Dať, či nedať cumeľ mesačnej dcérke?
Zaujimaju ma predovsetkym skusenosti dojciacich mamin - ako, ci a odkedy funguju vase deti s cumlikom a hlavne, ci no nejako negativne ovplyvnilo dojcenie? Nasa mesacna dcerka je niekedy nekludna a placliva, ked je po kojeni (tak, ze sa uz do nej viac nezmesti), prebalena a nedari sa jej zaspat, na rukach sa ukludni, ale akonahle ju polozime je plac.. Manzel uz niekolko dni huci preco jej nedame culmel... 😖 Ja som dost zasadne proti cumlu, pride mi od veci pchat placucemu dietatu do ust kus gumy ked ma nejaky problem, ale fakt je, ze je to dost vycerpavajuce, ani nehovorim o tom, ze stoji domacnost a co je horsie, nestihame sa ptak poradne venovat starsiemu 4 rocnemu synovi... 😒 Najviac sa bojim ze nam cumel rozhasi kojenie, napriklad ako sa pise tu:
http://dojcenie.wordpress.com/2009/11/29/preco-...
Syn mal nakoniec na muzov natlak tiez na uspavanie cumlik, ale to uz bol oboznameny aj s flasou, tak to az take riziko nebolo... Nastastie jeho som kojila takmer 2 roky, takze ziadna katastrofa sa nestala 😝 , ale ako pisu na tej stranke, nikdy nevieme ci a ktore problemy nastanu... Tak ako ste na tom s cumlami a dojcenim?
@danusa79 ahoj, ja som tiez bola rozhodnuta ze moj maly cumel neuvidi....asi dva tyzdne som som zmenila nazor..nedalo sa...kojila som stale chcel byt pricucnuty a ked nie tak strasne plakal maly sme koliky, zle spinkal....kupili sme cumel ale nechcel ziadny tak si myslim ze kaslem na to nechce tak nechce....raz ci dva krat sa mi podarilo ze ho pocumlala ked sme boli na prechadzke a bol kludnucky ale vobec nechcel...ked mal dva mesiace uz som stracala nervy strasne plakal plakal plakal...som mu davala cumel do pusy asi pol hodinu ..vypluval a nakoniec pocucal...cucal cucal a znicoho nic zaspal----moje kojenie to nijako neovplyvnilo kojila som do 7 apol mesiaa a prestala som koli antibiotikam...mam kamosky co od porodnice davaju cumlik a normalne koja....to zavisi podla mna od kazdeho dietatka inac...ja som problem nemala a ked sa prihlasi druhe dieta tak cumlicek bude urcite v nasej vybave...
@danusa79
Ahoj, toto poznám, mám 4-mesačného drobca a 5-ročnú dcérku. Keď sa mi po počiatočných problémov podarilo kojiť a kojím stále tak som bola rozhodnutá nedať cumlík, lebo som všade počúvala ako to škodí a ukončí kojenie. Lenže synček chcel byť na prsku stále, keď nepapal tak dudloval a keď som prso vzala bolo zle. Nestíhala som domácnosť a čo ma mrzelo najviac tak ani dcérku, lebo sa chcela hrať a tiež potrebovala moju pozornosť, ale to sa nedalo lebo syn bol neustále pricucnutý. Dcérka sa začala zhoršovať v chovaní a začala aj žiarliť čo dovtedy nebolo, tak sa muž rozhodol vyskúšať dudel. Kojíme sa stále bez problémov, vie sa stále pekne prisať a ja mám viac času na dcérku. A dudku má len minimálne, keď mu ju ponúknem lebo chcem byť s dcérkou občas si ju vezme a občas nie, ale hlavne sme spokojný ako on tak aj dcérka(tá prestala žiarliť) a aj mi s mužom. A teraz keď zistil, že vie rozprávať tie svoje zvuky tak ju chce stále menej, skoro stále vykrikuje a baví sa svojím hláskom a dudku máme len pri nekľudnom zaspávaní, keď zaspí dudka je o chvíľku von. Myslím že je to individuálne u každého dieťaťa
@mamusia Mne sa ta nadprodukcia velmi nezda - to som mala u syna (vyrobila som si, v strachu ze bude malo 😝 ), to som bola skoro permanentne naliata, casto som riesiala zatvrdnute hrcky aj ked maly papal, to vsetko vysat nedokazal.. Ked sa prisal, z druhej strany mi striekalo mlieko gejzirom a on so svojou stranou bojoval... 😨 Ale teraz je to ine, mam sice trochu silnejsi spustaci reflex a niekedy vidim, ze mala nestiha zo zaciatku hltat, ale s tym jej uz viem pomoct a aj ona ma uz vacsiu pusinu tak to zvlada lepsie. Ale ked sa ten prvotny naval mlieka zvolni tak pekne papa - no aspon mne sa zda 😕 ale ked dopapa, za par sekund skrivi pusu a uz je plac, potom si odgrgneme, ale vecsinou ten plac trva aj potom... No a potom sa chova, akoby bpla hladna - ide si ruku zjest, cuca ju tak, ze pocut az v druhej izbe, ked ju taku zase prilozim k prsniku, tak uz len vypluva to mlieko, alebo co pohlta, to z nej vyjde o par sekund - proste, uz sa nezmesti. V takej situacii mi pride najvhodnejsi cumel, nech si cucka, ale bez mlieka.... Este jej dam par dni, ked sa nic nezmeni tak zavolam tej laktacnej, aj pri synovi ma vytiahla z riadnej kase... 🙂
@danusa79 urcite zavolaj! Ona este si chce dudkat,len mas stale vela mlieka,preto ho vypluva a neda sa jej zaspat na prse - gucky,to uz hrozi zapal prsnika,to je zle vyprazdnovanie skor,nez nadprodukcia. Mozno ju davas neskoro na prso,preto papa hltavo......lebo dieta ak je dobre prisate,dostane vcas prso,tak vacsinou na nom hned zaspi a odgrgavat nikdy nemusi....tam je toho vela,co tam je,preto je to naj skonzultovat s laktacnou,aby videla dojcenie a mohla sama posudit.
@mamusia Tak po dlhsej dobe sa hlasim 🙂 Cumel som skusila, asi 2-3 tyzdne..? Tak teda pridavam moju skusenost - niekedy ho vzala, niekedy nie, niekedy ju ukludnil, niekedy nie... Ale 2 veci sa mi nepacili:
1. zacala viac mlaskat pri kojeni (=viac spapaneho vzduchu 🙄 )
2. ak zaspala s cumlom a vypadol jej, musela som zakazdym bezat a davat jej ho spat a to este skor nez sa rozkricala na plne hrdlo = este vacsie stresy ako pred tym 😠
Takze suma sumarum, cumel uz treti den zapada prachom a vobec nemam pocit, ze je to horsie 😉
Ale hlavne, prosim uz nikomu nerad na znizenie nadprodukcie kojit viac krat z jednej strany. Tiez som to nasla na nete, ale volala som laktacnu z MAMILY a povedala mi nech to za nic na svete neskusam, ze oni to uz davno zo svojej stranky stiahli, lebo maminy mali velke problemy - babatka sa im odmietali prisat ked bol tok mlieka slabsi ako boli zvyknute 😒 Vraj si mnohe stranky od nich kopiruju informacie, ale uz sa nestaraju o aktualizaciu... 🙄
Tak tolko moja skusenost s cumlom 😎
@danusa79 píšem aj ja svoju skúsenosť... My sme "nasadili" cumel, lebo malá bola nekľudná. Chcela iba dudlovať a keď bola napapaná a tieklo jej mliečko, hnevala sa. Cumel ju ukľudní, niekedy jej ho tiež musím podávať, niekedy ho vypľuje a viac nechce... Neviem, ako to riešiť bez neho, potrebuje proste niečo dudlovať a prsník odmieta, keď je napapaná...
radšej pokojné dieťa s dudou ako nervák bez nej... a je to aj lepšie ako prsty, lebo pri raste zubov môže mať dieťa lopaty namiesto zúbkov (vlastná skúsenosť a 4- ročné nosenie strojčeka na zuby) 😀
Aj môj syn mal dudu, keď som mu ju dala, bohovsky sa upokojil a bol to fajn pocit pre oboch 🙂 V2,5 roku sme dudu zrušili, decko sa s tým postupne zmierilo a myslím cumľovanie mu nijako neublížilo 😀

@danusa79 prsa,dudlanie prsa. Jednoznacne to vidim na nadprodukciu poporodnu,mlieko stale tecie,nechce sa prisat,je nekludna....treba znizit produkciu a to tak,ze dve dojcenia za sebou budes z jednejo davat,potom az z druheho,ak vydrzis,neskor aj 3 dojcenia z jedneho prsa a az potom na dalsie,v noci by si mala len z jedneho. Fakt,skus si zavolat laktacnu,ta Ti krasne poradi a vyriesite problem 🙂
A co sa tyka satky,tak nemusis pri tom pochodovat,staci sa naucit viazat pri prso,tam zaspi na prse,Ty sa venujes malemu a pochodovat nemusis. A akbude spavat len v satke,nevidim a tom problem,krasne,uzivaj si blizkost cely cas,zachvilku nam nasi krpci vyrastu a budu sa hanbit za nas 😀 potom si ich uz z chuti nepritulime,chceli sme deti,to im prejavujme lasku dotykom,blizkostou 😵