Chcem dať svojmu dieťatu všetko
Často sa stretávam na tomto fóre s argumetáciami tohto typu pri rôznych diskusiách napr. prečo nemať viac detí , prečo mať viac detí .......
Dovolím si priložit jeden článok s ktorým sa plne stotožnujem :
@alice107 výklad z dôvodovej správy :
Práva a povinnosti dieťaťa k rodine a rodičom
Vzájomná podpora o pomoc všetkých členov rodiny je základnou zásadou. Zákon o rodine ukladá deťom, ktoré žijú v spoločnej domácnosti s rodičmi, vlastnou prácou im pomáhať. Rodič je oprávnený požadovať plnenie týchto povinností od detí a pritom určovať ich rozsah. Je však samozrejmé, že plnenie uvedených povinností môže rodič požadovať len v takom rozsahu, aký zodpovedá základnému spoločenskému záujmu na všestranne zdravom fyzickom a psychickom rozvoji dieťaťa.
Ďalšou povinnosťou je povinnosť prispievať aj na úhradu spoločných potrieb rodiny, ak majú príjmy z vlastnej práce. Ak dieťa má už svoju vlastnú rodinu, ale býva s členmi svojej rodiny v byte rodičov, je povinné uhrádzať spoločné náklady na bývanie.
@maminuska to je v poriadku ,ze male didta moze vlastnit majetok. ajasne,ze jeho potreby mozno krat aj z dedicstva. ale ty si necitala ,ci nepochopila,co som ja pisla.nemozno zivit RODICA z majetku maloleteho dietata. ata pravnicka ti to nepovedala? ci ty si ju zle informovala?
malolete didta musi mat zakonneho zastupcu na spravu majetku.aka rodic che z jeho majetku didtatu nieco kupit,musi poziadat tento zakonny zastupca sud sud suhlas ak che viat väcsiu ciatku . cize nie bezne potreby didtata, ktore musi zabezpecit rodic v prvom rade
vies nic v zlom,,niekedy sa laici citaju zakon a vysvetluju si nieco tak,ako to nie je. aj ty si nepochopila,co som pisala.
ale stale si mi neodpovedala na tu otazku,co som polozila. 😉
@warholette alicine deti sa to ani jikdy nenaucia, ani nemusia ucit....budu mat predsa sluzku, ako ma ona 😉 ....jaaaj, chcela by som jej tu sluzku vziat tak na 2 dni, predpokladam, ze aj voda na caj by zhorela....
myslim, ze nikhoho dieta v domacnosti nedrie......ale radssej s nim budem cas travit takto, ako mat z neho rozmaznaneho lenocha, o kt. by sa mi mala starat cudzia zenska....to uz je len laska k dietatu 😀
@alice107 už som ti tam hodila dôvodovu správu .Takže ja už nemám o čom , pre mna to je jasný výklad. Celý život pracujem so zákonmi, dôvodovými správami , chodím na sudy takže viem sa v nich pohybovat a to čo neviem dám si odborne vysvetlit mojou kolegynou ktorá sa vyslovene venuje rodinnému právu .
Jasne a jednoznačne mi povedala že tento odstavec sa vztahuje aj na maloleté deti a tie majú povinnost v rodine pomáhat.
@alice107 Poprosila som ta aby si mi zopakovala tu otázku lebo som ju nepostrehla.
@ollako dieta ako dospeje tak spravnym vychovnym vplyvom pochopi,ze niekdy treba robit veci,ktore su nevvyhnutene. ale treba mu vysvetlit,ze didta ma svoje povinnosti/skola, predovsetkym/ a rodic svoje /prava a domacnost a starostlivost o deti/
podla mna dieta nie je povinne mi pomahat ci robit prace ,co su ulohou mna rodica.podpovedla som ti zrozumitelne? lebo sa mi zda,ze odpovedam astale akoby ste tu zeny necheli chapat ci prjat moj postoj,ako som ho uviedla
@maminuska nemusis mi vcitovat dovodovu spravu. .ale odpovedat na zakladnu otazku . aku povinost myslis,ze ulozi sud maloletemu dietatu? stale nechapes tusim, o ake deti sa jedna. ze nie malolete dieta ma povinnost prispievat na uhradu domacnosti. ak toto nechapes, tak je tatko cakat ,ze mi odpoves . nebudem sa stale tocit v bludnom kruhu. sud nikdy neurci maloletemu didtatu,aby povysavalo ci umylo dlazku v byte rodicov. 😉
ak by si chela dieta dat na su na zaklade porusenia ci neplnenia jeho ´´povinnosti ´´ v ramci toho clanku. sud by taku zalobu neprijal.
ale by usudil,ze ako ma rodic nie si schopna plnit vychovu ulohu rodica a mohol by malolete dieta zverit do nahradnej rodinnej vychovy.
chapes to uz? 😉
Pre tých čo nevedia čo je dôvodová správa - je to v podstate výklad zákona tvorcom zákona a čo bolo jeho úmyslom.
@alice107 to nie je o tom, ze laici si to vysvetlia inak ako to je je, zakon je "ohybny" a sikovny pravnik si vie tak "ohnut" ako mu vyhovuje, preto sa stale roboa novly, lebo vzdy sa najde nejaka strbinka...a potom sa zakon obchadza a da sa chapat viacerymi moznostami a to je praca pravnika, najst strbinku
@alice107 Prečo by som mala dieťaťu robiť otroka? To čo akože z neho vyrastie? Z takého decka vyrastie namyslený lenivec, ktorý skonči na ulici, lebo nebol odmala vedený k pomáhaniu domácnosti ☹
@slnieckoelias tvoj pohad na vec mierne povedane zvlastny. . prepac mi. takze nemame o com debatovat. ja som svoj nazor jasne vyjadrila. a ty tiez. nezhodneme sa. takze debeta uz myslim dalej nema zmysel. 😉
@alice107 nuz ak dovolis,tak ja by som v tejto debate aj niekedy pokracovala s niektorymi.Bolo mi ctou a dovidenia 🙂
okrem dovodovej spravy tu treba ešte jedno slovo vysvetliť - čo to znamená internetový troll
http://cs.wikipedia.org/wiki/Troll_(internet)
nazor si urobí každý sám 🙂
@alice107 ty sa stale "hras so slovickami" keby isla pred sud a keby a keby...my nezijeme keby, my zijeme v realite....ja sa snazim dieta naucit tomu, aby vedelo zakladne veci do zivota, skola je velmi dolezita, ale na co mu bude skola, ked sa nebude mat ,kde zamestnat teraz tvoje "keby "je trend, ze vysoka skole ide do uzadia ...dolezitejsie bude remeslo...vies si predstavit, ze keby bol svet ako podla teba, len vzdelanych ludi lebo deti by sa len ucili, nic by nemusiel robit z beznych domacich prac? kto by ti potom pomahal v domacnosti? ten s vysokou skolou, ? hra so slovickami jedine kebyy vznikla fakulta domacich prac Ing upratovacka, kucharka atd
@alice107 ja toto ukončím s tebou . Máš zákon , máš dôvodovu správu ... ja skutočne nemám ďalej o čom . 🙂 . Rodičia maju právo vychovávat svoje deti podla svojho presvedčenia a uváženia. A ak vyžaduju od dietata aby doma pomáhalo , neporušuju žiadny zákon , dokonca samotný zákon to podporuje a k tomu su oprávnený použit dostupné výchovné prostriedky .
To znamená že dieta nemôže "zažalovať " svojich rodičov za týranie alebo vykorisťovanie, nemôže v danej veci kontaktovat orgán sociálnoprávnej ochrany .. ak pomáha doma v rámci svojich možností a schopností.
@alice107 a ated mne napadla uplna zvracenost. Myslis ze kdyby mne muj syn dal na soud ze tim ze mu nevytahuji z tasky propoceny fotbalovy dres tak vlastne zanedbavam povinnou peci, myslis ze by mne soud odsoudil ze zanedbani povinne pece ja nevim k odneti svobody nepodminene? Nebo mi ulozil povinnost ten dres uklizet?
@ellise vychovny vplyv na mna ,ked som videla platenu pamni upratovat u nas doma bol taky,ze je to prsate cinnost a praca ako kazda ina platena . aze je to jednoducha cinnosat,ktoru zvadne kazdy. pri troske praxe.
no a ked som mala svoju domacnost,tak sa to len potvrdilo. ak som skusila potom upratovat,tak som to zvadla bez problemov.na to netreba mat extra doktorat. 😉 to sa hadam zhodneme. ;-
takze viem, o com su domace prace. viem aj zehlit,aj upratovat aj umyt okno,ak na to pride.
ja nechapem, naco okolo takejto cinnosti treba narobit tolky rozruch. 😀
Holky je to dobry, zeptala jsem se deti jestli na mne nechteji zavolat socielku ze musi doma pracovat a rekli ze ne, to jsem si oddechla. A hned jsem je posla uklidit si bordel v pokojicku a ja se tady valim na gauci a povazte ctu si.
@maminuska pises znovu o inom . ja som ti jasne napisla ako to v praxi prebieha. neplet sem zaloby deti na svojich rodicov za porusenie ich prav.
ked sme uz ale u toho,ak by dieta malo pocit,ze je tyrane tym,ze je od neho vyzadovana cinnost ,ktora je nad mieru jeho schopnosti ci nou rodic priamo psychicky tyra dieta,tak moze prostrednictvom uradu detskeho kuratora sa dozadovat ochrany proti rodicovi.
ale to uz je ina zalezitost. 😉
no ak si so mnou skoncila ,ako si to nazvala,tak mi nezostava len ti zazelat pekny vecer. 😎
@ellise vo vseobecnosti ano, mozes byt stihanna za zanedvanie starostivosti o dieta. ale samozrejme na to,aby bola naplnena tato skutkova podstata trestneho cinu je treba zanedvanaie sustavnejsie/nie raz /, treba poznat okolnosti zakych ach k tomu dochadza .. atd......
a to,aky tres t by bol ulozeny zalezi tiezt od viacerych okolnosti.
MOja ma rok a uz aj ,, vysavala" aj vyhadzuje papieriky do kosa, pomaha nakladat pracku, vybera umyvacku riadu.. pre nu je to hra, mne to trva dvakrat dlhsie ako zvycajne, ale je to cas , ktory travime spolu a urcite jej to da do zivota viac ako keby sedela na gauci, zula zuvacku a cumela na upratovacku ako to robi za nu..
@maminuska @mima4 nedá mi nereagovať, konečne dobrá diskusia 🙂 Páčia sa mi výchovné metódy @maminuska, nakoľko som najstaršia zo 6 detí, musím povedať, že aj my sme tak boli vychovávaní... O dôležitých veciach a povinnostiach sa nediskutovalo, aj moji bratia vedia upratovať (škoda, že toto nepraktizovala moja svokra) a dúfam, že keď budem mať deti, podarí sa mi ich vychovať tak ako mojim rodičom. A páči sa mi aj článok 🙂 Len dúfam, že keď sa dopracujem k pubertálnym deťom, že ma tento názor bude ešte držať 😀
@alice107 ja napriklad uplne chapem, co chces povedat aa ciastosne suhlasim s tvojou verziou vychovy avsak kazda minca ma dve strany, su podstate aj podmienky ake rodic ma....kazdy clovek ma pravo na potomkov nehladiac na socialne zazemie...bohuzial, niekedy vsak ani vzdelanie nepomoze k lepsiemu zazemiu

@alice107 este mi to neda, zivot nie je lahky a jedna z veci , co moze rodic dietatu do zivota dat, je to , ze ho nauci, ze zivot je aj o povinnostiach, nie o tom , ze bude v zivote robit len to, co samo chce .....ty robis len to ,co chces? nerobis nic, co musis robit? .etse mi prosim upresni ako to chapes ty? co sa tyka dietata akoze nemsi robit nic a ja mam cakat ci sa v jeho samej osobnosti vyvinie nejaky pud, ktory mu povie, ze "no idem pomoct samo"