ma bavilo...

anatalia77
9. feb 2014

@alice107 nie nejedna sa o len plnolete.A to,ze nebodaj podedilo ho nepredurcuje,aby si vylozilo nohy na stol..

nycanka
9. feb 2014

@danula.ch tak to mame podobne, medzi nasimi chalanmi je 2,4 ale spime vsetci pohromadke :D tiez chodia spolu spavat, len keby starsi tolko nevymyslal, ked neuposluchne, tak ho "vysackujem" do jeho izby, no tam si cita aj do 10 vecer, a potom rano nechce do skolky vstavat... takze je to boj u nas :P dakujem za nazory, ja praktizujem podobne, no som v jednom kole.... mladsi je este horsi, co sa tyka vymyslania ako starsi, ten zas nema nikdy vybite baterky... uz nech je leto 🙂

alice107
9. feb 2014

@ellise prave to je ta otazka, pri ktorej ja nesuhasim cize dieta MUSI pomahat.
malolete dieta nemusi pomahat rodicom. naopak. rodicia musia pomahat a starat sa o malolete deti.
preco by tvoje deti museli pomahat? lebo ty si sa rozhodla mat viac deti,ako zvladnes povinosti okolo nich v domacnosti?
neber to v zlom.ale to je prave to myslenie,co je nespravne a nespravodlive k detom,ktore ste splodili.

ellise
9. feb 2014

@alice107 ja jsem se o deti postarat sama, a dokonce nemam pomocnici ani chuvu na rozdil od tebe. Ale vynaset pubertakovi jeho odpadky vubec nesouvisi s moji povinnosti postarat se o nej

bonnie1
9. feb 2014

@alice107 akoze fakt sa ti snazim porozumiet ale ja to nedokazem..takze u vas to vyzera tak ze ty a muz zarabate peniaze a na deti a domacnost mate inych ludi..deti vychovavala opatrovatelka. no neviem neviem. stale tvrdim ze moje deti su moje deti a ja sa o nich postaram. nie cudzi ludia. a este klobuk dole pred tebou. uz od narodenia si sa pripravovala na svoje buduce povolanie. vacsina ludi este pri vybere SS netusi co bude robit 🙂 a k tomu co si vymenovala- perie pracka- treba ju vylozit a nalozit, tak isto umyvacku, povysavat a poutierat prach snad netrva hodiny 🙂 tak o akom robotovani pises. ty nechapes ako niektore deti musia pomahat v domacnosti a ja nechapem ako niekto moze mat deti a ich vychovu hodit na inych 🙂 holt kazda sme nejaka 🙂 ale jedno mame spolocne. aj ja nechapem ako niekto moze planovat deti s vacsim vekovym rozdielom a argumentovat tym ze starsie pomoze..s tym nesuhlasim lebo stale tvrdim su to moje a muzove deti a my zodpovedame za ich vychovu 🙂 takze nechapem ako stale argumentujes ze rodic sa ma postarat ked ty na to mas lidi 🙂

alice107
9. feb 2014

@anatalia77 co to pises? ono ked je malolete,tak sa o ne mas povinnost postarat.aj ked by vylozilo nohy na stol. a zdedilo majetok. pretoze ono ani tym najetkom nemoze samo disponovat,ale by malo zakonneho zastupcu.
a kedze nemoze ako maloleta osoba disponovat majetkom,tak ani pracovat nemoze,lebo je malolete. jeho povinnostou je chodit do skoly a tvojou ako rodica je starat sa o jeho potreby. ak nezvadnes jeho vychovu,tak sud moze rohodnut od zvereni dietata do nahradnej vychovy.

maminuska
autor
9. feb 2014

@alice107 nie tu sa jedná o deti aj maloleté , teraz som dohovorila s mojou kolegynou právičkou , ktorá sa zaoberá rodinným právom . Overila som si to kedže ja sama právnička nie som hoci sa venujem správnemu právu .
Aj maloleté dieta môže vlastnit majetok a pokial je hrubý nepomer medzi rodičom dietata ( majetkový !) a majetkom dietata je možné aby potreby dietata boli uspokojené z neho .
Povinnost pomáhat rodičom na potrebách rodiny a nemusí sa jednat len o povinnosti finančné maju aj maloleté deti podla svojich schopností a možností .

ollako
9. feb 2014

@alice107 reagujem na odpoved, co si napisala @ellise myslim, ze sa hras so slovickami a chapem ako mozes mat taky nazor, fakt zijes v inom svete... na tom jedinom sa asi zhodneme ...snad z tvojich deti vyrastu sebestacne, sikovne a nerozmaznane deti , pripadne budu vyrastat, len v tom "tvojom" svete a budu stastne

anatalia77
9. feb 2014

@alice107 vies co,sadnem si na prsty,lebo by som ti vedela dobre nabryzgat.
Ostatne,co trosku poznate moje problemy s dcerou,tak prepacte,ale to sa neda.

alice107
9. feb 2014

@ellise jasne,ze kazdy ma ine podmienky na zivot. ja chapem , ze nemas pestunku. a ze mozno nestihas sa o domacnost postarat. a preto trvas na tom,aby syn ti pomahal.
ja som svoj nazor na vec uz vyjadrila a aj ked chapem problemy rodin ,tak nepokladam za spravny pristup,narobit si deti a potom ich ziadat,aby mi pomahali,lebo nastacim.
ale ako som napisala,je to na kazdom,ako sa zariadi.

maminuska
autor
9. feb 2014

@alice107 nepsotrehal sm na čo si sa ma ešte pýtala . Prosím môžeš mi to zopakovat ?

warholette
9. feb 2014

@alice107 ako sa deti naucia upratovat, varit, prestierat stol, umyvat riad, vlastne vsetky domace prace bez toho, aby ich skusali a zlepsovali sa v nich pocas detstva a dospievania?