icon

Čo ste robili inak pri výchove druhého dieťaťa?

15. sep 2026

Ahojte idem si pre skúsenosti ci inšpiráciu. Mam ročného syna a som opäť tehotná, rozdiel budú dva roky a starší nebude teda ešte v škôlke. Chcela by som pri druhom nejaké veci zmeniť predsa budem mat ešte dvojročného na starosti a bude to úplne iné .
Staršieho sme napríklad nenaučili na postieľku, po porode som sa dlho zotavovala a bolo mi veľmi praktické mat ho v posteli a kojit poleziacky a tak so mnou spal v noci do 11 mesiacov potom dostal svoju posteľ vo svojej izbe. Ale čo horšie cez deň spal do 8 mesiacov výlučne v kočíku každý denny spánok (keď pršalo kocikovala som po byte) a toto si nebudem môcť dovoliť pri druhom ako ho teda naučiť na postieľku od malička?
Teraz už vie zaspať aj doma ale tiež pri nom ešte ležím než zaspí to tiež neviem ako budem robiť keď sa narodí druhé.
Ďalej sme sa trápili s prikrmami ale to neviem ci sa da nejako ovplyvniť, doteraz to nie je jedak ale možno by sa viac rozjedol keby ho menej kojim, lebo reálne začal.jest až po roku dovtedy viacmenej dojčený. Asi som to mala obmedziť aby začal jesť aj normálne jedlo skôr a zvykol si.
A máte ešte niečo čo ste robili cielene inak poucene z prvých deti? Chápem ze každé dieťa je iné ale tak pre inšpiráciu a predstavu.

martinmmartin
15. sep 2026

Dieta #1 je na pohotovosti ako doma , dieta #2 a viac vacsinou ani netusi ze take nieco existuje

pe_mi
15. sep 2026

@anonym_autor výchova taká istá , len ja som nebrala pri druhom už všetko tak tabuľkovo a presne na čas,keď sa nepodarilo,nemala som také nervy ako pri prvom
Taká väčšia pohoda

anonym_2114ce
15. sep 2026

No veď ideš na to dobre. No naučis ho na posteľ tak, že ho tam budeš dávať od prvej noci, od prvého spánku. Naučí sa, že jeho posteľ je miesto, kde sa spí.
A tak isto s kojenim. Veď koj ho iba pár mesiacov a hotovo

autor
15. sep 2026
@anonym_2114ce

No veď ideš na to dobre. No naučis ho na posteľ tak, že ho tam budeš dávať od prvej noci, od prvého spánku. Naučí sa, že jeho posteľ je miesto, kde sa spí.
A tak isto s kojenim. Veď koj ho iba pár mesiacov a hotovo

@anonym_2114ce áno takto nejako by som to chcela skúsiť snáď sa podarí. A hej kojenie bolo super ale asi pri druhom by som to ukončila skôr ako v roku

anonym_d7771c
15. sep 2026

@anonym_autor no najdete si nejaku cestu.

Hlavne sa nehnevat ked starsi zobudi mladsieho, proste deti...

Ja uspavam mojich tak, ze starsi si lahne do postele, male mam bud na rukach a pije mlieko alebo lezime a pije mlieko. Starsie chce nech ho nejak drzim a takto si zvykame na zmenu

Na von si zaobstaraj kvalitne nositko

bolarazjedna
15. sep 2026

Mam 2 deti s 20mesacnym rozdielom. Podľa na sa to plánovať nedá, nevieš aké bzde to druhe dieťa. Je jednoduché povedať, daj ho od začiatku do postieľky.... To dieťa ale môže byť viac alebo menej kontaktné a môže sa stať, že proste v postieľke mu dobre nebude a bude potrebovať tvoju blízkosť. Aj to rozpapanie sa - ako vieš s istotou, že keby staršieho kojis menej dlho, papal by lepšie? To vôbec nie je pravidlo, vôbec to tak nemusí byť pri druhom.... Moja rada neplánuj si veci dopredu. Keď príde nejaká situácia, budeš to riešiť, tak aby ste boli všetci spokojní. Vyskúšas jednu cestu, možno bude fajn, ale bude rovnako ok povedať si, že toto neviedlo k cieľu a budeš hľadať iné riešenie.
Ja som tiež staršieho kocikovala na spánok aj v izbe, to bol najrýchlejší spôsob a vlastne jediny, ako ho uspať (inak od 3rokov už vôbec nespi na obed, aj v škôlke iba výnimočne). A keď sa narodil menší, tak som ich uspavala naraz, starší v kočíku, hojdala som jednou rukou, menší zatiaľ na prsníku, aspoň som vedela, že nebude budiť krikom staršieho.

maryetta
15. sep 2026

Dve deti spali so mnou. Treti spal vylucne sam-tak mu bolo najlepsie. Stvrta bola v postielke. Kazde dieta ma ine potreby a mohla som čokolvek do postielky som ich nedostala.

anonym_9753b7
15. sep 2026

@anonym_autor chcela som to robit rovnako ako pri prvom ale nic z toho nefungovalo 😃 takze pri druhom cista improvizacia za pochodu

aileen_mt
15. sep 2026

nebála som sa cumľa :D
pri prvom som mala obavy, že by nám cumeľ mohol pokaziť dojčenie... pri druhom som si nemohla dovoliť dojčiť 100% na požiadanie, takže cumlík pomáhal a dojčeniu to nijako neuškodilo

anonym_77a296
15. sep 2026

ja som prveho odstavila uplne, lebo druhy v bruchu pytal a ja som bola chuda ako na strednej a nevladala som
starsieho po porode prevzal k sebe na noc otec na prve tyzdne, potom sa vratil ku mne a spali sme spolu traja

cez den som s nimi sama nechodila von, nedalo sa mi to, chodili sme len poobede. spali na preskacku asi rok, to bol trochu problem, ale dako sme to prezili

najdes si system

vobec nic si neplanuj, lebo sa budes len zbytocne stresovat, vseobecne stres matiek pochadza vacsinou z toho, ze maju v hlave daku viziu dna, plan a ten sa neustale narusa, presuva, posuva, meni - ked nie je plan, stres ma mensiu sancu sa vytvorit

budes improvizovat, vela zalezi od dietata, ako sa zladia atd

anonym_0215fa
15. sep 2026

Mam tri deti rok po sebe, nijako specialne som neriesila ani prve ani posledne. Ale faktom je, ze kazde dieta je uplne ine co do spanku, krmenia, zvykov, rezimu. To, co pri inom slo tazko, pri dalsom lahko, alebo naopak. Takze velmi sa na to nijako specificky nepripravis, ale co suhlasim - urcite zasady si daj a tak fungujte (napr ano, spinkat davat do postielky ked je male unavene, a pod). Kazdopadne, vsetko ma svoje vyhody a nevyhody. Jedno nase napr bolo odvzdy samozaspavacie a iba v postielke. Ist s nim ale niekde na dlhsi vylet, ze by pospalo aj v kociku? Nemozne. Revy, nezaujem... Lebo iba postielka (pripadne autosedacka).

euka210
15. sep 2026

@anonym_autor druhe a tretie som nedavala skor sediet nez si vedelo sadnut same a ziadne vodenie za rucicku...to boli moje najvacsie chyby pri prvom.
Ostatne veci nezmenis. Prvy spal od babatka hrozne, skusali sme aby zaspaval sam...neuspesne. tak spal s nami...aj druhy, aj treti. Druhy bol zlaty ukazkovy novorodenec, ktory 3h spal, nadojcil sa a spal dalej.
Prvy bol jedak, druhy s prikrmami bol boj.
Do roka to bolo stale tazke, lebo riesis len ich spanky, jedlo, pebalovanie a ako sa dostat von 😀 mam rozdiely 2r2mes medzi 3 detmi.
Pri druhom a tretom som sa viac prisposobila detom ako chciet dieta narvat do mojej predstavy ako to bolo pri prvom. 1.vnuca v rodine to bolo.

anonym_9adf96
15. sep 2026

@anonym_autor môzes vyskúšat šatku alebo nosic...ono kazde je ine..mozes si povedat nebduem to robit tak a tak ale okolnosti potom ťa
,,donutia,,

beata_k
15. sep 2026

@anonym_autor Dojcenie s tym nema nic spolocne. Neukoncuj dojcenie pred rokom.
Co dieta bude vyzadovat, tak urobis. Ked ti odmietne kocik, tak ako moje dieta, tak co urobis? Nechas ho tam revat? Prisposobis sa. 🙂
Ako budu rast, tak sa budu menit potreby oboch deti.