icon

Je dobré mať v dnešnej dobe dve deti?

pastelka99
12. mar 2015

S touto životnou situáciou, čo momentálne riešim, viem, že si musím poradiť a rozhodnut sama, no aspoň si chcem prečítať vaše názory mamičky. Dúfam, že to čo chcem napísať sformulujem správne . Máme s manželom jednu krásnu 4 ročnú dcérku, manzel pracuje na dobu neurčitú, ja bohužiaľ v júni končím s prácou, máme hypoteku na byt a dilemu,čo robiť ďalej, mať druhé dieťatko, čo by sme chceli a hlavne naša malá alebo mám hľadať prácu. Mám obavy, ci je správne popri hypoteke mať druhé babo, bojím sa,že ich nebudeme vedieť zabezpečiť.

nicemary
14. mar 2015

@pastelka99 podľa mňa aj na deti platí , že ak naučíš človeka chytať ryby, nakŕmiš ho na celý život... Ja som zo 6 detí, manžel z 2 poviem Ti, že práve na ňom sa tá snaha "všetko mu zabezpečiť" podpísala aj v tom negatívnom smere. Chce mať všetko tak akosi naistotu, dopredu jasné, všade vidí problémy a ťažkosti ... Bol zyvknutý mať o všetkom postarané, zabezpečené. Ale keď deťom všetko dajú rodičia, čo potom urobia deti samé ? Určitú záťaž, odmietnutie a odklad uspokojenia raz budú musieť zvládnuť, a musia sa to učiť odmala.
Dve deti sa určite dajú zvládnuť.
My máme tri, tiež sme "nezodpovední", lebo si hovoríme, že nejako bude - a naozaj, vždy sme zvládli aj finančné aj partnerské problémy.
Pre mňa je život práve o tom, že verím , že s manželom to manželstvo zvládneme a verím, že zvládneme aj rodičovstvo. Hoci ani zďaleka nie sme dokonalí...

amouramour
14. mar 2015

Preco ked sa spomenie financne zabezpecenie hned tu pisete, ze niekto si zaklada na velkom dome, luxusnych veciach a dovolenkach?🙂zit z lasky sa neda to je kravina ja fakt neviem ci su poniektore tolko uz doma, ze nechapu, ze sa plati peniazmi nie laskou, budme realisticki🙂

decode
14. mar 2015

@mima4 človek by mal sám dbať o to ,aby mal tie dobré vzťahy a Prepáč porovnávať spolužiačky v triede so súrodencom ? 😀 Trochu divný príklad, keďže majú rozličných rodičov, výchovu, zázemie, rodinné problémy.
Ja nikomu nevnucujem dve deti ani tri a ani to jedno. Ale sama viem, že rodina a prostredie v ktorom sa od mala pohybujeme nás poznačí na cely život.
Ani ja nemám s bratom vrucny vztah, ale keď mu ako malemu či staršiemu niekto robil zle, bila som sa za neho ako levica.
Pre mňa je priorota rodina, nerobiť rozdiely medzi deťmi, ktoré mňa veľmi poznačili.
Ja som žila v rodine, kde bolo veľa peňazí no otec mesiace v zahraničí. A co som mala z tých peňazí? Dovolenky a mobil ktorý ani neviem, kde je??
Už som odbehla od témy 😀
Ale aj tak si myslim a vždy aj budem že je to o hodnotách ku ktorému vedú rodičia a celkovo rodina. Či robia rozdiely, či trestajú a aký štýl výchovy uplatňujú na dieťa. Tot vsio odo mňa

lucia80
14. mar 2015

nie, nie je. pre mňa je oveľa lepšie mať 3 🙂 🙂 🙂

moniciak
14. mar 2015

Ja by som chcela mať druhé dieťa keď skončím školu a zabehnem sa v práci v odbore... Ja mám ciele kariérne, osobné, rodinné... Či je to dobré??? Pokiaľ uživíte, prečo nie 🙂 To závisí od rodičov- aké majú ciele, čo chcú, či na to majú... Mne sa nepáči len to, že niekto si vedomý zlej situácie "spraví" deti a potom tu fňuká a pýta finančnú pomoc. Treba rozmýšľať hlavou.

decode
14. mar 2015

@moniciak hlavne taký, ktorí tu potom vypisujú ako im je ťažko s tromi deťmi a takmer v 40ke bývajú u rodičov.

sunshineka
14. mar 2015

@pastelka99 hladaj pracu uz teraz a potom mozes otehotniet.dve deti su akurat a ked nie teraz,tak kedy potom?cim mensi rozdiel medzi detmi,tym asi lepsie.a hlavne male dieta ta nestoji tak vela ako stredoskolak.az potom zacnu naozajstne vydavky.kto dnes byva bez hypoteky?a predsa ludia maju viac ako jedno dieta.peniaze boli aj budu.no vek na dieta pominie ... nezijete az tak zle,zeby ste si nemohli dovolit druhe dieta

natalienka12
14. mar 2015

Ja nesuhlasim s nazorom, ze dieta by malo mat surodenca. To je blbost. Mam sestru a nemame dobry vztah, nikdy by som neverila, ze ked sa obe vydame, tak to takto dopadne. Ja som sa snazila velmi, ale z jej strany tam bol odjakziva velky kus ziarlivosti. Ked potrebujem alebo chcem s niekym pokecat, mam milion kamosiek, ktorym mozem zavolat. V zivote sa treba naucit jedno - riadit sa len vlastnym rozumom a spoliehat sa len na seba! Mam jedno dieta a viem, ze keby sa stalo cokolvek, tak ho uzivim a zvladnem vychovat. Rozhodnutie mat iba jedno dieta /zatial/ som urobila po dohode s manzelom a nikoho som sa na nazor nepytala ani pytat nebudem.

moniciak
14. mar 2015

@sunshineka Ja nesúhlasím s tým, že čím menší tým lepšie... Videla som tie matky s ročným- dvojročným rozdielom čo prvé dva roky s tými deťmi poriadne nespali, nestarali sa o seba, žiaden voľný čas a ešte aj tie deti si robili zle. A potom bum škola, všetko cvakať naraz. Moja mamka mala mňa a sestru so 6- ročným rozdielom a nevie si to vynachváliť 🙂 My si tiež užívame Moniku a ona si poriadne užíva nás 🙂 Teraz keď už má 4 roky je to super. Končím vysokú školu, pracujeme, bola s nami v Turecku, máme už sem tam čas aj na kamarátov, lebo 4- ročnú kočku babky majú veľmi rady 🙂 A keď nám Pán Boh dopraje druhé, viem, že Monika nebude v plienkach, ani revať po nociach a snáď si ho užijeme rovnako 🙂

stangb
14. mar 2015

@moniciak ja by som tiež taký malý rozdiel nechcela...dcéra mala 3 a pol keď sa narodil syn a to už je uplne o inom, bola rozumna, chápala keď som jej vysvetľovala že niečo nemôže lebo je braček ešte malý, keď spal vysvetlila som že musí byť tiško a v pohode vydržala...teraz ma syn takmer rok a ja opatrujem také dvojročné dievčatko, a veru nechcela by som taky maly rozdiel, syn ešte potrebuje spať 2-3 x cez deň, a tu už nevysvetlím, že musí byť tichučko, našťastie je zlatá, nebije sa ani nič podobné,ale už ich musim mať stale na očiach.obdivujem mamičky,ktore maju take male rozdiely, je to riadna makačka 🙂

petra7777
14. mar 2015

@alexmianina Potrebuješ vrecúško? Poniektoré sa tu hráte na sväté a na "supermatky", pritom permanentne chodíte na UPT, lebo by ste už dávno mali aj po 10 detí....Len pred ostanými musíte vyzerať predsa dokonale, nie? A mimochodom, čo na mňa reaguješ? Písala som niečo na tvoju adresu?

decode
14. mar 2015

@petra7777 trošku si to prehnala a hlavne stým UPT..

zabka1987
14. mar 2015

@petra7777 nesud kazdu podla seba ... ale za pravdu sa kazdy hneva hmm ale taka reakcia? musis mat velmi zly zivot ,ze rypes aj v takejto teme

cmulinko
14. mar 2015

@petra7777 vidim,ze si tu '' nova '' asi si zabudla precitat pravidla prispievania do fora.Prosim ta najdi si cas a kukni sa aspon jednym okom na bod cislo 1 a potom na tvoj príspevok o UPT.

diusik
14. mar 2015

@pastelka99 a co to dieta bez surodenca,nato nikto nemysli?Samozrejme ze to je dobre.

moniciak
14. mar 2015

@diusik Veď byť bez súrodenca nie je trest, prestaňte to tak brať 😀

libka1
14. mar 2015

na margo toho ze pokecat sa da aj s kamoskou a surodenca netreba napisem len tolko, ze som stastna ze mam brata, pretoze ked mi pred rokom zomrel otec, nebola som na vsetky veci okolo pohrebu sama... mozno blby priklad, ale aj taketo veci cloveka v zivote stretavaju, a ten surodenec je fakt velka opora hlavne v takychto situaciach, ked ma clovek problem sam so sebou nieto este nieco vybavovat 😔

oravese
14. mar 2015

Tiez si myslim ze nieje lepsie je mat aspon 5 deti.

diusik
14. mar 2015

@moniciak ja nevravim ze je to trest,ja len pisem svoj nazor,podla mna musi byt strasnbe pohodlne mat jedno dieta,mat viac deti po sebe,je narocne,niekedy,ale ked trosku podrastu,tak je to super,fakt verte mi,sme jedna super velka parta,deti sa perfektne zahraju.Napr. ine rodiny co maju jedno dieta,tak viem ze cez prazdniny sa im deti isli unudit,furt len pred telkou a cojaviem, a nasi celý den vonku lietali,nikdy sa nenudili,ja vidim v tom len same pozitýva a keby som bola o aspon o 3 roky mladsia,tak by som urcite chcela este jedno.Jasne ina tema je,ked niekto nema z coho vyzit,alebo zije s " tyranom"

zuzulik27
14. mar 2015

@bonaqa2013 ja som taka rada ze nie som sama co ma 4 deti 🙂 a tiez skor vdaka nerozvaznosti nez planovaniu.... a riesim skor opacny problem a sice ci sa so 4 detmi pustat do hypoteky, fakt neviem, ci uprednostnit vlastne byvanie a financne rizika a neistoty s tym spojene alebo byvat u rodicov kde mame vlastne poschodie no pocit slobody a robenia si co chceme ako chceme je siroko daleko...

cmulinko
14. mar 2015

@moniciak no nemat surodenca pre moje prve dieta by bol trest hlavne pre mna 😀 Mozno to znie neuveritelne,ale mne moje druhe znacne ulahcilo moje '' rodicovske povinnosti '' okolo prvého dietata.Zrazu ma ten prvy nepotreboval,ked sa chcel hrat,ked chcel kreslit,ked sa nudil ci ked som s nim musela sediet pri stole,kym on jedol,lebo mal rad pri tom spolocnost 😀 Prisiel bracek a ten ho zboznuje...starsi je jeho velky brat a mensi ho nasleduje ako tien 🙂 a vsetko robia spolu....a to doslova 😀 Teraz mam taku jednu prisavku v podobe skoro 4 rocnej dcerky 😀 ,ktora moc nezapada do gangu bratov,ale coskoro pride zas zachrana v podobe sestricky pre nu 😀 a ona sa velmi intenzivne pripravuje na najdolezitejsiu ulohu v jej zivote....byt velkou sestrickou 😵

alexmianina
14. mar 2015

@petra7777 Ty musis byt velmi nestastna osoba. Je mi ta luto. Reagujem, lebo ti asi usla skutocnost, ze si na diskusnom fore.

bluerose
Autor odpoveď zmazal
decode
14. mar 2015

@moniciak My budeme mať rozdiel tri roky a až teraz vidím, aký je malý rozumný. Robiť popri md robím, aj keď nie na TPP, ale pre mňa je tiež 1-2r rozdiel strašne málo.

cmulinko
14. mar 2015

@bluerose ja si nic z toho spomenutého na margo 2 a viac deti nepotrebujem priznat 😅 ...lebo ten co ma viac deti,tak prezil obdobie s 1 dietatom...nie je to nic nove pre nas mat 1 dieta a pozname to co je mat 1 dieta.mozno nie som dobra v poctoch,ale rodic s 1 dietatom nevie ake by to bolo s dvoma...kym ich nema doma 😉 a pre 1 dieta sa kazdy rozhodne podla vlastného zvazenia,moznosti,tuzob a planov.My sme mali tuzbu mat velku rodinu a zvazili sme nase moznosti a teraz splname nase plany 😀 a som nesmierne stastna,ze si mozem dovolit mat 4 deti a je mi luto tych rodin a matiek,ktore by chceli viac deti ale su financne ci z ineho dovodu limitovane 😔

zabka1987
14. mar 2015

@decode aj my máme 3roky a aj etraz sa spolu hrajú 🙂 je to fajn rozdiel . Vela mu ukazuje, rozprava , vysvetluje 😀

bluerose
Autor odpoveď zmazal
sunshineka
14. mar 2015

@moniciak tak to je hadam individualne, nie?co nevyhovuje tebe,vyhouje inym.a pokial dobre citam,ona ma 4 rocnu babu,cize ak by sa teoreticky rozhodli mat dalsie,tak porodi cca,ked bude mat jej dcera 6 rokov.takze?aky je problem

cmulinko
14. mar 2015

@bluerose kto z nas vie ako sa budu spravat nase deti v dospelosti? 😉 ci uz jedinackovia alebo viacpocetny surodenci..... v obydvoch pripadoch mozu sposobit hlboke rany rodicom a na takej buducnosti si ja nestaviam svoje plany co sa poctu mojich deti tyka.poznam rodiny kde maju nevdacneho jedinacka,kde maju vzorného a starostlivého jedinacka,kde maju 5 deti co sa nevideli uz viac rokov a pritom ziju len par km od seba a poznam aj take rodiny,kde tych 5 deti sa stretava kazdu nedelu pri obede u rodicov...a na koniec,kde som pisala,ze nepochopim rodiny s 1 dietatom? 😉 som natolko tolerantna,ze otazka o pocte deti je pre mna nediskutabilna,lebo je velmi osobna a sita na mieru kazdej jednej rodiny 🙂 a to ,ze tu situaciu s jednym dietatom az do staroby nezazijem to je nad slnko jasne,lebo tuto cestu som si nevybrala 🙂 a verim,ze su zeny,ktore aj s 1 dietatom chapu moje rozhodnutie mat 4 deti cize nesuhlasim s tym,ze ziadna strana nepochopi tu druhu 🙂

siska53
14. mar 2015

@libka1 presne...u nas mal taku situaciu otec - babka mala rakovinu,bolo treba sa o nu aj starat. Otcov brat a otec robili,co sa dalo,ale zenska ruka je zenska ruka a hoci ujova zena nejak nepomahala,oni bolo na to ako bratia dvaja plus moja mama. Aj ked sa vybavival.pohreb,nebolo to len na jednom.. Mama je jedinacik,tak ked zomrela jej mama (nasa babka),tak vlastne bola na to tak trochu sama. Moj otec tieto veci nerad riesi a aj pri jeho mame s pohrebom skor pomahala moja mama ako on.

Aj ked nie vzdy surodenci si sadnu..napr.moja svokra si so svojou sestrou nerozumie.