Dieťa nepotrebuje značky. Potrebuje mamu, ktorá nie je na nervy
Ja len taký výlev... možno budem znieť jak úplná divná ale posledné mesiace mi to strašne bije do očí. Keď som bola tehotná, mala som pocit že bez drahého kočíka a polky detského obchodu doma budem zlá mama. fakt som sa nechala vtiahnuť, riešila som značky porovnávala ceny čítala diskusie do noci. Nakoniec sme kúpili kočík za šialené peniaze, lebo veď čo ak inak dieťa nebude mať komfort. A viete čo sa stalo. malý ho neznášal. rev od prvej jazdy, ja spotená nervózna, tlačila som ho po sídlisku a mala som chuť ho tam nechať a ísť domov pešo. Potom som ho raz dala do obyčajného nosiča po kamošovi, doma v teplákoch, bez výbavy za stovky eur a on tam spokojne zaspal za päť minút. Vtedy mi to celé prišlo trochu smiešne. teraz keď vidím, ako sa vieme medzi sebou porovnávať kto má lepšiu hračku, drahšiu postieľku, značkové oblečenie, pritom doma sme unavené, protivné a bez nálady. ja som si všimla, že keď som v pohode, aj keď má dieťa tri rovnaké hračky dokola, je spokojnejší než keď behám po obchodoch a naháňam dokonalosť. a úprimne mám pocit, že tie peniaze čo sme dali na veci boli často len náplasť na to, že som bola vyčerpaná a mala výčitky. Dieťaťu je to asi fakt jedno. viac ho zaujíma či som pri ňom kľudná alebo vytočená. možno to vidím zle, ale mne sa po tom uvedomení dosť uľavilo.
Tak ja som vyuzila vela tych "drahych" veci velmi dobre, aj kocik, aj nosic, aj monitor dychu na nozicku a miesacku umeleho mlieka od roka vyuzivame tiez, do roka som odsavala 🙄 Nahananie sa za dokonalostou mas u seba v hlave, ja si vravim, ze mne tie veci ulahcuju zivot...
No jejda. Pani objavila teplú vodu.
@anonym_autor nie.
keď vidím, ako sa vieme medzi sebou porovnávať kto má lepšiu hračku, drahšiu postieľku, značkové oblečenie - ty sa s kým porovnávaš? Kto sa s tebou porovnáva? Ja som sa s nikým neporovnávala. Aj tebe odporúčam stretávať s takými čo sa neporovnavaju
@anonym_autor prestala som citat, že drahy kocik. Koľko stal? Zaujíma ma to
Ka som mala pri prvej vsetko drahsie, tip top. Predala som. No pri druhom dietati veruze.drahoty nie su podstatne.
My ideme low cost.. nieze by sme nato nemali, ale podľa mňa nemá zmysel dávať veľa peňazí za veci, ktoré budem používať pol roka. Oblečenie, ktoré bude za mesiac, za tri, za pol roka malé … kočík z druhej ruky? Dieťa spoko.. opäť sme ho za symbolickú cenu predali. Postielka z druhej ruky, nosič od kamošky, všetko oblecenie od známych, čo už neplánujú deti… kupujeme jedine plienky a kozmetiku. Peniaze odkladáme na iné veci …
mas nervy v ... ale na kolaborat si mala cas, že zase zvysovaní vasne na MK a v spolocnosti?
nikdy som nemala potrebu kupovať niečo najdrahšie lebo niekto iný to mal, alebo aby som mala pocit že len to čo je drahé je lepšie a ja to nevyhnutne potrebujem ...
a mám to aj tak v živote - mám kopec drahých vecí - ale preto že sú dobré, nie preto že sú drahšie než to čo som mala predtým alebo čo má kamoška ...
Mas uplnu pravdu. A je super, ze si si to uvedomila tak skoro. Toto si musis Ty s manzelom nastavit, pokial chcete v tomto zajst... lebo ono je to neskutocny zrut penazi, zhanat vsetky tieto dokonalosti a takisto aj casu (lebo ved nekupis predsa v 3. / 5. / 7. obchode cosi, co ak v tom dalsom bude nieco este lepsie...
A pockaj este len, ked dieta zacne chodit - pri tych cenach za topanocky Ti oci z jamiek vyskocia (cim nechcem povedat, ze treba skocit do opacneho extremu a utekat kupit topanocky do cinaku) a budes rada, ked mu budu dobre dva mesiace.
A potom, ked objavi svet hraciek, odvsadial na Teba bude vyskakovat, ze este kup taku a onaku superedukacnu hracku, najlepsie vyrobenu zo stromu nedaleko upatia Himalaji, kde ho svedomito zo semienka formou bio-eko vypestoval miestny obyvatel, lebo ved predsa chces, aby sa dieta spravne rozvijalo... a potom su tu este vselijake kurzy, najlepsie uz rovno cestou z porodnice trebalo ist na prvu hodinu anglictiny pre deti...
Naozaj super, ze si sa "spamatala" tak skoro. Ono ja aj svojim detom stale vysvetlujem, ze cim viac veci, tym viac upratovania, prekladania z miesta na miesto... Ono niekedy ked pozeram fotky, co maju babatka hraciek v niektorych detskych izbach, mas pocit, ze tam idu aspon 20-clennu triedu jasliciek otvorit... Dieta nepotrebuje 10 hryzatiek a 15 hrkaliek... Mna velmi oslovil minimalizmus, skus si nieco o nom precitat / pozriet. Vnasa to uplny pokoj podla mna. Jasne, s detmi uz je aj ten minimalizmus obmedzeny, ale mat ho v pozadi v hlave ako kontrolku je fajn. Ze ok, ano, toto tricko je este pekne, aj tato hracka, ale nie, 3-rocne dieta naozaj nepotrebuje 21. tricko s kratkym rukavom a 15. babiku do zbierky.
@anonym_autor mne sa páči, ako si to napísala, aj to, ako si to dokazala sama sebe otvorene a bez výčitiek priznať 😊 veď to je krásne, oslobodzujúce a v niečom som sa aj našla (i keď nie v kočíku, ten som dostala od niekoho po 3 deťoch, fungoval, že nebol najkrajší ani najmodernejší mi bolo šumafuk). Veru deti sú našimi dobrými učiteľmi - zistíš postupne s tvojou otvorenou mysľou 🌼
Mas uplnu pravdu. A je super, ze si si to uvedomila tak skoro. Toto si musis Ty s manzelom nastavit, pokial chcete v tomto zajst... lebo ono je to neskutocny zrut penazi, zhanat vsetky tieto dokonalosti a takisto aj casu (lebo ved nekupis predsa v 3. / 5. / 7. obchode cosi, co ak v tom dalsom bude nieco este lepsie...
A pockaj este len, ked dieta zacne chodit - pri tych cenach za topanocky Ti oci z jamiek vyskocia (cim nechcem povedat, ze treba skocit do opacneho extremu a utekat kupit topanocky do cinaku) a budes rada, ked mu budu dobre dva mesiace.
A potom, ked objavi svet hraciek, odvsadial na Teba bude vyskakovat, ze este kup taku a onaku superedukacnu hracku, najlepsie vyrobenu zo stromu nedaleko upatia Himalaji, kde ho svedomito zo semienka formou bio-eko vypestoval miestny obyvatel, lebo ved predsa chces, aby sa dieta spravne rozvijalo... a potom su tu este vselijake kurzy, najlepsie uz rovno cestou z porodnice trebalo ist na prvu hodinu anglictiny pre deti...
Naozaj super, ze si sa "spamatala" tak skoro. Ono ja aj svojim detom stale vysvetlujem, ze cim viac veci, tym viac upratovania, prekladania z miesta na miesto... Ono niekedy ked pozeram fotky, co maju babatka hraciek v niektorych detskych izbach, mas pocit, ze tam idu aspon 20-clennu triedu jasliciek otvorit... Dieta nepotrebuje 10 hryzatiek a 15 hrkaliek... Mna velmi oslovil minimalizmus, skus si nieco o nom precitat / pozriet. Vnasa to uplny pokoj podla mna. Jasne, s detmi uz je aj ten minimalizmus obmedzeny, ale mat ho v pozadi v hlave ako kontrolku je fajn. Ze ok, ano, toto tricko je este pekne, aj tato hracka, ale nie, 3-rocne dieta naozaj nepotrebuje 21. tricko s kratkym rukavom a 15. babiku do zbierky.
@mamatroch tiež sa snažím o minimalizmus, no mám muža a dieťa, to hovorí za vela 😅 Avšak rovnako vštepujem aspoň dietatu rozdiel medzi - niečo potrebujeme alebo chceme/po niečom tuzime. 🙂
Kto sa porovnáva? Lebo ja som si nič také nevšimla. Kde si zažila, že sa mamy porovnávali ktorá má drahšiu postielku pre dieťa? Ale na druhú stranu nekritizujme drahé veci. Neľutujem ani jednej drahšej veci, ktorú som pre dieťa kúpila. Vôbec nie pre porovnávanie sa ale čisto prakticky. S lacným kočíkom sa mi tak dobre nemanipulovalo ako s mojim, tak prečo by som si ho nekúpila? Autosedačku máme šialene drahú lebo bezpečnosť a pohodlie pre nás rodičov, keď dieťa do nej vkladáme. Dieťaťu je to jedno ako píšeš, ale ja tie veci nekupujem len pre dieťa ale aj moje pohodlie.
My nejdeme low cost tam, kde aa to neoplati. Mali sme drahe vajca a autosedacky, terenny kocar, kvalitny ergo nosic aj turisticky nosic, prve odrazadlo, drahy prvy bajk. Veci, na ktorych nezalezi-oblecenie, pliwnky, kozmetika, hracky…mame z bazaru
Ja si nwpotrpim na bez e znacky,
Celkom nechápem..
Ved rob tak, ako to vyhovuje tebe.
Ja som na napríklad tešila aj z krásnej Liewood súpravy na prikrmy. Vyšla ma draho? Ano. Bolo dietatu jedno? Ano. Bolo to mne jedno? Nie.
Proste vždy som si išla podla seba, nie podla druhých. Ale nikdy som to nedávala druhym pocitit, práve naopak. Skor tie ženy, co maju vsetko z druhej ruky a predbiehajú sa v tom, ktora ma najlacnejšiu trojkombinaciu, dávajú pocitit ženám, ako strasne rozhadcuju peniaze na zbytočnosti a dieťaťu je to úplne jedno. Mozno aj je, ale zabúda sa na tu matku, rodičov..
@anonym_autor dieťa nepotrebuje drahé veci potrebujú ich len rodičia
@anonym_autor Ano, dietatu to je naozaj uplne uplne jedno. Vsetko je len o vztahu. Nie veciach. Dieta sa bude citit v pohode, ked budu rodicia v pohode, laskaví, nie nervozni. Ked bude ich vztah navzajom aj smerom k dietatu v pohode. Ake jednoduche, ze ?
Celkom nechápem..
Ved rob tak, ako to vyhovuje tebe.
Ja som na napríklad tešila aj z krásnej Liewood súpravy na prikrmy. Vyšla ma draho? Ano. Bolo dietatu jedno? Ano. Bolo to mne jedno? Nie.
Proste vždy som si išla podla seba, nie podla druhých. Ale nikdy som to nedávala druhym pocitit, práve naopak. Skor tie ženy, co maju vsetko z druhej ruky a predbiehajú sa v tom, ktora ma najlacnejšiu trojkombinaciu, dávajú pocitit ženám, ako strasne rozhadcuju peniaze na zbytočnosti a dieťaťu je to úplne jedno. Mozno aj je, ale zabúda sa na tu matku, rodičov..
@anonym_37fc7e úplny súhlas. Tiež to tak vidím. Skôr komenty ako majú ony nadpriemerne vysoký plat ale 1000€ na kočík by nikdy nedali. Ale iba v diskusiach na koníkovi. V realite je to každej jedno. Aspoň som sa s tým teda nikdy nestretla. Nerobia zo mňa drahé veci lepšiu mamu ale ani o nič horšiu. Máme právo sa aj my potešiť.
@anonym_autor poviem ti pravdu že ako prvorodička som svojmu synovi kupovala všetko značkové tak isto vybavenie najnovšie všetko som mu kúpila na čo si ukázal a ešte viac keď nás otec opustil a ostala som sama tak ešte viac som všetko mu kúpila lebo mi ho bolo ľúto a vieš čo veľká chýba druhý krát to neurobím to dieťa začalo byť rozmaznané uvedomila som si to keď mal 3 roky že tu cesta nevedie handry áno kúpim mu aj teraz aj keď nemusel by mať 7 búnd a 5 párov topánok ale hračky som povedala že už len na sviatky tomu decku to je úplne jedno čo má na sebe a koľko to stalo ide na záhradu gaťe deravé na bajk topánky zodraté prší skáče po kaluži a mne to je úplne jedno tých hándr ale hlavné je šťastné bolo to ťažké aj pre mňa aj jeho ho prevychovat ale postupne to ide
Ja som taka rada, ze ma tato insta doba obisla pri prvom dietati. A vlastne obchadza stale. Obcas ked mi vyhodi nejake video na fb, tak som tomu vazne rada, ze pred 7,5r na tom nikto nefrcal. Dnes je obrovsky tlak na mlade mamy, ked na nich vkuse vyskakuju reklamy influencerov, co je pr dieta naj, takze sa ani necudujem, ze si do toho spadla.
My sme kupili len to, co sa nam pacilo a povazovali sme za dobre. Ano, mali sme drahy kocik (pri 220e rodicaku mat 3kombi za tisicku a druhy skladny 600e kocik len do auta bol luxus), ale to preto, lebo sa nam s muzom strasne pacil, splnal nase poziadavky na komfort a kvalitu a nie aby sme sa s niekym porovnavali. Rovnako aj autosedacky. Vdaka za okolie, ze som nemala okolo seba take kamosky, co by som sa musela "hanbit" za neznackove oblecko, lacnu hracku a pod.
Vsetky mamy chceme pre svoje dieta len to najlepsie. Je skvele, ze si si uvedomila, ze stastna mama = stastne dieta.
Existuje aj kombinacia znackove veci a pokojna mama.
Pri veciach, ktore maju vyznam podla mna, nelutujem ani cent - 700€ autosedacka, 200€ hojdacka na spanie…
A zasa teplaky na tri pouzitia ma vsetko z druhej ruky 🤷♀️
@anonym_autor no ono je to individualne, nie vsetci si kupime znackovu vec, lebo sa porovnavame.. ak mas ten pocit, necudujem sa tvojim nervom :D
ja som si napr v cca 3-4r dcery ale uvedomila, ze zbytocne kupujem xy oblecenia... uplne zbytocne... tolko handier... ale napr. nevidela som problem mat doma 20ks body/overalov ked to dcerae nosila cele dni... ale potom, x siat, x nohavic, x topanok = zbytocnost. Kocik, sedacku... kadeco som nelutovala, vela veci sme nemali. Ja som zase ako krava nakupila este ked sa narodila, nosice, satky.. vsetko som to potom predavala, nepouzitelna vec u nas :DDD
Nepochopila som spojitosť. Ale keď už ideme do konkrétností, máločo má sralo viac, ako neschopný lacnejsi poľský kočík 😅 ktorého som sa zbavila hneď (a na ktorý má všetci nahovarali, že naaaaaaačo to riešiť a prežívať). Predovšetkým to bol MÔJ dopravný prostriedok, ja ho používam, ja ho tlačím, ja ho skladujem. A vtedy to jedno nie je.
Miliónkrát som bola spokojnejšia pri dcére, kedy som si zadovážila veci, ktoré som chcela vyskúšať a uľahčiť si sebe robotu (lebo som si uvedomila, že posledné dieťa), než pri synovi, kde som musela často improvizovat, lebo som dala na rady tipy naaaaco toto, naaaaaco hento. Chcem tým povedať, že ak máš nervy v r*ti na materskej, je jedno, či máš veci značkové alebo nie, či ich máš dosť, alebo menej.
@anonym_autor už ti začína syndróm vykojeneho mozgu. Riešiš pi*oviny....

@anonym_autor ako trošku divne prirovnanie drahej výbavy a tvojich nervov. Predstav si, že som mala kočík za skoro 2000e a mala som ho 3 roky, predala som ho za 700e , medzitým som mala Merino deky, oblečenie, sklenené fľaše, drahé aj lacné cumlíky, zavinovačky, hračky a neovplyvnilo to moje pocity, ani náladu. Deti aj plakali, aj sa smiali, aj kakali, papali...atď. To, že ti dieťa zaspali za 5 minút nebolo lacným nosičom, ale kontaktom telo na telo 🥰 áno, je to zadarmo, nič to nestojí, ukludnije to aj malé aj mamu