icon

Dvojmesačné dieťa sa mi trhá a hádže, keď je na rukách

12. aug 2020

Ahojte mám taký problém,stále sa to stupňuje. Hned ako chytím syna , ma dva mesiace, prehne sa v chrbte zakláňa hlavu, celý je napnutý a dotoho sa mi ešte začne tak strašne hádzať trhať že niekedy mam problém ho udržať vôbec. Zo 100 krát čo ho chytím na ruky je 98krat prehnutý a napnutý a trhá so sebou😕
Ďalšia vec, jednu rúčku stále vystiera pred seba a len tak leži a drži ju dvihnutu nad sebou. Prsty na rukách aj na nohách ma tiez stale zovreté. Je to v tomto "veku" ešte normálne? Alebo to značí problèm?

oblecenie99
19. aug 2020

@andreatytler Ahoj, my sme cvičili prakticky od narodenia Vojtovku. Začali sme v nemocnici v KE, potom pre covid nám tam nedvíhali telefón, všetko pozastavené, prešli sme cvičiť do detskej nemocnice. Ale ani tam žiadny posun. Tak mi to nedalo, prešli sem cvičiť súkromne, Bobathovu terapiu, úplne iný prístup k deťom, a na torticollis máme strečingové cvičenia. Krk sa mu krásne napravil, mám napísať, že šesť mesiacov vojtovky NIČ a strečing dva týždne a úplne super? Vojtovka je super vec. Nie však pre všetky deti. Dozvedela som sa dokonca, že nie je torticollis ako torticollis, lebo nie je jedno ako resp. ktoré svaly na krku má skrátené. Bohužiaľ u nás v nemocniciach idú paušálne vojtovku, aj tú nie každý cvičí správne. U nás napr.viac škodila ako pomohla.

andreatytler
19. aug 2020

@oblecenie99 Pana... 6 mesiacov driny bez vysledkov... to ta chapem ze mas toho dost. Vojtovku nepoznam ale pocula som ze je to dost narocne a deticky to nemaju radi a tak si clovek pripada ze svojmu dietatu ani nepmahaju ked je tam vela placu. A ked nakoniec ani ziadne vysledky... ale aspon vam pomohlo nieco ine. Dufam ze to uz bude len na dobrej ceste.

bakita24
Odpoveď bola odstránená
sam2
20. jan 2021

Ahojte, dobreho osteopata v okoli Ba nahodou nepoznate? Nieco som nasla, ale zisli by sa referencie ☺️

nelka0810
6. aug 2021

@oblecenie99 ahoj, prosim ta ta p. Svacova vas vybavila na jednom stretnuti? My k nej ideme teraz koncom augusta az zo zapadu a tak ma napadlo ze ci nejak dietatko len uvolni alebo da cviky a tiez treba kontrolu. Tiez bojujeme s torticollisom, dakujem.

oblecenie99
7. aug 2021

@nelka0810 Ahoj, boli sme dvakrát, po prvom sa posadil, po druhom sa dal na štyri a stvornozkoval 🙂 my sme boli najmä kvôli tomu slabému trupu, on mal celkovo slabšie medzilopatkove svaly ale na torticollis nám veľmi pomohli strecingove cviky. P. Švačova mi aj ukázala, ako robí čo robí, ale poviem úprimne, že toto som s malým nevedela doma urobiť, nedokázala som to zopakovať.. Ale nebolo to potrebné. Co sa pamätám, upozornila, že teraz aspoň 3 dni treba dieťa nechať na pokoji, ani Vojtovka, ani strečing. Držím palce, aby pomohla. Aj prespavate na východe, urobíte si dovolenku? To už len zo zvedavosti sa pýtam 🙂

nelka0810
7. aug 2021

@oblecenie99 na strednom Slovensku mame chatu, tam sa ubytujeme na par dni aby sme nemali az taku dlhu cestu na vychod 🙂
No ja som zvedava teda, lebo maly uz bude mat 10 mesiacov a zopar dni vyzera ze mu nic nie je a niekedy ma uplne hlavicku na stranu naklonenu niekolko dni. Navstivili sme viacero fyzioterapeutov a vsetci ze to nema take vazne a ze ked zacne stvornozkovat tak sa mu to napravi lebo spevnie. Ale my sme uz zufali ked ho vidime v tie horsie dni a nejak tomu neverime ze to "len tak" prejde...

oblecenie99
7. aug 2021

@nelka0810 No môj ma rok a pol a niekedy sa to objaví.. To už nie je to skrátenie svalu ale zlozvyk. Takto si hľadá svoju úľavou polohu z maternice. U nášho presne viem, kedy mu idú zuby, kedy na neho lezie choroba, vtedy si tak nakloni hlavu.. Už to robí stále menej a menej resp. si to všimnem len ja lebo viem, že to má. Oni sa naučia držať tu hlávku rovno. Odporučili nám plávanie, aj v staršom veku, super je aj lezenie, a pod. športy. Naša kolegyňa ma syna ktorý to tiež mal a ona si všimla, že to ešte sem tam urobí, keď sa napr. učí.. A sústredí sa viac do knihy, tak tam nakloni hlavu.. Akoby zlozvyk, niečo ako keď ma človek zle držanie tela a spusti viac tie ramena alebo sa zhrbi, keď sa pozabudne. Naš to mal práveže dosť silné a rehabilitačná povedala, že už je to dobre. Predtým keď som to videla, tak som mu to zase trosku ponatahovala, ale už mu teraz poviem aby držal hlávku rovno a posluchne, už vie, ako na to dávať pozor. Neboj sa, dá sa to pekne do poriadku 🙂 Ma to veľa ľudí, a ani to netušia, kedysi sa to tak neriešilo..

oblecenie99
7. aug 2021

@nelka0810 A áno, stvornozkovanie pomohlo veľmi, krásne vyrovnal vtedy hlavu 🙂

nelka0810
8. aug 2021

@oblecenie99 podla mna, laika, to ma tiez strasne, ved ma hlavku uplne na stranu, ale fyzio skusala nejake reflexy a ona to tak zhodnotila, ze to nie je najhorsie. Kazdopadne ma potesila vasa odpoved, snad sa to da aj u nas do poriadku 😊

sam2
8. aug 2021

@oblecenie99
@nelka0810 votriem sa vam sem ak mozem. My sme s tym bojovali takmer pol roka. Vsimla som si ze vzdy ked sa naucil nieco nove (sediet, lozit) bol cca 2t nakrivo. Potom to bolo ze 2t krivo a 2t rovno 🤷‍♀️ Potom som po piatich mesiacoch trapenia sa vojtovkov bez vysledku nasla osteopata. Po 3 sedeniach bol oliver zrazu 3m absolutne v pohode. Teraz zacal chodit a bum zas ma hlavku nakrivo. Ale paradoxne najma pri chodzi. Ked sa da na 4 tak je rovno. Pri sedeni ako kedy 🤷‍♀️ Pockam 2t a ked sa to nezlepsi, tak dame este jedno - dve sedenia 🙂
Ale teda potesili ste ma, ze to nebude mat na stalo 😅

oblecenie99
8. aug 2021

@sam2 preeeeesne dva týždne!!! Ja som to hovorila mužovi, on si klopkal na čelo že si vymýšľam. A potom sa to ustálilo, ja som už pomaly na to zabudla, mesiace v pohode a zrazu pozeram, zase máš hlavu do prava 😶 Zistila som, že teraz mi to robí aj naschvál, poviem mu, vyrovnaj hlavičku a on sa smeje a schválne ju dá do boku a pozerá na mňa, či to vidím a chichuna sa.. Mne hovorili, že ono sa to sem tam bude objavovať, najmä keď to bude už spomínaná nepohoda, zuby, choroba, alebo keď vyrastie trosku, že zrazu sa vytiahne o pár cm, a fakt to tak je.. Ale ze postupne sa to sam naučí kontrolovať. Ale náš to mal silnejsie. Osteopatia len a len pomohla.

sam2
9. aug 2021

@oblecenie99 nam osteopat vysvetlil, ze to nema skrateny sval. Ze to suvisi s jeho nervovou sustavou, ktora je citlivejsia 🤷‍♀️
A tak sa zasa vyrovna za chvilku. Uvidime 🙂

sam2
9. aug 2021

@oblecenie99 a este jedna vec. My sme cvicit nemuseli. Teda osteo nam ziadne cviky nedal 🤷‍♀️

nelka0810
9. aug 2021

@sam2 u nas je to tak ze cca 2 tyzdne je rovno a potom 5-6 dni na krivo. A kde ste boli prosim vy u osteopata?
Mne tak spominala nasa fyzio ze ked zacne stvornozkovat sa narovna a potom sa zas mozno skrivi na nejaky cas ked zacne chodit.

sam2
9. aug 2021

@nelka0810 my sme nasli priamo v Ba pana Adamca. Ja som bola velmi spokojna.
https://osteopat.sk/
Pre nas bolo nemyslitelne cestovat na vychod, kedze mame aj starsieho syna 🤷‍♀️
On s nim ale vobec necvicil. Iba mu prikladal ruky vselikde 😂
Ale hnes na prvom sedeni sa ma po chvilke ako s malym pracoval, spytal ci sa nam nebudi so strasnym placom. Samozrejme mal pravdu. Nechapala som. A po 3 sedeniach odznelo aj to 🤷‍♀️
Vysvetlil nam, ze mal v sebe strasnu paniku. Nevieme z coho vznikla. Ale on ho odblokoval. A teraz ked rozmyslam, tak posledny tyzden sa zasa budil so strasnym revom po pol hodine a nevedeli sme ho utisit a potom zostal nakrivo 🤷‍♀️ Ale asi to suvisi s jeho citlivou nervovou sustavou. Zacal chodit, idu mu zuby

oblecenie99
9. aug 2021

@sam2 osteo nám cviky nedávala, cvičili sme o fyzio. Ale u nás ten torticollis bol ten menší problém, horšie boli slabsie medzilopatkove svaly.

sam2
9. aug 2021

@oblecenie99 my sme cvicit prestali. Teda vojtovku, kedze nam osteo povedal, ze vojtovka mu strasne drazdi nervovy system a zhorsuje to. U nas boli problem aj brusne svaly. Tie este podla mna nie su ok, len sme sa zatial s fyzio dohodli, ze kedze asymetria vymizla, zatial nezavedieme ani bobatha. No ona sa nam zasa objavila 🤷‍♀️ A kontrolu u fyzio mame az koncom septembra. Tak uvidim no

oblecenie99
9. aug 2021

@sam2 Vojtovku som presne po osteo už s ním necvicila, citujem neurologicku: ak chcem z neho neurologického pacienta, nech kľudne cvičím dalej Vojtovku. U nás ani nemala efekt. Cvicila som s nim potom Bobatha. Asi do času, kým nezačal stvornozkovat, ale max do roka. Potom to už nebolo potrebné.

sam2
9. aug 2021

@oblecenie99 no on uz ma 15m🤷‍♀️ Tak uvidime ci sa za 2t cca vyrovna. Ak ano a uz sa mu to nevrati tak budem rada. Ak by sa mu zasa zacalo vracat, tak urcite navstivim znovu osteo 🙂

oblecenie99
9. aug 2021

@sam2 Ináč si mi dala takého chrobáka do hlavy, či sa tiež radšej neukážeme na osteo, ako prevencia či kontrola by to nebola blbosť.. asi si urobíme výlet do Spišského Podhradia, pokiaľ dobre viem, nemáme žiadnu/žiadneho bližšie (my sme z KE) a s tou pani som bola maximálne spokojná. Niektoré mamičky samé dali videá na jej FB stránku, ako bábätká nedvíhali hlavu, a po jednom sedení zrazu to už deťom išlo. U nášho som si vtedy všimla, že bol taký iný, živší, prisahám, akoby sa mu viac rozjasnili oči či čo, ináč sedel v tom vajičku, cestou domov ukazoval na všetko, doslova ho odblokovala. Je to super metóda a tuším presne toto je tá diskusia, kde som o nej prvýkrát počula a išli do toho a vôbec neľutujem.

oblecenie99
9. aug 2021

@blska22 Ahoj, neviem, či si ešte tu, ale táto diskusia sa ku mne po roku vrátila 🙂 a chcem ti napísať, že ďakujem za odporúčanie na p. Švačovú, malému pomohli dve sedenia u nej, je to úžasná osoba 🙂

sam2
9. aug 2021

@oblecenie99 ano je to super. Skoda, ze sa na sk tak malo o nej vie

ivushaaaa
2. nov 2021

@oblecenie99 Dobrý deň, prosim Vás mohli by ste mi dať odporúčania na dobrú fyzioterapeutku/fyzioterapeuta v KE resp.komu sa vyhnúť? Malá bude mať mesiac a diagnostikovali jej torticollis a v jednej správe som si všimla, že jej napísali aj mierna hypotonia. Chodíme cvičiť zatiaľ do nemocnice - vojtovku a to isté cvičíme aj doma, ale chcela by som pre ňu urobiť maximum resp.uvažujem, žeby som sa o tom poradila ešte aj s niekym iným, či nepridať aj nejaké masáže/strečing k tej Vojtovke. Ďakujem pekne.

oblecenie99
2. nov 2021

@ivushaaaa Ahoj, mali sme to rovnako 🙂 Energie má za tisíc detí a aj teraz tu pobehuje našťastie s rovnou hlavou, tak sa neboj, bude všetko v poriadku 🙂 Sú deti, ktorým Vojtvka aj pomáha, len to treba poctivo cvičiť. Ak sa chceš ale poradiť s iným a počuť aj iný názor, tak za mňa určite ÁNO pani Mgr. Bérešová - ona cvičí na Komenského v Centre predčasnej intervencie. Radia by som tam zavolať a dohodnúť sa. Nám veľmi pomohla a upravila na začiatku Vojtovku, s tým, že ani mi veľmi neradila ju ďalej cvičiť s malým, tak sme aj prestali, ale samozrejme až po porade s ňou. AK by bola beznádejne vybookovaná, tak ešte je celkom dobrá fyzio na Werferovej, o nej som len počula, ale ani za svet si nespomeniem na jej meno.. Ale bobatha cvičí s deťmi práve spomínaná pani Bérešová - ale tuším s tak malým bábom sa ešte nedá bobatha, neviem presne, ona to vie lepšie zhodnotiť. Veľmi ale radím osteopatiu - v Spišskom Podhradí sa venuje bábätkám p. Milotka Švačová - je aj na FB ako "osteopatia & canisterapia", ale cez google by mala mať aktuálne číslo.. je ale náročné sa ku nej dostať, má toho strašne veľa, ja som jej napísala na FB, aj volala, aj SMS - ku som jej poslala. Čím skôr tým lepšie. Keby si ešte mala otázky, alebo chceš len povzbudenie a pod., kľudne napíš správu ;)

irab
17. feb 2022

@oblecenie99 Dobrý deň, čítala som si celú komunikáciu od hora až dole. Náš malý má 3 m taktiež má torticollis a je nepokojný napína sa, zakláňa hlavičku, odtláča sa…všetko ako píšete vy a ostatné maminky. Pediatrička nam dala odp. Na rehabilitacie do detskej fakultnej nemocnice, boli sme tam 2 razy (potom nas presuvali rusili koli covidu) cvicila s nami p.Bitnerova a islo o natahovanie hlavicky na boku akoby tlačenie k hrudniku na boku. Kedže nás stále odsúvali, tak sim s malým zašla aj do sukr. Centra do Rehab care na Letnej 42 k p. Ochrankovej. Ta povedala necvicit strecing ale vojtovku a ukazala mi stlacanie tych dvoch bodov za uskom a pod bradavkou… Ja neviem no, protichodne nazory uplne. Som z toho nesvoja dost, maly hlavicku otaca uz aj do druhej strany ale inak je stale dokryveny a nespokojny. Nerad je na brusku, stale zviera dlane a napina sa. Nezda sa mi to… hlavne ak Vam vsade hovoria nieco ine a ja uz vazne neviem, co mam robit. Cely den je hotove trapenie, maly bud place a musim ho drzat na rukach (kde sa odtlaca tiez a je nespokojny) alebo len cvicime a je nespokojny. Uzivat si len tak den sa v takej situacii je nemozne :(

oblecenie99
17. feb 2022

@irab poznám to, je to zúfalé, viem, ja som si ho ako malého vôbec neužila 😔 no, niektoré mamičky potvrdzujú, že Vojtovka pomohla, niektoré nie.. Je to veľmi individuálne. Môj už mal dva roky a krásne z toho vyrástol, cvičili sme tak do ani nie jeho roka, nebojte sa, bude to v poriadku. Odkiaľ ste? My sme z KE, tu na východe (Spiske podhradie) je úžasná osteopatka, pani Švačová. Nehovorím, že je to zázrak na počkanie, ale u nás bol, veľmi nám pomohla práve s tým napätím u malého. Boli sme dvakrát. Skúste si prečítať niečo o "Kiss syndróme", či ho tam malého nenájdete.Ak ste zo západu, tak osteopati, čo sa venujú bábätká sú aj v Čechách a Rakúsku, skúste pozisťovať, ak by ste to mali bližšie. Ja by som ďalšie dieťa, keby som mala, automaticky zobrala na osteopatiu aj z prevencie, je to super vec. Ak ešte mate otázky, kľudne môžte aj do súkromnej spravy.

andreatytler
17. feb 2022

@irab Tiez odporucam osteopatiu. Ja mam s nou skvele skusenosti aj ked nezijem na Slovensku. Kludne by som cestovala aj cez celu republiku. Je pravdepodobne ze tam nebudete musiet chodit casto. My sme mali sedenia 1x za mesiac. 3 mesiace je idealny stav zacat cvicit. Ked uz dietatko podrastie naberie silu a aj vlastnu volu a bude tazke s nim manipulovat.
Nevzdavajte hladanie toho spravneho fyzioterapeuta. Niekedy musite navstivit niekolko aby ste nasli toho praveho. Podla mna je viacero sposobov, ktore mozu pomoct a tak je normalne ze vam vravia protichodne nazory. Ide o to najst cloveka, ktoremu budete verit a cvicenia, ktore budu vyhovovat drobcovi aj vam.

oblecenie99
17. feb 2022

@irab ešte skúste možno na a Komenskeho pani Bérešovu, my sme chodili cvičiť ku nej,je úžasná. Pozerám ze ste zo severu z KE, tak to mate blízko aj kočíkom 🙂 ja som zo starého mesta, môžete mi napísať, pripadne si môžme aj zavolat. Nadomnou písala @andreatytler, práve po diskusii s nou a ešte s jednou mamičkou som sa odhodlala na tu osteopatiu, lebo nič nedáte za vyskúšanie a vôbec neľutujem. Stránka pani Švačovej na FB je označená ako "canisterapia a osteopatia". Naš mal okrem torticolisu aj slabší trup, nedával sa na štyri.. Ked sme boli okolo jeho siedmeho mesiaca prvýkrát, tak po prvej návšteve sa pekne posadil a po druhej sa ešte poobede dal na štyri. A práve tým stvronozkovanim sa krasne sam vycvicil a spevníl telo, v 14. Ich mesiacoch už chodil. No a ten torticolis, tak závisí to od stupňa, aké to je, nás ho mal dosť silný 😳 a trvalo to kým to bolo v štádiu "už má to nestve, už to nevidno". Dokonca sa to donedávna akoby vracalo. . Nie tak strašne, ale ja som videla.. Bolo to vtedy, ak na neho liezlo niečo, viroza, či zuby, proste taka nepohoda.. Vtedy sa akoby vrátil do tej svojej uľavovej polohy z maternice a hlavičku dal nabok. Potom sa to už naučil kontrolovať a drží ju rovno. Ja som už aj "zabudla", že to mal.. Teraz v decembri mal dva roky. Treba byť trpezlivý, vydržať, ten výsledok sa dostaví. Ja som bola strašne zúfalá a úprimne som rada ze toto mame za sebou. Môžem sa ešte spýtať, ako ste rodili? Prirodzene, či sekcia?

irab
19. feb 2022

@oblecenie99 dakujem velmi pekne za info a povzbudenie…ja len dufam, ze to obdobie prejde aj u nas a ze mu tym cvicenim pomaham a nie skodim. Rodila som prirodzene, porod trval asi pol hodinky, vyvolavali mi ho a strasne rychla reakcia prisla na infuziu a porodila som bleskovo ale bolelo to prenesmierne. Prenasala som ale 9 dni a asi 3 x mi robili aj Hamiltona. Pani Švačovú som si vyhladala a idem ju skusit kontaktovat 🙏🏻 Kiez by bola ochotna sa stretnut.
Velmi sa tesim, ze vacsine z deti sa to napravilo a ze ten stav sa casom zlepsil…je to pre mna velmi pozitivna sprava 🙂 lebo clovek niekedy po tych rehabilitaciach ma pocit, ze je to hotovy koniec sveta reci typu ,,… toto by uz mal robit tak a nerobi, a toto by som si predstavovala, ze by mohol robit lepsie a hento vam casto robi s tym jazykom?a este sa neobracia? …atd ´´cloveku velmi na nalade nepridavaju skor nahanaju strach a obavy.