icon

Dvojročné dieťa chodí po špičkách

15. mar 2023

Ahojte, dcéra skoro 2 ročná (23M) chodí po špičkách. Nie vždy, príde mi že tak chodí hlavne vtedy keď sa predvádza. Ale občas aj normálne ide a chodí po špičkách, keď sa nemá kvôli čomu a pred kým predvádzať.
Máte s tým skúsenosť? Nosí doma aj papuče značky RAK ale spickuje aj v nich 🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️ aj v topánkach.

elizabeth170
•
15. mar 2023

Moja robieva to isté, myslim si, že to robí, keď sa nudí a nevie čo tak chodí po špičkách 🤷

kvevka
•
15. mar 2023

príčinou špičkovania može byť aj zdravotný problem,treba sa poradiť s detskou lekarkou,prip.fyzio,neurl.ort.,

zorkahorka
•
15. mar 2023

Vraj to robia deti, ktore boli v choditku. Starsi mi to nerobil, mladsi ano. A tuez najma pri predvadzani

tani777
•
15. mar 2023

V tomto obdobi to robi vela deti,je to AJ normalne..schvalne pisem aj,lebo nemusi,moze za tym byt aj iny problem..mne vravela fyzio (riesime u mladsej diastazu),ze ak to je tak,ze vacsinu casu chodi normalne,a obcas spickuje,pripadne ide normalne,potom spicky a zas normalne,tak je to v poriadku..deti zistuju,co a ako dokazu..aj po patach mozu chodit 🙂 nieco sa mi mari,ze hovorila,ze toto prechodne obdobie moze trvat az rok,ale nie som si ista...

pininka1
•
15. mar 2023

Ja som v choditku nebola a spickovala som do 3 rokov

ildiko36
•
15. mar 2023

Dvojročné dieťa ktore chodý po špičkách by ste mali byť davno u neurológa a chodiť cvičiť na rehabilitacii.Môže mať zúženie šľachy a ťažko sa pozdejšie napravuje.Po poruche ked ma aj ine pridružené priznaky može svedčiť aj o asperger synd.

domiklik
•
15. mar 2023

Pokiaľ je to občas, je to ôk, skúša...

autor
•
15. mar 2023

Ďakujem za odpovede. Malá v chodítku nebola, začala sama chodiť v 14 mesiacoch. Špičkovanie prišlo neskôr.
Akurát minulý týždeň som sa o tom bavila s pediatričkou, vravela som jej že malá chodí po špičkách a tá mi povedala len to, že jej mam dávať papuče tak neviem … papuče som kúpila rak ako som už spomínala (tie kádri asi od septembra, pred tým mala zn. protetika) a topánky na von má z protetiky s pevnou pätou a klenbou.
Neviem, mám zavolať pediatrička a pýtať sa k ortepoédovi? Nechcem aby mala do budúcna nejaký problém… už aj okolie si začalo všímať že ako chodí a prečo chodí po špičkách..
@kvevka
@zorkahorka
@tani777
@pininka1
@ildiko36
@elizabeth170

autor
•
15. mar 2023

@domiklik robí to dosť často, väčšinu dňa 😒 a hlavne keď je niekto u nás a prevádza sa

zorkahorka
•
15. mar 2023

@autorka a ako dlho nosi tie papuce? Robi to aj v papuciach?

jazula
•
15. mar 2023

Ak to robí väčšinu dňa, tak by som zašla minimálne k fyzio a pýtala sa pre istotu asi aj na neurológiu.
Naša dcérka má 22m a tiež občas chodí po špičkách, ale ona to strieda…väčšinou chodí normálne, potom chvíľku po špičkách, chvíľku dupká, cúva, robí drobné krôčiky, chodí naširoko…vyzerá že vyslovene skúša a ešte sa na tom zabáva. Väčšinu času chodí doma len v ponožkách.
Inak od narodenia sme riešili diastazu a hypotonus, štvornožkovať začala v roku a chodiť v 15 mesiacoch.

majlo1234
•
15. mar 2023

Syn nwbol nikdy v choditku a tiez chodi obcas po spickach. Ma z toho srandu, neriesim to

autor
•
16. mar 2023

@zorkahorka no značku RAK som prvý krát kúpila v septembri… sem tam aj v papuciach.

autor
•
16. mar 2023

@jazula toto presne robí aj moja. Raz po špičkách, potom cúva, dupe, na široko, drobné krôčiky…

autor
•
16. mar 2023

Ale aj tak podľa mňa prevažuje to, že špičkuje. Alebo sa možno zameriavam len na to 😒

jazula
•
16. mar 2023

Tak ak to strieda, tak ju len sleduj, či to špičkovanie príliš prevažuje a potom prípadne smer fyzio a pediatrička. Alebo ak ťa to príliš znepokojuje, tak radšej rovno choď, taká kontrola na neurológiu nie je nič strašné a teba ukľudnia, nech aj malú nestresuješ.
Naša podľa mňa jednoducho objavuje čaro pohybu, nemusia byť hneď za všetkým diagnózy… a naša chodí po špičkách kľudne aj v papučkách 😂. Tak ju nechávam len v ponožkách, nech sa blázni tak. A vonku to nerobí vôbec, tam max dupká a robí hluk. Špičkuje ti aj vonku?

kvevka
•
Autor odpoveď zmazal
•
kvevka
•
16. mar 2023

no ked čitam komenty tak dodám-špičkovaie je aj prejavom DMO diparetickej formy,preto by som sa pýtala na ortop,neurl. a odtial poslu a fyzio, mne takto až v 7 rokoch dcery potvrdili dg a dovtedy to obv.neriešila... nenechala by som sa odbiť papučami, radšej sa uistiť či to nie je ozaj zdr.problem... minimalne za ortopedom nech pozrie nôžky a nech sa to nezhoršuje.... a ako mamina sa presne zameriavaš na to ,kde vidíš nejaký problem

321janka
•
17. mar 2024

Dobrý deň, ako ste na tom dnes? Môj syn (23 M) tiež občas spickuje. Boli sme aj na fyzio a tam nám povedali že šľachy má v poriadku . Tak neviem. Tiež nosí topánky aj papučky protetika. U vás to prešlo ale stále spickuje? Ďakujem