icon

Denný spánok 1,5 ročného dieťaťka

laila18
25. mar 2021

Ahojte žienky, už si ozaj neviem rady. Synček má presne 19 mesiacov. No už posledný mesiac mi pomaly každý druhý deň vynecháva obedný spánok, aj tie dni čo zaspí je to dlhý boj ho uspať. 🤦 Kedy vaše deti prešli na bezspánkový režim? A koľko tým pádom spali v noci?
Ja totiž nechápem, ako také malé dieťa môže tak vydržať. On aj keď cez deň nezaspí, aj tak v noci potiahne max 10h. Ukladáme cca. 19:30-20:00, on si väčšinou ešte blaboce a zaspáva tak medzi 20:30-21:00. Ráno 6 - 6:30 je hore a vydrží proste celý deň. Aktivít máme dosť, vonku sme doobeda takmer vždy, poobede tiež. Inak je veľmi aktívny vo všetkom, bezhlavo ide do každej až nebezpečnej aktivity. To by tu bolo nadlho 🙈 Zuby chýbajú posledné stoličky, ale to vždy sa viac len budil v noci, preto si nemyslí, že obedný spánok má niečo spoločné so zubami. A prosím stránky ako Lepší spánok bábätiek a podobné mi nemusíte odporúčať, naštudované mám všetko odhora dole, a nikdy to naňho veľmi nefungovalo 🙄

brana512
25. mar 2021

Moja ma 20 mesiacov a asi od roka aj nieco prestala na obed spavat vydrzala to mozno aj 5 mesiacov bez obedneho spanku ale ku koncu bola uz velmi zla a nervozna hadzala sa o zem a byvala taka uz hned rano po zobudeni, taak sme vytiahli kocik a chodime na obed spat von a dieta sa zmenilo, teraz ked boli take silne vetry sme boli doma to nespala a bolo to vidiet znovu zacala byt nervozna a hadzat sa o zem , dnes uz pekne tak sme isli vonku a spala. Vstava okolo 6:30 a zvykne zaspat okolo druhej po obede

laila18
autor
25. mar 2021

@brana512 a ako dlho spí? Vecer kedy ide spať? Ja mám problém, že môj v kočíku proste neuleží, stále si sadá, dvíha sa...ale tak možno to skúsim zase 🤷

simsalabim
25. mar 2021

@laila18 moja starsia dcera od roka a pol nespala. Bola vzdy velky nespavec. Vobec jej to nechybalo. Vzdy som trvala na 30min oddychu v postielke - nastavila som minutky a vysvetlila, ze ked zazvonia, oddych konci. Nikdy nezaspala, ale apson som si kavu v klude vypila. V skolke bol potom, samozrejme, problem... ale to je uz o inom.

laila18
autor
25. mar 2021

@simsalabim a čo v škôlke ju nútili spať? Lebo práve to aj ja si hovorím čo potom, keď on mi zaspí na obed neskôr tak večer je dlho hore 🙈

andreatytler
25. mar 2021

@laila18 Este je mozne ze je to len obdobie kedze to mate len mesiac a je to len kazdy druhu den.
Skus este vydrzat aspon 2 tyzdne a ukladaj na obedny spanok ale ak sa to nezmeni zda sa ze mu ten denny spanok netreba, a tak pozvolna prejdete na bezspankovy rezim.
My sme mali tak pri prechode na jeden spanok... mal obdobie kedy trvalo aj viac ako hodinu ho uspat cez den, ale poradili mi vydrzat a zmenilo sa to a este potiahol niekolko mesiacov s 2 spankami.

laila18
autor
25. mar 2021

@andreatytler áno ja sa snažím stále ukladat ale on ozaj aj hodinu a pol sa tam zabáva 🙈 tak vždy si dám hranicu, že ak do 14:00 nezaspí tak už ho beriem von, potom by bol večer dlho...dnes úplne "odpadol" o 18:00, vstával 6:45 ráno... som zvedavá o koľkej bude vstávať zajtra, snáď aspoň do 6 pospí 🤦

simsalabim
25. mar 2021

@laila18 nutili, az na jednu ucitelku. Musela lezat potichu so zatvorenymi ocami. Niekedy zaspala “iba na poslednych 20minut” podla ucitelky. No potom bola nasa noc taka, ze ked sme my sli spat okolo pol jedenastej , dcera bola este hore. Pockala, kym sme zaspali, zazla si svetlo a hrala sa. A ja som ju tak o 2 v noci nasla sa hrat, ked som sla na wc. Toto sa stavalo opakovane. Neexistovalo unavit ju. Asi po roku a pol ma napadlo poprosit lekarku, aby jej napisala listok, ze kvoli refluxu nemoze ist 1,5 - 2 hodiny po jedle do vodorovnej polohy. No a co myslis? Poslednu polhodinu - teda 1,5 hodinu po jedle - ju poslali do postele 🙈 No to uz nezaspala.

andreatytler
26. mar 2021

@laila18 To urcite treba mat tu hranicu cez ktoru nema zmysel pokracovat v uspavani, lebo sa tym totalne rozhodi vecierka.

brana512
26. mar 2021

@laila18 v kočíku s včera poslala skoro dve hodiny, večer máme rituál o 18 večera, 18:30 kúpanie, 19 prvá fľaša mlieka pri telke, a 19:45 druhu fľašu mlieka beriem do postieľky tam poviem dve rozprávky a spí, včera spala do pol 4 poobedia a o pol 9 spala, inak o tej ôsmej už spí, ak cez obed nespí o siedmej je vybavená,

laila18
autor
26. mar 2021

@simsalabim toto určite bude v škôlke čakať aj mňa, presne do bodky...budem dúfať, že učiteľky budú zhovievavé, kamoša aj v Čechách napríklad nahlásili či chcú aby spali alebo nie. Tak tí čo nespia majú pustenú nejakú rozprávku na 30min oddychu a potom sa môžu ísť hrať. Škoda, že u nás to väčšinou tak nefunguje, a akože on aj keby zaspal v tej škôlke tak neexistuje aby spal dve hodiny. A ďalší problém práve to, že zatiaľ sa nevie ani stíšiť v čase toho spania, on nedokáže len tak ležať. Ale to sa do troch rokov ešte malé zmeniť, uvidíme.

simsalabim
26. mar 2021

@laila18 no myslim, ze viac rodicov by uvitalo flexibilitu. Urcite su deti, co ten spanok nepotrebuju, ako aj deti, co ho naopak, potrebuju. Mna velmi hnevalo, ked sme tuto temu s niektorymi podobne postihnutymi mamickami otvorili na rodicovskom zdruzeni a postavila sa jedna mamicka, prebodla nas pohladom a povedala nam, ze keby sme neboli lenive, ale po skolke stravili s dietatom 3 hodiny v pohybe, ako ona so svojou dcerou, ze nam garantuje, ze sa dieta bude o 8 vecer same pytat do postele 😂 Ledva som sa zmohla na odpoved, ze moje dieta moze byt po skolke v pohybe aj 5 hodin a do postele sa pytat nebude.... uplne som bola v soku, ako si niekto moze mysliet, ze ma taka elementarna vec, ako pohyb na vzduchu, aby sa dieta unavilo, bez jej uzasnej rady nenapadla 😇 Po skolke sme bezne byvali cca 3 hodiny von... Deti nie su ako cez kopirak, niektore spia, ine nie... dcera bola vzdy nespavec a mohla som sa aj na hlavu postavit, nedalo sa to zmenit.

laila18
autor
26. mar 2021

@simsalabim ďakujem ti za tieto slová, toto proste rodičia čo nezažili nikdy nepochopia...moje dieťa či je vonku vnútri tak on si nesadne ani len k jedlu 🤦 a môžem robiť čo chcem, pokial teda nechcem stále po ňom kričať alebo nebodaj "biť"...nehovorím, že nedostal už po zadku keď mi utekal k ceste keď šlo auto a ešte sa smial, ale viem sama, že nič to nevyrieši. A ako som aj spomínala tie stránky na spanie, poradkyne...ide má rozhodiť ako na poučajú iné matky čo robiť a ako a na to moje dieťa to nefunguje, v podstate od narodenia 🙃 ale je pravda, že pohyb vonku zatiaľ je to najlepšie pre neho ako ho unaviť...dnes budeme určite bez spánku, včera odpadol o 18 a vstával o 6:45, takže dal aj viac ako 12h asi prvýkrát 🙈 tak uvidíme, dnes ho nebudem trápiť s uspavanim a keďže je tak pekne pôjdeme von, tak uvidíme aký bude deň

laila18
autor
26. mar 2021

@andreatytler však toto ja si neviem predstaviť mať ho pravidelne do 22 a dlhšie hore, by som zošedivela 😂 párkrát sa nám to stalo a to bolo hrozné 😂