icon

Dieťa a technológie: Vadí vám tablet alebo televízor?

29. dec 2023

Baby, sledujú vaše ročné deti TV, prípadne púšťate im tablet, telefon, počítač? Priznám sa, že ja som na to dosť alergická a vôbec nie som toho fanúšik. Lenze naša rodina - starí rodičia, krstní a pod, malej hocikedy púšťajú na telefóne či počítači pesničky, videoklipy, reklamy.. Svokrovci mi povedali, že u nich platia ich pravidla a budú si robiť, čo chcú. Mňa to hrozne irituje.

danielahamar
1. jan 2024

@evelyn0303 písala si o PC, nie na dudel som reagovala. A su deti, kt. knižky nemusia, tak isto nemajú ani pc, a aj deti, kt. sa knižky citaju, pc ich nezaujíma, rodičia sa im venujú na 200 percent a ta reč tam nie je ok. Takže milión deti, milión prípadov. A netreba nikoho odcudzovat, len si stačí určiť hranice a dodržiavať ich, vo všetkom.

stanislavicenka
1. jan 2024

@evelyn0303 ano, aj nudit sa deti musia, je to uplne prirodzene. Toto asi rodicia nechapu. Vtedy vzdy nieco vymyslia. Mne sa to paci. Moje deti su tvorive, vzdy boli. Ja som sa im venovala, a to som sama s nimi, nemam rodicov pri sebe, ani svokrovcov, manzel v praci. Je to o chceni.
Ano,nie kazdy ma rad knihy, ale to clovek nevie, pokial to nebude skusat. Je to ako s jedlom, tiez sa mama nevzda, ked dietatu nieco nechuti, ze mu to prestane ponukat, v inych formach ale aj to rodicia robia, a potom sutu diskusie, ze dieta zje iba 3 druhy jedal, co s tym🤷.
Ja som alergicka na zapnutu telku, alebo dieta s tabletom, ci telefonom v rukach, bavime sa o detoch malych. A uplne hlupo vyznievaju tie frazy, ze dieta sa z toho nauci rozpravat, velke houby. A este tie oblbovaky ako Lala tv, duck tv, ci co vsetko, skutocne len na osprostenie to je

erickatt
1. jan 2024

Ja vnucke pustam ked ju mam v aute a zacina byt nepokojna a mrnkat. Decke pesnicky. Co je tak raz za mesiac asi 15-20 minut. Ked sa potrebujem sustredit na cestu. Bolo to asi 5 x . Ma 16 mesiacov.

julish
1. jan 2024

@rybka1987 to je veľmi snutne

stanislavicenka
1. jan 2024

@erickatt ved v aute staci pocuvat🤷

erickatt
1. jan 2024

@stanislavicenka ked uz to moc nezaberalo.

nykkushka
1. jan 2024

Myslím, že tak ako vo väčšine aj tu platí zlatá stredná cesta. Ja osobne nevidím nič zlé na tom, keď si dieťa pozrie jednu rozprávku (primeranú veku) alebo piesne. Náš si pri Smejkovi a Tanculienke zaspieva, zatancuje aj oddýchne, rovnako pri Labkovek patrole a pod. Ale zas na druhej strane sme väčšinu času vonku, hráme sa bez telky a každý večer pred spaním čítame knižku. Čiže u nás je dovolená aj telka ale robíme aj iné aktivity. A fakt nemám pocit, že by bol hlúpy, mal zhoršený zrak, nemal predstavivosť (tú má až moc veľkú, možno aj vďaka telke, lebo keď sa hrá dej si robí z rozprávky) alebo by sme sa mu nevenovali.
Ale teda záleží od veku, náš bude mať 4r...

rybka1987
1. jan 2024

@julish co je smutne?

rybka1987
1. jan 2024

@nykkushka presne moja rec, ked sa to neprehana nevidim nic zle na obcasnej rozpravke. Aj ked sa musim priznat moj syn bol na tablete dost casto ako maly, cumlik asi do 4 rokov, nelutujem nic a pri malej to robim rovnako. Nemam pocit, ze som zla matka malemu nic nechyba, je najmudrejsi v triede (tvrdili ucitelky) matematiku dokaze pocitat druhacku aj ked je prvak, krasne cita, rozprava, zubky mu nerastu krivo. Ked mu poviem vypneme telku ideme von v sekunde posluchne co sa tak tesi, s legom a pexesom sa dokazeme zahrat aj cely den ked prsi v sobotu na TV si ani nespomenie. A viete si predstavit tie mudre reci okolia co som sa napocuvala, ked som mu pustala tablet alebo ked ako 4 rocny mal cumel.

dixitka
1. jan 2024

Môj má 8 mesiacov a len párkrát sme mu v aute pustili video na mobile, keď už nič iné nepomáhalo proti revu (ani dlhšia prestávka nezabrala). A občas mu v mobile ukážem fotky a učím ho, kto je kto. Isto mu tak skoro nebudem púšťať rozprávky, možno keď bude mať 3 roky tak na 15 minút denne niečo. A svokrovcom treba čím skôr vysvetliť, že ak ťa nemienia rešpektovať ako matku, nemusíte tam ani chodiť. Neviem, ako často tvoje dieťa vidia, ale hádam by sa mu mohli aj zmysluplnejšie venovať, nie pustiť video a je pokoj 🙄 (skôr pochopím rodičov, ktorí niečo pustia v tv aby mohli ísť v kľude aspoň na wc, ale starí rodičia či krstní asi nie sú v takej situácii)

autor
1. jan 2024

Baby vďaka za všetky názory. Mňa to zaujímalo hlavne preto, že som prvomama a neviem ešte odhadnúť, či niečo nevnímam príliš citlivo.
Popravde nerozumiem tomu chváleniu, že vďaka telwfonu alebo PC vedia rozoznávať farby, pomenovať zvieratá a pod. Ja som isla do škôlky, keď som mala 2r4m a vedela som pekne hovoriť, poznala som farby, ročne obdobia, číslice. A nikdy som nesedela za PC ani s telefónom v ruku, v tom čase ani nič také v domácnosti nebolo. Naučila som sa to vďaka tomu, že sa mi rodičia venovali. Nielen cez knižky, ale veľa mi rozprávali, všetko mi opisovali, trávili sme celé dni na dvore, kde bolo plno zvierat, áut, ľudí..

malamimi6
1. jan 2024

Moje dieťa- moje pravidlá.. obmedzila by som návštevy .. ty kokos toto keby mi povie mama alebo svokra 😀 fú hnusná by som bola veľmi

tanyag
1. jan 2024

Tak rob tak, ako robili tvoji rodičia, nemyslím si, že potrebuješ názory iných ľudí, každý ti tu napísal ako to majú doma oni, ale to neznamená, že to tak musíš mať doma aj ty, len preto, že Zuzka dcére telku púšťala od 1 roka, alebo Katka synovi dala mobil do ruky už v pôrodnici 😉

kavaba
1. jan 2024

Ročné nie. Ak by si vychádzala z toho čo sa odporúča - že koľko má dieta rokov, toľko hodín TV max. týždenne, nevyjde to ani 10 minút denne. A ani tých 10 neustriehnes. A to je fakt nič. ...sú štúdie ktoré potvrdzuju súvislosť TV a adhd, ako monitor bliká a detský mozog to na rozdiel od dospeláckeho vnima a je ovplyvňovaný a meneny. Skús si pohľadať info a rozhodneš sa.
A že svokrovci a ich pravidlá? Nie. Moje dieťa a moje pravidlá. ...alebo k nim nechodím a hotovo.

evelyn0303
1. jan 2024

@danielahamar u nas sa pracuje z domu na programatorskej pozicii, mame najmodernejsiu technologiu snad v kazdom rohu.Ja som sa vynasla aj bez tychto ,,pomocok,,pri starostlivosti a vychove.
Deti milujem, radsej idem s nimi von mrznut, ako sediet na gauci:D Aj vianocne rozpravky sme odignorovali, nas bavia viac tie knihy a malovanie.

danielahamar
1. jan 2024

@evelyn0303 každá jedna matka, čo tu píše, svoje deti miluje a vychováva si ich podľa seba, čo sa páči jednej, druhej sa nemusí. Tu ide skôr o to, že mamička si nevie dupnúť u cudzích, takže v budúcnosti to bude aj u nich doma problém, že neurčí hranice.

stanislavicenka
1. jan 2024

@danielahamar nie, vies, ked to takto povies, tak akoby si mohla povedat, ze mohla by dieta bit hlava-nehlava, lebo si mysli, ze je to najlepsie pre dieta
Tu ide o to, ze zo vsetkych stran na nas vyskakuje, ake je to pre dieta skodliva, preco je najlepsie obrazovky od dietata drzat co najdlhsie, a predsa sa najde niekto, kto si povie, ze to robi najlepsie ako vie. Zial, nie je to pravda🤷.

radacak
1. jan 2024

Dcéra pozerala rozprávky /videá (pesničky)na notebooku ,telke v tom veku... Teraz čakáme druhé tak ako mobil určite neplánujem tak malému dieťaťu ani notebook,nevravím že nikdy nebude zapnutá tv ale mobil /notebook určite nie.

stanislavicenka
1. jan 2024

@espeo presne tak
A mne v skole na rodicovskom v 1vom rocniku nejaky rodic povie, ze pokrok nezastavime. Aky je to pokrok pre tie deti, ved dodnes sa to naucili dospeli ludia, my🤦.
Nase deti nic take nemaju. A ano, vidim tiez v cakarni u lekara male deti, batolata s telefonmi. Nikdy som to nerobila. Deti sa vzdy zahrali s hrackami v cakarni, alebo sme si doniesli knihy, citali, aj ked sme 2 hodiny cakali. Pri kupani dcera plakala, toto ma nenapadlo.

danielahamar
1. jan 2024

@stanislavicenka toto v tých čakárňach je pre mňa nazaplakanie, odkedy mame najmladšieho to je otras, viac si to všímam, naozaj tam skoro všetci cumia do mobilov, môj keď k niekomu príde, že sa chce rozprávať, či hrať sa, tak pozerajú na neho jak na zjavenie, málokedy sa niekto zapojí.
Takže áno, doba prináša nové veci a mame si nane zvyknúť, ale odtiaľ potiaľ. Preto hovorim stále, pravidlá s elektro sú veľmi dôležité, či má dieťa rok, či násť.

eva233
1. jan 2024

@danielahamar synovec bol už pred 10timi rokmi out ako prvák na ZŠ, lebo nemal mobil. 🙈🤦‍♀️

danielahamar
1. jan 2024

@eva233 moji starší boli out už pred 14r., takze viem svet porovnať aj teraz aj predtým a preto stále tvrdím, pravidlá a jedno aký vek. Hoc je ťažké teraz pri malom ich dodržiavať, ale už sám upustil z tabletu, mobilu, či pc, chcelo to čas.

autor
1. jan 2024

@tanyag a prečo by som sa neopytala na názor iných? Písala som, že mam prvé dieťa a chcela som len vedieť, či to ja nevnímam zbytočne citlivo. Zároveň som si povedala svoj názor, že nechápem, ako sa mamičky môžu chváliť tým, že ich deti sú šikovné vďaka PC, telefónu.. Keby s nimi denne pozerali tie isté knižky alebo obrázky o zvieratkách, tak sa rovnako na nich nalepia prvé slovíčka. Veď sú aj špecializované knihy na prvé slovíčka. Schovávať to za moderné technológie mi príde trochu odveci.

kavaba
2. jan 2024

...dnes som našla zaujímavý clanok. Nájdeš tam aj info o odporúčanej dĺžke času pozerania TV.
https://najmama.aktuality.sk/clanok/285276/uzna...

adalee
2. jan 2024

@stanislavicenka čo je priliš? Deti v jej veku už majú mobily do školy. Môžem za to, že ju nebavia pesničky fíha tralala a Miro Jaroš? Dokonca psychologička povedala , že má mierny nadpriemer IQ, pracovné zošity mala hotové ešte pred nástupom do škôlky, nie preto, že som ju nútila, ale že chcela. Alebo prišla zo škôlky a ešte večer sa učila anglicky z Albi knihy, tiež sama od seba. Chodí na výtvarný krúžok, aj doma veľa maľuje, rôzne techniky že sa mi až rozum zastavuje. V škôlke sa učili o hmyze a učiteľka sa má pýtala že či je ozaj pravda čo jej hovorila. Ja že áno, vyčítali sme z kníh. Knihy si tiež sama vyberá, vidím, že ju nezaujíma o princeznách ale encyklopédie primerané veku. Čísla sa naučila sama, teraz sa učí tlačené písmená tak píše. A nič z toho ju nenútim, všetko sama robí

ibatanecnica
2. jan 2024

tak vtedy som nestíhala sledovať TV ani ja, takže zapnutá nebola tak nesledovalo sa. Tablet sme tiež nemali. Na čo? My sme dosť chodievali von a doma sme mali aktivity primerané veku. Ako podmaz bolo rádio, audiorozprávky a nie TV. A nikomu nechýbal

selena_luna
2. jan 2024

Mne by svokra alebo vlastna mama povedala ze u nej platia jej pravidla tak by dieta videla len ked pride na navstevu k nam. Bodka. Pre mna, ja som rodic, ja som zodpovedna za vychovu. Bud to budu akceptovat, alebo nebudu mat na dieta dosah a vplyv.

ibatanecnica
2. jan 2024

autorka - tak s tými pravidlami -brrrr. Viac by tam moje dieťa nešlo. To načo púšťajú dieťaťu reklamy, videoklipy? ja sa nečudujem, potom tým nízkym intelektom ktoré sa okolo nás pohybujú. Doma nech si robia, čo chcú ale je to tvoje dieťa, tvoje pravidlá, oni nech si pozerajú čo chcú ale dieťa - to v žiadnom prípade

danielahamar
2. jan 2024

@adalee presne, za mňa sú deti a deti v tomto. Niektoré to brdzi, niektoré posúva vpred. Môj stredný takto chodil zo školy, že učitelia si googlila, či je pravda co hovorí 🤭 a to už bol na strednej

stanislavicenka
2. jan 2024

@adalee tak maju. Ano, ked su rodicia hlupi, tak deti maju mobily.
Ty a tebe podobne pouzivaju iba vyhovorky. Co uz.
To, ze mas nadpriemerne inteligentne dieta(mozno) este neznamena, ze sa musis ospravedlnovat, ze cumi do obrazoviek prilis🤷