Čo robia doma mamičky s deťmi, ktoré nechodia von?
Nechcem tu teraz sposobit nejaku diskusiu o tom, co je lepsie pre deti, alebo nie je. Ale ja chodim s mojim malym stale von, teraz v lete sme vonku prakticky cely den az na obedny spanok a obed. Takze tak od 9rano do 11. A potom od druhej do pol osmej. O osmej ide spat. V zime v kazdom necase sme boli vonku (este v kociku) aspon 2 az 3 hodky denne, ci snezilo, prsalo, fucalo, mrzlo. Prestahovala som sa na dedinu, kusok od BA a viem, ze je tu kopec deti. Nemam tu moc kamaratok, ale sledujem mamicky a stretavam stale tie iste tvare. Jedna je pripad ako ja, stretneme sa kazdy den 2x a debatujeme spolu, prisaham ziadna ina mamicka neni vonku len my dve. Samozrejme xy z nich chodi na ine miesta. Ale mam 3 susedky, ktore maju male deti 1rok, 3roky a 3 a pol. S nadejou, ze najdem nejaku partacku s ktorou by sme este mojli ist von som sa spytala, ci niekedy nepojdu von.. dostala som 3x tu istu obdpoved... “oni cez den von nechodia” vidim ich, ze su naozaj doma, pocujem ich deti, ako kricia, placu smeju sa atd.. zrejme bude takych mamiciek viac. Mna by uprimne zaujimalo, tie ktore nechodite tak, ze na cele dni von, co robite doma napriklad s tak 1 az 1,5 rocnymi detmi. Ako ich zabavate aky im robite program? Mne nevadi chodit von, s malym sa rada flakam, ale minule bol chory mal teploty a siestu chorobu a boli sme doma tyzden, uz som myslela, ze zosaliem. Nudil sa, krical, vymyslal, vyhadzoval supliky, behal hore dole ako saso, neobsedel ani sekundu, vytlacal mysla, otvaral kose, umyval si ruky v zachode... hracky 0 bodov. Musela som byt nonstop v strehu. Preto mi poradte co robite vy doma s detmi, ze Vam tam je “lepsie” ako vonku. Dakujem 🙂
Ahoj, mám 4 deti, von chodíme dva krát za deň. Tiež sa mi často stáva, že nikto na ihrisku není. Ja varím, upratujem a periem hneď ako vstanem, potom ideme von,obed, spánok a opäť niekam von. Nevidím v tom žiadnu veľkú vedú. Cez školský rok je to poobede trochu iné, ale vždy sme vonku poobede aspoň hodinu a pól. Za každého počasia.
@mirola zabudla som, aj spolu varíme, už mi pekne pomáha, fascinuje ho všetko čo vrci, hlavne mixér, kuchynský robot. A určite nemáme doma vyblyskane, som rada, ak udrziavame bežný prevádzkový bordel 🙂. Mať vyupratovanu domácnosť som stihala pri prvom, teraz si občas aj výpomoc musím zavolať. Ale zase, aj sa malemu venujeme, ked vidim, ze chce, nie iba ja ale aj velkaci a manzel. Deti som vždy viedla k tomu, aby sa vedeli aj same zabavit
@evuska135 ono neni pravda. Neter od malinka stale stale vonku bola ci prsalo ci ne. Pred cca 2 rokmi najvacsia fujavica fukal severny vietor do toho tusim snezilo a co cert nechcel auto v servise tak sa segra rozhodla aby mama nenosila tasky v ruke ( ako to u nas je uz ina tema) segra vzala malu naobliekala ju to je ... tielko body hruba mikina pancusky leginy oteplovacky a hruba vetrovka rukavice a na hlave 2 ciapky teda tensia a hrubsia ... na nohy snehule a mala do fusaka ( to uz nemala "pravy zimny" ale mal vlozku) zakryla dekou dala nanoznik zatiahla striesku a "sedacku kocika" otocila "k sebe" aby na malu nefukalo velmi. Presli celu celucicku dedinu ANI NOHY co sa necudujem ale mala neprechladla ani zapal pluc nedostala a horuco jej nebolo kedze sestra kontrolovala 😀
U nas je tiez mrtvo niekedy plno deti a trz nic 🤷♀️🤷♀️🤷♀️
Inak na ihrisko uz dlhsie nechodime ... odkedy som videla ze jeden "spoluobcan" sa s prepacenim vy*šťal na ihrisku ale nie do travy ale vedla smyklavky do kamienkov kde sa zvyknu male deti hrat.
tuto otazku si kladiem aj ja 🙂 co robia tie mamicky, ked nejdu s malymi von? ja v dedine tiez vela mamiciek s detmi nestretavam, raz mi dokonca jedna babicka povedala, ze stretava na prechádzkach iba mna 🙂 ja som si predsavzala, ze von chodit budeme za kazdeho pocasia, lebo je to dolezite. a ide to. v zime sa premozem a idem aspon na hodinu, v lete sme vonku aj 6 hodin.
mozno su mamicky doma na dvore, lebo dnes je trend mat doma vlastne detske ihrisko. ja ho doma nechcem, lebo by sme sa z dvora uz nikdy nepohli. radsej za ihriskami cestujeme a skusame viacere. na jednom a tom istom by sa beztak oj syn nudil.
@thoughtfulweirdo toto poznam, tiez ma z toho slak triafal. neboj, vyrastie z toho. teraz vsetko objavuje, o par tyzdnov pekne posluchne, treba vydrzat
Ahoj, do ktorej dediny si sa za Bratislavu presťahovala? Môžeme o pár mesiacov kocikovat spolu 🙂 ja som sa tiež presťahovala na dedinu za BA, a nemám tu veľmi veľa známych 🙂
@zorkahorka hahahahahhaa 😄 ja viem, ze to prejde, ale o par tyzdnov to asi nebude, uz to trva pol roka.
My bývame na dedine a tiež von do dediny často nechodíme 🤣 v dedine je mrtvo, absolútne nic pre deti, malá ma na dvore mini ihrisko, bazén tak sme von na vzduchu cely deň.. Ale bývať v byte tak sme asi tiez doma max na spánok a jedlo, inak von, neviem si predstaviť ze by som trcala celé dni medzi štyrmi stenami..
Uprimne ma dost zarazila otazka,co INE mamicky.
Nechapem,preco by sa mamicky mali porovnat.
Velky rozdiel dom,byt.
Ja som.dobeda poprala,navarila,upratala,co bolo potrebne....ked boli deti v kociku isla doobedu polhodku von,poobede dlhsie,pri.ked zaspali,kocik odparkovala pod okno a robila,co bolo potrebne,zavarala,zehlila...vonku v zahradke nieco...
V zime toho casu bolo viac.ked boli.deti.vacsie,chodili sme doobedu vramci prechadzky do obchodu,poobede,ci skor podvecer na dlhsiu.prechadzku,vonku sme sa hrali...
Alebo sa hrali opat pri mne,kym som robila,co bolo potrebne.
Neda sa zovseobecnovat cas matky.
Su take,aj take.
Niektore stihnu s detmi kadeco,niektore nic,len hru....
A nie je to jedno?co ktora robi?
Inak....ked uz,tak na ihriskach,ci detskych.centrach vidno dost unudene mamicky...cize co.z toho,ze su niekde s detmu,ked mobil,ci cigareta v ruke...prip.kamosska debata a netusia,kde deti maju.
Zase,podla toho sa da sudit,ze su.horsie?mozno,ked som.ich videla,mali len tazke noci za sebou....a uz mali dost vsetkeho.
Milujem toto pausalizovanie. Automaticky platí,keď nie je matka s dieťaťom na ihrisku alebo v detskom centre,zásadne sedí s dieťaťom doma na riti. Aj u nás je jedna taká suseda,ktorá má cez deň veeeelmi veľa roboty. Deti má už odrastené,má vnúčatá ale nežijú spolu. Nos má narazený na okne a cumi,čo sa na ulici nedeje,resp.nedeje. A raz mi zabila,že si myslela,že sme sa už odsťahovali. Tak som jej na rovinu povedala,že ja sa na ulici celý deň pretŕčať nepotrebujem ako poniektorí. K nej keď prídu vnúčatá,nerobia nič iné,len sa poflakuju po ulici a samozrejme deťom to nestačí,lebo ich toto lobzovanie dosť skoro omrzelo. Inú činnosť im totižto vymyslieť nevie. Máme veľký dvor a v ňom všetko,co dieťa potrebuje. Syncek má priestor na vyblaznenie dosť. Vonku sme ráno a večer. A čo ja nepochopím,ako je možné,že je mamička s dieťatkom von celý deň, aj v 35st.teplotach,na priamom slnku a dieťatko nemá žiadnu pokrývku hlavy. V týchto horúčavách s dieťaťom po vonku nechodím,len vo výnimočných prípadoch. Nebudem tu rozpisovať varenie ,upratovanie,to nie je každý den. Ale navyše pracujem z domu a skrz tehotenstva som si živnosť neprerusila. Po nociach som sa narobila dosť, synček je už väčší,chapavejsi,veľa veci sa pri ňom dá urobit. A keď sme vnútri a nepracujem, robí so mnou úplne všetko, nemá čas na bude nie sa. A po kaviarňach a kadejakých shopoch chodiť určite nebudem, nakoľko si nemyslím,že tento zazivny prostriedok niečo dieťaťu dá. Takže milé mamičky, ja žiadnu z vás neodsudzujem vo svojom strávenom celodennom čase s dieťaťom, buďte také láskavé,nerobte to ani vy. Na prvý dojem nemusí byť všetko tak,ako to na prvý pohľad vyzerá.
@jana_eyre_2 netreba všetko brat tak vážne .
😉
Pekný deň .
Mne sa tiež nezdá až také úžasné mať deti len na dvore.pre normálne inteligentné dieťa ten dvor nemôže stačiť navždy.my sme chodili na rôzne ihriska,do parku, k rieke, do lesa, cestovali sme po okolí.teraz keď sú už veľkí vidieť ten rozdiel aký majú rozhľad a sú sociálne zruční
@hisinfernalmajesty u nas to bol do cca roka rev vo dne v noci. Velmi nam pomohlo ked som v jej dvoch rokoch nastupila na pol uvazku a ona na pol dna do sukr. skolky. Vtedy sa asi po tyzdni prvykrat sama pohrala 5 min. Nocne vstavanie a nespanie cez den bohuzial ostalo. Uprimne neviem si do to toho predstavit dalsie dieta alebo deti. Bola som dlhodobo vycerpana. A nikdy nikdy nehodnotim inu matku ci je strapata, neupravena, ci jej prasknu nervy na ihrisku, ci ma alebo nema upratane lebo si uvedomujem ze ja neviem ako to ma ona doma. Ano ved zvladla som, ale druhykrat uz by som vela veci urobila inak, nehovoriac o tom, ze sa to podpisalo na mojom zdravi. A dakujem tomu tam hore ze sme nevyhoreli lebo mne uz od vycerpania prestaval mozog zjavne fungovat. A ten psychicky tlak, ze si dieta neviem utisit. Uprimne von oknom nie raz som ju chcela vyhodit. Neda sa porovnavat a nerozumiem naco su dobre tieto diskusie co robit s dietatom dnu, kolko byt vonku. Ved tak ako nam s dietatom vyhovuje. Co robit dnu tak otvorim internet a dam aktivity s dietatom vo vnutri.
@uhnakova áno pochopila som akých deti sa týka táto diskusia.a áno s mojimi deťmi predškolského veku som veľa času trávila mimo jedneho ihriská a nehovorím že boli Non stop na výletoch ale tak pre našu rodinu je úplne prirodzené niekam vypadnúť kúsok ďalej za rodnú dedinu😉a presne v predškolskom veku keď som bola doma a ony tiež.ked začali chodiť do školy už toľko času nebolo
@nenne9 s mojimi dvomi detmi bola na ihrisku 3x a nijako im to neublizilo. A to su obe nadpriemerne inteligentne a aj socializovane 😀 Ja si nejako neviem predstavit, co by som tam s nimi 6 hodin denne robila. Mali sme ine aktivity. A to ani nehovorim, ze mojej monkovskej povahe je blizsi vlastny cisty piesok na zahrade ako zasr...y verejny.
@xxxkatka veď ja nehovorím vo ihriskách.so synom som mocná ihriská chodiť nemohla lebo sa všade bil a vystrájal😜chcela som mojim príspevkom iba povedať že asi treba nájsť nejaký kompromis.nech dieťa vidí a pomáha máme doma keď to treba, nech sa samo hráva na dvore, nech ho občas rodičia vezmú na výlet a nech sa aj občas trochu nudí...taký zdravý stred.ani jeden extrém asi nie je dobrý takže tak.nechcela som povedať že niekto je neinteligentny sprostý apod božechráň...ale tu na koni asi ťažko povedať svoj názor lebo je tu tuším veľa rozzúrených materí čo si myslia že človek útočí a chce sa hádať.sakra nie nechcem útočiť ani sa hádať ale vztahovacne a zamindrakovane ženy to tak asi cítia že každý na ne útočí...tým zase nemyslím teba preboha 😂
Keď sme na víkend na dome tiež nechodíme von do dediny. Dôvod? Na dome má všetko čo potrebuje a chce. A to že ty ich nevidíš nemusí znamenať že niesu vonku. Môžu byť niekde za domom 🙂 keď sme doma v BA tiež nechodím do obeda von. Lebo sa Budíme okolo deviatej pobeham si okolo deti spravím raňajky spravím si kávu a kým by sme sa vyrichtovali von bola by vonku asi pól hodinu a o 12:00 má obedny spánok. Cize chodíme von až po ňom okolo pól štvrtej. A už tým pádom by sa mi nechcelo ísť s nimi von cez tie najväčšie horúčavy preto aj chodíme tak neskoršie. A okolo ôsmej sme už väčšinou doma.
@hisinfernalmajesty deti nemusia ísť "vonku", ale von, vonku sú vtedy, keď sa tam nachadzaju😂😂😂😂 a fascinuje e ma ako vieš, či nie sú niekde mimo, či načúvate za dverami? A fakt nie ideme vonku, ale ideme von😉. Deti sú vonku a hrajú sa. Poobede ideme von😉😉
@xxxkatka prispevok mamicky je o tom, ze sa pytala konkretnych 3ch susediek a odpoved dostala, ze von cez den nechodia.. tak chcela vediet, ze ako ludia zabavia deti ked su realne doma (cize nie na zahrade, nie na ihrisku, nie na ulici, nie v parku, ani nikde inde) jedna cast zien z diskusie to zobrala ako utok a druha cast ako moznost si postazovat na dnesnu dobu 😏
@dominika7990 to mate taky maly makadam tam?

@mirola ja mam 3 deti, ale nikdy som s nimi nejak špeciálne von nechodila. Vypustim na záhradu, odstranim potencionálne rizika a priebežne kontrolujem stav. To ak mám pracu vnútri, nemôžem ísť von a ich žerú mrle. O starších sa už nebojím, ale tak primerane ich veku a schopnostiam dávam postupne vacsiu slobodu. Pri prvom dietati som mala kopu voľného času, pri troch je to už niekedy o život všetko postihat a to som doma. Takze s tým posledným som robila všetko, asistoval mi z nosica a od cca 1 roku asistuje zo zeme, má 1,5 roka. Vyberáme umyvacku, vie ju už dávno pustiť, hádže prádlo do práčky, aj tu už vie zapnúť, podáva mi prádlo pri vesani a tak......viem, ze mu to dlho nevydrží, o to vôbec nejde, ale takto je teraz vlk sýty aj ovca celá a keď si najde iné záujmy, tak si to prádlo budem podávať zase sama. Na záhrade je to podobné, manžel ho musí mať na rukách pri kosení, mne tiež pomáha, robíme spolu všetko čo ho zaujíma a ak má niečo svoje, tak si každý robíme to svoje a ja ho po ocku sledujem